Ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2014

 

 

 

 

 

 

 

Κύριες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Σήμερα δεν θα σας μιλήσω απλά για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις. Θα σας μιλήσω για την Πατρίδα μας. Γιατί καταφέραμε να τη βγάλουμε από τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων 40 ετών. Και κάποιοι τώρα απειλούν να μας πάνε πίσω.

 

Δεν θα σας μιλήσω για πολιτικές αποφάσεις της Κυβέρνησης. Θα σας μιλήσω για την πολιτική ευθύνη ολόκληρου του Κοινοβουλίου.

 

Θα μιλήσω σε εσάς, την Κοινοβουλευτική Ομάδα, την κύρια δύναμη που στήριξε το Κυβερνητικό μας έργο στα τελευταία δυόμισι χρόνια.

 

Γιατί εσείς γνωρίζετε καλά τι θα πει ευθύνη. Και επί δυόμισι χρόνια τώρα, με αρραγή ενότητα στηρίζετε δύσκολες αποφάσεις. Γιατί βάλατε τη χώρα πάνω από όλα.

 

Κάποιοι αμφισβήτησαν τις πολιτικές αυτές. Αλλά έπεσαν έξω σε όλα.

 

Αμφισβήτησαν τα πρωτογενή πλεονάσματα. Αμφισβήτησαν τις διαρθρωτικές αλλαγές. Αμφισβήτησαν ότι θα μπορούσαμε ποτέ να βγούμε στην Ανάκαμψη. Αμφισβήτησαν ότι θα έπεφτε η ανεργία. Και τώρα όλοι διαψεύδονται πανηγυρικά. Αμφισβήτησαν ότι θα μπορούσαμε να βγούμε στις Αγορές. Αμφισβήτησαν ότι θα μπορούσαμε να βγούμε από το Μνημόνιο αναγκαστικού δανεισμού. Και έπεσαν έξω σε όλα.

 

Τώρα που την επιτυχία της χώρας μας την επιβεβαιώνουν όλοι οι αριθμοί όλων των διεθνών οργανισμών και τη χαιρετά ολόκληρος ο Διεθνής Τύπος. Τώρα δεν μπορούν πια να την αμφισβητούν. Δεν μπορούν να την ειρωνευτούν. Αλλά, όμως, κάνουν κάτι χειρότερο. Προσπαθούν ανοιχτά να ματαιώσουν την επιτυχία της χώρας.

 

Σας το λέω, λοιπόν, καθαρά. Δεν πρόκειται να τους περάσει. Γιατί τώρα έχουμε τρία όπλα.

 

Την ίδια την επιτυχία μας, την αλήθεια που δεν μπορεί να κρυφτεί και την ευθύνη και ας είναι άγνωστη λέξη για εκείνους.

 

* Πρώτα – πρώτα επιτυχία. Δεν είναι μόνο αυτά που ήδη ανέφερα και που τα ξέρετε. Είναι που τα αποδέχτηκε, πλέον, και η Ευρώπη. Η οποία στην τελευταία απόφαση του Eurogroup, όχι μόνο χαιρέτησε τη μεγάλη αλλαγή που έγινε στην Ελλάδα, αλλά υπογράμμισε ότι πραγματοποιήθηκαν τεράστιες, χωρίς προηγούμενο, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Το επιβεβαιώνουν και όλοι οι δείκτες ανταγωνιστικότητας όλων των διεθνών οργανισμών, που δείχνουν ότι η Ελλάδα μέσα σε δυόμισι χρόνια έκανε τεράστια άλματα μπροστά. Κι έτσι η Ευρώπη πήρε την απόφαση προχθές να μας στηρίξει στη μετά το Μνημόνιο εποχή, με μία πιστωτική γραμμή η οποία θα θωρακίσει τα πρώτα μας βήματα. Ώστε να δανειζόμαστε από τις αγορές με χαμηλά επιτόκια. Αυτή η διαδικασία ξεκίνησε ήδη και θα ολοκληρωθεί τους δύο επόμενους μήνες της νέας χρονιάς…

 

Βεβαίως, πρέπει πρώτα να λήξει η τελευταία αξιολόγηση. Αλλά και σε αυτό έχουμε πλησιάσει πολύ. Και πάντως, χωρίς να πάρουμε μέτρα επώδυνα που δεν τα χρειαζόμαστε και που θα έβλαπταν την οικονομία μας, στα πρώτα χρόνια της Ανάκαμψης, στις πρώτες μέρες της Ανάκαμψης που ήδη έχει ξεκινήσει…

 

Τώρα την επιτυχία μας αρχίζει να τη νιώθει η κοινωνία. Γι’ αυτό και από τη στιγμή που ξεκίνησε η προεδρική εκλογή, μεγάλο μέρος της κοινωνίας, ακόμα κι από εκείνους που μας έκαναν αυστηρότατη κριτική μέχρι χθες, ανησυχούν τώρα μήπως η χώρα συρθεί σε εκλογές!

