ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Σάββατο, 17 Ιανουαρίου 2015
Δημοσιογράφος: κύριε Πρόεδρε, να σας καλωσορίσω στη συχνότητα του ΑΝΤ1. Είναι η πρώτη συνέντευξη που δίνετε σε τηλεοπτικό μέσο στην τελική ευθεία, λίγο πριν τις εκλογές. Να σας πω και χρόνια πολλά σήμερα, γιατί γιορτάζετε. Χρόνια πολλά λοιπόν.
Α. Σαμαράς: Ευχαριστώ πολύ.
Δημοσιογράφος: κ. Πρόεδρε, να σας ρωτήσω ευθέως: Σε όλες τις δημοσκοπήσεις, βλέπουμε δημοσκοπήσεις κάθε μια-δυο μέρες, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί ένα σημαντικό και σταθερό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας. Παρ’ όλα αυτά, εσείς εμφανίζεστε βέβαιος ότι η Νέα Δημοκρατία τελικά θα είναι το πρώτο κόμμα. Πού βασίζεται αυτή η αισιοδοξία;
Α. Σαμαράς: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη, αυτή την πολιτική, αυτό το δρόμο, τον ακολούθησαν οι πάντες μετά, από τον Αντρέα Παπανδρέου μέχρι σήμερα. Πιστεύω ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο όλοι ακολούθησαν την ίδια αυτή γραμμή, είναι γιατί η Ευρώπη προσφέρει σταθερότητα και προσφέρει ασφάλεια. Και ιδιαίτερα σήμερα σε μια εποχή δύσκολη ,σε έναν κόσμο γύρω από την Ελλάδα ταραγμένο, θεωρώ ότι θα ήταν παράδοξο αυτή τη σταθερότητα και την ασφάλεια που μπορείς να την βρεις μόνον στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια, να πεις ότι την αφήνεις στην άκρη, δεν τη θέλεις και ψηφίζεις κάποιο κόμμα το οποίο δεν τα έχει καλά με την Ευρώπη, ούτε και η Ευρώπη τα έχει καλά με εκείνο. Πιστεύω δηλαδή ότι εμείς όλοι οι Έλληνες, οι οποίοι πιστεύουμε στην Ευρώπη, πιστεύουμε ότι δεν θα επιτρέψει ο Ελληνικός λαός, θα ήταν παράδοξο όπως είπα, να βγάλει πρώτο κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ. Ένα ΣΥΡΙΖΑ που κάνει ό,τι μπορεί για να μας φέρει σε σύγκρουση με τους εταίρους μας και προσέξτε, ο κ. Τσίπρας είναι αυτός ο οποίος απέκλεισε κάθε μετεκλογική συνεργασία και με το ΠΑΣΟΚ και με το ΠΟΤΑΜΙ και με τον κ. Παπανδρέου και ο οποίος απηύθυνε πρόσκλησή σε ποιούς; Στο ΚΚΕ και στο ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που είναι αν θέλετε, δύο κατ’ εξοχήν αντιευρωπαϊκά κόμματα.
Εγώ σέβομαι τα κόμματα αυτά. Σέβομαι κάθε κόμμα. Αλλά δεν θα μπορούσα ποτέ να συνεργαστώ μαζί τους. Ο κ. Τσίπρας τι είδους «φιλοευρωπαϊκή πορεία» θα μπορούσε ποτέ να ακολουθήσει μαζί τους;
Οι πολίτες λοιπόν οι οποίοι πραγματικά πιστεύουμε στην Ευρωπαϊκή πορεία της Χώρας, πιστεύουμε στις μεταρρυθμίσεις που κάνει η Ευρώπη, είμαστε συντριπτικά οι περισσότεροι.
Γι’ αυτό και είμαι αισιόδοξος. Γιατί δεν πιστεύω ότι ο Έλληνας πολίτης θα αφήσει ποτέ τον ΣΥΡΙΖΑ με αυτές τις περίεργες αντιευρωπαϊκές ιδεοληψίες του, τριτοκοσμικές ιδεοληψίες, θα αφήσει ποτέ τον ΣΥΡΙΖΑ να εκλεγεί κυβέρνηση, να κάνει τους Έλληνες πειραματόζωα. Και κοιτάξτε επίσης να πω κάτι άλλο. Όλο το παιχνίδι άλλωστε παίζεται στο ποιος θα είναι το πρώτο κόμμα για να πάρει τις 50 έδρες. Εμείς ή ο ΣΥΡΙΖΑ.
Και για αυτό και πρέπει ο βασικός κορμός σε μια Κυβέρνηση να είναι ο ευρωπαϊκός κορμός της Ν.Δ.
Δημοσιογράφος: κ. Πρόεδρε όλα αυτά που λέτε για τον κ. Τσίπρα γιατί δεν θελήσατε να του τα πείτε στον ίδιο γιατί σας έχει προσκαλέσει σε μια τηλεμαχία, σε ένα debate και αρνηθήκατε. Ενώ θα είχατε την ευκαιρία όλα αυτά που λέτε να τα πείτε στον ίδιο και να δούμε τι θα σας απαντήσει.
Α. Σαμαράς: Σε debate, δεν πάω με τον κ. Τσίπρα, γιατί με υβριστές δεν κάνω απευθείας διάλογο!
Δυόμιση χρόνια τώρα έχω απέναντί μου την αλαζονεία, έχω τον πολιτικό χουλιγκανισμό μέσα στον οποίο βυθίζεται κάθε μέρα ο κ. Τσίπρας, με ύβρεις και που οι πιο συνηθισμένες λέξεις που μεταχειρίζεται είναι το προδότης, το πουλημένος και τόσα άλλα, όπως αυτά τα οποία είπε προχθές στην Ρόδο, ή εκείνο που ακούσατε προχθές τον εκπρόσωπό του να λέει για μένα ονομάζοντας έναν πρωθυπουργό της Ελλάδος. Αυτό δεν είναι διάλογος, είναι ντροπή.
Το μάθημά του βέβαια, το έχει πάρει στη Βουλή, όποτε με είχε προκαλέσει. Και πολύ θα ήθελα, δεν σας κρύβω, να είχα απέναντί μου κάποιον που ούτε ο ίδιος βρίζει, ούτε και προτρέπει στα στελέχη του να βρίζουν ακόμα περισσότερο.
Πολύ θα ήθελα, πιστέψτε με, να είναι διαφορετικά τα πράγματα.
Γιατί εδώ έχεις να κάνεις με κάποιον, ο οποίος ξοδεύει εκατομμύρια ψέματα μήπως και κυβερνήσει και δεν ξέρει ακόμα ούτε πόσες χώρες είναι στην Ευρωζώνη, ούτε ποιο είναι το χρέος της χώρας μας, ούτε πόσα είναι τα έντοκα γραμμάτια και πως δουλεύουνε.
Προσέξτε, μόλις αποκτήσει πολιτικό ήθος ο κ.Τσίπρας, ευχαρίστως να τα πούμε. Αλλά σας το ξαναλέω. Και είναι και υποχρέωση ενός Έλληνα Πρωθυπουργού να το λέει αυτό.
Την πολιτική αθλιότητα δεν την νομιμοποιώ.
Δημοσιογράφος: κ. Πρόεδρε επειδή συνέχεια το αναφέρετε ως το διακύβευμα των εκλογών, την ευρωπαϊκή πορεία της Χώρας και τη σταθερότητα και έχετε ουσιαστικά βάλει δυο στρατόπεδα, το ένα των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, το άλλο βάζετε και το ΣΥΡΙΖΑ μέσα, το αντιευρωπαϊκό. Επειδή, ο κ. Τσίπρας δημόσια τάσσεται πλέον υπέρ της παραμονής της Χώρας στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη, δηλώνει πως θέλει να διαπραγματευτεί. Μήπως αποδυναμώνεται πλέον αυτό το επιχείρημά σας; Μήπως και οι πολίτες πλέον δεν το πιστεύουν;
Α. Σαμαράς: Κοιτάξτε, ο Τσαρούχης, ο μεγάλος ζωγράφος έλεγε κάποτε ότι «στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις»…
Αλλά εδώ με τον ΣΥΡΙΖΑ ο καθένας δηλώνει τα πάντα και οι άλλοι μέσα από το ίδιο αυτό το κόμμα δηλώνουν την άλλη μέρα ακριβώς τα αντίθετα. Μιλάμε δηλαδή για ένα «πύργο της Βαβέλ».
Το πρωί σου λένε να μη πληρώσεις φόρους, το μεσημέρι σου λένε τελικά να τους πληρώσεις και το βράδυ ψάχνουν τα λεφτά.
Και τελικά λένε, για να μη σπάμε το κεφάλι μας, από που θα βρούμε τα λεφτά; Ας τυπώσουμε και μόνοι μας 100 δισ. Ή δεν καταλαβαίνω γιατί δεν τυπώνουμε και 500 δισ. να λύσουμε το πρόβλημα του χρέους, να δώσουμε και τίποτα δανεικά σε κανέναν να είμαστε και καλύτερα. Αυτά είναι αστειότητες.
