Ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στη Ρόδο

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Παρασκευή, 9 Ιανουαρίου 2015

 

 

 

 

 

 

 

Με συγκινείτε πάρα πολύ. Ευχαριστώ πάρα πολύ, γιατί είμαι πραγματικά συγκινημένος από αυτή την καταπληκτική συγκέντρωση, εδώ στην καρδιά των ακριτικών Δωδεκανήσων και πάλι στην αγαπημένη Ρόδο. Σας ευχαριστώ πάρα- πάρα πολύ.

 

Εδώ είναι το πραγματικό προπύργιο της Ελλάδας στο Αιγαίο.

 

Ανάμεσά σας, ανάμεσα σε παλαιούς και ανάμεσα σε νέους συμμαχητές και ανάμεσα στα πιο υπέροχα παιδιά, εκείνα της νεολαίας μας, της ΟΝΝΕΔ, που τα ευχαριστώ πάρα πολύ.

 

Και βρίσκομαι εδώ, για να σας φέρω το μήνυμα της νίκης, που θα λυτρώσει το λαό μας. Είναι το ίδιο μήνυμα που παίρνω όπου γυρνάω, από κάθε γωνιά της χώρας. Και κάθε μέρα που περνάει αυτό το μήνυμα δυναμώνει!

 

Και απόψε η Ρόδος δίνει το μήνυμα της νίκης σε ολόκληρη την Ελλάδα!

 

Όπως, άλλωστε, το έκανε και στις Περιφερειακές εκλογές του Μαΐου, όπου ο Γιώργος Χατζημάρκος εκλέχθηκε Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου.

 

Από δω, λοιπόν, σας λέω με βεβαιότητα δεν θα νικήσει σε αυτές τις εκλογές η παράταξή μας, θα νικήσει η Ελλάδα!

 

Φίλες και φίλοι,

 

Θα πούμε ορισμένα πράγματα και πολλά από αυτά τα ξέρετε καλά αλλά είναι ανάγκη να τα επαναλαμβάνουμε, να τα μεταφέρουμε, να μεταδίδονται παντού. Ιδιαίτερα εδώ, πρέπει να πούμε ότι Τουρισμός και αβεβαιότητα δεν πάνε μαζί. Τουρισμός και μόνιμη αναταραχή δεν πάνε μαζί. Το οξυγόνο του τουρισμού είναι η σταθερότητα, είναι η ασφάλεια, είναι η αξιοπιστία.

 

Και ο Τουρισμός ξέρει και δείχνει τη δύναμή του. Οι άνθρωποι του τουρισμού είναι πραγματικά υπερήφανοι γι αυτό είμαστε και εμείς μαζί τους. Και δεν σας κρύβω ότι την πιο κρίσιμη στιγμή για τον τόπο, ήταν ο τουρισμός που έβαλε πλάτη.

 

Και πιστεύω στον ελληνικό Τουρισμό. Και το αποδείξαμε έμπρακτα στην πολιτική μας. Και πιστεύω ότι ο τουρισμός μπορεί να πάει την Ελλάδα ακόμα πολύ πιο ψηλά.  Βέβαια, η προσπάθεια αυτή θα έπρεπε να είναι κοινή. Δυστυχώς δεν είναι! Και εγώ ρωτάω ποιους τουρίστες θα περιμένει η Ρόδος το καλοκαίρι, αν οι άνθρωποι αυτοί πιστέψουν ότι θα πρέπει να γνωρίζουν με ποιο νόμισμα θα έρθουν εδώ, το ευρώ ή τη δραχμή.

 

Και σας θυμίζω ότι εδώ από τη Ρόδο πριν λίγους μήνες ο Κινέζος πρόεδρος της Δημοκρατίας, στον Έλληνα Πρωθυπουργό έλεγε ότι ο ίδιος θα είναι ο πρέσβης του Ελληνικού τουρισμού στην Κίνα. Τι τον έκανε να το πει; Γιατί το είπε; Γιατί αναγνώριζε και την αξιοπιστία και την ασφάλεια και τη σοβαρότητα της χώρας αυτής που εξέπεμπε, που ακτινοβολούσε η κυβέρνησή μας. Χωρίς τα οποία δεν θα υπήρχε το τουριστικό θαύμα του 2013 και 2014. Μην κάνετε λάθος, χωρίς σταθερότητα, δεν υπάρχει τουρισμός.

 

Εμείς όμως, δεν σταματάμε να δουλεύουμε για εκείνα που πιστεύουμε:

 

Γι’ αυτό και θέλω να πω ορισμένα πράγματα γι’ αυτό. Πρώτα απ’ όλα στηρίζω το πιλοτικό πρόγραμμα επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου όπως αυτό παρουσιάστηκε στο συνέδριο του ΣΕΤΕ προ διμήνου.

 

Ολοκληρώνουμε μετά τη λειτουργία των φορέων διαχείρισης για τα λιμάνια της χώρας και στη νησιωτική Ελλάδα. Τα λιμάνια θα γίνουν – δεν λέω μπορεί να γίνουν, λέω θα γίνουν- πόλοι ανάπτυξης και αποτελεσματικές πύλες εισόδου και εξόδου προσώπων και αγαθών.

 

Κα είμαι δίπλα στην προσπάθεια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και για τη δημιουργία δικτύου υδατοδρομίων. Με τα υδατοδρόμια σε ολόκληρη την Πατρίδα μας, θυμηθείτε το, θα γίνουμε η κορωνίδα της σύγχρονης, παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας. Δεν θα μας λείπει τίποτα.

 

Προωθούμε επίσης την εκχώρηση πόρων από τα επιχειρησιακά τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ –που λέμε- προς τις Περιφέρειες.

 

Και στόχος μας είναι να εκχωρηθεί η διαχείριση των πόρων για τα προγράμματα της αγροτικής ανάπτυξης κατά 30% και αλιείας στις νησιωτικές περιφέρειες, ώστε να ξεφύγουν από τις δαγκάνες της κεντρικής γραφειοκρατίας, να πάει στην Περιφέρεια.

