Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2014

 

 

Αντώνης Σαμαράς: Το πρώτο που θέλω να σας πω είναι ότι μέσα σε δυόμιση μήνες, η Ελληνική Προεδρία έκλεισε 54 νομοθετικές πρωτοβουλίες, και μάλιστα σε ορισμένα από εκείνα τα ζητήματα που θεωρούνταν εξαιρετικά δύσκολα να περάσουν και τα οποία βρισκόντουσαν σε εκκρεμότητα εδώ και αρκετό καιρό στην Ευρώπη.

 

Μόλις, μάλιστα, προχθές τα ξημερώματα κλείσαμε το φάκελο για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης- το SRM- που αποτελεί το πιο κρίσιμο βήμα για να προχωρήσει η Τραπεζική Ένωση της Ευρώπης. Επί Ελληνικής, λοιπόν, Προεδρίας έκλεισε και ο λεγόμενος “τρίλογος” πάνω σε αυτό το πολυσήμαντο για όλους, εδώ στην Ευρώπη, ζήτημα. Πράγμα που θα βοηθήσει, όπως ξέρετε, και την τραπεζική σταθερότητα και τη ρευστότητα ολόκληρης της Ευρωζώνης.

 

Γι’ αυτό και στο διήμερο, άλλωστε, που μας πέρασε, η Ελλάδα έχει αποσπάσει ιδιαίτερα θετικά σχόλια απ’ όλες τις πλευρές για αυτή την επιτυχία της Ελληνικής Προεδρίας.

 

Επίσης, θα έλεγα ότι όλοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους- θα έλεγα και την ανακούφισή τους- για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα στην Αθήνα, δηλαδή για την επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος και για τις μεταρρυθμίσεις που τόσο αποφασιστικά προωθούμε. Και όλοι πια υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα πέτυχε τους στόχους της σε όλα τα μέτωπα- και στο δημοσιονομικό και στις μεταρρυθμίσεις- κι ότι πια ως Έλληνες γυρίζουμε μια καινούργια σελίδα.

 

Τώρα, στις διήμερες συζητήσεις, εδώ σε αυτό το Συμβούλιο, αναφερθήκαμε κυρίως στο θέμα της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη, στην ενέργεια κατόπιν- στο θέμα δηλαδή της ασφάλειας της ενεργειακής- στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης, στο κλίμα και, βεβαίως, συζητήθηκε επί μακρόν και η κρίση στην Ουκρανία. Τις αποφάσεις, βέβαια, που έχουν ληφθεί και στα τρία αυτά σημαντικά θέματα μπορείτε να τις διαβάσετε ήδη στα κείμενα τα οποία ακολουθούν κι έχουν ήδη κυκλοφορήσει με τις συγκεκριμένες αποφάσεις.

 

Εγώ θα ήθελα να πω ότι για το θέμα της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας, λήφθηκε μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση η οποία υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη χάνει έδαφος σε αυτό τον τομέα κι ότι οφείλουμε να αντιστρέψουμε την τάση. Οι επισημάνσεις που έγιναν και τα μέτρα τα οποία προωθούνται, θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να επωφεληθεί ιδιαίτερα,  κυρίως σε ό,τι αφορά τη μείωση του κόστους συνολικά, ιδιαίτερα, όμως, θα έλεγα, του ενεργειακού κόστους και της φορολογίας. Καθώς, και φωτογράφισε και τη σημασία -την τεράστια- της έρευνας και της καινοτομίας. Και το θέμα είναι ιδιαίτερα ψηλά στην ατζέντα της Ελληνικής Προεδρίας, γεγονός το οποίο αποδεικνύεται και από το ότι το Μάιο, στο Συμβούλιο υπουργών Ανταγωνιστικότητας στην Αθήνα, θα είναι το θέμα αυτό, το κυρίως ζήτημα το οποίο θα συζητηθεί και θα είναι αφιερωμένο στη συνέχεια, στη συνέχιση καλύτερα, της σημερινής Συνόδου.

 

Για το θέμα της ενέργειας, εγώ επεσήμανα ότι η κρίση στην Ουκρανία ακριβώς, υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να διαφοροποιήσει τις πηγές του εφοδιασμού της σε ενέργεια. Κι ότι πολύ περισσότερο πρέπει να αναπτύξει τις δικές της ενεργειακές πηγές. Πράγμα που δίνει μια ιδιαίτερη σημασία σε τρία ζητήματα: στην διερεύνηση των κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, στη στήριξη των χωρών-μελών της Ευρώπης να αναπτύξουν τις δικές τους ενεργειακές πηγές και στους εναλλακτικούς δρόμους ενεργειακού εφοδιασμού και από χερσαίους και θαλάσσιους αγωγούς.

 

Σε ό,τι αφορά στο κλίμα- στις κλιματικές δηλαδή εξελίξεις- υπογραμμίστηκε ότι η μετάβαση της Ευρώπης σε μια νέα εποχή πολύ πιο- ας την πούμε- καθαρής τεχνολογίας, πρέπει να γίνει, αλλά πρέπει να γίνει χωρίς να αγνοείται και η επίπτωση στο κόστος, δηλαδή στην ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας, τη βιωσιμότητα της Ανάπτυξης. Και γενικότερα, θα έλεγα, ότι σε κάθε συζήτηση αναδείχθηκε η σημασία του κόστους ενέργειας, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, όπου, όπως ξέρετε, έχουμε ήδη προχωρήσει σε μείωση των τιμολογίων για την υψηλή και για τη μεσαία τάση.