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται συνεχώς τις δημοσκοπήσεις και ξεχνά την πιο σημαντική μέτρηση που δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις. Ότι ο λαός δεν θέλει πρόωρες εκλογές! Δεν θέλει να ανακοπεί η πορεία του τόπου. Μπορεί πολλοί να διαφωνούν με εκείνη ή την άλλη πολιτική, μπορεί κάποιοι να δυσφορούν με εκείνο ή το άλλο μέτρο, αλλά η κοινωνία, συνολικά, με τίποτε δεν θέλει να γυρίσουμε πίσω, να ξαναπέσουμε στην κρίση που με τόσες θυσίες του Ελληνικού λαού ξεπερνάμε τώρα.

 

Αυτή ακριβώς η στάση του κόσμου, τι σημαίνει;

 

Είναι η καλύτερη απόδειξη, ότι προχωράει η χώρα μπροστά, ότι ο κόσμος το ξέρει και ότι καταλαβαίνει πως πρέπει να συνεχίσουμε την πορεία μας!

 

Ναι, ο κόσμος υπέφερε μέσα στην κρίση. Αλλά τώρα την ξεπερνάμε και πίσω δεν γυρνάμε.

 

Ο κόσμος το ξέρει. Και ο κόσμος θα τιμωρήσει όποιους σύρουν τη χώρα σε εκλογές. Είτε τώρα, είτε σε λίγους μήνες! Γιατί παρατεταμένη προεκλογική περίοδος ισοδυναμεί με παράλυση και αβεβαιότητα για τον τόπο.

 

Έτσι λοιπόν: η επιτυχής ολοκλήρωση του Προγράμματος και η έξοδος από τα Μνημόνια του αναγκαστικού δανεισμού, είναι το πρώτο μεγάλο μας όπλο…

 

* Το δεύτερο είναι η αλήθεια! Που τώρα πια δεν κρύβεται. Τη μαθαίνει ο Ελληνικός λαός καθημερινά…

 

Μας έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι είχε «εναλλακτική πολιτική»…

 

Όταν πιέστηκαν από μας και από την κοινωνία να πουν ποια είναι ακριβώς, είπαν-ξείπαν, τα μπέρδεψαν, άλλα έλεγαν στο Τέξας, αλλά εδώ, τελικά κατέθεσαν ένα πρόγραμμα που πριν προλάβουν να το… χαρούν, κατέρρευσε από τους ίδιους!

 

Γιατί δικοί τους άνθρωποι το έκαναν «φύλο και φτερό». Δικοί τους άνθρωποι είπαν ότι οι παροχές που εξαγγέλλουν θα κοστίσουν πολύ παραπάνω! Ότι τα έσοδα που φιλοδοξούν να υπάρχουν, δεν θα υπάρχουν! Ότι από τα πρώτα τους βήματα θα κοπεί η ρευστότητα από την αγορά! Κι ότι ουσιαστικά προτείνουν για τη χώρα, όπως δικός τους άνθρωπος είπε «δάκρυα και αίμα».

 

Πότε; Τώρα που τελειώνουν τα δύσκολα, αυτοί θέλουν να ξαναβάλουν τη χώρα στα… ακόμα πιο δύσκολα!

 

Κι ύστερα, πήγαν πριν λίγες εβδομάδες στο Λονδίνο να «πληροφορήσουν», λέει, τους επενδυτές για το Πρόγραμμά τους. Τι το ήθελαν; Δεν το άφηναν καλύτερα…

 

Με το που έμαθαν οι ξένοι επενδυτές ποιες είναι οι προθέσεις τους, έφριξαν κυριολεκτικά! Και άρχισαν τα δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου, για το πόσο ολέθριο είναι το πρόγραμμά τους.

 

Κι όλα αυτά, βέβαια, ενώ ταυτόχρονα προειδοποιούσαν στο εσωτερικό, διατυμπάνιζαν ότι δεν θα ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκβιάζοντας και τους υπόλοιπους βουλευτές της αντιπολίτευσης να μην ψηφίσουν! Ώστε να υποχρεωθεί η χώρα να πάει σε πρόωρες εκλογές. Που η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν τις θέλει!

