Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στην ετήσια έκθεση Ελληνικού εμπορίου 2014 με αφορμή τα 20 χρόνια από την ίδρυση της ΕΣΕΕ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2014

 

 

 

 

 

 

Πρώτα απ’ όλα, αγαπητέ κ. Πρόεδρε, ξεχάσατε να πείτε ότι εκλεγήκατε- και εφόσον βάλατε μέσα και τον όρο επιχειρηματικότητα πλέον- εκλεγήκατε και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής οργάνωσης. Κι αυτό ότι σημαίνει; Σημαίνει πρώτον, ότι αναγνωρίζουν την Ελλάδα αλλά και στο πρόσωπό σας αναγνωρίζουν το δυναμισμό που απαιτείται, προκειμένου να προωθηθούν οι θέσεις των μικρομεσαίων και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Και ταυτόχρονα, αναγνωρίζουν το έργο σας, το οποίο είναι πολυσχιδές και για το οποίο, πέρα και πάνω από κόμματα, κάθε Έλληνας ως μικρομεσαίος πρέπει να είναι περήφανος. Γιατί όλοι αυτοί οι υπουργοί που έχετε δίπλα σας γνωρίζουν ακριβώς τι τραβάνε από τον Κορκίδη κάθε μέρα.

 

Θέλω, λοιπόν, να σας πω ότι εύχομαι πραγματικά αυτά τα 20 χρόνια τα γόνιμα, να συνεχίσουν για το καλό του τόπου και για το καλό των νέων παιδιών.

 

Ξέρετε πολύ καλά, που βρισκόταν η χώρα πριν δυόμιση χρόνια. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε και κάθε λεπτό πράγματι αυτών των ετών, αισθανόμαστε ότι ζούμε ώρες ευθύνης: Σε διαρκείς δύσκολες, επώδυνες, επίπονες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, σε διαρκή υπονόμευση- μου επιτρέπετε να μιλήσω και λίγο πολιτικά- και, θα έλεγα, αμφισβήτηση από την αντιπολίτευση, με έναν κρατικό μηχανισμό σε λειτουργική κρίση, με μια οικονομία σε βαθιά ύφεση και με μια κοινωνία συγκλονισμένη από τις ανατροπές που έγιναν σε ελάχιστο χρόνο.

 

Σε αυτά τα δυόμιση χρόνια, αποτρέψαμε την έξοδο από το ευρώ που, όπως το είδαμε μόλις πριν, κάποιοι το επεδίωκαν κιόλας.

 

Βγάλαμε για δεύτερη συνεχή χρονιά πλεονάσματα και προχθές, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, ψηφίσαμε ισοσκελισμένο Προϋπολογισμό! Δηλαδή και τους τόκους.

 

Κάναμε την πιο θεαματική, δηλαδή, δημοσιονομική προσαρμογή που έχει γίνει ποτέ στο συντομότερο χρόνο…

 

Τολμήσαμε σαρωτικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες χώρες εδώ και δεκαετίες. Και πετύχαμε να ανεβούμε δεκάδες θέσεις στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας, που είναι και η κρίσιμη λέξη, όπως παραδέχεται και η οργάνωση. Κι αυτό πρέπει να συνεχιστεί. Η Ελλάδα θα βρεθεί πιστεύω μέσα σε τρία-τέσσερα χρόνια στις τρεις-τέσσερις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας. Και πραγματικά εάν κάτσει κάποιος και δει τον χάρτη, θα δείτε ότι έχουμε ήδη περάσει, είμαστε πάνω από το μισό αυτής της διαδρομής.

 

Βάλαμε τέλος στην ύφεση, ήρθε η Ανάκαμψη. Δεν μπορώ να πω με κάποια λέξη πομπώδη ότι ανεργία φεύγει αλλά σταθερά μήνες τώρα, κάθε μήνα η ανεργία λίγο, αλλά πέφτει. Σταθερά πέφτει. Από το 28 και κάτι, που είχε φτάσει τον περασμένο Σεπτέμβριο, φτάσαμε τώρα να είναι στο 25 και κάτι. Και συνεχίζει αυτή η πτώση. Κι έτσι, μπορεί να φαίνεται οξύμωρο αυτό, αλλά μέσα στο χώρο της ευρωζώνης, είχαμε τη μεγαλύτερη Ανάπτυξη από όλες τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, σε αυτές τις συνθήκες ύφεσης, που πέρασαν- η Ελλάδα περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο- στο τρίτο τρίμηνο του 2014! Και οι επόμενες, βέβαια, χρονιές προβλέπονται να είναι κατ’ εξοχήν αναπτυξιακές για την Ελλάδα.