 

Θα μπορούσατε, αν θέλετε, να με ρωτήσετε οποιαδήποτε ερώτηση για αυτά τα ζητήματα, που εθίγησαν. Σε γενικές γραμμές, θέλω να πω μόνο, ότι ήταν αυτές οι μέρες, πολύ καλές μέρες για την Ελλάδα. Ήταν ένα διήμερο που έκανε πολύ καλό στην εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό, μια που- επιτρέψτε μου να το πω- ότι η Ελληνική Προεδρία ήδη θεωρείται επιτυχημένη.

 

Όλα αυτά έχουν ασφαλώς και άμεσες επιπτώσεις μέσα στην Ελλάδα. Και μερικές απ’ αυτές θα φανούν στις επόμενες μέρες, άλλες θα φανούν σε βάθος χρόνου. Χαμηλότερες- πάντως- τιμές ενέργειες, μεγαλύτερη σημασία στο ρόλο της Ελλάδας για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης, η πολιτική για την αναγέννηση ολόκληρης της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας, όλα αυτά βάζουν σε ένα καινούργιο δρόμο- θα έλεγα- και την Ευρώπη και την Ελλάδα.

 

Αυτά είναι τα βασικά ζητήματα, τα οποία ετέθησαν σε αυτό το Συμβούλιο Κορυφής και ακούω- αν θέλετε- τις ερωτήσεις σας.

 

 

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, εγώ θα ήθελα να σας ρωτήσω καταρχήν για αυτή την επιτυχία της Χώρας, της Ελληνικής Προεδρίας για τον μηχανισμό εξυγίανσης. Μας είπατε, μας αναλύσατε το τι έγινε. Θέλω να μου πείτε έτσι, ποια ήταν η πιο δύσκολη καμπή αυτής της διαπραγμάτευσης και τι σας είπαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, γιατί- όπως μας ήδη σημειώσατε- ήταν ένα αντικείμενο συζήτησης με τους ομολόγους σας.

 

 

Αντώνης Σαμαράς: κοιτάξτε, αυτό ήταν το πιο δύσκολο βήμα για την προώθηση της ενοποίησης του τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη. Είχε προηγηθεί, όπως θυμάστε, ο ενιαίος μηχανισμός εποπτείας αλλά ειδικά για το SRM τον περίφημο, υπήρχαν πολλές αντίθετες απόψεις μέσα στην Ευρώπη. Πιστεύω ότι με τη συμφωνία αυτή που επιτεύχθηκε, ανοίγει ο δρόμος για τη σταθεροποίησης της Ευρωζώνης συνολικά μέσα από την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημά της και μέσα κυρίως από την ασφάλεια στις καταθέσεις και στη ρευστότητα, γιατί εκεί είναι το ζητούμενο. Να σημειώσω εδώ ότι τα τεστ αντοχής- τα stress test που λέμε- αυτά τα οποία προβλέπονται για τις Ευρωπαϊκές τράπεζες στην Ελλάδα έχουν ήδη γίνει. Κι επομένως, η Ελλάδα, από αυτή την άποψη δεν αντιμετωπίζει, πιστεύω, ιδιαίτερα προβλήματα για τις δοκιμασίες που θα έχει στο μέλλον. Και για να μην μπούμε σε όποιες τεχνικές λεπτομέρειες, να σας πω  μόνο ότι το βήμα αυτό που έγινε προλαμβάνει και μελλοντικές κρίσεις αξιοπιστίας με την εξής έννοια: προλαμβάνει γεγονότα, προλαμβάνει κρίσεις, όπως αυτές που είχαν γίνει, για παράδειγμα, στην Ελλάδα σε άλλες χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Κύπρος, αυτά τα τελευταία χρόνια. Επομένως, είναι μια διαδικασία, η οποία είναι, όχι μόνο κατασταλτική, αλλά είναι προληπτική για να μη γίνει το κακό. Σημαίνει ουσιαστικά τρία πράγματα: ανοίγει ο δρόμος για την εξασφάλιση των καταθέσεων στην Ευρωζώνη, ανοίγει ο δρόμος για τη διασφάλιση ρευστότητας στην Ευρωζώνη, αλλά κυρίως ανοίγει ο δρόμος για τον έγκαιρο έλεγχο των στρεβλώσεων, πριν αυτές οι στρεβλώσεις δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα. Επομένως, θα το ονόμαζα ότι είναι ένα μεγάλο βήμα ασφάλειας αυτό που συνέβη. Ασφάλειας, ρευστότητας και ενότητας στο χώρο του Ευρώ. Άρα, ενισχύει το Ευρώ, ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των χωρών που είναι με το Ευρώ.

 

Και κάτι τελευταίο θα ήθελα να σας πω, συναφές με αυτό το θέμα. Το τελευταίο διάστημα και επί Ελληνικής Προεδρίας «ξεμπλοκάρισε» και μια ακόμη οδηγία, η οποία είναι άσχετη από πρώτη ματιά με το SRM, λέγεται savings income directive, και το οποίο ρυθμίζει σε ενιαία βάση για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη ζώνη αυτή, την τραπεζική φορολόγηση. Ενιαία οδηγία πέρασε, προβλέπει την ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις τράπεζες και στις φορολογικές αρχές κάθε χώρας σε όλα τα κράτη-μέλη που είναι στο Ευρώ, στην Ευρωζώνη, γιατί; Για να καταπολεμηθεί παντού η φοροδιαφυγή. Και μάλιστα, με αυτοματοποιημένες διαδικασίες, με διεθνή πρότυπα και πιστεύω ότι αυτό δείχνει ότι γίνονται ουσιαστικά βήματα και προς την κατεύθυνση, όχι μόνο της ενοποίησης του τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη, αλλά και της διαφάνειας και της πιο εντατικής, συστηματικής και σωστής καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

 

 

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ρωτήσω: πριν από λίγους μήνες υπήρχαν αρκετοί στην Ευρώπη, οι οποίοι ήταν πολύ δύσπιστοί, είχαν δεδομένο μάλιστα ότι η Ελληνική Προεδρία δε θα τα καταφέρει καν. Τώρα, μετά από τα επιτεύγματα που παρουσιάσατε, τους φακέλους και ιδιαίτερα την Τραπεζική Ενοποίηση θέλω να μας πείτε αν έχει αλλάξει το κλίμα ακριβώς σε αυτούς οι οποίοι δυσπιστούσαν και πίστευαν ότι δε θα τα κατάφερνε.