Και ο Ελληνικός λαός τα βλέπει και δεν μπορώ να πιστέψω ότι σε μια βδομάδα από σήμερα
θα δώσει τη δυνατότητα σε τέτοιους ανθρώπους να καθορίσουν το μέλλον των παιδιών του.
Είπε σήμερα το πρωί ο κ. Τσίπρας, ότι δεν θα αφήσει να γίνουμε Κύπρος. Άλλος Τσίπρας ήταν εκείνος που πανηγύριζε για τη γενναία στάση των Κυπρίων που τελικά όμως τους οδήγησε στο να χάσουνε χιλιάδες άνθρωποι τις καταθέσεις τους; Τόσο κοντή μνήμη πιστεύει πως έχει ο Ελληνικός λαός;
Αλλά τελικά κοιτάξτε: Τα μνημόνια μας έχει πει ότι θα τα σκίσει, ότι θα τα καταργήσει, ότι θα τα επαναδιαπραγματευθεί όλη αυτή τη σχέση με τους Ευρωπαίους, ότι μπορεί να κάνει ειδική σχέση, ότι θα φύγει από την Ευρωζώνη, ότι θα συνεργαστεί με τις αγορές, μεταξύ τους είναι μπερδεμένοι. Αλλά όσο και αν μπερδεύονται μεταξύ τους, ο καθένας τους λέει πράγματα τα οποία αποτελούν μονομερείς ενέργειες, οι οποίες ενέργειες αυτές είναι έξω από τους κανόνες της Ευρώπης και έξω από τους κανόνες του Ευρώ.
Αλλά αυτό δεν τους ενδιαφέρει. Το έχω πει και το πιστεύω. Ρισκάρουν τα πάντα. Παίζουν την τύχη της Ελλάδας στα ζάρια.
Αδιαφορούν τι λένε οι σύμμαχοί μας. Σου ρίχνουν κάθε τόσο και ένα «λεφτά υπάρχουν», έχουν φτιάξει ένα πρόγραμμα «λίστα γάμου» για τον κάθε Έλληνα και την κάθε Ελληνίδα.
Και επειδή δεν θέλουν να δουν τον κίνδυνο, σαν τη στρουθοκάμηλο, βάζουν το κεφάλι μέσα στην άμμο και κάνουν ότι δεν υπάρχει τίποτα.
Αλλά σκεφτείτε που ήμασταν πριν λίγο καιρό.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρώπης, το τρίτο τρίμηνο του 2014, η Ελλάδα είχε το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη. Χειροπιαστή Ελπίδα μιλάω, όχι παραμύθια.
Η Ελλαδίτσα που τη θεωρούν ότι είναι τελευταία είχε από όλη την Ευρωζώνη το μεγαλύτερο ρυθμό Ανάπτυξης. Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε. Που είναι πραγματική αισιοδοξία, που δείχνει φως, που δίπλα σου έχεις την ΑΟΖ, έχεις ενέργεια, έχεις τουρισμό, έχεις επενδύσεις έτοιμες δίπλα σου να σε περιμένουν! Να φύγει η αβεβαιότητα και να έρθουν.
Και είμαστε στο «παρά ένα» να βγούμε από τα μνημόνιο.
Έχουμε ήδη συμφωνήσει μια πιστωτική γραμμή στήριξής, προληπτική, για την επόμενη μέρα. Που θα καθησυχάζει τις αγορές για να μπορέσεις πραγματικά, φυσιολογικά να δανειστείς άμα χρειαστείς. Εκεί ήμασταν.
Και με την πολιτική αβεβαιότητα που ενέσκηψε, που προκάλεσαν, σέρνοντας τη Χώρα σε εκλογές, αυτή τη στιγμή ο Ελληνικός λαός είναι μπροστά σε μια μεγάλη απόφαση:
Μένει στο ευρώ, μένει στην Ανάπτυξη που ήδη ξεκίνησε;
Ή πας με μαθητευόμενους μάγους – που επαναλαμβάνω- ούτε την πάνε την Ευρώπη ούτε τους πάει η Ευρώπη;
Εγώ θέλω η επομένη των εκλογών, κ. Κοτταρίδη, να μας βρει μαζί με τις άλλες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, πολιτικές δυνάμεις, να μας βρει όλους μαζί. Για να έχουμε το δικαίωμα μιας καλύτερης Ελλάδας σε μια καλύτερη Ευρώπη.
Δημοσιογράφος: Ποιες είναι αυτές οι δυνάμεις; Δηλαδή με ποιον θα συνεργαζόσασταν;
Α. Σαμαράς: Εννοώ όχι Βενεζουέλα της Ευρώπης. Μια πραγματικά καλύτερη Ευρώπη. Κοιτάξτε να δείτε κάτι. Δεν υπήρχε παράδοση πολιτικών συμμαχιών στην Ελλάδα. Μπορώ να σας πω ότι συνεργαστήκαμε τρία κόμματα στην αρχή, με δυο κόμματα μετά, αυτή την παράδοση τώρα πια την αποκτήσαμε. Μπορώ να πω ότι απέκτησα μεγάλη πείρα. Τολμώ να πω ότι είμαι ο μόνος Πρωθυπουργός σε όλα τα μεταπολεμικά χρόνια, που δημιούργησε μια τέτοια κυβέρνηση συνεργασίας, που άντεξε και που παρήγαγε έργο. Μάθαμε πολλά από αυτήν την εμπειρία και θα τη συνεχίσουμε. Θα συνεργαστώ, λοιπόν, και με τα δύο κόμματα, με τα τρία κόμματα, με όσα κόμματα υπάρχουν, είτε λέγεται ΠΟΤΑΜΙ, είτε λέγεται ΠΑΣΟΚ, είτε λέγεται Παπανδρέου, είτε λέγεται όλοι μαζί, όσοι πιστεύουν στην Ευρώπη. Θα συνεργαστούμε μαζί για να έχουμε έναν φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό που δίνει την ανάσα των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία και επομένως, σας το λέω ευθέως, ότι εγώ ναι θα επιδιώξω κυβέρνηση συνεργασίας με ευρύτερες συγκλίσεις. Γιατί; Γιατί πρέπει να ξαναφτιάξεις μια Ελλάδα με γερά θεμέλια, που να ενώνει όλους τους Έλληνες. Αυτή η Ελλάδα μας χρειάζεται όλους.
Αντίθετα, όπως σας είπα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει συμμάχους. Κι αυτούς στους οποίους απευθύνθηκε και του αρνήθηκαν είναι διακηρυγμένα αντίθετοι, αντίπαλοι της Ευρώπης.
Και ας δώσω ένα παράδειγμα:
Εμείς, όπως και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι και η πλειοψηφία των ανεξάρτητων βουλευτών της προηγούμενης Βουλής, θέλαμε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Όπως το ήθελε και ο Ελληνικός λαός, όπως το ήθελε και η λογική.
Και τελικά μια μειοψηφία βουλευτών έσυραν την Χώρα σε εκλογές που δεν ήθελε ο Ελληνικός λαός. Μαζί με αυτούς λοιπόν που ψηφίσαμε εμείς, τι είναι εκείνο που μας ενώνει;
Είναι η Ευρωπαϊκή προοπτική, είναι οι μεταρρυθμίσεις!
Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ, προσέξτε, δεν συνεργάζεται τώρα προεκλογικά ούτε με εκείνους που ψήφισαν μαζί του εναντίον της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας! Δεν έχει συμμαχίες γιατί δεν μπορεί να έχει συμμαχίες. Γιατί είναι απομονωμένος.
Κι όταν του απέρριψαν την πρόταση συνεργασίας τα δύο αντιευρωπαϊκά κόμματα που τους απευθύνθηκε, ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τότε ο κ. Τσίπρας τι είπε; Είπε εγώ μόνος μου έμεινα, κάτι πρέπει να πω προς τα έξω και βγήκε το καταπληκτικό περί αυτοδυναμίας. Ότι θα πάω αυτοδύναμος. Βέβαια δεν βρήκες κανέναν που να είναι εναντίον της Ευρώπης που να θέλει να είναι μαζί σου και λες ξαφνικά, πάω αυτοδύναμος. Αυτό δεν είναι αυτοδυναμία, είναι η απόλυτη αδυναμία να βρίσκεις συμμάχους. Σε μια εποχή που ο κόσμος αυτό θέλει. Συνεννόηση, συνεργασία, συμμάχους, συναίνεση, για να μπορέσουμε να πάμε ενωμένοι την Ελλάδα μπροστά.
Δημοσιογράφος: κ. Πρόεδρε το βασικό θέμα των ημερών είναι ότι τέσσερις μεγάλες τράπεζες, τέσσερις συστημικές τράπεζες προσφεύγουν στον ELA για ρευστότητα. Υπάρχει πρόβλημα; Γιατί μέχρι τώρα υπήρξαν παντού διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, το τραπεζικό σύστημα είναι θωρακισμένο, δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις. Προφανώς όλο αυτό δημιουργεί και μια ανησυχία στον κόσμο.