 

Αυτό δημιούργησε εικόνα πολιτικής αστάθειας μέσα στην Ελλάδα και εικόνα πολιτικής αβεβαιότητας για την Ελλάδα στο εξωτερικό. Κι άρχισε να ζημιώνει τη χώρα και την έξοδό της από το Μνημόνιο.

 

Αυτό δεν μπορούσε να συνεχίζεται! Δεν μπορούσε η Ελλάδα να βουλιάζει στο τέλμα της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας. Το νέφος που είχε δημιουργηθεί  οδηγούσε κάποιους από τους δανειστές μας να ζητούν πράγματα που δεν μπορούσαμε, που δεν μπορούμε και που δεν χρειάζεται να κάνουμε. Το τοπίο έπρεπε να καθαρίσει! Και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ενάμισι μήνα νωρίτερα.

 

Τώρα πλέον όλοι βλέπουν την αλήθεια κατάματα:

 

Οι αγορές, και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έκαναν βουτιά! Γιατί άραγε;

 

Γιατί φοβούνται! Τι φοβούνται; Ότι αν δεν βγει Πρόεδρος και η Ελλάδα οδηγηθεί σε εκλογές, θα υπάρξει γενικευμένη αναταραχή. Κι αν στις εκλογές υπάρχει πιθανότητα να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό θα ήταν ολέθριο για τη χώρα.

 

Φυσικά, και ενάμισι μήνα αργότερα να πηγαίναμε σε εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το ίδιο θα συνέβαινε…

 

Γιατί; Γιατί απλούστατα οι πάντες γνωρίζουν πια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γραμμή ρήξης με την Ευρώπη, γραμμή ανατροπής των μεγάλων επιτυχιών που έχουν γίνει στην Ελλάδα, γραμμή κατάργησης όλων των τολμηρών μεταρρυθμίσεων και επιστροφής στα ελλείμματα. Τόσο απλά!

 

Κι αυτό θα οδηγούσε σε άμεση κρίση την ίδια την Ελλάδα, μια κρίση που εύκολα θα μπορούσε να μεταδοθεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

 

Φτύσαμε αίμα για να φύγει από το στόμα των ξένων η λέξη Grexit! Και ο ΣΥΡΙΖΑ την ξαναφέρνει στο στόμα τους. Αυτή είναι η αλήθεια.

 

–Όταν λέει κάποιος, ότι θα δώσει παροχές 12,5 δισεκατομμυρίων και θα παραμείνει ταυτόχρονα σε… «ισοσκελισμένο» Προϋπολογισμό, πώς να μην φοβηθούν οι πάντες. Και ποιος να τον πάρει στα σοβαρά;

 

–Όταν λέει κάποιος ότι θα πάψει να πληρώνει τους τόκους στο χρέος, πως να μη φοβηθούν οι πάντες, αφού αυτό σημαίνει χρεοκοπία! Και ποιος να τον πάρει στα σοβαρά; Όταν οι πιέσεις που θα ασκηθούν στην Ελλάδα από το σύνολο των άλλων χωρών που μας δάνεισαν θα ήταν, σε μια τέτοια περίπτωση, συντριπτικές…

 

–Και πως θα δικαιολογηθεί αυτή η «στάση πληρωμών», από την Ελλάδα, όταν ήδη πληρώνουμε σε τόκους κάτω από το μισό απ’ ό,τι πληρώναμε το 2009 και σε επιτόκια πολύ χαμηλότερα από τις εκείνες τις χώρες που μας έχουν δανείσει;

 

–Όταν λέει κάποιος, ότι θα πάει να εκβιάσει περαιτέρω μείωση του χρέους, την ώρα που δεν πληρώνει τους τόκους στο υφιστάμενο χρέος και την ίδια στιγμή ζητάει καινούργια δανεικά για να καλύψει τα νέα ελλείμματα που θέλει να κάνει,  ποιος να τον πάρει στα σοβαρά; Και πώς να μη φοβούνται όλοι, ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε αναγκαστική έξοδο από το ευρώ;

 

–Και προσέξτε: Όταν διακηρύσσουν ότι το χρέος μας «δεν είναι βιώσιμο», στην πραγματικότητα λένε στις αγορές: Μην δανείσετε στην Ελλάδα! Κι έτσι οδηγούν την Ελλάδα ξανά σε αναγκαστικό δανεισμό: Δηλαδή, φτου κι από την αρχή, νέο Μνημόνιο! Τώρα, που μόλις καταφέραμε να βγούμε από το προηγούμενο!