 

Θέλω επίσης να πω ότι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου δεν πρόκειται να καταργηθούν.

 

Και προσέξτε, η μάχη που έγινε γι’ αυτό το ζήτημα. Ήταν μάχη πολύ δύσκολη και μεγάλη. Γιατί; Γιατί αν τους δίναμε τους μειωμένους τους συντελεστές δεν θα μπορούσαμε ποτέ να τους ξαναπάρουμε πίσω. Γιατί τους έχουμε πάρει με τη σφραγίδα της Ευρώπης που πλέον, όμως, αποτελεί εξαίρεση. Και δεν θα μπορούσαμε ποτέ να τους επανακτήσουμε.

 

Δεσμεύομαι, επίσης, για τη διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου ως  μέσο στήριξης – υποστήριξης της νησιωτικότητας.

 

Και κοιτάξτε η θεσμοθέτηση της ρήτρας νησιωτικότητας, αποτελεί πλέον νόμο του Κράτους. Και ήταν προγραμματική δέσμευσή μας, στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας που είχε εκπονήσει για το Νότιο Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

 

Και χαίρομαι, επίσης, πολύ για τις σημαντικές πρωτοβουλίες εξωστρέφειας του νησιού μας, όπως είναι η έκθεση αρχαιοτήτων της Ρόδου στο Μουσείου του Λούβρου. Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει, με εξωστρέφεια, να ακολουθήσουμε. Να αναδείξουμε την Ελλάδα. Να αναδεικνύουμε συνεχώς τους θησαυρούς μας που είναι τα μεγάλα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, όπως εκείνα που δείχνουν την πολιτιστική κληρονομιά της Δωδεκανήσου και την ιστορία της. Η εξωστρέφεια και στον Πολιτισμό είναι και αυτό κλειδί επιτυχίας.

 

Και πολύ σημαντική πρωτοβουλία είναι η ίδρυση, από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, δύο πανεπιστημιακών τμημάτων διοίκησης τουρισμού, ένα ελληνόφωνο και ένα αγγλόφωνο, με έδρα τη Ρόδο. Αλλά και η ίδρυση, για πρώτη φορά, Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών με έδρα τη Ρόδο. Το μοναδικό σε όλη την Ελλάδα. Και ήδη προωθείται το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

 

Και θέλω ένα πράγμα να συγκρατήσετε. Ότι δεν πρόκειται να αφήσω κανένα νησιώτη να παλέψει μόνος του με την αδικία και με την ανισότητα. Για εμένα προτεραιότητα θα είναι πάντοτε η αξιοπρέπεια των κατοίκων που κρατούν την Ελληνική σημαία ψηλά.

 

Δεσμεύομαι και για την ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου που θα δώσει τη δυνατότητα στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης να στηρίξουν τα νησιά μας με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και για την ουσιαστική ενίσχυση των υποδομών παροχής υπηρεσιών υγείας στα νησιά μας.

 

Και να σκέπτεστε ιδιαίτερα τα μικρότερα τα νησιά. Το πρόγραμμα, μπορώ να σας το πω με υπερηφάνεια, επρόκειτο να τελειώσει αυτές τις μέρες. Είναι έτοιμο στο γραφείο του Χατζημάρκου και θα τελειώσει αμέσως μετά τις εκλογές που θα κερδίσει η Νέα Δημοκρατία.

 

Τα νησιά μας, η νησιωτικότητα γενικότερα, ήταν, είναι και θα είναι πάντα, ένας αληθινός θησαυρός για αυτή τη χώρα. Και πρέπει αυτό το θησαυρό να τον αξιοποιούμε συνεχώς και κυρίως να μετατρέψουμε γεωγραφικές και άλλες αδυναμίες που υπάρχουν σε μεγάλα πλεονεκτήματα. Για την ευημερία των νησιών και για την αναπτυξιακή δυναμική ολόκληρης της χώρας.

 

Φίλες και φίλοι, θέλω επίσης απόψε να σας μιλήσω με αλήθεια, όπως πάντα και με ευθύνη. Γιατί αυτές τις εκλογές είναι εκλογές με ευθύνη και με αλήθεια από τη δικιά μας πλευρά. Όταν ανέλαβα τη διακυβέρνηση της χώρας τον Ιούλιο του 2012, ελάχιστοι σε όλο τον κόσμο πίστευαν ότι επρόκειτο να τα καταφέρουμε.

 

Οι περισσότεροι μάλιστα το είχαν σίγουρο, ότι η Ελλάδα θα έβγαινε από το ευρώ. Και αυτό θα ήταν –και το ήξεραν όλοι- ένας αληθινός εφιάλτης για την Πατρίδα μας. Ήταν εφιαλτικό, πράγματι, αυτό το σενάριο, που με πολύ κόπο και με πολλή δουλειά κατορθώσαμε και αποτρέψαμε. Κι όμως σήμερα – το λέω με ευθύνη και με αλήθεια- υπάρχουν εκείνοι οι οποίοι θέλουν να μας ξαναφέρουν πίσω σε εκείνο το σημείο. Και θέλουν να μας ξαναφέρουν σε εκείνο το σημείο σήμερα που η Ελλάδα με τις δικιές σας θυσίες, τις θυσίες του Ελληνικού λαού, έχει ανακτήσει πάλι πλήρως την αξιοπιστία της στο εξωτερικό. Έχουμε στο εσωτερικό μηδενίσει τα ελλείμματά μας, που ήταν ο «καρκίνος» που είχε προκαλέσει όλη αυτή την κατάσταση. Έχουμε μπει μετά από έξι χρόνια ύφεσης και πάλι σε ρυθμούς Ανάπτυξης.

