Επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, στα έργα κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος»

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2013

 

 

 

Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς επισκέφθηκε σήμερα, τα έργα κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Τον Πρωθυπουργό συνόδευαν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κ. Χατζηδάκης, ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Π. Παναγιωτόπουλος, η Υπουργός Τουρισμού κα Ολ. Κεφαλογιάννη και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Ν. Μηταράκης.

 

Μετά την επίσκεψη ο Πρωθυπουργός δήλωσε:

 

«Είδαμε σήμερα γύρω μας ένα όνειρο, ένα όραμα να ξετυλίγεται και να γίνεται πραγματικότητα. Είναι η μεγάλης σημασίας για την Ελλάδα δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Είχα την τύχη να την υπογράψω στο ξεκίνημά μου ως Υπουργός Πολιτισμού. Τώρα είχα την τεράστια χαρά να βλέπω αυτό το έργο να προχωρά.

 

Είναι μια πολλαπλή, ουσιαστική συμβολή στον Πολιτισμό, στην Οικονομία και στο Περιβάλλον του τόπου. Θα στεγάζει την Εθνική μας Βιβλιοθήκη, μια σύγχρονη Εθνική Σκηνή και ένα διεθνώς πρωτοποριακό, βιοκλιματικό πάρκο.

 

Έχει και μια μεγάλη συμβολική, ασφαλώς, αξία, γιατί – οφείλω να το πω – αποτελεί τη μεγαλύτερη δωρεά, ύψους 566 εκατομμυρίων ευρώ, που γνωρίζει σήμερα ο τόπος, συνεχίζοντας έτσι αυτή την αλυσίδα, την παράδοση των μεγάλων ευεργετημάτων, που σε δύσκολες στιγμές πάντα βοηθούσαν την πατρίδα.

 

Είναι ένα πρωτοποριακό τεχνολογικά, αισθητικά και περιβαλλοντικά έργο, που θα αποτελέσει ένα κόσμημα για την ευρύτερη περιοχή. Θα ενισχύσει την Αθήνα και θα αναβαθμίσει γενικότερα την Ελλάδα, γιατί θα αποτελεί ένα έργο, ένα σημείο διεθνούς αναγνώρισης.

 

Θα παραδοθεί στο Ελληνικό Δημόσιο το 2016. Θα έχει την δυνατότητα να προσελκύει, στην πλήρη ανάπτυξή του, 1.5 εκατομμύριο επισκέπτες το χρόνο. Θα συνεισφέρει έτσι τουλάχιστον 160 εκατομμύρια ευρώ στην οικονομία από τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του. Αυτή θεωρώ ότι είναι η Ελλάδα, η νέα Ελλάδα που θέλουμε, της προσφοράς και της δημιουργίας. Αυτό είναι ένα έργο που δείχνει την πορεία της μεταρρύθμισης, τον βηματισμό που πρέπει να πάρει η χώρα. Μας ταιριάζει και μας αντιπροσωπεύει περισσότερο ως Έλληνες.

 

Σε τέτοιες δύσκολες ώρες χρειαζόμαστε αυτά τα μηνύματα. Γι’ αυτό σήμερα είμαστε όλοι εδώ, παρακολουθήσαμε το ξετύλιγμα αυτού του τεράστιας σημασίας έργου, απόλυτα ικανοποιημένοι και συγκινημένοι πολύ, γιατί βλέπουμε μπροστά μας ένα τεράστιο όνειρο, το οποίο με τη βοήθεια του Ιδρύματός σας το κάνουμε πραγματικότητα. Θέλω να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω εκ μέρους όλων των Ελλήνων γι’ αυτή την τεράστια προσφορά.

 

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του κοινωφελούς Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» κ. Ανδρέας Δρακόπουλος ανέφερε τα εξής:

 

Θα ήθελα να καλωσορίσω τον Πρωθυπουργό της χώρας, καθώς και τους συνεργάτες του, στην επίσκεψη σήμερα στο εργοτάξιο του Κέντρου Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Θα ήθελα επίσης να τον ευχαριστήσω για το αμείωτο ενδιαφέρον του και την άψογη συνεργασία, ώστε το Κέντρο Πολιτισμού να είναι έτοιμο ως προς όλα, ώστε όταν παραδοθεί στην ελληνική κοινωνία να μπορεί να ανταπεξέλθει στις υψηλές προσδοκίες που έχουμε όλοι μας. Το Κέντρο Πολιτισμού αποτελεί ένα λιθαράκι, θα έλεγα αρκετά μεγάλο, αλλά ένα λιθαράκι, στην προσπάθεια όλων μας ανεξαιρέτως ως Έλληνες να χτίσουμε σε σωστές βάσεις μια καινούρια Ελλάδα. Και δεν αναφέρομαι μόνο αρχιτεκτονικά ή κατασκευαστικά. Μια Ελλάδα που θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει τα τεράστια αποθέματα τα οποία διαθέτει, σε τόσους πολλούς τομείς. Το Κέντρο Πολιτισμού μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ένα κομμάτι αυτής της καινούριας Ελλάδας, όχι της Ελλάδας της ανικανότητας και της μιζέριας, αλλά μιας Ελλάδας που θα μας δώσει πάλι τη δυνατότητα να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον, να ονειρευτούμε αλλά και να πετύχουμε ένα τέτοιο καλύτερο μέλλον. Για το λόγο αυτό πρέπει να υπάρξουν συνεργασίες. Συνεργασίες σε όλους τους τομείς, απ’ όλους μας, ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε δημιουργικά και αποτελεσματικά ένα καλύτερο αύριο. Ευχαριστώ πολύ και πάλι τον κ. Πρωθυπουργό.