 

–Όταν δεν ξέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απαγορεύεται από το καταστατικό της να αγοράσει και να σβήσει χρέος χωρών-μελών, ποιος να τους πάρει στα σοβαρά.

 

–Όταν λένε ότι θα καταργήσουν μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει παντού στον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, ποιος να τους πάρει στα σοβαρά;

 

Υπάρχουν πολλοί που είναι εναντίον της μονομερούς λιτότητας. Και εμείς είμαστε εναντίον. Γι’ αυτό και φέτος και πέρσι και πρόπερσι αντισταθήκαμε σε πρόσθετα μέτρα που, όπως αποδείχθηκε τουλάχιστον δύο φορές μέχρι σήμερα, δεν τα χρειαζόταν η οικονομία μας.

 

Και ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο Κεντροαριστερός κ. Ρέντζι έχει επανειλημμένως εκφραστεί δημόσια εναντίον της μονομερούς λιτότητας. Αλλά προχωρεί σε μεταρρυθμίσεις, τόσες και τέτοιες που, αν τις έβλεπε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πάθαινε ίλιγγο!

 

Και ο Σοσιαλιστής κ. Μοσκοβισί, έχει επανειλημμένως, στο παρελθόν, εκφραστεί υπέρ μιας «διαφορετικής πολιτικής». Αλλά, ως Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, είναι ένθερμος υποστηρικτής των δικών μας μεταρρυθμίσεων, αλλά και των μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη.

 

Αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν φόβο παντού. Μαζί και την απορία: αν έχουν την παραμικρή επαφή με την διεθνή πραγματικότητα…

 

Κάποιοι πίστεψαν προς στιγμήν, ότι τελευταία ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε, τάχα, «στροφή στο ρεαλισμό»! Αλλά, αν συνέβαινε αυτό, δεν θα αντιδρούσαν με τέτοιο φόβο οι αγορές!

 

Τώρα ξέρουμε ότι αυτό είναι απλά ένα ακόμα ψέμα!

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πολιτική, κι αυτό που εμφανίζει ως «πρόταση» είναι επικίνδυνη επιστροφή στα ελλείμματα και τα Μνημόνια, ανάμικτη με αντίευρωπαϊσμό.

 

Με δύο λόγια, οι αγορές αντιδρούν, γιατί η πιθανότητα να γίνουν εκλογές και να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφεται ως βεβαιότητα καταστροφής της χώρας.

 

Κι αυτή η αλήθεια πια δεν κρύβεται.

 

Δεύτερο όπλο μας λοιπόν, είναι η αλήθεια που τη βλέπουν όλοι, την νιώθουν, την καταλαβαίνουν, με τον πιο δραματικό τρόπο.

 

Τρίτο όπλο μας είναι η ευθύνη. Μπροστά σε αυτή την απειλή, η απάντηση είναι απλή: Να πάρει ο καθένας τις ευθύνες του! Όχι μόνο οι δικοί μας βουλευτές, ο οποίοι με γενναιότητα στήριξαν την κυβέρνηση μέχρι σήμερα. Τώρα πια την ευθύνη πρέπει να την πάρουν όλοι οι βουλευτές του Ελληνικού κοινοβουλίου! Αυτή η Πατρίδα που θέλουμε να σώσουμε, δεν ανήκει σε κόμματα, δεν είναι «δική μας», ούτε είναι «δική τους». Ανήκει σε όλους τους Έλληνες! Και οι εκπρόσωποι του Ελληνικού λαού μέσα από το Κοινοβούλιο, οφείλουν να πάρουν την ευθύνη και να αποφασίσουν: αν θα αφήσουν τη χώρα να γυρίσει πίσω, ή αν θα της επιτρέψουν να προχωρήσει μπροστά.

 

Δεν τους ζητάει κανείς να συμφωνήσουν με εκείνη ή την άλλη πολιτική.

 

Δεν ψηφίζουμε γι’ αυτό τις επόμενες δύο εβδομάδες.

 

Άλλωστε την ανευθυνότητά τους κάποιοι την έδειξαν ήδη: όταν πήραμε αληθινά μέτρα ανακούφισης εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας με τις δόσεις  αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών που φτάνουν ως τις 100, στις εφορίες, στα ασφαλιστικά ταμεία και στις τράπεζες! Εμείς πήραμε τα μέτρα αυτά, τώρα που μπορούμε. Γιατί στο μεταξύ είχαμε σταθεροποιήσει τη χώρα. Τα πήραμε επειδή ακριβώς ανακουφίζουν τον κόσμο, χωρίς να δημιουργούν κινδύνους ελλειμμάτων. Κάποιοι άλλοι, όμως, δεν τα ψήφισαν! Γιατί δεν τους ενδιαφέρει ο κόσμος. Τους ενδιαφέρει μόνο το κομματικό τους συμφέρον!