 

Χθες, μάλιστα, ανακοινώθηκε από τις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα όχι μόνο πέτυχε τον υψηλότερο ρυθμό ανάκαμψης στο τρίτο τρίμηνο του 2014, αλλά πέτυχε και τη μεγαλύτερη μείωση ανεργίας από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην ευρωζώνη στο τρίτο τρίμηνο του 2014! Κι αυτό τι δείχνει; Δείχνει ότι σε ώρες δύσκολες για όλους εμείς έχουμε μπει στη σωστή κοίτη του ποταμού. Έχουμε πάει στη σωστή κατεύθυνση. Είμαστε στον καλό δρόμο. Και είναι αυτό το οποίο δίνει και στην κυβέρνηση και στον κόσμο και στους έξω το σωστό το μήνυμα. Και το σωστό κουράγιο που πρέπει κανείς να έχει.

 

Και να πω ένα παράδειγμα το οποίο ακουμπά τη δική σας Περιφέρεια: Πριν –αν θυμάμαι καλά- δυο μήνες, ενάμιση μήνα, ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι λεγόμενες συμβάσεις παραχώρησης για 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. Τι σημαίνει αυτό; Σου δίνω εγώ για τριάντα, σαράντα χρόνια αυτό το αεροδρόμιο. Εσύ αναλαμβάνεις να βάλεις λεφτά, να το επισκευάσεις, να το φτιάξεις, να το εκσυγχρονίσεις, εκεί που ξέρετε ποια ήταν η κατάσταση, όταν ερχόταν ο τουρίστας και δεν είχε το κράτος, με τα ελλείμματα που είχαμε δυστυχώς, να διαθέσει πόρους, για να τα φτιάξει αυτά τα αεροδρόμια. Και κάνεις ένα διαγωνισμό, δεν του το χαρίζεις, το παραχωρείς για τριάντα- σαράντα χρόνια και μετά σε σένα ανήκει πάντα. Σου κάνει ο άλλος επενδύσεις. Η τρόικα είχε προβλέψει ότι επρόκειτο να   πάρουμε γύρω στα 350 εκατομμύρια ευρώ και ο διαγωνισμός κερδήθηκε από μια μεγάλη εταιρεία ευρωπαϊκή, η οποία έβαλε 1,4 δισεκατομμύρια και η οποία ανέλαβε να προχωρήσει σε τεράστιες επενδύσεις. Που θα δώσουν άμεσα θέσεις εργασίας, άμεσα δηλαδή Ανάπτυξη.

 

Δύο από τα αεροδρόμια αυτά βρίσκονται στα Δωδεκάνησα, στη Ρόδο και στην Κω. Και τα άλλα δυο, πιο πέρα, στη Μύκονο και στη Σαντορίνη. Κι όμως επίσημα βγαίνουν και λένε ότι αυτά τα οποία έχετε παραχωρήσει εμείς πρόκειται να τα ματαιώσουμε. Ποιος έχει δικαίωμα να τα ανακόψει αυτά; Ποιος έχει δικαίωμα να σταματήσει αυτή την ευθεία γραμμή της προόδου και της ανάπτυξης; Και στο όνομα ποιας ιδεοληψίας, ότι μήπως το κράτος ξέρει εκείνο καλύτερα να κάνει επενδύσεις από τον ιδιώτη; Και αν ναι, ας μας πουν σε ποια χώρα γίνονται καλύτερα επενδύσεις από το κράτος από ότι τον ιδιώτη; Να το μάθουμε και εμείς. Εγώ ξέρω ότι εκεί κάποτε που το είχανε «θρησκεία» το κράτος, Κίνα, Ρωσία, έρχονται οι ίδιοι πια, στο Ελληνικό για παράδειγμα, μετέχει τεράστια κινεζική εταιρεία η Fosun, ιδιωτική, η οποία έχει μπει μέσα στην επένδυση αυτή και κάνουν τα πάντα ως ιδιώτες. Γιατί μόνο από τον ιδιώτη βγαίνει προκοπή. Και όχι από το κράτος που δεν μπορεί το ίδιο να τιθασεύσει την απίστευτη γραφειοκρατία του.

 

Τέλος, τώρα η χώρα έπιασε όλους τους στόχους την τελευταία διετία και βγαίνουμε από το Μνημόνιο. Είναι έτοιμη να προχωρήσει η χώρα μας, εμείς η κυβέρνηση, σε συμφωνία τελική για την επόμενη μέρα.

 

Και θα έχουμε και πρόσθετη «βοήθεια χρέους», που θα μπορέσει να δώσει σταδιακά φορολογικές ανακουφίσεις σε όλους! Και έρχονται από την άλλη και σου λένε εμείς θα κάνουμε πλήρη «αναδιαπραγμάτευση του χρέους»! Ποια αναδιαπραγμάτευση;Εμείς πετύχαμε το μεγαλύτερο «κούρεμα χρέους» που έχει γίνει ποτέ στην παγκόσμια ιστορία. Κόψαμε πάνω από 125 δισεκατομμύρια, κουρέψαμε, δεν υπάρχουν πια ως χρέος, που ήταν το 41%  του συνολικού μας χρέους, και δεν ήρθαμε σε σύγκρουση με κανέναν!

 

Κι ύστερα για το υπόλοιπο χρέος πετύχαμε να έχουμε τα χαμηλότερα επιτόκια και εκεί που είχαμε φθάσει –ακούστε- να πληρώνουμε τόκους 16 δισεκατομμύρια κάθε χρόνο, σήμερα πληρώνουμε 6 δισεκατομμύρια κάθε χρόνο!

 

Κι εκεί που είχαμε φτάσει να πληρώνουμε 5,5% επιτόκιο κάθε χρόνο, σήμερα πληρώνουμε 1,8%! Και ξέρετε πολλές χώρες που να πληρώνουν τόσο χαμηλά επιτόκια για το δικό τους χρέος;

 

Αυτό το πετύχαμε. Και αυτό πάνε να το τινάξουν στον αέρα!

 

Κι ακόμα προσέξτε: έχουμε ήδη διαπραγματευθεί πως, πιάνοντας τους στόχους και βγαίνοντας από το Μνημόνιο, θα πάρουμε την πρόσθετη «βοήθεια χρέους»: δηλαδή, περισσότερα χρόνια με πολύ χαμηλά επιτόκια στο μέλλον. Και εξόφληση ακόμα πιο πέρα στο μέλλον…

 

Κι όλα αυτά τα πετυχαίνουμε τώρα που βγαίνουμε από το Μνημόνιο.