 

Αντώνης Σαμαράς: Κοιτάξτε, το κλίμα έχει αλλάξει αλλά θα σας πω το εξής: ότι υπάρχουν 53 συνολικοί φάκελοι τους οποίους καταφέραμε να ξεμπλέξουμε από την ταλαιπωρία της γραφειοκρατίας, στην οποίο βρισκόντουσαν. Δε λέω απλώς ξεμπλοκάραμε. Άλλους εξαρχής τους κάναμε εμείς, άλλους τους ξεμπλοκάραμε και ήταν εκεί πέρα για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα. Και επιτρέψτε μου να σας κάνω μια παρουσία των βασικών, των πιο σημαντικών από αυτά τα θέματα, τα οποία θα καταλάβετε στο τέλος, γιατί όλα μαζί αθροίζονται σε κάτι το πολυσήμαντο και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα.

 

Πρώτα από όλα, για την Ανάπτυξη, την απασχόληση και την προστασία της κοινωνικής συνοχής, υιοθετήθηκε η νομοθετική δέσμη, αυτό που λέμε «των ιδίων πόρων». Τι είναι αυτό; Αυτό είναι ότι βγάλαμε την απόφαση, η οποία επιτρέπει να κυκλοφορήσει όλο αυτό το χρήμα, το οποίο είναι στα διαρθρωτικά ταμεία και να χρηματοδοτηθούν οι Ευρωπαϊκές πολιτικές.  Μαζί με αυτό όμως, το οποίο ήταν αναγκαίο αλλιώς δεν θα προχωρούσε τίποτα, και για κάποιους λόγους είχε μπλοκάρει- μαζί με αυτό όμως τι κάναμε; Συστάθηκε εκείνη η γνωστή επιτροπή που λέμε «Ομάδα Υψηλού Επιπέδου», που- αν θυμάστε- βάλαμε τον κ. Monti υπεύθυνο, όταν ανακοινώσαμε μαζί με τους Προέδρους, τον Barroso και τον Schulz- στις 25 θαρρώ Φλεβάρη ήταν που το κάναμε- την ομάδα αυτή, η οποία από εδώ και πέρα θα δει και θα διαγνώσει μεθόδους, μέσα από τις οποίες η Ευρώπη θα μπορεί να έχει τους δικούς της πόρους, άσχετα από αυτά τα οποία δίνει σήμερα το κάθε κράτος-μέλος, περισσότερα οι πιο πλούσιοι, λιγότερα οι φτωχοί, ορισμένους κοινούς πόρους που θα είναι πολύ θετικό και για την Ελλάδα να γίνει κάτι τέτοιο.

Συμφωνήθηκαν οι νέοι κανόνες για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης. Θα πείτε τι είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης; Είναι εκείνο το Ταμείο το οποίο περιμένουμε όλοι να έχει την πιο γρήγορη αντίδραση σε περίπτωση φυσικών καταστροφών. Και δεν υπήρχε αυτός ο καινούργιος ο κανόνας που θα έκανε τα πράγματα να δουλεύουν γρήγορα.

Στον τομέα να σας πω της αγροτικής πολιτικής και της πολιτικής αλιείας, ρυθμίστηκε η χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού ταμείου θάλασσας και αλιείας, άρα και μιας νέας αλιευτικής κοινής πολιτικής με την Ένωση.

Τώρα, έχουμε την προσπάθεια ολοκλήρωσης της ενιαίας αγοράς, της πρώτης και της δεύτερης πράξης. Υιοθετήθηκε η οδηγία για την ηλεκτρονική τιμολόγηση στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων. Τι κάνει αυτό; Μειώνει τα εμπόδια εισόδου στην αγορά, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πολύ σημαντικό. Υιοθετήθηκε ο ηλεκτρονικός κανονισμός ή μάλλον ο κανονισμός για την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και τις υπηρεσίες εμπιστοσύνης για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην εσωτερική αγορά, που διασφαλίζει τι; Διασφαλίζει ασφαλείς, αξιόπιστες, φιλικές προς τον χρήστη ηλεκτρονικές συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων, των πολιτών και των δημοσίων υπηρεσιών- αυτό που λέμε το e-business και το e-commerce.

Ελήφθη, μετά απόφαση του Συμβουλίου του κοινοβουλίου για τη συμμετοχή της Ευρώπης στην αύξηση του κεφαλαίου του Ευρωπαϊκού Ταμείου επενδύσεων. Όλοι γνωρίζουμε ότι από την EIB- το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων- περιμένουμε να ενισχυθεί η χρηματοδοτική δυνατότητα της Ευρώπης, να δίνει χρήματα για την ευκολότερη πρόσβαση σε ρευστότητα και σε πιστώσεις, ποιών; Των μικρομεσαίων, που είναι κι εκείνοι οι οποίοι κυρίως παράγουν τη δυνατότητα να έχεις νέες θέσεις εργασίας. Κι ήταν ένα από τα μεγάλα ζητούμενα. Και είναι πολύ ευχαριστημένη και η Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ότι αυτή τη στιγμή αυξήθηκε το κεφάλαιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου.