Α. Σαμαράς: Κοιτάξτε το είδα, έτσι είναι. Έχω πλήρως ενημερωθεί.
Είχα προειδοποιήσει να αφήσουν την Κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία της. Το είχε προειδοποιήσει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Όμως έγινε αυτή η συμμαχία των αντιευρωπαϊκών κομμάτων στη Βουλή, αυτό μας οδήγησε σε εκλογές. Και η Ελληνική πραγματικότητα σήμερα αντιδρά. Και οι Ευρωπαϊκές Αγορές αντιδρούν. Και αν τα αφήσουμε έτσι τα πράγματα, θα ξαναγίνουμε δυο φορές όμηροι των δανειστών μας και των ξένων!
Όμως έχω περάσει και χειρότερα. Και τώρα εδώ είμαι. Να πάνε καλά οι εκλογές – και θα το περάσουμε και αυτό το εμπόδιο! Θα το περάσουμε!
Δημοσιογράφος: Πάντως προφανώς έχετε και πολλά εμπόδια μετά τις εκλογές. Γιατί μετά τις 25 Ιανουαρίου πρέπει να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα, πρέπει να έρθει η συμφωνία για το χρέος, πρέπει να φτιαχτεί αυτός ο νέος μηχανισμός προληπτικής στήριξης και όλα αυτά σε ένα πολύ σφιχτό χρονικό πλαίσιο μέχρι τέλους Φεβρουαρίου. Με δεδομένου ότι ως Κυβέρνηση, ένα εξάμηνο, η συμφωνία με την Τρόικα δεν έκλεισε, η συμφωνία με το χρέος δεν επήλθε. Τέλους Δεκεμβρίου, τέλους του 2014 είχατε πει ότι θα είχε φύγει και το μνημόνιο, ότι θα είχε φύγει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Γιατί θεωρείτε ότι μέσα σε αυτό πολύ στενό πλαίσιο, αν γίνετε Κυβέρνηση μπορείτε να τα καταφέρετε;
Α. Σαμαράς: Μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου εγώ πιστεύω ότι μπορώ να κλείσω τη συμφωνία με τους δανειστές. Και εδώ τελειώνει το Μνημόνιο. Συμφωνία 7,2 δισ. για να πληρώσουμε άμεσες υποχρεώσεις που έχουμε από τον Μάρτιο και μετά.
Χωρίς τα 7,2 δισ. , θα πρέπει κανείς να βάλει χέρι στις καταθέσεις των πολιτών. Εγώ αυτό δεν θα το επιτρέψω ποτέ να γίνει!
Στη συνέχεια πάμε στην επόμενη μέρα. Το Μνημόνιο τελείωσε, αλλά χρειάζεται μια συμφωνία για να έχουμε αυτή την προληπτική γραμμή στήριξης. Ώστε στα πρώτα βήματα που θα κάνεις στις αγορές, να μην έχεις αναταράξεις, αν έχεις αναταράξεις, να είσαι καλυμμένος από κινδύνους. Μιλάω για κινδύνους κερδοσκοπικών επιθέσεων εναντίον μας.
Στο διάστημα αυτό, εγώ θα διαπραγματευτώ με τους εταίρους μας, θα προχωρήσω στην ελάφρυνση του χρέους, αυτό που λέμε «βοήθεια χρέους»: με χαμηλότερα επιτόκια, με επιμήκυνση της περιόδου εξόφλησης των δανείων μας, δηλαδή τα χρεολύσια να τα πληρώνεις αργότερα.
Και αυτό ουσιαστικά θα είναι μια σταδιακή μείωση του χρέους μας, που θα μας εξοικονομήσει, κ .Κοτταρίδη γύρω στα 2-3 δισ. κάθε χρόνο και θα μας βοηθήσει έτσι στο μεγάλο σχέδιο, όραμα που έχουμε μπροστά μας που είναι να προχωρήσουμε σε φορο-ελαφρύνσεις. Αλλά και σε αποκατάσταση βεβαίως των αδικιών που έχουν γίνει.
Κι έτσι όλες οι φοροελαφρύνσεις που ετοιμάζουμε θα έχουν πλήρη κάλυψη και δεν θα μας βγάζουν έξω από τους στόχους.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνησή θα προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνουμε, ώστε να μην είμαστε το μαύρο πρόβατο στην Ευρωζώνη. Αυτό που σας είπα μέχρι τώρα είναι ο αρχικός σχεδιασμός. Δηλαδή, με σοβαρότητα, με ασφάλεια κλείνεις την εποχή των Μνημονίων, αφήνεις τα δύσκολα, προχωράς μπροστά. Με αισιοδοξία!
Βάζεις τις βάσεις πάνω στις οποίες- μιλάω για φοροελαφρύνσεις- θα στηρίξεις και το Αναπτυξιακό πρόγραμμα, το οποίο ήδη παρουσιάσαμε την προηγούμενη βδομάδα και με το οποίο ήδη δουλεύουμε ως Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή.
Γιατί; Γιατί η Ελλάδα θα πρέπει να μπει στην πρωτοπορία των ευρωπαϊκών εξελίξεων.
Αυτός είναι ο σχεδιασμός μου. Είναι εφικτός, ρεαλιστικός σχεδιασμός, έχει ήδη ξεκινήσει, μπορεί να γίνει, είναι σχεδιασμός με χαμόγελο για την Ελλάδα.
Δημοσιογράφος: Ο κ .Τσίπρας όμως δηλώνει ότι και αυτός θα διαπραγματευτεί με τους εταίρους. Υπάρχουν και από την Ευρώπη φωνές που λένε ότι εμείς με εκλεγμένη νόμιμα κυβέρνηση θα κάτσουμε στο τραπέζι να συζητήσουμε, άρα ποια η διαφορά;
Α. Σαμαράς: Δεν ξέρω. Πότε διαπραγματεύθηκε ο κ. Τσίπρας στη ζωή του; Με τον εαυτό του;
Το αντίθετο εδώ συμβαίνει. Κάναμε τις πιο σκληρές διαπραγματεύσεις που υπάρχουν.
125 δισ.- το 40% του χρέους μας- κούρεμα χρέους. Ο κ. Τσίπρας το έκανε; Τη μείωση των επιτοκίων που πετύχαμε από το 5% να πάει στο 2%, ο κ. Τσίπρας το έκανε; Επιτόκια τα οποία, σημειώστε, είναι χαμηλότερα από εκείνα με τα οποία παίρνουν δάνειο άλλες χώρες, αυτές που μας δανείζουν. Και βάλτε ότι πολλές από εκείνες που μας δανείζουν, είναι χώρες φτωχότερες από εμάς. Παράδειγμα η Σλοβακία. Και όμως ήρθαν και βοήθησαν.
Νομίζει ο κ. Τσίπρας ότι ήταν εύκολη η απόφαση του Νοεμβρίου του ‘12 η οποία θα μας επιτρέψει αύριο να έχουμε ακόμα παραπάνω τη δυνατότητα να χαμηλώσουμε τα επιτόκια και να επιμηκύνουμε τις πληρωμές μας;
Όλα αυτά έγιναν με σκληρή δουλειά με σκληρή διαπραγμάτευση, και αφήστε με να πω και με ανθρώπους που κάποτε θα γνωρίσει ο Ελληνικός λαός ποιοι είναι και τι έκαναν για την Πατρίδα του, χωρίς ποτέ να βγαίνουν στις εφημερίδες.
Ξέρετε επίσης πόσα πράγματα έγιναν χωρίς να το θέλει η Τρόϊκα ή παρά τις όποιες αντιρρήσεις της τρόικας;
Κατεβάσαμε το ΦΠΑ στην εστίαση.
Δεν το ήθελε η τρόικα, το κάναμε! Κι δεν το κάναμε μόνο για ένα εξάμηνο. Συνεχίζεται.
Δεν ήθελε η τρόικα μείωση στο πετρέλαιο θέρμανσης. Το κάναμε.
Δεν ήθελε η τρόικα το 30% μείωση στο φόρο αλληλεγγύης. Το κάναμε.
Δεν ήθελε η τρόικα τις 100 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο. Τις κάναμε.
Δεν ήθελαν ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια. Έλεγαν ότι έτσι «δεν θα πιάσετε τους στόχους σας». Το κάναμε!
Και τους στόχους μας τους πιάνουμε κάθε χρόνο. Και επέμενε η τρόικα. Πρόσθετη λιτότητα. Και της είπαμε πρόσθετη λιτότητα δεν υπάρχει.
Και πιάσαμε τους στόχους μας, ξεπεράσαμε τους στόχους μας! Και πετύχαμε και πρωτογενές πλεόνασμα που κανένας όταν το πετύχαμε, δεν το περίμενε στην Ευρώπη.
Και δεν σας κρύβω ότι πριν λίγο καιρό, μας ζητούσαν ξανά μείωση συντάξεων, αύξηση του κόστους για τα φάρμακα και αλλαγή του ΦΠΑ στα νησιά. Και αυτό βέβαια το έκαναν κατά πάσα πιθανότητα γιατί έβλεπαν αυτή την περίοδο της αβεβαιότητας. Αυτό το σύννεφο το οποίο υπήρχε.