 

Και κάποιοι θέλουν από την αρχή να πουν ότι θα τα διαπραγματευθούν όλα αυτά.

 

Και τους λέει η Ευρώπη: βεβαίως, και θέλω η Ελλάδα να ανήκει στο ευρώ, αλλά πρέπει και η Ελλάδα να σέβεται, όπως όλες οι άλλες χώρες, τους κανόνες του ευρώ, που είναι για όλη την ευρωζώνη.

 

Όμως, εκείνο που οι ίδιοι εμφανίζουν ως «πρόγραμμα», δεν τηρεί κανένα κανόνα του ευρώ. Εκείνα που θέλουν να διαπραγματευθούν, ανατρέπουν όλους τους κανόνες του ευρώ. Που δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί η Ευρώπη! Γι’ αυτό και ο παγκόσμιος Τύπος και οι τηλεοράσεις οι ξένες ξαναέφεραν στην επικαιρότητα αυτή την άθλια λέξη που λέγεται Grexit, έξοδος από το ευρώ. Η Ελληνική έξοδος από το ευρώ.

 

Γι’ αυτό δημιουργήθηκε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας, μόνο με την πιθανότητα ότι θα μπορούσε να έρθει ένα κόμμα που θα κάνει όλα αυτά. Και γι’ αυτό το λόγο, φίλες και φίλοι, σας το λέω με την αίσθηση του χρέους, της αλήθειας και της ευθύνης μου, οι εκλογές στις 25 Ιανουαρίου είναι οι πιο κρίσιμες εκλογές που θα έχει ο τόπος για τις τελευταίες δεκαετίες…

 

Και η δεύτερη αλήθεια που θέλω να σας πω, είναι να ξέρετε ότι όταν το κράτος δίνει και δίνει νοικοκυρεμένα, δηλαδή όσο αντέχει η οικονομία, τότε αυτά που δίνει τα δίνει για πάντα!

 

Όταν αντίθετα εμφανίζονται κάποιοι που τάζουν τα πάντα στους πάντες, τότε λίγο αργότερα θα τα πάρουν πίσω πολλαπλάσια.

 

Και επειδή καμιά φορά ο Έλληνας έχει κοντή μνήμη, το θυμίζω: Θυμάστε τι έγινε με εκείνα εκεί τα περίφημα «λεφτά υπάρχουν»: Έταξαν λαγούς με πετραχήλια, ύστερα βγήκε η χώρα από τις αγορές, αναγκάστηκαν και την έβαλαν στο Μνημόνιο με σκληρούς όρους. Και τελικά τι πήραν; Πήραν πίσω υπερ-πολλαπλάσια από εκείνα τα οποία έλεγαν με το «λεφτά υπάρχουν» και με τις υποσχέσεις που μοίραζαν δεξιά και αριστερά.

 

Τώρα ήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ και ξανά τάζει στους πάντες τα πάντα! Δεν υπάρχει Έλληνας που να μην του έχουν τάξει τα πάντα! Είναι η νέα εκδοχή του «λεφτά υπάρχουν»!

 

Όμως, να ξέρετε: αν όλα αυτά επιχειρούσε να τα κάνει πράξη, θα γινόταν ακριβώς το ίδιο όπως το 2009: ελλείμματα, χρεοκοπίες…

 

Οι αγορές θα έκλειναν ξανά για την Ελλάδα, ενώ μόλις πέρσι ξανακερδίσαμε τη μάχη, για να βγούμε στις αγορές…

 

Και θα αναγκαζόμασταν και πάλι να πάμε σε μνημόνια. Αυτό ο κόσμος το βλέπει πια. Και δεν θα το επιτρέψει. Και στις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου ο κόσμος θα δώσει ιστορική νίκη για τη Νέα Δημοκρατία.

 

Ακόμα και στα δύσκολα τα χρόνια τα προηγούμενα δώσαμε μάχη, για να δώσουμε ό,τι μπορούσαμε από φορολογικές μειώσεις. Προσέξτε: Χωρίς να οδηγηθούμε σε νέα ελλείμματα! Νοικοκυρεμένα.

 

Και τώρα που μπαίνουμε πια στην ανάκαμψη, με τη «βοήθεια χρέους» που θα πάρουμε βγαίνοντας από το Μνημόνιο, μπορούμε να δώσουμε νοικοκυρεμένα και σταδιακά πολύ μεγαλύτερη ανακούφιση, δηλαδή πραγματικές μειώσεις φόρων. Και είναι στο πρόγραμμά μας αυτό, θα το ακούσετε αύριο λεπτομερώς: Μείωση στο φόρο εισοδήματος. Με τον ανώτατο συντελεστή να φθάνει στο 33%. Και εδώ το καταλαβαίνετε ίσως ακόμα καλύτερα. Δεν μπορεί ο γείτονάς σου δίπλα, λίγα χιλιόμετρα, να έχει φορολογικό συντελεστή 12, 14 και εσύ να μπορείς να πιστεύεις ότι δήθεν θα ήταν δυνατόν ποτέ να τον ανταγωνιστείς για μια επένδυση που θα έρθει από την Αυστραλία ή από τον Καναδά, όταν θα ξέρει ο Καναδός ή ο Αυστραλός ότι εκεί πληρώνει 12 για τα κέρδη του και εδώ πρέπει να πληρώσει 42. Δεν είναι απλά υποχρέωση ιδεολογίας δικής μου, που την πιστεύω, ότι θα πρέπει να είναι χαμηλοί οι φόροι, για να υπάρχουν επενδύσεις και να κινείται η αγορά. Είναι και η ανάγκη σε σχέση με τη σύγκριση με τους γειτόνους μας. Σε αυτή τη σκακιέρα που εμείς παίζουμε εδώ γύρω δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε με αυτή την υψηλή φορολογία.

 

Μιλάω για μείωση στο φόρο επιχειρήσεων κάθε είδους στο 15%, από 25% που είναι σήμερα. Αυτή θα είναι η αληθινή επανάσταση στην Ελλάδα.