Μετά, θα σας πω για την μακροπρόθεσμη πλευρά της χρηματοδότησης της οικονομίας. Υιοθετήθηκε ένας κανονισμός για επενδύσεις στον τομέα της καινοτομίας, που δεν υπήρχε. Στον τομέα των τηλεπικοινωνιών υιοθετήθηκε οδηγία για τη λήψη μέτρων μείωσης του κόστους Ανάπτυξης των ηλεκτρονικών δικτύων επικοινωνιών υψηλής ταχύτητας. Ξέρετε πολύ καλά, ιδιαίτερα εσείς, γιατί αυτό είναι σημαντική πρωτοβουλία. Γιατί προωθεί τις επενδύσεις στα δίκτυα της επόμενης γενιάς, προκειμένου-δηλαδή- να επιταχυνθεί η ανάπτυξη των ευρυζωνικών δικτύων υψηλής ταχύτητας και να μειώνεται ταυτόχρονα το κόστος τους. Βγήκε, μετά, κανονισμός για τις κατευθυντήριες γραμμές για την Ανάπτυξη και τη διαλειτουρικότητα των διευρωπαϊκών δικτύων τηλεπικοινωνιών.

Για το θέμα της τόνωσης των θέσεων εργασίας, να σας πω ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η επίτευξη συμφωνίας για το θέμα της απόσπασης των εργαζομένων σε διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν υπήρχε. Και υπήρχαν τεράστιες διενέξεις και διαφωνίες ανάμεσα στις χώρες.

Τώρα, να σας πω για την εμβάθυνση της Ένωσης. Όσον αφορά την Τραπεζική Ένωση και την εναρμόνιση των πολιτικών, σας λέω μόνο το νέο κανονιστικό πλαίσιο που βγήκε για οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες και τις αγορές των χρηματοπιστωτικών μέσων.

Να σας πω μετά για τη μετανάστευση, δηλαδή αυτό που λέμε τη διαχείριση των συνόρων, την κινητικότητα κλπ. Σημαντική επιτυχία θεωρώ, ότι πέρασε η αναθεώρηση του καταλόγου των τρίτων χωρών. Δηλαδή, οι υπήκοοι αυτών των τρίτων χωρών, υπόκεινται στην υποχρέωση θεώρησης για τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, οι βίζες που λέμε. Και στο σημείο αυτό γίνεται και η απελευθέρωση των θεωρήσεων για τη Μολδαβία, που η Μολδαβία γνωρίζετε πως σήμερα κρίνεται ότι είναι ένας από τους χώρους που δέχεται τις περισσότερες αναταράξεις από την κρίση στην Ουκρανία. Και μάλιστα, προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε τη μετάφραση αυτών των κειμένων, ώστε να προλάβει νωρίς η Μολδαβία να αποκτήσει τα κείμενα αυτά και να δημιουργηθεί ένα φιλοευρωπαϊκό, φιλοευρωπαϊκότερο ακόμα, κλίμα σε αυτή τη χώρα. Στον τομέα, όμως, της επιτήρησης των συνόρων, πετύχαμε και την υιοθέτηση ενός πάρα πολύ σημαντικού για την Ελλάδα κανονισμού, που είναι η επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων της ένωσης στο πλαίσιο της επιχειρησιακής συνεργασίας που έχει η Ένωση με την FRONTEX. Αυτό έχει χρόνια να επιτευχθεί. Ήταν επόμενο η Ελλάδα να θέλει να περάσει ιδιαίτερα για τη FRONTEX και τα προβλήματα που έχουμε εμείς με τη λαθρομετανάστευση, αυτός ο καινούργιος κανονισμός και ήταν πολύ σημαντικό, το πετύχαμε.

Να σας πω για τη δικαιοσύνη. Υπήρχε πρόοδος σε νομοθετήματα που προστατεύουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης, που σχετίζονται με θέματα του ποινικού δικαίου. Παράδειγμα θα σας πω: υιοθετήθηκαν οδηγίες για την προστασία του Ευρώ αλλά και για άλλα νομίσματα, από τι; Από την παραχάραξη και την κιβδηλεία, που υπήρχε μέχρι τώρα, όπως υιοθετήθηκε και σχετικό νομοθέτημα που υπήρχε για το πάγωμα και την δήμευση των προϊόντων εγκλήματος εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Να σας πω για τις οριζόντιες θαλάσσιες πολιτικές. Υιοθετήθηκε οδηγία για το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, η οποία θα έχει τεράστιες επιπτώσεις και στον τομέα του περιβάλλοντος και στον τομέα, βεβαίως, του τουρισμού. Υιοθετήθηκε αναθεωρημένος κανονισμός για την πολιτική της κοινότητας για τη χωρητικότητα του στόλου της, με σκοπό την προώθηση των εσωτερικών πλωτών μεταφορών και κανονισμό για τη χρηματοδότηση των δράσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την ασφάλεια στη θάλασσα, στον τομέα, δηλαδή, της αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης. Και αντιλαμβάνεστε ότι η Ελλάδα με τη δικιά της ναυτιλία έχει μόνο να κερδίσει από μια τέτοια εξέλιξη. Θα σας έλεγα ότι ανάλογα ζητήματα πέρασαν και για τα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος και στην ποιότητας ζωής, δηλαδή, των πολιτών. Θα σας πω χαρακτηριστικά κανονισμούς που βγήκαν για την εισαγωγή περιορισμών, σχετικών με το θόρυβο που δημιουργείται στη λειτουργία των αεροδρομίων της Ευρώπης, που δεν υπήρχε τέτοιος κανονισμός, για τη μείωση της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, που από τα νέα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα από το 2020 και μετά ήταν, ιδιαίτερα για τους Ευρωπαίους, ένα τεράστιο ζήτημα, για το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου εντός της κοινότητας, σε τι; Όσον αφορά στις εκπομπές της αεροπλοΐας και για τη μεταφορά αποβλήτων και για τον εξοπλισμό των πλοίων.