Εγώ δεν το δέχθηκα!
Και ακούστε: Καλός διαπραγματευτής, κ. Κοτταρίδη είναι εκείνος που βγάζει τη Χώρα του από την ανάγκη νέων δανεικών. Όχι αυτός που παίζοντάς το ψευτοπαληκαράς, δημιουργεί ελλείμματα και ύστερα πάει και τσακώνεται με το δανειστή του.
Θυμάστε και κάποιον άλλον που απειλούσε με «πιστόλι πάνω στο τραπέζι». Θυμάστε; Και θυμάστε τι έγινε μετά. Τη διαπραγμάτευση την κάναμε με τον καλύτερο τρόπο και την κάναμε έχοντας μπροστά μας μια λέξη μόνο. Ελλάδα.
Δημοσιογράφος: Όλο αυτό βέβαια έχει ένα τεράστιο κόστος για την κοινωνία, η οποία ακόμα υποφέρει, δηλαδή μπορεί στα διάφορα νούμερα, στους αριθμούς τα πράγματα να πηγαίνουν λίγο καλύτερα, αλλά αυτό ακόμα δεν έχει περάσει στους πολίτες και δεν είναι εύκολο προφανώς να πειστούν ότι όλα αυτά τα οποία, που ακούμε πλέον για Ανάπτυξη, θα έρθουν και θα τα δουν και στην τσέπη τους και στην καθημερινότητά τους άμεσα. Έχετε κάποιο μήνυμα να δώσετε στους πολίτες; Πόσο άμεσα οι πολίτες θα νιώσουν κάτι πρακτικό;
Α. Σαμαράς: Κοιτάξτε. Το νοικοκύρεμα του κράτους συνδέεται άμεσα με την καθημερινότητα του πολίτη.
Το να υπάρχει ένα ηλεκτρονικό κράτος, σημαίνει ότι ο πολίτης βγάζει πιστοποιητικά από το σπίτι του, χωρίς να τρέχει στις δημόσιες υπηρεσίες, χωρίς να τρέχει από γραφείο σε γραφείο, χωρίς να πρέπει να μαζεύει όλη την ώρα υπογραφές, να περιμένει ώρες σε ουρές. Έλεγα προ ημερών ότι σε ένα μεγάλο νησί υπήρχε ένας δήμος με 160 υπαλλήλους από τους οποίους οι 90 ήταν τμηματάρχες. Καταλαβαίνετε τι γραφειοκρατία, τι παραλογισμός κάτι τέτοιο δημιουργεί. Ποιος το πλήρωνε αυτό; Ο Έλληνας πολίτης.
Το ότι έρχεσαι λοιπόν και νοικοκυρεύεις τα ταμεία, σημαίνει ότι αλλάζεις το περιβάλλον μέσα στο οποίο κινείται ο Έλληνας πολίτης. Το ότι έρχεσαι σήμερα και πιάνεις τις συντάξεις μαϊμού, που έβγαιναν σε βάρος εκείνων που είχαν δουλέψει πολλαπλάσια χρόνια και είχαν πολλαπλάσιες εισφορές, σημαίνει ότι βοηθάς τον έντιμο.
Αυτά και άλλα χιλιάδες τα βρήκαμε και τα νοικοκυρέψαμε.
Ασφαλώς υπάρχουν και πράγματα τα οποία δεν προλάβαμε. Και δεν σας κρύβω ότι το πρόγραμμα ήταν τεσσάρων ετών. Μας το κόψανε τώρα. Θα σας πω ένα παράδειγμα.
Το νέο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του Ποδοσφαίρου. Ή η μεγάλη παρέμβασή που είχαμε ετοιμάσει για το αγροτικό κόστος. Προωθήσαμε όμως αρκετά. Έχουμε και άλλα να κάνουμε παρακάτω.
Δημοσιογράφος: κ. Πρόεδρε να σας διακόψω λίγο γιατί αυτό πιστεύω ότι αφορά πολύ κόσμο. Για τη φορολογία. Συγκεκριμένα πράγματα. Ο ΕΝΦΙΑ άλλαξε όνομα, ήταν να ήταν προσωρινός, έγινε μόνιμος, μπορεί να μειώνεται σταδιακά.
Α. Σαμαράς: Μπορώ να προσθέσω κάτι πάνω σε αυτό που προηγουμένως έλεγα; Επιτρέψτε μου έτσι. Ήθελα να πω και για αυτό το οποίο κάναμε. Όχι μόνο για τη μεγαλύτερη ασφάλεια στις εισφορές του εργαζόμενου, αλλά ήθελα να πω και αυτό που κάναμε με την αξιολόγηση στο δημόσιο. Και η αξιολόγηση στο δημόσιο είναι ένα δείγμα νοικοκυρέματος. Γιατί το λέω αυτό;
Γιατί ωφελεί και τον πολίτη, αλλά και τον άξιο δημόσιο υπάλληλο.
Γιατί οι άξιοι στο δημόσιο μόνο να ωφεληθούν έχουν από την παρεξηγημένη αξιολόγηση. Γιατί μέχρι σήμερα δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τον καλό από τον κακό. Αυτό τον οποίο μπορείς να τον ανταμείψεις περισσότερο. Αυτό το οποίο υπήρχε σήμερα ήταν αυτή η έννοια της ισοπέδωσης των πάντων. Και τον καλό τον έπνιγε αυτό. Επομένως, ήθελα να πω σε αυτό που μου είπατε, ότι και εδώ πέρα ένα νοικοκύρεμα ήταν.
Δημοσιογράφος: Σας ρώτησα εγώ για τη φορολογία, για τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος ήταν να καταργηθεί, δεν καταργήθηκε, άλλαξε όνομα, συνεχίζει, θα συνεχίζεται προφανώς και πνίγει και τους πολίτες γιατί ουσιαστικά είναι ένα μέτρο για πολλούς δήμευσης της περιουσίας τους.
Α. Σαμαράς: Κοιτάξτε, εγώ θα σας πω τι κάνουμε τώρα άμεσα με τη φορολογία. Πρώτα από όλα είναι χρήσιμο να πει κανείς ότι περάσαμε σε αυτά τα δυόμιση χρόνια, τρείς- πιστέψτε με- πάρα πολύ δύσκολους προϋπολογισμούς. Ξεπεράσαμε τους στόχους μας και στους τρεις. Μειώσαμε το έλλειμμα στο μηδέν, προωθήσαμε μεταρρυθμίσεις.
Και τώρα, όπως σας είπα πριν, έχουμε το δικαίωμα γιατί μπήκαμε στη φάση της Ανάπτυξης να προωθήσουμε και φορολογικές ελαφρύνσεις!
Θα ξεκινήσω με τις δύο πιο άμεσες:
Πρώτα από όλα:
15% φόρος σε όλα τα επιχειρηματικά κέρδη. Από 25% που είναι τώρα.
Αυτό θα το ξεκινήσουμε από τον Προϋπολογισμό που θα ψηφίσουμε το 2015. Θα πέσει 3% για πρώτη φορά. Και τα επόμενα τέσσερα χρόνια από 2%. Επομένως θα πέσει αυτή η φορολόγηση από το 25 που ήταν στο 15 που πρέπει να πάει. Ενιαίος, one rate tax. Παντού. 15%, flat rate tax, παντού. Σε όλη την Ελλάδα. Αυτό τώρα μπορείτε εσείς να πείτε ότι είναι κάτι το οποίο το λέμε ως «θα». Όχι, το λέω συνέχεια, είναι ακριβώς μοιρασμένο και είναι και το όχημα, το οποίο θα μας επιτρέψει ως Ελλάδα να αντιμετωπίσουμε τους γείτονες μας. Γιατί από την Κροατία, την Τουρκία και τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, όλοι έχουν χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή στις επιχειρήσεις τους από ότι έχουμε εμείς. Για αυτό και δεν έρχεται εδώ πέρα εύκολα ο ξένος να κάνει επενδύσεις.
Είπατε για τον ΕΝΦΙΑ:
Μπορούμε να μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ σταδιακά, αρχίζοντας από φέτος, το 2015. Όπως σταδιακά έχουμε μειώσει δύο φορές ως τώρα το φόρο ακινήτων για τους περισσότερους. Μειώσαμε το «χαράτσι» 15% το 2013 για όλους. Και ακόμα 15% μεσοσταθμικά για το 2014. Κι έτσι όλοι πλήρωσαν λιγότερο το 2013 απ’ ό,τι το 2012. Και οι περισσότεροι πλήρωσαν λιγότερο το 2014 απ’ ό,τι την προηγούμενη χρονιά.
Τώρα θα δώσουμε πρόσθετη μείωση στον ΕΝΦΙΑ: 7% περίπου για το 2015! Και στα επόμενα δύο χρόνια θα τον κατεβάσουμε εκεί που είχαμε πει: στο 1% του ΑΕΠ από 1,43% που βρίσκεται σήμερα ο ΕΝΦΙΑ. Αλλά αυτό θα το κάνουμε σταδιακά, όπως έχω πει, για να μην προκαλέσουμε προβλήματα με τα ελλείμματα.