 

Βγήκαμε στις αγορές δύο χρόνια πριν από τις προβλέψεις.

 

Και βγαίνουμε από το Μνημόνιο ένα χρόνο πριν από τις προβλέψεις! Ενώ η ίδια η Ευρώπη ακριβώς για να μας θωρακίσει μας δίνει μια πιστοληπτική γραμμή, ένα εφόδιο, μια θωράκιση για τα πρώτα βήματα που θα χρειαστεί να κάνουμε έξω πια τελείως από αυτή την μνημονιακή πραγματικότητα που ζήσαμε τόσο δύσκολα όλα αυτά τα χρόνια.

 

Σταθεροποιήσαμε τη Χώρα, από πολιτική και οικονομική άποψη, ενισχύοντας παράλληλα την αξιοπιστία μας στο εξωτερικό, και θα έλεγα και το ρόλο και τη θέση της Ελλάδας, το γεωστρατηγικό, γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.

 

Πολλές φορές, φίλες και φίλοι, κυρίες και κύριοι, περάσαμε δυσκολίες- που ξέρω ότι γνωρίζετε- σε πολλά από τα μέτρα που πήραμε. Και πολλά από αυτά τα περιοριστικά μέτρα, ούτε κανείς άλλος, ούτε εμείς δεν τα θέλαμε. Και κάθε χρόνο δίναμε μάχη, όπως δώσαμε και τελευταία, για να αποφύγουμε περισσότερα περιοριστικά μέτρα. Πολλές φορές τα καταφέραμε. Αλλά κι όταν πήραμε μέτρα που δεν θέλαμε, ο στόχος ήταν να βγούμε από το Μνημόνιο μιαν ώρα αρχύτερα. Και τώρα το πετυχαίνουμε! Και θα δοθεί ανακούφιση σε εκείνους οι οποίοι πόνεσαν, τραυματίστηκαν οικονομικά, υπέφεραν το περισσότερο. Κι αυτό έχει ήδη αρχίσει…

 

Κατόρθωσε, λοιπόν, η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της. Επαναλαμβάνω ορισμένοι θέλησαν να το ματαιώσουν. Κάθε τόσο καταφεύγουν σε δικές τους μεθόδους για να το κάνουν, για να χαλάει αυτή η εικόνα. Πρόσφατα τα γνωστά επεισόδια με «γνωστούς-αγνώστους», επιχείρησαν και πάλι να κάψουν το κέντρο της Αθήνας. Τελείως απομονωμένοι, όμως, πια από την κοινωνία.

 

Και τώρα προσπαθούν- και θα μιλήσω λίγο πολιτικά- να ανακόψουν την πορεία της Χώρας με εκβιασμό για πρόωρες εκλογές. Με αφορμή, με όχημα την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και την ανάγκη, δηλαδή, ενισχυμένης πλειοψηφίας. Κάτι που παραβιάζει τελείως το πνεύμα του Συντάγματος. Που προβλέπει να υπάρχει ενισχυμένη πλειοψηφία ακριβώς για να υπάρχει σύγκλιση και σταθερότητα. Όχι για να δίνει πρόσχημα σε κάποιους να εκβιάζουν πρόωρες εκλογές.

 

Έτσι, επί μήνες τώρα, ορισμένοι δημιουργούν αυτό το κλίμα, τα σύννεφα πολιτικής αστάθειας μέσα στη Χώρα και πολιτικής αβεβαιότητας για την Ελλάδα στο εξωτερικό. Και αυτά τα σύννεφα ακριβώς είναι τα οποία σήμερα διαλύουμε φέρνοντας την εκλογή ενάμιση μήνα νωρίτερα. Ενάμιση μήνα νωρίτερα, για να καθαρίσει το τοπίο. Και για να μπει η Ελλάδα στην επόμενη μέρα.