Θα σας πω για τον πολιτισμό. Στον πολιτισμό σας επισημαίνω μια οδηγία, που επίσης, υιοθετήθηκε για την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών που αφαιρέθηκαν παράνομα από ένα κράτος-μέλος. Κι αυτό για την Ελλάδα έχει τεράστια σημασία και στόχος είναι να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των μηχανισμών για την επιστροφή των εθνικών «θησαυρών» του κάθε κράτους-μέλους.

Επιπλέον, πιστεύω μια από τις επιτυχίες της Ελληνικής Προεδρίας ήταν η συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσον αφορά στην απόφαση για τις πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης. Ποιος θα έχει πολιτιστική πρωτεύουσα; Από το 2020 μέχρι το 2033 κατεγράφησαν όλες οι χώρες. Αυτό καρκινοβατούσε από καιρό. Και διασφαλίστηκε, έτσι, η συνέχιση ενός πάρα πολύ σημαντικού Ευρωπαϊκού θεσμού.

Να σας πω, επίσης, ότι υπήρξε από κοινού συμφωνία του κοινοβουλίου με το Συμβούλιο για το καθεστώς και τη χρηματοδότηση των Ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και των Ευρωπαϊκών πολιτικών ιδρυμάτων. Αυτό τι σημαίνει; Ότι τα Ευρωπαϊκά πολιτικά, πλέον, κόμματα, όπως λέμε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα- δεν υπήρχε πριν- αποκτούν επιτέλους νομική προσωπικότητα και ρυθμίζεται έτσι και η χρηματοδότησή τους και η παρουσία του κάθε τέτοιου κόμματος στην Ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Σε αυτό ήταν η Μαριέττα Γιαννάκου εισηγήτρια από το Κοινοβούλιο, το κυνηγήσαμε μαζί και πιστεύω ότι ήταν πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη, που από την εποχή που ήμουν εγώ Ευρωβουλευτής και πριν, προσπαθούσαμε να περάσουμε και δεν περνούσε.

Και μια τελική παρατήρηση θέλω να σας κάνω: όλα αυτά μπορείτε να τα βλέπετε σαν ψηφίδες ενός ψηφιδωτού, αν θέλετε σαν κομμάτια ενός πάζλ. Μπορεί το καθένα από τα κομμάτια που σας είπα να μη δείχνει πολλά πράγματα αλλά όταν μπουν όλα στη θέση τους δημιουργείται μια ολόκληρη εικόνα. Κατά τη διάρκεια αυτών των δυόμιση, τριών σχεδόν μηνών που έχουμε την Ελληνική Προεδρία μπήκαν πολλά πράγματα στη θέση τους. Ενισχύθηκε η εικόνα μας στην Ευρώπη, ενισχύθηκε η εικόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιστεύω ότι αυτό το πιστώνεται απολύτως και η Ελλάδα και η Ευρώπη.

Σας κούρασα με τα πολλά τα στοιχεία αυτά, αλλά νομίζω ότι όλα μαζί αθροίζονται σε κάτι το σημαντικό, διότι μην ξεχνάτε ότι εμείς έπρεπε να τα κάνουμε γρήγορα, διότι περίπου σε ένα μήνα ουσιαστικά θα ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος για την Ευρώπη και υποθέτω ότι από τα τέλη του Απρίλη και μετά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι θεσμοί γενικότερα δεν θα είναι αυτοί που είναι σήμερα. Θα έχουν μπει κι αυτοί σε ρυθμό προεκλογικό.

 

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, είπατε ότι σας απασχόλησε σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής το θέμα της ενέργειας, το οποίο βέβαια σαν θέμα είναι πελώριο. Άλλωστε, η ίδια η Ευρώπη από αυτό δημιουργήθηκε από την Ενότητα του Άνθρακα και του Χάλυβα. Αλλά αναρωτιέμαι σήμερα τι σημαίνει το θέμα της ενέργειας. Δηλαδή και μες στην Ουκρανία θέμα ενέργειας είναι, πολιτικό. Για εμάς στην Ελλάδα σημαίνει πιο φτηνό αέριο ίσως από τους Ρώσους; Σημαίνει εναλλακτικές πηγές ενέργειας; Σημαίνει να αναπτύξουμε άλλους διαύλους; Και κυρίως, πως μπορεί να μας βοηθήσει η Ευρώπη σε αυτό το πράγμα; Ή είναι κάτι που θα πρέπει να το κάνουμε μόνοι μας;

 

Αντώνης Σαμαράς: Είναι πολύ σημαντική η ερώτηση και συμφωνώ μαζί σας, ότι έτσι πράγματι κινήθηκε η Ευρώπη, από την ενέργεια. Θα έλεγα ότι η κρίσιμη λέξη είναι τι θα πει ενεργειακή αποτελεσματικότητα σήμερα. Το πρώτο πράγμα το οποίο θα πει για μας και για την Ευρώπη αλλά έχει σημασία και για την Ελλάδα, είναι η διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού, η διαφοροποίηση των δρόμων, αν θέλετε, εφοδιασμού. Να μην εξαρτόμαστε δηλαδή ως Ελλάδα, και ως κάθε ευρωπαϊκή χώρα, από ένα και μόνο σύστημα αγωγών. Γιατί όταν εξαρτάσαι από ένα σύστημα αγωγών, επόμενο είναι να σου δημιουργείται μία ανασφάλεια.