Και τον φόρο αυτό, του ΕΝΦΙΑ, δεν θα το έχει το κράτος- το κράτος, γενικά, θα το έχει- θα το αποδώσουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό είναι μια μεγάλη επανάσταση. Αυτό θα αποδοθεί την επόμενη τετραετία.
Είναι μια μεταρρύθμιση-τομή, η οποία πραγματικά θα επιτρέψει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να γίνει πραγματικά «μοχλός ανάπτυξης» για την Περιφέρεια. Και να μην είναι πια ο επαίτης του κράτους. Να μην είναι πια η σπάταλη δημόσια διοίκηση. Να έχει τα δικά της τα λεφτά και να πρέπει ,μετρημένα, σωστά να τα δίνει εκεί που πρέπει να τα δώσει.
Σας λέω αυτές τις δύο φορολογικές μειώσεις άμεσα. Μετρημένα, νοικοκυρεμένα και υπολογισμένα. Όχι όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που λέει ότι θα «καταργήσει» τον ΕΝΦΙΑ για να βάλει στη θέση του κάποιον «άλλο φόρο», που δεν μας λέει τι θα είναι…
Και που όπως όλα δείχνουν, θα είναι τετραπλάσιος για τη μεσαία τάξη! Γιατί εκεί οδηγεί. Δεν λένε ποιους θα φορολογήσουν. Δεν λένε πόσο θα τους φορολογήσουν. Λένε θα κατεβάσουν τα 2,65 δισεκατομμύρια του ΕΝΦΙΑ σε 2, αλλά δεν λένε ποιος θα πληρώσει τη διαφορά; Από πού θα βρούνε και τα δύο. Και αλήθεια είναι ότι είναι η μεσαία τάξη.
Και οφείλω να σας πω ότι σε μια ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ που είναι η ένωση ιδιοκτητών ακινήτων, πρέπει να την έχω εδώ πέρα, λέει ότι αυτό που στην ουσία έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτή την πρότασή του, είναι μια ανακοίνωση η οποία προκάλεσε σε όλους τρόμο!
Γιατί;
«Όποιος λέει ότι θα φορολογήσει τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, στην ουσία στοχεύει στη μεσαία. Γιατί η μεγάλη ανήκει σε εταιρίες ή είναι αφορολόγητη ως αγροτική», σημειώνει ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ. Και καταλήγει ότι ο σχεδιαζόμενος φόρος ΣΥΡΙΖΑ θα είναι «μεσοσταθμικά- προσέξτε κ .Κοτταρίδη- έως και 20πλάσιος ανά φορολογούμενο»!
Δεν το λέει ο Σαμαράς. Επομένως να έχουμε το νου μας. Υποχρεώθηκε η κυβέρνηση αυτή να μπει ο ΕΝΦΙΑ. Αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση αφού τον χαλάρωσε όσο γίνεται, τον μειώνει και ανακοινώνει συγκεκριμένα πως θα μειωθεί. Και έρχονται οι άλλοι και σου λένε- όχι με δικά μου λόγια- ότι ο δικός τους, αυτό το 60% και τα άλλα, θα ακολουθήσουν και για άλλους χώρους, αλλά για τον ΕΝΦΙΑ μιλάω τώρα, ότι θα είναι 20 φορές παραπάνω. Να έχουμε το νου μας.
Δημοσιογράφος: κ. Πρόεδρε, έχετε διαμηνύσει πως δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Έχετε πει και πως θα κινηθείτε στα θέματα της φορολογίας και των φοροελαφρύνσεων στο επόμενο διάστημα. Εγώ να σας πω ότι, δεν έχει κλείσει ακόμα η συμφωνία με την τρόικα, οπότε ίσως γίνει κάτι εκεί και γιατί να σας πιστέψει ο κόσμος, γιατί να πειστεί ο Έλληνας, μετά από όλα αυτά που έχει περάσει ότι αυτά θα υλοποιηθούν;
Α. Σαμαράς: Κοιτάξτε, γιατί κάναμε μειώσεις στα δύσκολα χρόνια. Παλεύαμε με τα ελλείμματα. Θα σας πω ένα παράδειγμα: το φόρο φυσικών προσώπων, το βρήκαμε με 45% ανώτατο συντελεστή, τον κατεβάσαμε στο 42%, σταδιακά θα πάει στο 33% στα επόμενα χρόνια. Ο υπεύθυνος Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ χθες, αλλά και σήμερα το πρωί ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, ανακοίνωσαν τι; Ότι θα το πάει στο 60%. Δηλαδή, μιλάμε για το θάνατο του μικρομεσαίου, το θάνατο της μεσαίας τάξης, αλλά και των μεγάλων. Γιατί και ο μεγάλος, κόσμο θα απολύσει. Και εγώ ρωτάω, ποιος θα επενδύσει στην Ελλάδα, αν ο κ. Τσίπρας του βάλει φόρο 60%; Να μου πείτε. Όμως, σήμερα που έχουν εισόδημα μέχρι 23.000 ευρώ το χρόνο, ήδη πληρώνουν λιγότερο από πριν.
Ακόμα, κάναμε μείωση σε φόρους, όπως είναι στα ενοίκια, 11% μέχρι 11.000 το χρόνο και τα υπόλοιπα με 33% φόρο, από 45% που ήταν για τις περισσότερες περιπτώσεις. Ή να πω, ο φόρος μεταβίβασης στις αγοραπωλησίες ακινήτων, που έπεσε στο 3% από 10% και δώσαμε αναστολή 2 ετών για το φόρο υπεραξίας. Να πω για τις εργοδοτικές εισφορές που έπεσαν, ήδη, 5 ποσοστιαίες μονάδες και αυτό είναι μία ανάσα στις επιχειρήσεις. Ενθαρρύνει τις προσλήψεις. Και βοήθησε στο να πέφτουν τώρα, συνεχώς, τα νούμερα της ανεργίας, που πρέπει να ξέρετε ότι έχουν πέσει τους τελευταίους 9 μήνες. Να πω για το φόρο στα μερίσματα. Έπεσε από το 25% στο 10%.
Θα πω, όμως, για εκείνες οι οποίες είναι φορολογικές απαλλαγές που ετοιμάζονται. Όπως, ότι απαλλάξαμε από υποχρέωση υποβολής – αυτό έγινε ήδη – ΦΠΑ, τις επιχειρήσεις μέχρι 10.000 τζίρο – το κάναμε ήδη – αλλά, το επεκτείνουμε από φέτος και σε επιχειρήσεις μέχρι 20.000 τζίρο. Υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ την κάναμε, επίσης, μόνο όταν πληρώνεσαι με τιμολόγιο για τις επιχειρήσεις μέχρι 500.000. Αυτό το κάναμε ήδη. Και θα το επεκτείνουμε μέχρι και για επιχειρήσεις με 2.000.000. Και τον αναχρονιστικό κώδικα, τον γραφειοκρατικό κώδικα βιβλίων και στοιχείων τον καταργήσαμε. Στη θέση του, επιτέλους, βάλαμε διεθνή λογιστικά πρότυπα. Δώσαμε το μεγάλο θέμα των 72 μέχρι 100 δόσεων σε όσους είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Πράγμα για το οποίο έχουν ήδη σπεύσει και επωφελούνται χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά και έρχονται ακόμα περισσότεροι συνεχώς. Το ΦΠΑ στην εστίαση, το είπα, το πήγαμε από 23% στο 13%.
Και στο εξής ετοιμαζόμαστε να μειώσουμε τους υψηλούς συντελεστές ΦΠΑ όπου μπορούμε. Και τέλος, τα τεκμήρια, που ήδη ετοιμάζουμε την κατάργησή τους, το έχουμε ανακοινώσει, στον επόμενο προϋπολογισμό που θα ψηφίσουμε το 2015.
Αυτά τα θεωρώ ότι είναι αποδεικτικά στοιχεία, ντοκουμέντα.
Δημοσιογράφος: Διάβασα σήμερα την απάντησή σας στα «ΝΕΑ» για το mail Χαρδούβελη. Εγώ θέλω να πάω ένα βήμα παραπάνω, κυρίως για το θέμα της ανεργίας, γιατί είναι εκατοντάδες χιλιάδες νέοι άνθρωποι, οι οποίοι είναι άνεργοι και δεν έχουν κάποια προοπτική.
Α. Σαμαράς: Πριν πάμε στους ανέργους, μου επιτρέπετε να πω κάτι γρήγορα; Θέλω να το πω σε εσάς, γιατί σας ακούει όλη η Ελλάδα. Εγγυώμαι, δεν θα υπάρχει και άλλη μείωση σε συντάξεις και εισοδήματα. Εγγυώμαι ότι θα δοθεί το επίδομα στους υπερήλικες ομογενείς Βορειοηπειρώτες και Ποντίους. Εγγυώμαι ότι θα αποκατασταθεί η ισόβια σύνταξη για την πολύτεκνη μάνα. Χρειάζεται η πολυτεκνική οικογένεια βοήθεια. Εγγυώμαι ότι, όπως δεν πειράξαμε, δεν πρόκειται να πειραχθεί η πρώτη κατοικία και εγγυώμαι την εξισωτική αποζημίωση για τους κτηνοτρόφους, ότι θα δοθεί στα επόμενα 24ωρα.