 

Και ακούστε και κάτι άλλο: Περαιτέρω μείωση στο φόρο ακινήτων, στον ΕΝΦΙΑ. Μειώσεις θα αρχίσουν το 2015, θα συνεχιστούν σταδιακά τα επόμενα χρόνια και τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ, είναι η θέση μας κι αυτό θα το κάνουμε πράξη- τα έσοδα όλα από τον ΕΝΦΙΑ θα αποδίδονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Για να γίνει η τοπική Αυτοδιοίκηση πραγματικά αυτόνομη, κι αν θέλετε, πιο υπεύθυνη.  Να σταματήσει να είναι ο μόνιμος ζητιάνος της κάθε κυβέρνησης και του Προϋπολογισμού. Και να γίνει πιο αναπτυξιακή, μια που θα έχει το κίνητρο να δίνει  δραστηριότητα στον πληθυσμό της με τα έσοδα αυτά.

 

Αυτό θα είναι- πιστέψτε με- μια από τις πιο επαναστατικές μεταρρυθμίσεις που θα έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα.

 

Κι άλλη μείωση στο φόρο αλληλεγγύης, πέραν του 30% που κόψαμε πέρσι. Ασφαλιστικές εισφορές- μου το επανέλαβε σήμερα ο Πρόεδρος των εμπόρων- σταδιακά, για να μην έχουν πρόβλημα τα ταμεία, πέρα από τις μειώσεις που έγιναν πέρσι.

 

Επαναλαμβάνω: αυτά όμως σταδιακά, γιατί η οικονομία μπαίνει στην Ανάκαμψη και πράγματι θα αυξηθούν τα έσοδα του κράτους. Άρα θα κρατηθούν οι πληρωμές για τόκους χαμηλά, πολύ περισσότερο με τους τρόπους που σας ανέλυσα πριν για το μέλλον…

 

Δηλαδή μιλάω για μια νέα εποχή χωρίς μνημόνια και χωρίς ελλείμματα.

 

Στις 25 του μηνός ο Ελληνικός λαός θα αποφασίσει. Θέλει τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, θέλει δηλαδή την απελευθέρωση  του δυναμισμού της οικονομίας; Ή να επιστρέψουμε στην παράλυση που ήμασταν πριν;

 

Θέλουμε σταδιακές και σίγουρες ελαφρύνσεις για τα επόμενα χρόνια; Ή ζητάμε απατηλές υποσχέσεις που θα μας τα πάρουν πολλαπλάσια από εκείνα που υπόσχονται;

 

Ο Ελληνικός λαός πιστεύω το ξέρει πια! Και δεν πρόκειται να αυτοκτονήσει.

 

Γιατί προσέξτε, θα είμαι ακριβής: Αν επικρατούσε ποτέ αυτή η λογική του ΣΥΡΙΖΑ και ερχόμασταν σε σύγκρουση με τους εταίρους μας, θα χάναμε πάνω από 35 δισεκατομμύρια!

 

Οι αγρότες θα έχαναν τις επιδοτήσεις από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, που είναι το αίμα σήμερα για το λειτούργημα του αγρότη.

 

Οι Περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα θα έχαναν, περιφερειάρχες και δήμαρχοι τα περίφημα κονδύλια από το ΕΣΠΑ.

 

Οι τράπεζες θα έχαναν την ενίσχυση της ρευστότητας που δίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ακούσατε προχθές δηλώσεις του Ντράγκι. Θα έχαναν ακόμα και την πρόσθετη ρευστότητα που θα δοθεί μετά το Μάρτιο, με το λεγόμενο «πακέτο Ντράγκι». Αυτή τη λεγόμενη πιστωτική επέκταση σε όλη την Ευρώπη.

 

Οι επιχειρηματίες θα έχαναν και τη ρευστότητα που παραμένει ως μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας  αλλά τώρα ανακεφαλαιώθηκε επιτέλους το τραπεζικό σύστημα. Και την ώρα που θα δοθεί η ρευστότητα κανονικά, υπάρχουν εκείνοι οι οποίοι παίζουν, κερδοσκοπούν με την  πιστωτική ασφυξία.

 

Και θα χάναμε επίσης το καινούργιο «πακέτο Γιούνκερ». Ο Γιούνκερ που κέρδισε με εκλογές τη θέση του Μπαρόζο στην Ευρώπη. Και ο οποίος εξήγγειλε ένα πακέτο 360, τουλάχιστον, δισεκατομμύρια για το επόμενο διάστημα για την Ευρώπη. Και το οποίο είναι κυρίως για να νικήσει επιτέλους η ανταγωνιστικότητα για την Ευρώπη. Το περιμένει πως και πως όλη η Ευρώπη. Κι εμείς και ιδιαίτερα η νεολαία μας, αυτά τα λεφτά θα τα χάναμε.

 

Κι όλα αυτά είναι, τα 35 δισεκατομμύρια που σας είπα.

 

Αυτή είναι η αλήθεια. Πιστεύω πραγματικά ότι ο Ελληνικός λαός δεν πρόκειται να αφήσει να γίνει κάτι τέτοιο.

 

Αντίθετα σας λέω ότι επειδή μπήκαμε στην Ανάπτυξη και επειδή βγαίνουμε από το Μνημόνιο κι επειδή θεωρώ ότι ο Ελληνικός λαός θα αποφασίσει, όπως ορίζει η λογική κι όπως ορίζει το καμπανάκι μέσα του στις εκλογές που έρχονται, πιστεύω πραγματικά ότι ως υπεύθυνος Πρωθυπουργός, μπορώ να σας πω με λόγο αλήθειας, υπεύθυνα ότι θα εγγυηθώ ότι από εδώ και στο εξής δεν θα υπάρχει απολύτως- και το λέω προεκλογικά και ξέρω τι λέω- καμία απολύτως περικοπή σε συντάξεις και εισοδήματα.

 

Μπορώ να εγγυηθώ καμία μείωση σε συντάξεις.