Το δεύτερο το οποίο υπάρχει είναι, ως προς τη διαφοροποίηση των κατεξοχήν πηγών εφοδιασμού, να μην εξαρτόμαστε μόνο από έναν ή από δύο ή και τρεις μόνον προμηθευτές. Γιατί και αυτό αντιλαμβάνεστε ότι δημιουργεί εξαρτήσεις. Επομένως, έχεις από τη μία να μην εξαρτάσαι από ελάχιστους ή έναν, όπως συνήθως συμβαίνει, τη Ρωσία δηλαδή, να τα λέμε με το όνομά τους, προμηθευτές. Να μην εξαρτάσαι από έναν και μόνο δρόμο εφοδιασμού. Και θα έλεγα ότι πάνω απ’ όλα και το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι η δυνατότητα να αναπτύξεις ευρωπαϊκές πηγές ενέργειας. Αυτό το οποίο σήμερα έχει καθηλώσει την Ευρώπη και έχει δημιουργήσει, αν θέλετε, και φτερά, να λέμε την αλήθεια, στη Ρωσία, στη σύγκρουση η οποία σήμερα υπάρχει, είναι το γεγονός ότι η Ρωσία μονοπωλεί τον τομέα της ενέργειας στην Ευρώπη.

Επομένως, η ανάπτυξη δικών μας ευρωπαϊκών πηγών φυσικού αερίου, πετρελαίου, ανανεώσιμων πηγών θα έδινε στην Ευρώπη αυτό που της λείπει σήμερα, που είναι η αυτάρκειά της η ενεργειακή, όπως θα έλεγα απέκτησαν πρόσφατα μια οιονεί, μια περίπου, δικιά τους αυτάρκεια οι αμερικανοί με τις εξελίξεις στο Σχιστόλιθο και τα λοιπά, τα γνωρίζετε, που πράγματι έχει ενισχύσει πολύ τη δικιά τους θέση διεθνώς. Εγώ επεσήμαινα στους συναδέλφους ότι η Ανατολική Μεσόγειος, το είπε και ο συνάδελφός μου από την Κύπρο ο Νίκος ο Αναστασιάδης, αποκτά πλέον μια ιδιαίτερη σπουδαιότητα στην Ευρώπη, γιατί εδώ βρίσκονται ή αν θέλετε, εδώ μπορεί να αποκαλυφθούν, σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων, κυρίως στον υποθαλάσσιο χώρο και μάλιστα χώρο ευρωπαϊκών κρατών και από την Ανατολική Μεσόγειο, επίσης, περνάνε ή μπορούν να περάσουν σημαντικοί δρόμοι εφοδιασμού της Ευρώπης. Θα σας έλεγα και ευρωπαϊκής προέλευσης και μη ευρωπαϊκής, όπως είναι μη ευρωπαϊκής παράδειγμα το Ισραήλ. Επομένως, μιλάμε για το νότιο διάδρομο πλέον της Ανατολικής Μεσογείου και χαίρομαι που σήμερα, αν διαβάσετε τώρα, τα relevé de conclusions, αυτά τα συμπεράσματα τα οποία βγήκαν, θα δείτε ότι γίνεται αναφορά και στο νότιο διάδρομο και στη Μεσόγειο, στα κατεξοχήν για την ενέργεια συμπεράσματα. Για το μέλλον της ενέργειας συμπεράσματα.

Επομένως, υπάρχει το τρίγωνο Ευρώπη -της Ευρώπης πλέον, που το κοιτάει, το παρακολουθεί και η Ευρώπη απολύτως για το δικό της το συμφέρον- που λέγεται Ελλάδα- Κύπρος- Ισραήλ κοιτάσματα- που δημιουργεί ένα τεράστιο ενδιαφέρον για την ενεργειακή αποδοτικότητα, τον ενεργειακό εφοδιασμό, αν θέλετε, ολόκληρης της Ευρώπης.

Και θέλω να ξέρετε ότι, μετά τα σημερινά συμπεράσματα, είναι πια καθαρό ότι οι διαστάσεις αυτές γίνονται πλέον απολύτως κατανοητές, κάθε μέρα και περισσότερο, από τους Ευρωπαίους συναδέλφους μας. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Διότι η Ελλάδα πια, γίνεται ένας από τους μελλοντικούς πρωταγωνιστές στο να κλείσει αυτή την πληγή που έχει σήμερα ανοίξει σε ολόκληρη την Ευρώπη και που την είδαμε πολύ καθαρά με την υπόθεση της Ουκρανίας, που λέγεται ενεργειακή ανασφάλεια. Και γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό το ότι η Ευρώπη έχει αποφασίσει ότι θα πρέπει αυτός ο τομέας να αναπτυχθεί ακριβώς για να μετατρέψει την ενεργειακή ανασφάλεια σε ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική προοπτική, θετική για το μέλλον όλης της Ευρώπης.