 

Τώρα, όμως, καλούνται όλοι οι βουλευτές να αποφασίσουν, αν θα βγάλουμε Πρόεδρο, ή αν θα πάμε σε πρόωρες εκλογές! Που δεν τις θέλει η κοινωνία, δεν τις σηκώνει η οικονομία, τις φοβούνται οι αγορές και μπορούν να έχουν καταστρεπτικές συνέπειες για τη χώρα.

 

Καλούνται ακόμα, όλοι οι βουλευτές μας, να αποφασίσουν, αν θα σκύψουν το κεφάλι στον ψυχολογικό εκβιασμό που τους γίνεται, για να μην κατηγορηθούν… ότι ψηφίζουν Πρόεδρο! Να κατηγορηθούν γιατί; Γιατί αποφασίζουν κατά συνείδηση, όπως προβλέπει το Σύνταγμα; Να κατηγορηθούν από ποιους; Από εκείνους που ανοικτά προσπαθούν να προσελκύσουν βουλευτές άλλων κομμάτων, ώστε να μην εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

 

Προσέξτε, γιατί αυτές οι ευθύνες είναι πολύ βαριές.

 

Και θα μας ακολουθήσουν όλους και τους 300 της Βουλής για πολλά χρόνια!

 

Αγνοούν προκλητικά τη θέληση του Ελληνικού λαού. Ξεχνώντας ότι ο λαός τιμωρεί. Τρομοκρατούν έναν-έναν βουλευτές που θέλουν να συνταχθούν με τη θέληση του λαού. Ενώ αρχηγός μικρότερου κόμματος φαίνεται να υποκύπτει. Και να συμμαχεί με ποιους; Με εκείνους που λίγους μήνες πριν κατήγγειλε ο ίδιος ως «επικίνδυνους και για την Αριστερά και για τον τόπο»! Νομίζουν ότι λαός δεν υπάρχει, ότι μάτια δεν βλέπουν, ότι μνήμες δεν ανακαλούνται.

 

Έναν εχθρό έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και ας το καταλάβουν όλοι: Τη σύγχρονη, δημοκρατική, ευρωπαϊκή και απαλλαγμένη από τις παλαιές αμαρτίες Ελλάδα. Κι όποιος συμμαχεί μαζί του, θα είναι δύσκολο να εξηγήσει στην Ιστορία, στο λαό και κυρίως στη συνείδησή του, πως και γιατί συμμάχησε εναντίον της Ελλάδας των δικών μας ονείρων. Το ξαναλέω: έναν εχθρό έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Έναν. Τη σύγχρονη, τη Δημοκρατική, την Ευρωπαϊκή και απαλλαγμένη από τις παλιές αμαρτίες Ελλάδα. Και θα πρέπει να εξηγήσει στην ιστορία ο κάθε βουλευτής και κυρίως στη συνείδησή του γιατί συμμάχησε εναντίον της Ελλάδας των ονείρων που έχει ο κάθε Έλληνας και ιδιαίτερα η νεολαία μας.

 

–Οι βουλευτές μας επομένως, έχουν μεγάλη ευθύνη: να σπρώξουν τη χώρα μπροστά ή να την αφήσουν να κατρακυλήσει προς τα πίσω, προς την περιπέτεια και το χάος…

 

–Έχουν τη μεγάλη ευθύνη να εφαρμόσουν το πνεύμα τους Συντάγματος εκλέγοντας Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή να παραβιάσουν το πνεύμα του Συντάγματος, σέρνοντας τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

 

–Έχουν την τεράστια ευθύνη να βάλουν την υπογραφή τους στο αύριο της χώρας που ήδη διαφαίνεται, ή σε μια τραγική επιστροφή στο χθες, από το οποίο με τόσες θυσίες ξεκολλήσαμε.

 

–Έχουν την ιστορική ευθύνη να κρατήσουν τη χώρα στην Ευρώπη, ή να τη σπρώξουν να συγκρουστεί με ολόκληρη την Ευρώπη και να βγει από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Να μείνει χωρίς στηρίγματα, χωρίς εταίρους σε μια πάρα πολύ αποσταθεροποιημένη περιοχή.