 

Μπορώ να εγγυηθώ νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ από το 2015.

 

Και μπορώ να εγγυηθώ αυτό που το είπα από προχθές και το οποίο ο καθένας σας γνωρίζει ότι είναι δίκαιο: αποκατάσταση του επιδόματος στους υπερήλικες ομογενείς μας, Βορειοηπειρώτες και Ποντίους.

 

Και τα λέω τώρα αυτά, ότι μπορώ να τα εγγυηθώ γνωρίζοντας, διαβάζοντας τους αριθμούς, ότι η οικονομία πράγματι περνάει επιτέλους στην Ανάκαμψη. Και γι’ αυτό δεν πρέπει με τίποτα να αφήσουμε να γυρίσουμε πίσω, στην αβεβαιότητα, στην αστάθεια, στα ελλείμματα, στην ύφεση.

 

Το μέλλον του τόπου λέγεται Ανάπτυξη. Ανάπτυξη σημαίνει επενδύσεις. Επενδύσεις σημαίνει σταθερότητα. Σταθερότητα σημαίνει- για να πω ένα παράδειγμα εδώ, τοπικό- ότι ναι, οι εκατοντάδες Καλύμνιοι που μετανάστευσαν στην Αυστραλία τα τελευταία χρόνια, ναι, με σταθερότητα και Ανάπτυξη και επενδύσεις μπορούν και θα γυρίσουν πίσω στην Πατρίδα τους να βρουν εδώ δουλειά. Με επενδύσεις και Ανάπτυξη.

 

Και η τρίτη αλήθεια που θέλω να σας πω απόψε, φίλες και φίλοι, είναι ότι η χώρα μας έχει στην πράξη ανάγκη από σταθερότητα και ασφάλεια και σε άλλους τομείς.

 

Δεν ανέχεται, για παράδειγμα, εκείνους οι οποίοι θέλουν να αφοπλίσουμε την αστυνομία. Θα σήμαινε διάλυση της αστυνομίας. Και πώς θα μπορούσε ο άοπλος αστυνομικός να αντιμετώπιζε πάνοπλους κακοποιούς;

 

Με πολύ κόπο και με αυτοθυσία της Αστυνομίας μας, την οποία όπου πηγαίνω το λέω: την ευχαριστώ δημόσια και τη συγχαίρω. Καταφέραμε τα τελευταία χρόνια να ελέγξουμε την εγκληματικότητα. Είναι αδιανόητο να πάς πίσω να αφοπλίσεις τον αστυνομικό. Σαν να παραδίδεις την Πατρίδα σου στο έλεος των παρανόμων…

 

Ούτε μπορούμε να είμαστε ανεκτικοί στην τρομοκρατία, οποιουδήποτε είδους,  εγχώρια ή εισαγόμενη. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε όσους υπερασπίζονται τους τρομοκράτες και ζητούν, σε κάθε ευκαιρία, με κάθε πρόσχημα, την αποφυλάκισή τους. Κι έχουν πρόβλημα που φτιάξαμε τις φυλακές υψίστης ασφαλείας στο Δομοκό. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα αυτό που υπάρχει σε όλες τις χώρες του κόσμου. Θα βάλεις τους τρομοκράτες. Θα βάλεις ό,τι άλλο αποφασίσεις ότι είναι το χειρότερο, είναι για το υπουργείο Δικαιοσύνης να αποφασίσει, παιδόφιλοι για παράδειγμα. Θα τους βάλεις στο Δομοκό. Γιατί βλέπετε ότι το θέμα της ασφάλειας είναι για κάθε χώρα που σκέφτεται λογικά, κορυφαίο.

 

Πριν έρθω εδώ έβλεπα στην τηλεόραση τα γεγονότα στη Γαλλία. Έχει μπει ολόκληρο το Παρίσι σε ομηρία. Από προχθές, αν δεν κάνω λάθος, 15 δολοφονίες, νέες ομηρίες, όλα αυτά «ζωγραφίζουν» μιαν εικόνα ανασφάλειας. Κι όλα αυτά υποχρεώνουν, όχι τον κάθε κεντροδεξιό, δεξιό, κεντροαριστερό, αριστερό- ό,τι θέλετε πείτε τον- Πρωθυπουργό αλλά τον κάθε λογικό άνθρωπο, τον υποχρεώνουν να θωρακίζει όσο μπορεί τη χώρα του.

 

Κι όταν μάλιστα τέτοιες εξελίξεις έχουν πρωταγωνιστή την τρομοκρατία. Κι όταν μάλιστα αυτή η τρομοκρατία δημιουργεί πια αναταράξεις σε όλη την Ευρώπη. Μετά από τα γεγονότα αυτά, βλέπω ότι η Ευρώπη όλη αφυπνίζεται. Έχει μπει παντού το σύνθημα «Δεν φοβόμαστε»! Στους δρόμους, στις πλατείες, στα ηλεκτρονικά δίκτυα. Το «Δεν φοβόμαστε» σημαίνει «Δεν υποκύπτω στην τρομοκρατία».

 

Και θέλω να σας πω ότι επί Ελληνικής Προεδρίας, πείσαμε την Ευρώπη να αναδείξει ανάμεσα στις προτεραιότητες τις Ευρωπαϊκές και να πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση εκείνων οι οποίοι παράνομα μπορούν και εισέρχονται σε οποιαδήποτε χώρα. Δεν μπορεί στην Ελλάδα να λένε κάποιοι ότι θα ανοίξουν τα σύνορα. Και δεν μπορούν να υπόσχονται μαζική χορήγηση ιθαγένειας στους λαθρομετανάστες.

 

Και δεν μπορεί τώρα που πείσαμε την Ευρώπη να μας στηρίξει στην φύλαξη των συνόρων και στην «επανα-προώθηση» των λαθρομεταναστών με επίσημη πια Ευρωπαϊκή πολιτική, εμείς να δίνουμε τέτοιες ιθαγένειες στους παρανόμους. Κάτι τέτοιο θα ήταν αυτοκτονία!