 

Δεν είχαμε το δικαίωμα να κάνουμε κάτι το διαφορετικό.

 

Άλλωστε, και σήμερα η Κομισιόν χαρακτήρισε δημοκρατική απόφαση την απόφαση μας, που θα βοηθήσει στην άρση αυτής της αβεβαιότητας, που κατεξοχήν οι Ευρωπαίοι- και μιλάω για την Κομισιόν, δε μιλάω για ΔΝΤ και τους άλλους- το έβλεπαν ως κυρίαρχο εμπόδιο στη διαδρομή της χώρας!

 

Αλλά ήταν ταυτόχρονα αυτό που κάναμε και μια πράξη ευθύνης. Δεν μπορούμε μετά από αυτή την πορεία με επιτυχίες μέσα από θυσίες, να αφήσουμε τη χώρα να βουλιάξει στην αβεβαιότητα. Που οδήγησε, άλλωστε, ήδη κάποιους από τους δανειστές μας να είναι απόλυτα κουμπωμένοι και δύσκαμπτοι στην τελευταία αξιολόγηση του Μνημονίου.

 

Το τοπίο πρέπει να ξεκαθαρίσει αμέσως.

 

Κάθε στιγμή- σας είπα- ήταν μέχρι τώρα ώρα ευθύνης για την Κυβέρνηση. Τώρα είναι στιγμή ευθύνης για τους βουλευτές μας.

 

Να δουν τα πράγματα, να αναλογιστούν τι επιτεύχθηκε, να μετρήσουν τη συνέπεια των επιλογών τους από δω και μπρός να πάρουν τις αποφάσεις τους.

 

Η αντιπολίτευση ζητάει εκλογές. Η κοινωνία δεν θέλει εκλογές. Οι αγορές – μέσα κι έξω από τη Χώρα – δεν θέλουν εκλογές. Το ζήτημα πια είναι στα χέρια των βουλευτών.

 

Τα χρηματιστήρια πέφτουν συνεχώς τις δύο τελευταίες μέρες. Γιατί πέφτουν; Γιατί ακριβώς οι αγορές φοβούνται τα σχέδια της αντιπολίτευσης. Οι διεθνείς αγορές πανικοβλήθηκαν όταν πήγαν και τους παρουσίασαν εκείνα που έχουν στο μυαλό τους. Δικοί τους άνθρωποι ακόμη προειδοποιούν ότι θα έλθουν φοβερά δεινά και άμεσα, αν δοθεί η δυνατότητα σε τέτοια σχέδια να μπουν μπροστά. Δεν χρειάζεται να πούμε εμείς τίποτε. Ο τρόμος που προκαλούν τα λέει όλα! Η αλήθεια έχει ήδη φανεί.

 

Και η αλήθεια είναι ότι βρισκόμαστε «μιαν ανάσα» από την πλήρη επάνοδο της Ελλάδας στο προσκήνιο, στην ομαλότητα, στη σταθερότητα, στην Ανάπτυξη.

 

Η αντιπολίτευση είναι ένας γνήσιος οπαδός της ανελεύθερης οικονομίας και του κρατισμού και όχι μόνο προσπαθεί να σταματήσει αυτή την έξοδο από την εποχή του αναγκαστικού δανεισμού, αλλά επιχειρεί να την ξαναγυρίσει την Ελλάδα πίσω. Στην εποχή της απειλής εξόδου από το ευρώ.

 

Ελέχθησαν πράγματα απίθανα στον κόσμο: Καμιά φορά το ψέμα όταν υπερβαίνει αυτό που το δέχεται και ο πιο φανατικός οπαδός, αντιλαμβάνεστε ότι δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Μέχρι κι ότι έγινε τάχα προσπάθεια χρηματισμού βουλευτών, για να ψηφίσουν Πρόεδρο Δημοκρατίας! Οι κατηγορίες οι οποίες αποδείχθηκαν ανυπόστατες, ψευδείς. Κι όταν κλήθηκαν στον Εισαγγελέα να τα υποστηρίξουν, τα πήραν όλα πίσω. Και την ίδια στιγμή στιγματίζουν βουλευτές, αν θελήσουν να ψηφίσουν τον Πρόεδρο. Μιλάμε για ιδεολογική τρομοκρατία που, όμως, δεν θα περάσει!