 

Αυτή είναι η ευθύνη των βουλευτών μας. Γι’ αυτά πρέπει να αποφασίσουν.

 

Την αλήθεια την ξέρουν: Η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει με τεράστια άλματα από δω και στο εξής, εκτός Μνημονίων και εκτός αναγκαστικού δανεισμού. Πώς; Αν τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους και προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις της.

 

Όσο αυτό κάνει, θα μπορεί η Ελλάδα να αναπτύσσεται, να παράγει πλούτο, εισόδημα, θέσεις εργασίας και προκοπή για όλους. Και – κυρίως – θα μπορεί η Ελλάδα να προχωρήσει σε φορολογικές μειώσεις, που αποτελούν και τη μεγάλη προτεραιότητά μας για τα επόμενα χρόνια.

 

Δεν έχω πάψει να υπογραμμίζω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,  ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι η αξιοπρέπεια της χώρας. Την αξιοπρέπεια τη χτίζεις και την κερδίζεις. Δεν την κραυγάζεις και δεν σου… απονέμεται περισσότερο, όσο περισσότερο φωνάζεις.

 

–Αξιοπρέπεια είναι να μπορείς να βγάζεις τη χρονιά χωρίς να ζητάς δανεικά. Εμείς το πετύχαμε αυτό.

 

–Αξιοπρέπεια είναι να καλύπτεις και τους τόκους από το χρέος σου, χωρίς να δανείζεσαι. Και αυτό το πετυχαίνουμε.

 

— Αξιοπρέπεια είναι να μπορείς να δανείζεσαι φυσιολογικά από τις αγορές. Χωρίς να εκλιπαρείς τους εταίρους σου να σε σώσουν. Εμείς και αυτό το πετυχαίνουμε…

 

–Αξιοπρέπεια είναι να μπορείς να παράγεις ανταγωνιστικά και να κερδίζεις νέες διεθνείς αγορές. Από την Αμερική μέχρι την Κίνα. Εμείς αυτό χτίζουμε τώρα.

 

–Αξιοπρέπεια είναι να μπορείς να συναγωνίζεσαι τους άλλους, χωρίς να υστερείς απέναντί τους. Και αυτό ακριβώς πετυχαίνουν οι μεταρρυθμίσεις.

 

–Αξιοπρέπεια σημαίνει, ακόμα, να είσαι υπολογίσιμος απ’ όλους, για τη σταθερότητά σου, για το στρατηγικό ρόλο που μπορείς να παίξεις στην περιοχή σου. Όχι «παράδειγμα προς αποφυγήν» για όλους. Όχι ο «μόνιμος απροσάρμοστος» εταίρος.

 

Εμείς όλα τα αυτά τα προωθούμε, τα αποκαθιστούμε βήμα–βήμα…

 

Και κάποιοι θέλουν να μας πάνε πίσω ξανά!

 

Αυτή είναι η αλήθεια. Και οι πάντες πια τη γνωρίζουν.

 

Δεν υπάρχει κανένα πρόσχημα για να μη ψηφιστεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 

Η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα είναι εξαιρετική. Το παραδέχονται όλοι πλέον. Και γι’ αυτό κάποιοι προσπαθούν να την αποδυναμώσουν, διαδίδοντας κιόλας ότι θα υπάρξει, τάχα, στην τελευταία ψηφοφορία  άλλη υποψηφιότητα. Τους το ξεκόβω από τώρα: Δεν παίζουμε με τους θεσμούς. Ο Σταύρος Δήμας θα είναι υποψήφιος μέχρι και την τελευταία, τρίτη, εκλογή.

 

Κάποιοι επίσης φαντάζονται πως τώρα που αυτή η κυβέρνηση είχε το βαρύ φορτίο να σώσει τη χώρα, μπορεί να έλθει μια άλλη και να αρχίζει να «μοιράζει». Ούτε να το σκέπτονται!

 

Τους προειδοποιούμε: Αν η Ελλάδα επιστρέψει στα ελλείμματα και υιοθετήσει γραμμή σύγκρουσης με τους εταίρους της, μετά από οδυνηρές περιπέτειες, θα οδηγηθεί σε χειρότερα από αυτά που πέρασε!

 

Με τη συμφωνία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, που εξασφαλίσαμε  πριν λίγες μέρες, η Ελλάδα θα είναι απόλυτα καλυμμένη ως τα τέλη Φεβρουαρίου. Με τα έντοκα γραμμάτια που εξέδωσε χθες, δεν θα έχει  ως τότε κανένα πρόβλημα πληρωμών. Ούτε και θα χάσει την τελευταία δόση από τα ευρωπαϊκά δάνεια.