 

Κι όμως, υπάρχουν ορισμένοι οι οποίοι το προωθούν. Υπάρχουν εκείνοι οι οποίοι το διακηρύσσουν σαν θέση. Κι ο Ελληνικός λαός είμαι βέβαιος ότι το βλέπει…

 

Κι ακόμα θέλω να πω ότι νοικοκυρεύουμε βήμα-βημα ολόκληρο το κράτος. Και ιδιαίτερα θα σταθώ απόψε στα Πανεπιστήμια. Καταργήσαμε το περίφημο «άσυλο παρανομίας» που υπήρχε για πολλά χρόνια. Ένα «άσυλο παρανομίας» το οποίο στο χώρο, το μικρόκοσμο του Πανεπιστημίου, το ρόλο του τρομοκράτη έπαιζε. Τρομοκρατούσε τους πάντες, φοιτητές, καθηγητές, γονείς. Παρέλυε τα πάντα. Καθαρίσαμε αρκετές εστίες ανεξέλεγκτων κουκουλοφόρων μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους. Κι όχι μόνο σε Πανεπιστήμια. Και σε δημόσια κτίρια που βρίσκονταν σε μόνιμη κατάληψη. Θυμίζω τη Βίλα Αμαλίας στην Αθήνα…

 

Τα καθαρίσαμε αυτά! Πρέπει ακόμα να γίνουν πολλά…

 

Και είμαστε αποφασισμένοι, πέρα από το νοικοκύρεμα και την αναβάθμιση των δημόσιων Ελληνικών Πανεπιστημίων, να προχωρήσουμε και στη νομιμοποίηση των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Να δοθεί το δικαίωμα με το καινούργιο Σύνταγμα, που θα προωθήσουμε, να το κάνουμε αυτό. Για να μη χάνονται τα καλύτερα μυαλά, να πηγαίνουν στο εξωτερικό. Αυτό θα το προωθήσουμε με τη Συνταγματική Μεταρρύθμιση πράγματι.

 

Και αυτοί που δεν άκουσαν τον Ελληνικό λαό κι έκαναν τις πρόωρες εκλογές εν γνώσει τους, σκότωσαν την προοπτική να αλλάξει το Σύνταγμα γρήγορα. Νόμος περί ευθύνης υπουργών, που μου λέτε κάθε φορά που βρισκόμαστε «Πότε θα το αλλάξετε;» Είναι θέμα Συντάγματος. Τα Πανεπιστήμια είναι θέμα Συντάγματος, να υπάρχει και ιδιωτική Παιδεία. Κι όμως, ήξεραν ότι αν κάνουμε τώρα πρόωρες εκλογές και δεν προχωρούσαμε στην πρώτη φάση της Συνταγματικής Αναθεώρησης άμεσα, ήξεραν ότι θα ξαναγίνει κουβέντα για το Σύνταγμα από το 2021 και μετά. Μέχρι τότε μας βάλανε όμηρους στο ίδιο Σύνταγμα που εμείς ζητούμε να αλλάξουμε.

 

Αλλά επιστρέφω στα Πανεπιστήμια. Στο νοικοκύρεμα των Πανεπιστημίων. Όλη η κοινωνία είναι μαζί μας! Η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών είναι μαζί μας. Τώρα και οι καθηγητές είναι μαζί μας: Πριν λίγους μήνες ο δημοκρατικά εκλεγμένος Πρύτανης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών είπε σε μια μειοψηφία που εισέβαλε στη Σύγκλητο:

 

«Κύριοι, περάστε έξω!».

 

Κι έκανε εκείνο το οποίο έπρεπε να είχε γίνει δεκαετίες πριν από τις συγκλητικές αρχές των Ελληνικών Πανεπιστημίων! Σήκωσε, δηλαδή, το ανάστημά του σε μειοψηφίες, που παραλύουν τα Πανεπιστήμια. Και ακούστηκε εκείνο που έπρεπε να έχει ακουστεί χρόνια τώρα, το «Ως εδώ!». Κάτι αλλάζει, επιτέλους…

 

Κι έτσι, λοιπόν, με χαρά, από εδώ από τη Ρόδο, σας ανακοινώνω σήμερα, ότι αυτός ο Πρύτανης, ο Θόδωρος Φορτσάκης, θα είναι στην πρώτη θέση του Ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας! Για λόγους μεγάλου πολιτικού συμβολισμού, αλλά και με βαθύτατη εκτίμηση στο πρόσωπό του. Επιτέλους, κάτι αλλάζει σε αυτό τον τόπο…

 

Κι ακόμα, η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κρίσιμη περιοχή. Γύρω μας ξεσπάει η μία κρίση μετά την άλλη. Καταφέραμε τα τελευταία χρόνια να ενισχύσουμε τα στηρίγματα, τις συμμαχίες μας, παντού! Και ιδιαίτερα εδώ, στην κρίσιμη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Και τα Δωδεκάνησα είναι ο «κρίκος» ανάμεσα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Ιδιαίτερα η Ρόδος και το Καστελόριζο. Εσείς λοιπόν, εδώ, καταλαβαίνετε, ίσως καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον, τη μεγάλη σημασία αυτών των νέων «στηριγμάτων»- φίλων, που βρήκε η Ελλάδα. Και μιλάω ιδιαίτερα για τη στρατηγική συνεργασία, συμμαχία ανάμεσα σε Ελλάδα-Κύπρο-Αίγυπτο και Ελλάδα-Κύπρο-Ισραήλ που ήδη εγκαινιάσαμε.

 

Κι έτσι αποκτήσαμε ερείσματα τα οποία ήταν αδιανόητα μέχρι πριν λίγα χρόνια. Και διεκδικούμε ρόλους που συνεχώς αναβαθμίζουν τη χώρα μας.