 

Και τώρα έχουν καταφύγει σε ένα άλλο τέχνασμα. Άκουσα μέχρι και το εξής, ότι επειδή η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα είναι εξαιρετική, κανείς δεν έχει να πει το παραμικρό γι’ αυτό, επιχειρούν, επειδή το γνωρίζουν, να το «αποδυναμώσουν» πλαγίως: Διαδίδοντας , τάχα, ότι  δεν θα είναι υποψήφιος ως το τέλος. Και κάνουν λάθος! Σας το λέω καθαρά: θα είναι υποψήφιος ο Σταύρος Δήμας και στις τρείς ψηφοφορίες!

 

Το μεγάλο δίλημμα θα παραμένει: Εκλογές, όταν η κοινωνία δεν τις θέλει ή όχι. Πιστεύω ότι ο κόσμος θα τιμωρήσει εκείνον ο οποίος τις εκβιάζει πρόωρα.

 

Τα τελευταία χρόνια, φίλες και φίλοι, γίνονται μεταρρυθμίσεις που έχουν προχωρήσει εδώ και δεκαετίες, όπως σας είπα, παντού αλλού στον κόσμο και αποδίδουν. Και τώρα γινόμαστε μια χώρα φυσιολογική και αποκτούμε ταχύτερους ρυθμούς για την Ανάπτυξη.

 

Στο χώρο το δικό σας, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, μέσα στους τελευταίους έντεκα μήνες, πριν καλά-καλά δηλαδή αρχίσει η ανάκαμψη, έχουμε 17 χιλιάδες επιχειρήσεις περισσότερες από πέρσι και 160 χιλιάδες θέσεις εργασίας περισσότερες από πέρσι!

 

Ταυτόχρονα, κάποτε θα γραφτεί ιστορία για το πώς έγινε αυτό, αυτές οι ρυθμίσεις. Με τις ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ρυθμίσεις με τις τράπεζες, δίνουμε τις πρώτες ανάσες. Αλλά είναι μια μεγάλη ανάσα, γιατί πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση ιδιωτικού χρέους που έχει γίνει ποτέ στη χώρα εδώ και ένα αιώνα περίπου. Κι έγινε με σταθερότητα, έγινε με ασφάλεια, έγινε χωρίς παρενέργειες ούτε στα δημόσια οικονομικά, ούτε στο τραπεζικό σύστημα ούτε στην ασφάλεια των καταθέσεων.

 

Και με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών επίσης δίνουμε αυτές τις αναγκαίες ανάσες που θα συνεχιστούν.

 

Ακόμα, καταργήθηκαν πολλές γραφειοκρατικές διατάξεις, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Σας θυμίζω μόνον την έκδοση πιστοποιητικών που καταργήθηκε για 454 κατηγορίες οικονομικών τομέων και συνολικά 1.939 επαγγελματικές δραστηριότητες. Όπως καταργήθηκε η υποχρέωση άδειας λειτουργίας για 103 οικονομικές δραστηριότητες που απασχολούν 897 επαγγέλματα, αφορούν το 25% της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα και παράγουν το 14,3% του ΑΕΠ της χώρας. Κι αυτό είναι μέρος μόνο από την εφαρμογή του νέου επαναστατικού – πραγματικά- νόμου που ψηφίσαμε τον περασμένο Μάιο για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων. Που θα ολοκληρώνεται πλέον ηλεκτρονικά και αυθημερόν σε πάρα πολλές περιπτώσεις.

 

Κι ακόμα προχωρήσαμε στη Μείωση του ελαχίστου απαιτούμενου κεφαλαίου για ίδρυση νέων εταιριών…

 

Στην Ίδρυση Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου για τη ρευστότητα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, σε συνεργασία με την ημικρατική Γερμανική Επενδυτική Τράπεζα (KfW), την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ίδρυμα Ωνάση.

 

Αλλά και στην απλοποίηση των μηχανισμών χρηματοδότησης, ώστε να χρηματοδοτούνται οι επιχειρήσεις και με κεφάλαια κίνησης.