 

–Εφ’ όσον εκλεγεί Πρόεδρος στις 28 Δεκεμβρίου, αμέσως μετά θα ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση, στις 29, θα ζητήσουμε την βοήθεια χρέους, που ήδη έχουμε υπογράψει από το Νοέμβριο του 2012, θα υπογράψουμε τη νέα Συμφωνία για τη μετά το Μνημόνιο εποχή,  με την θωράκιση ,πάντα, της πιστωτικής γραμμής. Κι έτσι η Ελλάδα θα προχωρήσει απρόσκοπτα στην ανάπτυξη και στις μεταρρυθμίσεις:

 

Στην ανάπτυξη που ήδη άρχισε και προεξοφλείται πολύ ισχυρή για τα επόμενα χρόνια. Και στις μεταρρυθμίσεις, που κάνουν πλέον όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, είτε έχουν κεντροδεξιές είτε έχουν κεντροαριστερές κυβερνήσεις.

 

Δικός μας δρόμος να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις σε συνθήκες Ανάπτυξης. Να προχωρήσουμε τη Συνταγματική Αναθεώρηση, χωρίς την οποία – μην κάνετε λάθος- δεν μπορεί να υπάρχουν μεγάλες, τολμηρές αλλαγές, μεταρρυθμίσεις ριζοσπαστικές, επαναστατικές θα πω ακόμα, από δω και μπρός. Να προχωρήσουμε σε μια Νέα Ελλάδα, να γίνουμε φυσιολογική χώρα σε συνθήκες ανάπτυξης, σταθερότητας, ευημερίας, ευκαιριών για τον καθένα.

 

Και σήμερα μόλις έμαθα ότι με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν θα στείλει βουλευτές του στη συζήτηση που ανοίγεται για το Σύνταγμα. Τορπιλίζουν και Πρόεδρο και  Σύνταγμα.

 

Αλλά να δούμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και την αντίθετη περίπτωση.

 

–Αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος την 29η Δεκεμβρίου, και πάμε σε εκλογές μέσα στον Ιανουάριο, τότε όλα θα είναι στο «αέρα». Ο φόβος θα κυριαρχήσει στη χώρα! Κι αν επικρατήσει ο λαϊκισμός, τότε η Ελλάδα δεν θα μπορεί να σταθεί μετά τον Φεβρουάριο. Ιδιαίτερα, αν κάνουν αυτά που λένε. Ή μάλλον, αν επιχειρήσουν να κάνουν έστω κι ένα μέρος από εκείνα που λένε. Κι αν πάλι δεν τα κάνουν καθόλου, τότε οι ίδιοι δεν θα μπορούν να σταθούν. Γιατί, έτσι ή αλλιώς, ο λαός τιμωρεί!

 

Σκεφτείτε: εδώ και μήνες ζητούσαν άμεσες εκλογές. Και με το που άνοιξε η προεδρική εκλογή και εμφανίστηκε, έστω και ως πιθανότητα το ενδεχόμενο να γίνουν άμεσες εκλογές, επικράτησε γενικευμένη ταραχή και φόβος.

 

Σκεφτείτε τι θα συμβεί, αν η πιθανότητα γίνει και πραγματικότητα.

 

Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ – μη γελιέστε – βρίσκεται πια σε πανικό! Γιατί επιδιώκει εκλογές που δεν τις θέλει η κοινωνία! Και επιδιώκει την εξουσία που δεν μπορεί να τη διαχειριστεί και που, αν τη διαχειριζόταν, θα έπεφταν οι ευθύνες στο κεφάλι τους. Και θα πλάκωναν και τους ίδιους και δυστυχώς και τη χώρα.

 

Τώρα βλέπουν τα αδιέξοδά τους. Και τρομάζουν.

 

Τώρα βλέπει και το αληθινό τους πρόσωπο η κοινωνία και τρομάζει…

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Κάθε δημοκρατία έχει όπλα της την αλήθεια και την ευθύνη. Όχι τα «πυροτεχνήματα», όχι τα τεχνάσματα, όχι τα λαϊκίστικα εμπρηστικά συνθήματα.

 

Η αλήθεια είναι το όπλο μας. Και η αλήθεια τώρα φαίνεται.