Εγγυώμαι, επίσης, γιατί είχα συζήτηση και με τους γιατρούς και με τους φαρμακοποιούς, τώρα που ξεκίνησε η ανάπτυξη, εγώ παίρνω επάνω μου την ευθύνη για την ανασυγκρότηση. Όπως κοίταζα ιδιαίτερα τα οικονομικά αυτό θα κάνω, αλλά πρέπει να κοιτάξουμε και την ευθύνη της ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους. Και για εμένα, αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί έγιναν και πολλά λάθη, τα οποία θα πρέπει να διορθωθούν.
Μέχρι τώρα ήμασταν εκτός ανάπτυξης και τραβήξαμε το «δύσκολο λούκι». Μέσα στην ανάπτυξη τώρα, τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα.
Δημοσιογράφος: Για το θέμα της ανεργίας;
Α. Σαμαράς: Κοιτάξτε, το θέμα της ανεργίας είναι η άμεση προτεραιότητά μου. Είναι, άμα θέλετε, η σημαντικότερη έγνοιά μου. Μειώνω την ανεργία, σημαίνει δημιουργώ θέσεις εργασίας στην πραγματική οικονομία. Για να κάνεις θέσεις εργασίας, σημαίνει επενδύσεις, για να κάνεις επενδύσεις σημαίνει παραμερίζεις εμπόδια που έδιωχναν τις επενδύσεις, αυτό κάναμε. Ξεκινήσαμε σε μία στιγμή που η χώρα κρεμόταν από μία κλωστή. Καταφέραμε, σιγά – σιγά να φέρουμε επενδύσεις. Τα τελευταία δυόμισι χρόνια ήρθαν πάνω από 30 δισ. επενδύσεις. Και σήμερα σας λέω ότι υπάρχουν εκατοντάδες επιχειρηματικά σχέδια τα οποία είναι εγκεκριμένα και τα οποία περιμένουν να φύγει αυτό το νέφος, να φύγει αυτή η αίσθηση της αβεβαιότητας και να έρθουν, να ξεκινήσουν αμέσως.
Με ρωτάτε για την ανεργία: είναι πάρα πολύ υψηλά. Οφείλω, όμως, να πω ότι επί 9 μήνες, υποχωρεί κάθε μήνα συνεχώς.
Ξέρετε πόσες θέσεις εργασίας έχουμε δει ότι θα δημιουργηθούν στην Ελλάδα με αυτό σχέδιο που καταθέσαμε τα επόμενα 2 χρόνια; Μερικές εκατοντάδες χιλιάδες. Και δεν το λέμε εμείς, το λένε όλοι οι Διεθνείς Οργανισμοί, οι οποίοι μας υπολογίζουν φέτος να έχουμε μία ανάπτυξη 2,5% – 2,9% και να έχουμε ανάπτυξη 3,7% το 2016.
Αυτά όλα, βέβαια, σημαίνει ότι δεν πρέπει να ξανακυλήσεις στην αβεβαιότητα. Πρέπει να φύγει αυτό το σύννεφο της αβεβαιότητας. Γι’ αυτό και πρέπει να παραμερίσουμε αμέσως οτιδήποτε παίζει την Ελλάδα στα ζάρια. Πρέπει να βγούμε από την κρίση. Και θα δημιουργηθούν πάνω από 770.000 θέσεις εργασίας συνολικά, το οποίο – επαναλαμβάνω – δεν το λέμε εμείς, το λένε οργανισμοί, οι οποίοι αναλύουν τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας. Φτάνει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ανατρέψει.
Και εγώ σας λέω: Πως θα χτυπηθεί η ανεργία, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να διώξει τις επενδύσεις; Πως θα υπάρχει ανάπτυξη χωρίς επιχειρηματικότητα;
Θυμάστε την επένδυση της Cosco στον Πειραιά; Θυμάστε πόσο και πόσοι την πολέμησαν; Έχετε πάει τελευταία στον Πειραιά, κ. Κοτταρίδη; Ο Πειραιάς είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο λιμάνι στην Ευρώπη. Είναι καλύτερα τα πράγματα για τους εργαζόμενους σήμερα ή ήταν πριν; Μπορούμε να έχουμε τέτοιες εκατοντάδες περιπτώσεις, όπως η Cosco; Ναι, μπορούμε. Ήδη έρχονται. Με τις καλύτερες προσωπικές σχέσεις που έχει κανένας, αναπτύσσει και τις καλύτερες δυνατότητες συνεργασίας. Και σας λέω ότι εγώ έχω τις καλύτερες σχέσεις αυτή τη στιγμή με ηγέτες Αμερικής, Ρωσίας, Κίνας και βέβαια, στην Ευρώπη.
Μόλις προ ημερών 14 αεροδρόμια δόθηκαν για σύμβαση παραχώρησης – δεν τους τα δώσαμε, τους τα δανείσαμε – 40 χρόνια και από αυτά πρόκειται να γίνουν επενδύσεις τεράστιες και επιτέλους, εκεί που μπαίνει ο Έλληνας ή ο ξένος τουρίστας που είναι η πρώτη του ματιά στην Ελλάδα ή από εκεί που φεύγει, που είναι η τελευταία ματιά από την Ελλάδα φεύγοντας, θα έχουμε σοβαρά αεροδρόμια. Αυτό το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό.
Όπως θεωρώ σημαντικό το ΤΑP. Όπως θεωρώ σημαντικό το Ελληνικό. Πιστεύετε ότι ο επίσημος εχθρός των επενδύσεων που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να φέρει ποτέ κάποια τέτοια επένδυση, καμία επένδυση στην Ελλάδα; Εγώ να του δείξω από την Κίνα μέχρι την Ρωσία που γίνεται μάχη ποιος θα πάρει ποιανού την επένδυση.
Τι θα κάνει αυτός; Μαζικές προσλήψεις στο Δημόσιο; Που σε λίγο θα βουλιάξει και δεν θα έχει πως θα τους πληρώσει; Αυτή είναι η ελπίδα που έρχεται; Ή μήπως είναι ο εφιάλτης που παραμονεύει;
Δημοσιογράφος: Ένας νέος ο οποίος έχει βγει από το Πανεπιστήμιο πριν από 5 – 6 χρόνια, έπεσε πάνω στην κρίση και δεν έχει βρει δουλειά, είναι άνεργος, σε τι πρέπει να ελπίζει; Σε κάποια επένδυση που θα έρθει από το εξωτερικό, αν, κάποια στιγμή;
Α. Σαμαράς: Κοιτάξτε, αυτό είναι που με συγκλονίζει περισσότερο από όλα. Χάνουμε τα καλύτερα παιδιά μας. Αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα.
Γι’ αυτό και πίεσα τελευταία την Ευρώπη, μαζί με άλλους, ιδιαίτερα από τη Νότια Ευρώπη. Πίεσα και βγάλαμε τα προγράμματα όπως το λεγόμενο Youth Guarantee το οποίο προβλέπει να μπαίνουν οι νέοι που δεν έχουν ως τώρα εργασιακή εμπειρία σε δουλειά η οποία στο τέλος θα καταλήξει σε πρόσληψη. Να έχουν, δηλαδή, την πρώτη ευκαιρία από τώρα. Ήδη επωφελήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες νέοι δικοί μας από αυτήν την υπόθεση.
Να σας πω και κάτι άλλο; Χρειάζεται και μία αλλαγή νοοτροπίας. Για παράδειγμα, όταν βλέπετε στα Πανεπιστήμια ότι υπάρχει μόνιμη κατάληψη, τι πιστεύει ο κόσμος; Αυτό δεν επηρεάζει την προοπτική του νέου μας; Αυτό δεν θα τον διώξει στο εξωτερικό, όταν βλέπει ότι εδώ πέρα δεν υπάρχει η δυνατότητα να κάνει μάθημα; Όταν μια μειοψηφία φοιτητών μπουκάρει και ξαφνικά συνεχίζει μία αποχή διαρκείας; Κι ύστερα δεν τρομοκρατεί τον νέο να βλέπει ότι αυτή ή μειοψηφία μπορεί να δέρνει μέχρι και τους καθηγητές; Από αυτά τα καμώματα πολλές φορές είναι να ξέρετε, που και τα νέα τα παιδιά βγαίνουν στο εξωτερικό. Και όλα αυτά τα καταργούμε βήμα-βήμα. Νοικοκυρεύουμε τα Πανεπιστήμια.
Ξέρετε τι δήλωσε ο κ. Τσίπρας μόλις προχθές; Δήλωσε ότι θα επαναφέρει το άσυλο παρανομίας στα Πανεπιστήμια. Εκείνο που καταργήσαμε.