 

Δημοσιογράφος: Επειδή αναφερθήκατε στο θέμα της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας και προφανώς εδώ αποφασίσατε κάποιες συγκεκριμένες πολιτικές κατευθύνσεις γύρω από αυτό το θέμα, θέλω να μας πείτε πρακτικά αυτό πώς μεταφράζεται για τις ελληνικές βιομηχανίες. Μιλήσατε, ας πούμε, για τη μείωση του κόστους, μιλήσατε για τη φορολογία. Αυτά για τις ελληνικές βιομηχανίες πώς μεταφράζονται;

 

Αντώνης Σαμαράς: Κοιτάξτε να δείτε η Ευρώπη πρώτα απ’ όλα, τα τελευταία χρόνια έχανε ποσοστά συμμετοχής, έχανε, αν θέλετε, έδαφος στη βιομηχανική παραγωγή. Τώρα γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για τη βιομηχανική αναγέννηση της Ευρώπης. Αυτός ο στόχος απαιτεί μια πρώτον: μακροχρόνια, δεύτερον: σύνθετη στρατηγική που τώρα άρχισε η Ευρώπη με σοβαρότητα, θα έλεγα, να τη συγκροτεί. Μένω μόνο στο πιο σημαντικό που ήδη προωθείται και που είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους. Μείωση ενεργειακού κόστους, μείωση φορολογικής επιβάρυνσης, αλλά και πλήρης αποκατάσταση της ρευστότητας. Δηλαδή όταν το κόστος της ενέργειας, μαζί με το κόστος της φορολογίας και μαζί με την άνοδο της ρευστότητας φτιάξουν το σωστό συνδυασμό, τότε ξαφνικά η καθίζηση μπορεί να γίνει επέλαση, μπορεί να γίνει ραγδαία αύξηση. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, κάνω μια ολιστική προσέγγιση, βλέποντας δηλαδή όλους τους συντελεστές που επηρεάζουν το κόστος και αυτό βέβαια είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι η ποιότητα. Αυτή, αν θέλετε, μαζί με το τεράστιο ευρωπαϊκό ανθρώπινο δυναμικό στο οποίο η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης, θεωρώ ότι είναι το μεγάλο πλεονέκτημά μας.

Επομένως, μιλάω για ποιότητα προϊόντων, ποιότητα ανθρώπινου δυναμικού, ποιότητα στην έρευνα, ποιότητα υπηρεσιών, ποιότητα –αν θέλετε- και στο ευρωπαϊκό brand name το οποίο παίζει μεγάλο ρόλο. Και θέλω να σας πω ότι, σε ό,τι αφορά την πατρίδα μας σε διάφορες διμερείς κυρίως συναντήσεις που είχα, τους μίλησα ακόμα και για τη μείωση της υψηλής και της μεσαίας τάσης στο ρεύμα στην Ελλάδα. Και που με αυτό θα έχουμε, με έναν υγιή τρόπο, τη δυνατότητα να μειώσουμε το κόστος χωρίς να επιβαρύνουμε τον προϋπολογισμό μας. Και αν θέλετε αυτό αποτελεί και ένα από τα τελευταία στοιχεία τα οποία καταφέραμε μαζί με τη διαπραγμάτευση, την τελευταία συμφωνία με την τρόικα. Αυτό νομίζω ότι θα σώσει και θέσεις –πολλές- εργασίας στο χώρο της βιομηχανικής παραγωγής αλλά κυρίως θα φέρει επενδύσεις. Και οι επενδύσεις θα φέρουν θέσεις εργασίας καινούργιες. Και αυτά χρειάζονται μέσα στο πλαίσιο των γενικότερων μεταρρυθμίσεων που κάνουμε και συνδέονται και με την Ευρώπη και με τις δρομολογήσεις που έχουμε κάνει στο ελληνικό επίπεδο.

Επομένως, θα σας έλεγα ότι η ανταγωνιστικότητα, την οποία την όρισα κυρίως σε αυτούς τους τρεις τομείς, είναι το μεγάλο ζητούμενο. Χαίρομαι ιδιαίτερα που η Ευρώπη αντιλαμβάνεται πια την ανάγκη το ενεργειακό κόστος να πέσει πάση θυσία. Θεωρώ ότι έχει φύγει από την -καμιά φορά- ακραία αυστηρή πολιτική, συσταλτική πολιτική που ακολουθούσε και στο ζήτημα της φορολογίας και βλέπει ότι, αν κοιτάξετε για παράδειγμα το θέμα της ενέργειας, θα δείτε ότι η φορολογία έχει αυξηθεί κατά 127% στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια ως προς την φορολόγηση του τελικού ενεργειακού προϊόντος το οποίο κάνει και τη μεγάλη διαφορά σε βάρος της Ευρώπης. Και αντιλαμβάνεται και η Ευρώπη ότι αυτό που πρέπει να πέσει, γιατί διαφορετικά χάνουμε την ανταγωνιστικότητά μας σαν ευρωπαϊκή βιομηχανία. Όταν όλα αυτά αρχίσουν και φτιάχνονται σε ένα πολύ πιο ισορροπημένο επίπεδο, ασφαλώς θα έχει και πολύ θετικές επιπτώσεις πάνω στην Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα μπορεί να παραγάγει τα πάντα, και βιομηχανικά προϊόντα. Όχι μόνο η Ελλάδα δεν είναι μόνο για τουρισμό. Είναι για τουρισμό ασφαλώς, είναι για ναυτιλία ασφαλώς, είναι για αγροτικά προϊόντα ασφαλώς, αλλά μπορεί η Ελλάδα να κάνει και βιομηχανικά προϊόντα και το έχουμε αποδείξει. Και μπορούμε πιστεύω πραγματικά και εκεί, μέσα από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί, να κάνουμε μεγάλες επιτυχίες.