 

Χώρια που δίνουν νέα ώθηση στην ανάδειξη και στην εκμετάλλευση του ενεργειακού μας πλούτου, μιλάω για πλούσια κοιτάσματα που διαθέτει ο Ελληνικός υποθαλάσσιος χώρος. Μιλάω για την ΑΟΖ! Και καταλαβαίνετε όλοι τι θέλω να πω…

 

Κι αυτά πώς τα πετύχαμε; Απλούστατα γιατί όλες οι χώρες στη γειτονιά μας, καταλαβαίνουν την σημασία της Ελλάδας ως προπύργιου σταθερότητας σε μια τόσο εύφλεκτη περιοχή.

 

Και γιατί είμαστε προπύργιο σταθερότητας; Γιατί απλά, φίλες και φίλοι, ανήκουμε και στην Ευρώπη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Δυτική Συμμαχία, στο ΝΑΤΟ! Αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημά μας σήμερα.

 

Και κάποιοι το παίζουν κι αυτό στα ζάρια…

 

Και υπάρχουν χώρες οι οποίες κάνουν το παν για να μπουν έστω σε μια από τις δυο συμμαχίες. Κι όμως, υπάρχουν κόμματα τα οποία κι αυτά θέλουν να τα παίξουν στα ζάρια. Όσοι θέλουν να μας φέρουν σε σύγκρουση με την Ευρώπη, όσοι θέλουν να διαλυθεί το ΝΑΤΟ, τινάζουν στον αέρα αυτή την καινούργια στρατηγική συγκλίσεων με χώρες της περιοχής μας.

 

Τώρα που άλλοι ζητούν να μπουν στις συμμαχίες αυτές, υπάρχουν εδώ κόμματα, τα οποία ζητούν ως πολιτική την Εθνική απομόνωση.

 

Αυτό είναι καθαρή αυτοκτονία. Και τώρα ο Ελληνικός λαός το ξέρει και δεν θα το επιτρέψει…

 

Σας μίλησα εδώ με πλήρη γνώση της ευθύνης και της αλήθειας. Ο λαός μέχρι τις εκλογές θα το ξέρει. Και η ευθύνη θα είναι δική του…

 

Στις 25 Ιανουαρίου, η Ελλάδα θα αναμετρηθεί με τον καλύτερο και με το χειρότερο εαυτό της: Θα διαλέξει αν θέλει να προχωρήσει μπροστά, να γίνει μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα μέσα στην Ευρώπη. Η αν θα ξαναγυρίσουμε πίσω στην κρίση, στον κρατισμό, στην απατηλή Ανάπτυξη με τα ελλείμματα, ελλείμματα με δανεικά, που μετά κανένας δεν μπορεί να πληρώσει…

 

Καλείται να διαλέξει η Ελλάδα ανάμεσα στην Ανάπτυξη με ανταγωνιστικότητα και στην απατηλή ψευτο-ανάπτυξη με ένα κράτος που υπόσχεται εκείνα που δεν έχει και που μοιράζει εκείνα που η κοινωνία και η οικονομία δεν αντέχει να μοιράσει.

 

Η Ελλάδα καλείται να διαλέξει ανάμεσα στην γεωπολιτική δύναμη, με ισχυρές στρατηγικές συμμαχίες, ισχυρή άμυνα ή στην απομόνωση.

 

Όπως επίσης, καλείται να επιλέξει, ανάμεσα στην ασφάλεια της ή στην ανοχή προς τον παράνομο και τον εγκληματία.

 

Ανάμεσα, δηλαδή στα ιδανικά μιας σύγχρονης Ευρώπης ή σε αποτυχημένες τριτοκοσμικές ιδεοληψίες.

 

Εμείς θέλουμε μιαν Ελλάδα γεμάτη φώς, που να λάμπει! Όχι μιαν Ελλάδα που φθίνει στη μιζέρια.

 

Θέλουμε μιαν Ελλάδα υπερήφανη για το παρελθόν της, την Ιστορία της, τον Πολιτισμό της. Αλλά και να είναι αισιόδοξη για το μέλλον που χτίζει.

 

Κι όχι μιαν Ελλάδα που ζητάει από παντού δανεικά και που τσακώνεται με όλους.

 

Θέλουμε, λοιπόν, την καλύτερη Ελλάδα: Εκείνη που στέκεται στα πόδια της με ανταγωνιστικότητα, με ευημερία, με αξιοπρέπεια. Και δεν έχεις αξιοπρέπεια, γιατί δεν μπορείς να έχεις, γιατί εξαρτάσαι, όταν βουλιάζεις στα χρέη και στα ελλείμματα.

 

Είναι αυτή η Ελλάδα που μας κάνει υπερήφανους.

 

Είναι αυτή η Ελλάδα που χτίζουμε βήμα-βήμα.

 

Είναι αυτή η Ελλάδα για την οποίαν αγωνιζόμαστε.

 

Είναι αυτή η Ελλάδα για την οποίαν με συγκίνηση βλέπω εδώ, ότι υπάρχουν οι ταγοί της κοινωνίας οι οποίοι, πέρα και πάνω από ό,τι έγινε χθες, δίνουν τη μάχη για το αύριο.

 

Χαίρομαι που είμαστε μαζί. Χαίρομαι που αγωνιζόμαστε μαζί για αυτή την Ελλάδα.

 

Και γι’ αυτή την Ελλάδα θα νικήσουμε στις 25 Ιανουαρίου.

 

Σ’ αυτά εδώ τα νησιά μας, στις «μικρές κόρες του Αιγαίου» που λέει ο ποιητής, εδώ χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας χιλιάδες χρόνια τώρα.

 

Σ’ αυτό εδώ το Αιγαίο, όπως είπε πάλι ο ποιητής, ακόμα και τα κύματα μιλούν Ελληνικά…

 

Από αυτό εδώ το Αιγαίο, σας λέω με πίστη, με καρδιά και με το χαμόγελο που ταιριάζει σε κάθε Έλληνα:

 

Θα νικήσουμε!

 

Καλό αγώνα. Με τη νίκη.

 

Και να ξέρετε ότι σε αυτές τις εκλογές δε θα νικήσει η Νέα Δημοκρατία. Θα νικήσει η Ελλάδα με τη Νέα Δημοκρατία!

 

Να είστε καλά κι ευχαριστώ πάρα πολύ!