Γι αυτό και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Θοδωρής Φορτσάκης, όταν του πρότεινα να είναι υποψήφιός μας στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ. μου είπε, ναι θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να μην επιτρέψουμε να ξανασυμβούν ξανά όσα ζήσαμε αυτές τις τελευταίες δεκαετίες σε αυτόν τον απαξιωμένο χώρο που θα έπρεπε να είναι ο χώρος της αξιοσύνης και της μάθησης.
Η ζωή, όμως, προχωράει. Σας λέω ότι υπάρχουν και φωτεινές ακτίνες. Ελπίδες που τις βλέπουμε, όπως είναι οι νεοφυείς επιχειρήσεις, τα Start-ups, οι επιχειρήσεις που λέμε νεανικής επιχειρηματικότητας που έχουν, ήδη, προκαλέσει και από το διεθνή τύπο εγκωμιαστικότατα σχόλια. Είναι νέοι άνθρωποι που ξεκίνησαν από το μηδέν, έκαναν την ιδέα τους πραγματικότητα. Σήμερα τα start-ups, είναι, αν θέλετε, εκείνο που αλλάζει το τοπίο για τα νέα παιδιά.
Και γίνεται στην Ελλάδα μια ώθηση επιχειρηματικότητας νέων. Την είχαμε δει στη Φινλανδία, έτσι ξεκίνησε και η Φινλανδία και πιστεύω ότι αυτό θα αλλάξει το μέλλον του τόπου. Πολλοί δεν το φαντάζονται τώρα, πολλοί δεν το περιμένουν.
Αλλά προσέξτε, κάτι τελευταίο που με ενδιαφέρει: κυνηγάω και πολεμώ την ανεργία, σημαίνει δίνω στο νέο ευκαιρία, στηρίζω την επιχειρηματικότητά του, τον βοηθάω να μπει στην αγορά εργασίας, να μπουν τα προϊόντα του στις αγορές. Δεν τον ταΐζω με μία θέση στο Δημόσιο όπου θα μαραζώσει. Και όπου τελικά, όπως απέδειξαν όλα αυτά τα χρόνια, ίσως και να μην μπορώ να τον πληρώσω…
Δημοσιογράφος: Τώρα σκέφτηκα, είχατε προαναγγείλλει μέχρι το τέλος του 2014 θα υπήρχε wi-fi σε όλη την Ελλάδα. Να σας πω wi-fi δεν έχω ούτε έξω από το Μαξίμου, πάντως.
Α. Σαμαράς: Κάνετε λάθος. Ο διαγωνισμός γι’ αυτό το έργο, πρώτα από όλα να σας πω ότι ολοκληρώνεται και αφορά σε περισσότερα από 15.000 σημεία που έχουν υποδείξει οι Δήμοι σε ολόκληρη τη χώρα. Σε δύο μέρες, επειδή το ρωτάτε, σε δύο μέρες, ξεκινά η εγκατάσταση παντού.
Ήδη έχει ξεκινήσει η πιλοτική τοποθέτηση σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σταθμούς όπως είναι δίκτυα υψηλών ταχυτήτων για αγροτικές και νησιωτικές περιοχές.
Αυτά όλα έχουν ξεκινήσει! Οι διαγωνισμοί ολοκληρώθηκαν και πολύ σύντομα πριν από το χρόνο που υποσχέθηκα, θα είναι γεγονός.
Ακόμα, στις 5 Φεβρουαρίου ξεκινάει η διάθεση του κουπονιού «ψηφιακής αλληλεγγύης» δηλαδή η δωρεάν διάθεση συνδέσεων στο ίντερνετ και δωρεάν tablet ή lap top για περίπου 100.000 δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος.
Και για όσους έσπευσαν να μας πουν ότι άλλες θα έπρεπε να ήταν τότε οι προτεραιότητές μου, τους απαντώ, ότι το έργο αυτό σημαίνει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Γιατί ακούστε: έχει βγει – είναι Ευρωπαϊκή μεζούρα αυτό – ότι για κάθε 10 μονάδες αύξησης της ευρυζωνικότητας, το ΑΕΠ της χώρας μεγαλώνει κατά 1%.
Αυτή είναι η απάντησή μου. Συγγνώμη που την είπα λίγο εκνευρισμένα, αλλά είναι κάτι που το είχα υποσχεθεί και το οποίο έγινε και γίνεται.
Δημοσιογράφος: Με το χρέος τι θα γίνει, κ. Σαμαρά; Είναι βιώσιμο, δεν είναι βιώσιμο; Θα κουρευτεί, δεν θα κουρευτεί; Γιατί, προφανώς, από ό,τι καταλαβαίνω, οι επόμενες γενιές θα ζουν με αυτόν τον βραχνά πάνω από το κεφάλι τους.
Α. Σαμαράς: Τι θα πει μη βιώσιμο; Ότι δεν μπορείς να το ξεπληρώσεις. Και τι γίνεται όταν δηλώνεις δημοσίως ότι δεν μπορείς να το πληρώσεις; Χρεοκοπείς, δεν σε δανείζει κανένας, δεν χρηματοδοτεί την οικονομία σου κανένας, δεν βοηθάει, πια, τις τράπεζές σου κανένας.
Και ρωτάω: Αυτό το χρέος πως μπορείς να το μειώσεις; Πως θα μπορούσες; Μόνο ένας τρόπος υπάρχει. Αν κόψεις το ποσό που χρωστάς. Αν κόψεις τους τόκους που πληρώνεις. Αν επεκτείνεις τις πληρωμές τους στο μέλλον.
Και σας λέω, κ. Κοτταρίδη, ότι κάναμε και τα τρία! 125 δισεκατομμύρια κουρέψαμε. Τα επιτόκια τα πήγαμε στο 2% από το 5%, όταν κατά μέσον όρο – επίσης να σας πω – οι Ευρωπαϊκές χώρες ξεχρεώνουν σε 6,5 χρόνια τα ληξιπρόθεσμα, εμείς έχουμε 16,5 χρόνια! Αυτά όλα τα κάναμε ήδη! Γι’ αυτό οι αγορές θεωρούν «βιώσιμο» το χρέος μας.
Το μόνο που απομένει, είναι να επεκτείνουμε τα χαμηλά επιτόκια και για επόμενα χρόνια στο μέλλον. Και την αποπληρωμή του να την πάμε, να την «καιρο-πετάξουμε» ακόμα παρά πίσω. Αυτό θα κάνουμε με τη νέα Συμφωνία. Θα το πετύχουμε με βάση τη Συμφωνία του Νοεμβρίου του 2012. Δεν πρόκειται να συγκρουστούμε με κανένα.
Αυτά τα έχουμε ήδη προετοιμάσει. Το μόνο που χρειάζεται είναι να διώξουμε αυτήν την πολιτική αβεβαιότητα που έχει επικρατήσει στις αγορές τους τελευταίους μήνες. Και την αβεβαιότητα αυτή είναι που την συντηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ!
Και εγώ ρωτάω: Τι εννοεί όταν λέει ότι πρέπει να ζητήσουμε συνολική – μετά από όλα αυτά που λέω – «επαναδιαπραγμάτευση του χρέους»;
Οι περισσότερες χώρες-μέλη μας δάνεισαν με επιτόκια πολύ χαμηλότερα, σας το είπα και πριν, απ’ ό,τι δανείζονται οι ίδιες. Ξέρετε πολλές να δανείζονται με κάτω από 2%; Εμείς πληρώνουμε 1,8%. Μας δάνεισαν χώρες, σας είπα και πριν, φτωχότερες. Τι θα τους πει σε όλους αυτούς ο κ. Τσίπρας; Ότι μας δανείζετε με τόκους χαριστικούς, δεν σας πληρώνουμε ούτε κι αυτούς τους χαμηλούς τόκους, κόψτε μας το χρέος που μας δώσατε και δανείστε μας κι άλλα για να κάνουμε αυτό που λέει το πρόγραμμά μας στη Θεσσαλονίκη;
Αυτά θα τους πει; Θα μας δείξουν την πόρτα. Είναι ξεκάθαρο. Και αν ακούει κανείς τις πραγματικές δηλώσεις, το είπε η Φινλανδία, το είπε η Ισπανία, το είπε η Γερμανία, το είπε η Αυστρία.
Αλλά αυτό για το κούρεμα – και τώρα θα μιλήσω τελείως πολιτικά – προσέξτε, είναι και το πολιτικό άλλοθι το οποίο θέλει να έχει ο κ. Τσίπρας. Το κούρεμα του χρέους.
Βάζει το κούρεμα ως προϋπόθεση για να εφαρμόσει όσα υπόσχεται! Και αυτή είναι η μεγάλη απάτη! Όταν όλα τα κοινοβούλια της Ευρώπης του πουν «τι είναι αυτά που μας λες; Δεν υπάρχει περίπτωση κουρέματος», θα έρθει εδώ πέρα και θα πει στον Ελληνικό λαό, «τι να κάνω δεν μπορώ να εφαρμόσω το πρόγραμμά μου της Θεσσαλονίκης και γι αυτό θα πρέπει να σας βάλω φόρους». Αυτή είναι η απάτη.