 

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, επειδή έχει δημιουργηθεί ένα πάρα πολύ τεταμένο κλίμα μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας και με δεδομένο ότι η χώρα μας πέρα των ιστορικών δεσμών που έχει με τη Μόσχα, πλέον έχει και οικονομικές σχέσεις, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα, υπάρχει ένα κύμα τουριστών Ρώσων το οποίο αναμένουμε να αυξηθεί το επόμενο διάστημα, σας προβληματίζει αυτή η ένταση, ότι μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και οικονομικά στη σχέση των δύο χωρών;

 

Αντώνης Σαμαράς: Κοιτάξτε η Ενωμένη Ευρώπη, για να μιλήσω τώρα ως Προεδρία της Ευρώπης, είμαι υποχρεωμένος να σας πω ότι η Ευρώπη ολόκληρη χωρίς διαφοροποιήσεις επιμένει στην κυριαρχία, αν θέλετε, την ενιαία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Αυτό δεν αλλάζει. Αλλά πιστεύει βέβαια και στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν εκεί πέρα, έτσι, στην απόλυτη δημοκρατία που πρέπει να υπάρχει εκεί πέρα, γιατί σήμερα δεν υπάρχει. Δε θέλω να πω σε αυτό τίποτα άλλο. Θα δείτε τα κείμενα των συμπερασμάτων. Είναι, νομίζω, ακριβέστατα σε αυτό το οποίο έχει βγει. Θα δείτε αναλυτικά. Και βέβαια η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι το πιο σημαντικό σε αυτή τη χώρα.

Θα σας έλεγα ότι αυτό δεν αλλάζει τη σχέση που έχει οικοδομήσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, με τη Ρωσία, σχέση η οποία, αν θέλετε, φωτογραφίζεται και από τον τεράστιο αριθμό των Ρώσων τουριστών που ήρθαν και θα συνεχίσει ο αριθμός αυτός να μεγαλώνει κατά την άποψή μου και θα έρθουν και φέτος στην Ελλάδα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για μας, θα έλεγα ιδιαίτερα για τη βόρειο Ελλάδα, αλλά οι Ρώσοι πηγαίνουν παντού. Δεν είναι κάτι το οποίο ανατρέπεται. Γνωρίζω ότι και για τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων υπάρχουν ρωσικά συμφέροντα, τα οποία ενδιαφέρονται σε συγκεκριμένους τομείς να επενδύσουν, αλλά αυτό, αν θέλετε, είναι άσχετο με την εξέλιξη αυτή η οποία συνέβη στην Ουκρανία, όπου εκεί πραγματικά έγινε μια πράξη άμεσης επέμβασης, παρέμβασης, όπως θέλετε πείτε το, στη χώρα αυτή, η οποία ήταν ανεξάρτητη. Ασφαλώς υπάρχει το ζήτημα του δημοψηφίσματος που έγινε. Ασφαλώς, όμως, υπάρχουν και άλλα τεράστια ζητήματα τα οποία δημιουργούνται στην Ανατολική Ουκρανία. Θέλω να ξέρετε, συνολικά, ότι η Ευρώπη συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις αυτές. Εάν διαβάσετε τα συμπεράσματα, θα δείτε ότι απλώθηκαν και άλλες πλέον ποινές οι οποίες θα προχωρήσουν, τα sanctions τα λεγόμενα, εναντίον της Ρωσίας. Είναι κάτι το οποίο δεν έχει τελειώσει, αλλά θα έλεγα ότι αυτά τα συμπεράσματα που βγήκαν σήμερα είναι ασφαλώς πολύ πιο αυστηρά από τα συμπεράσματα που είχαν βγει την προηγούμενη φορά. Και ελπίζω να υπάρχει μια εξομάλυνση και η έκκληση που γίνεται σήμερα από την Ευρώπη και το λέω και επίσημα εγώ, είναι έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό.

 

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, θα σας παρακαλούσα, αν μπορείτε, να μου απαντήσετε σε μια ερώτηση που είναι εσωτερικού ενδιαφέροντος αλλά έχει σίγουρα σημασία και με τον παράγοντα βεβαιότητα που αφορά την πορεία της κυβέρνησής σας. Θα ήθελα, λοιπόν, να σας πω το εξής. Όπως ήδη γνωρίζετε πέντε βουλευτές της πλειοψηφίας έχουν διατυπώσει σοβαρότατες ενστάσεις για τη διάταξη του νομοσχεδίου που αφορά στη συμφωνία με την τρόικα, ειδικά για το γάλα. Πώς σκέφτεστε να ενεργήσετε, προκειμένου αυτή η διάταξη πρώτα απ’ όλα να έχει πέρα από την τυπική, την ουσιαστική πλειοψηφία, όπως έχει διαταχθεί στη Βουλή και δεύτερον αν τελικά πιστεύετε ότι μπορείτε να συνεχίσετε με αυτούς του είδους τις δοκιμασίες τη συνύπαρξη με το ΠΑΣΟΚ, καθώς σήμερα είχαμε και ένα δεύτερο γύρο έντασης ανάμεσα σε κορυφαία στελέχη του κόμματός σας και του κόμματος με το οποίο συνεργάζεστε. Ευχαριστώ.

 

Αντώνης Σαμαράς: Κοιτάξτε. Είναι άδικο αλλά είναι και στενάχωρο για τον κόσμο, την ώρα που η Ελλάδα ανοίγει τα φτερά της, για να βγει από το τέλμα, να υπάρχουν τέτοιες παραφωνίες. Και ιδιαίτερα όταν μαθαίνω ότι επίσημα πια στο ΣΥΡΙΖΑ διερωτώνται αν θα κατορθώσουν να μείνουν ένα ενιαίο κόμμα ή θα είναι πολλά κομματίδια. Επαναλαμβάνω, το θεωρώ άδικο και στενάχωρο για τον κόσμο να υπάρχουν τέτοιες παραφωνίες, αλλά να ξέρετε ότι προχωράμε και όλα θα γίνουν κανονικά, όπως πρέπει.