Δήλωση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά μετά το πέρας των εργασιών του Συνεδρίου του CDI

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2012


Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς συμμετείχε στο συνέδριο του CDI, όπου εκλέχθηκε Αντιπρόεδρος. Συνοδευόταν από τον κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, Γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας, η οποία είναι μέλος του CDI. Μετά το πέρας των εργασιών, ο Πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Συναντήθηκα σήμερα με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Μάριο Μόντι. Έλαβα μέρος μαζί με τον Γραμματέα του κόμματος κ. Κεφαλογιάννη στη συνάντηση της Διεθνούς Ένωσης Κεντρώων Δημοκρατών – που, μάλιστα,  μου έκαναν την τιμή να με εκλέξουν σε μία από τις θέσεις των Αντιπροέδρων μαζί με τον  Πρωθυπουργό της Ισπανίας κ. Ραχόι και τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας κ. Όρμπαν- και τέλος παρακάθισα σε γεύμα που παρέθεσε ο κ. Μόντι, όπου πέραν των άλλων ήταν και οι Πρωθυπουργοί της Ιρλανδίας και της Αλβανίας.

Στις συναντήσεις μας εξέθεσα όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Τους εξέφρασα την απόφασή μας να ξεπεράσουμε το έλλειμμα αξιοπιστίας κι έτσι να βελτιώσουμε τη διαπραγματευτική μας θέση. Και  υπογράμμισα την ανάγκη  να πετύχουμε γρήγορα ανάκαμψη της Οικονομίας μας, αλλά και να διαφυλάξουμε  την κοινωνική  μας συνοχή.

Ιδιαίτερη σημασία έδωσα και στις προσπάθειες να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην ελληνική οικονομία…

Μιλήσαμε ακόμα για τα γεωπολιτικά προβλήματα που δημιουργούνται στο περίγυρο της Ελλάδας και που επηρεάζουν όλες τις χώρες του Μεσογειακού νότου. Η απειλή από τα κύματα των λαθρομεταναστών είναι κοινή για τις μεσογειακές χώρες της Ευρώπης. Κι όλοι συμφώνησαν ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί ως κοινό πρόβλημα για ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι συνομιλητές μας έδειξαν απόλυτη κατανόηση για τις δυσκολίες της Ελλάδας, αναγνώρισαν τις θυσίες που έχει ήδη κάνει ο Ελληνικός λαός, αλλά και την πρόοδο που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας, ενώ συμφώνησαν  να συνδυαστεί η εξυγίανση με την Ανάπτυξη.

Στο ζήτημα αυτό υπάρχει πια μια ευρύτερη σύγκλιση μέσα στην ευρωζώνη, πράγμα που είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για την Ελλάδα.

Γενικά το κλίμα στο εξωτερικό αλλάζει συνεχώς. Και υπέρ της Ελλάδας και υπέρ της Ανάπτυξης! Μένει, βέβαια, να γίνουν ακόμα πολλά.

Αλλά τα χειρότερα – που έμοιαζαν  αναπόφευκτα – τα αποτρέψαμε. Τώρα προσπαθούμε να σηκωθεί η χώρα στα πόδια της και να βελτιώσει τη θέση της. Και πάνω απ΄ όλα να κερδίσουμε το στοίχημα της αξιοπιστίας μας και της ανάπτυξης. Το ταχύτερο δυνατό!

Αλλά το πιο σημαντικό είναι πια ότι πρέπει η ίδια η Ελλάδα να κερδίσει το στοίχημα της αξιοπιστίας της, αλλά και στο στοίχημα της Ανάπτυξης το ταχύτερο…


Ερώτηση: Κύριε Πρωθυπουργέ, πολλά ακούγονται ότι θα υπάρξει επιβολή νέου φόρου στα ακίνητα. Ισχύει κάτι τέτοιο;


Αντώνης Σαμαράς: Δεν υπάρχει καμία κυβερνητική πρόθεση. Ας είναι πιο προσεκτικοί, εκείνοι οι οποίοι τα κυκλοφορούν αυτά.


Ερώτηση: Θα υπάρξει περικοπή στα αναπηρικά επιδόματα;


Αντώνης Σαμαράς:  Όχι, ασφαλώς και όχι».