 

Και η ευθύνη είναι το όπλο μας. Και χάρις στη δική σας υπευθυνότητα, επί δυόμιση χρόνια μπορούσαν και διαφωνούσαν πολλοί, χωρίς, όμως, να κινδυνεύει η χώρα.  Κάποιοι με τις δικές σας πλάτες είχαν την ευκαιρία να κάνουν και υπονόμευση του έργου μας, χωρίς να πληρώνουν κανένα τίμημα.

 

Τώρα, όμως, ήλθε η στιγμή της ευθύνης για όλους. Όλοι ξέρουν, όλοι καταλαβαίνουν, και ο καθένας θα βάλει την υπογραφή του: Στον ένα δρόμο που θα πάρει η χώρα ή στον άλλο.

 

–Σκεφτείτε: κανένας δεν θα κατηγορήσει τη Βουλή, αν εκλέξει Πρόεδρο. Γιατί αυτό προβλέπει το Σύνταγμα. Αυτή είναι η αποστολή της Βουλής, αυτό είναι το καθήκον της Βουλής να εκλέξει Πρόεδρο.

 

–Αλλά αν η αδυναμία της να εκλέξει Πρόεδρο οδηγήσει τη χώρα σε μεγάλες περιπέτειες, τότε όσοι ευθύνονται γι’ αυτό, θα είναι υπόλογοι για ό,τι ακολουθήσει…

 

Πρέπει να δώσουμε στην Ελλάδα την ευκαιρία να ξεφύγει οριστικά από την κρίσηΤους το λέω, δώστε στην δημοκρατία μας την ευκαιρία να προχωρήσει και να αλλάξει τη χώρα. Δώστε την ευκαιρία στον ελληνικό λαό να προχωρήσει με αξιοπρέπεια σε ένα κόσμο όπου δεν θα βουλιάζει στα χρέη, όπου δεν θα ταπεινώνεται η αξιοπρέπειά του από τους δανειστές.

 

Δώστε ανάσα στην επόμενη γενιά. Αλλά αυτή η ανάσα για το λαό μας, θα είναι η ασφυξία, για εκείνους που μένουν γαντζωμένοι στο χθες και θέλουν να μας ξανά βουλιάξουν στο χθες.

 

Τις επόμενες μέρες θα κριθούμε όλοι!

 

Δεν θα κριθούμε από εξελίξεις που θα φανούν μετά από χρόνια.

 

Θα κριθούμε από εξελίξεις που θα φανούν μετά από μερικές εβδομάδες!

 

Όλοι θα ξέρουν για εκείνον ή εκείνη τι έκανε την 29η Δεκεμβρίου!

 

Δεν θα μπορεί να κρυφτεί κανείς, ούτε από την κριτική των συμπολιτών του, αλλά κυρίως ,αυτού που ακουμπά εμένα περισσότερο, ούτε κυρίως από τη συνείδησή του. Από αυτό που οι Αρχαίοι μας πρόγονοι ονόμαζαν «ερινύες». Ο λαός δεν θέλει εκλογές. Η χώρα θα ζημιωθεί από την αποσταθεροποίηση που θα προκύψει.

 

Και τα όπλα μας είναι πολύ ισχυρά:

 

Είναι η δύναμη της αλήθειας, που τώρα δεν μπορεί να κρυφτεί,

 

είναι το βάρος της ευθύνης, που τώρα δεν μπορεί κανείς να αποφύγει.

 

Και είναι ακόμα, η φωνή της συνείδησης του εκλεγμένου εκπροσώπου του λαού στη Βουλή των Ελλήνων,  μιλάω για τη συνείδηση που είναι ο ισχυρότερος θώρακας της δημοκρατίας.

 

Τα όπλα μας είναι ισχυρά. Είναι τα ισχυρότερα σε μια Δημοκρατία.

 

Ο λαός μάς παρακολουθεί και ξέρει πολύ καλά τι γίνεται. Γι’ αυτό και τελικά θα επικρατήσει το σωστό για τον τόπο!

 

Εμείς υπερασπιζόμαστε το συμφέρον του. Και το καταλαβαίνει. Ενώ οι άλλοι τις κομματικές τους σκοπιμότητες. Που είναι απολύτως επιζήμιες για τη χώρα. Επομένως κυρίες και κύριοι συνάδελφοι:

 

Αλήθεια, ευθύνη, συνείδηση.

 

Με αυτά θα κάνουμε για μιαν ακόμα φορά το χρέος μας προς τον τόπο.

 

Και ο λαός είναι μαζί μας. Να είστε σίγουροι.

 

Σας ευχαριστώ πολύ.