 

Και προχώρησε πολύ γρήγορα η προετοιμασία του νέου ΕΣΠΑ, δηλαδή του 2014-2020. Ειδικά στο ΕΣΠΑ εγκρίθηκε ήδη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τρίτη μεταξύ των 28 Κρατών Μελών της Ευρώπης, τρίτη εγκρίθηκε, η δική μας η πρόταση, η πρόταση της Ελλάδας, σε σχέση με αυτή την καινούργια χρηματοδοτική περίοδο 2014- 2020.

 

Έχουν τεθεί σε εφαρμογή 25 παρεμβάσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών στις εξαγωγές, με στόχο τη μείωση του χρόνου κατά 50% και του κόστους κατά 20%. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται ηλεκτρονικά τελωνεία, και η λειτουργία του μεγάλου τελωνείου 24 ώρες το 24ωρο.

 

Όλα αυτά είναι πράγματα που έχουν ήδη γίνει. Αλλά τα πιο σημαντικά είναι εκείνα που έρχονται: Και αφορούν κυρίως στη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων. Που είναι η μόνιμη δική μου θέση και που θα γίνεται σταδιακά, χωρίς να κινδυνεύουμε τους στόχους. Αλλά μέσα σε μια οικονομία, αυτή τη φορά, όχι που πέφτει, αλλά που αναπτύσσεται. Και αυτό είναι εφικτό και ήδη έχει προγραμματιστεί. Και αυτή είναι η μεγάλη μας και προσωπικά η μεγάλη μου προτεραιότητα, να διατηρήσουμε τη σταθεροποίηση που πετύχαμε και να προχωρήσουμε σταδιακά σε φορολογικές ελαφρύνσεις.

 

Έτσι θα προχωράμε. Με αποφασιστικές τομές, μέσα από ασφάλεια και σταθερότητα.

 

Πιστεύω ότι τόσα χρόνια ο λαϊκισμός διέλυσε τον τόπο. Και ο κρατισμός διέλυσε την οικονομία. Είναι άποψη που μπορεί να κανείς να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει. Αλλά πιστεύω ότι τώρα η Ελλάδα μπαίνει με το δικό σας το σπαθί και χάρις στις θυσίες του Ελληνικού λαού επιτέλους στην επόμενη μέρα. Επαναλαμβάνω ότι κάποιοι δίνουν –προσέξτε τη λέξη-  την έσχατη μάχη, για να το εμποδίσουν αυτό. Και για να ξαναφέρουν την Ελλάδα σε εκείνα που μας οδήγησαν στο τέλμα. Δηλαδή στο χρεοκοπημένο παρελθόν.

 

Και τώρα είναι η ώρα της αλήθειας! Και η ώρα της ευθύνης. Για όλους!

 

Ο κόσμος των επιχειρήσεων γνωρίζω καλά ότι θέλει την ανάπτυξη και την ομαλότητα. Κι ότι γι’ αυτήν ήδη ο κόσμος των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα ο μικρομεσαίος έχει κάνει απίστευτες θυσίες. Αλλά την έξοδο από την κρίση είναι υποχρέωση όλων μας να την κάνουμε πράξη.

 

Το φέραμε το πράγμα ως εδώ. Πρέπει να κάνουμε και το επόμενο βήμα!

 

Κι είναι δική σας υποχρέωση να το στηρίξετε. Όχι για μας, όχι για την Κυβέρνηση. Επιτρέψτε μου να πω για τον εαυτό σας. Γιατί το ξέρετε καλά ότι εκείνο που διακυβεύεται τις μέρες αυτές, κατεξοχήν εσάς αφορά. Γιατί αφορά την ομαλότητα και την ανάπτυξη.

 

Και εγώ πρέπει να σας πω με αισιοδοξία ότι η αλήθεια θα νικήσει, η δημοκρατική ευθύνη θα νικήσει και η Ελλάδα, όπως ορίζεται άλλωστε από την ιστορία της, θα προχωρήσει με βήματα γοργά, με βήματα Ανάπτυξης, με τη δική σας βοήθεια για την οποία σας είμαστε βαθύτατα ως έθνος ευγνώμονες.

 

Σας ευχαριστώ και πάλι. Χρόνια πολλά.