Και κάτι ακόμη: Τι θα μας πει, το άλλο που μας λέει ο κ. Τσίπρας, ότι δηλαδή το χρέος μας δεν είναι βιώσιμο; Πως μας το λέει αυτό; Μα ήδη από πέρσι, κ. Κοτταρίδη, βγήκαμε στις Αγορές, Ιούνιο – Αύγουστο, το έκριναν βιώσιμο. Είναι επομένως σαν να λέει, όταν λέει ότι δεν είναι βιώσιμο, σαν να λέει στις αγορές, μη μας δανείζετε! Και το μόνο που μένει, είναι να επιστρέψει σε αναγκαστικό δανεισμό, δηλαδή σε μία νέα κατάσταση Μνημονίου. Ή στο άλλο που λένε οι δικοί του, για κούρεμα καταθέσεων και το οποίο δεν πρόκειται να γίνει δεκτό.
Εγώ θεωρώ ότι έχει δημιουργήσει όλη αυτήν την κατάσταση, που σήμερα τα ξένα πρακτορεία, πολλά από αυτά, προεξοφλούν – γιατί δεν ξέρουν, δεν πρόκειται να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η είδηση είναι η αρνητική πάντα – πολλά προεξοφλούν ότι η Ελλάδα πάει σε νέο Μνημόνιο αναγκαστικού δανεισμού. Ότι εκεί οδηγεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί είναι που δεν πρέπει να τους αφήσουμε. Και αυτό είναι που οπωσδήποτε πρέπει να αποτρέψει ο Ελληνικός λαός την επόμενη Κυριακή.
Δημοσιογράφος: κ. Πρόεδρε, ποιά ήταν η πιο δύσκολη στιγμή σας τα τελευταία χρόνια ως Πρωθυπουργός; Πιστεύω ότι περάσατε πολλά και εσείς, όπως και οι πολίτες, βέβαια.
Α. Σαμαράς: Ναι. Μόλις αναλάβαμε ήταν το χειρότερο. Εντάξει, είχα και μία προσωπική περιπέτεια η οποία με είχε καθηλώσει για κάτι εβδομάδες αρχή – αρχή. Αλλά ανεξάρτητα απ’ αυτό…
Τον πρώτο καιρό όπου πηγαίναμε μας έβλεπαν με επιφυλακτικότητα και δυσπιστία. Μας είχαν, μπορώ να πω, βαριά αρρώστους, για να μην πω ξεγραμμένους.
Το χειρότερο ήταν ότι τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου προεξοφλούσαν ότι δεν θα τα καταφέρουμε. Δηλαδή ότι έχουμε ήδη χρεοκοπήσει! Ότι είναι θέμα χρόνου να βγούμε από το ευρώ. Κάποιοι το στοιχημάτιζαν κιόλας για το «πότε» θα βγούμε από το ευρώ. Όχι «αν», το είχαν σίγουρο…
Έπρεπε μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα να αλλάξεις αυτήν την εικόνα. Να επαναβεβαιώσεις τη συμφωνία για εκείνο το μεγάλο «κούρεμα», που είχε γίνει νωρίτερα, γιατί και αυτό ακόμα τότε ήταν στον αέρα. Και γι’ αυτό δεν παίρναμε τα χρήματα… Ήταν εκείνο που έγινε το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο.
Αλλά ως τότε, όλοι αυτοί οι μήνες ήταν πραγματικά Κόλαση. Βήμα-βήμα έπρεπε αυτήν την καχυποψία να την σπάσεις. Να κερδίσεις την εμπιστοσύνη. Και των Ελλήνων στον εαυτό τους και των ξένων στην Κυβέρνηση των Ελλήνων. Να μας δουν, δηλαδή, διαφορετικά. Έπρεπε και εμείς να πιστέψουμε στον εαυτό μας. Εννοώ ο Ελληνικός λαός.
Δουλέψαμε πολύ. Δεν σας κρύβω, εφτά μέρες την βδομάδα, 24ωρα.
Αυτό το πρώτο διάστημα ήταν σαν να ήσουν μέσα σε ομίχλη και καταιγίδα. Βέβαια, τότε δοκιμάζεις ανθρώπινους χαρακτήρες, δοκιμάζεις ανθρώπινες αντοχές. Εκεί τα είδα όλα. Μέτρησα πολλά και μπορώ να πω, ότι σε αυτό το διάστημα βγήκα και πιο έμπειρος και πιο έμπυρος. Στην πυρά στη φωτιά. Και αυτό σε κάνει πιο δυνατό.
Γι’ αυτό σας λέω, έχουμε περάσει τώρα τα πολύ δύσκολα. Αυτά τα καταφέραμε και προχωρήσαμε. Και τώρα το θέμα είναι όλος ο Ελληνικός λαός να μπει στην επόμενη φάση. Που είναι η φάση της αισιοδοξίας, της δουλειάς, του οράματος για αυτήν την Ελλάδα που θέλουμε και που μπορεί να είναι. Μπορεί να είναι όπως πραγματικά την ονειρευόμαστε. Δεν υπάρχει άλλη χώρα που να έχει τις δικές μας δυνατότητες για ανάπτυξη όπως έχει η Ελλάδα.
Δημοσιογράφος: Έχετε προτάξει το τελευταίο διάστημα το δόγμα «Νόμος και Τάξη». Και πολλοί θεωρούν ότι αυτό έχει και μία, έτσι, προεκλογική χροιά, καθώς φαίνεται να στοχεύετε και σε ένα κοινό εκλογικό, το οποίο είναι δεξιότερα από τη Νέα Δημοκρατία. Έχει βάση αυτό και μήπως χάνετε και κόσμο, επειδή αυτοπροσδιορίζονται πιο πολύ προς το κέντρο με αυτήν τη λογική;
Α. Σαμαράς: Κοιτάξτε, η ασφάλεια του πολίτη, δεν είναι ούτε δεξιό, ούτε αριστερό, ούτε κεντρώο, ούτε κεντροαριστερό, ούτε κεντροδεξιό αίτημα. Είναι προτεραιότητα της δημοκρατίας! Και είναι υποχρέωση μίας δημοκρατικής Πολιτείας να παρέχει αυτήν την ασφάλεια στον Πολίτη της. Δεν μπορεί ένας πολίτης που φοβάται να κυκλοφορήσει να αισθάνεται πραγματικά ελεύθερος. Μπορεί;
Δεν θέλω να πω πολλά γι’ αυτό. Αλλά δείτε μόνο τι συμβαίνει στην Ευρώπη σήμερα. Μετά τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών στο Παρίσι, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις διαδηλώνουν ποιο; Διαδηλώνουν το «δεν φοβόμαστε». Το «δεν φοβόμαστε». Είναι ένα μήνυμα απάντηση στην τρομοκρατία που απειλεί να παραλύσει κοινωνίες Ευρωπαϊκές.
Έχουμε πρόβλημα με την τρομοκρατία και τη δημόσια ασφάλεια σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αλλού το πρόβλημα είναι εσωτερικό. Αλλού η τρομοκρατία είναι εισαγόμενη, αν θέλετε. Εμείς χώρα των συνόρων της Ευρώπης και πολύ κοντά στις περιοχές που εξάγουν τρομοκρατία, έχουμε διπλό πρόβλημα.
Γιατί τα κύματα των παράνομων μεταναστών που έρχονται στη χώρα μας, θα μπορούσαν να μεταφέρουν και τέτοιους κινδύνους. Αυτό το πρόβλημα το έχουν, βέβαια, και άλλες χώρες. Θα έλεγα την Ισπανία, θα έλεγα την Μάλτα, θα έλεγα την Ιταλία, θα έλεγα την Κύπρο. Αυτό το κατάλαβε η υπόλοιπη Ευρώπη, επί Ελληνικής Προεδρίας. Που μας στηρίζει πλέον και με πολιτικές φύλαξης συνόρων και με πολιτικές ακόμα επαναπατρισμού παράνομων μεταναστών. Κι έτσι άρχισε να ελέγχεται και ελέγχεται, πια, αποφασιστικά η παράνομη μετανάστευση στην Ελλάδα.
Και να αναβαθμίζεται η ασφάλεια και στο μεγάλο και στο μικρό έγκλημα. Αυτό είναι κάτι το οποίο το βλέπει ο κόσμος. Πιάνονται δραπέτες τρομοκράτες, δημιουργούνται φυλακές υψίστης ασφαλείας, όπως συμβαίνει σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου.
Και ξέρετε, για παράδειγμα, διάβαζα έτσι προχθές, θα μου πείτε «άλλη δουλειά δεν έχεις»; Πρέπει να το κάνω! Διάβαζα όλο το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα. Το οποίο τι λέει; Στο επίσημο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ζητά την αποστρατιωτικοποίηση και του Λιμενικού Σώματος. Τον αφοπλισμό και των Λιμενικών! Το ξέρατε; Ξέρετε ότι ο κ. Τσίπρας επισήμως ζητά την κατάργηση και της FRONTEX; Είναι η διεθνής δύναμη που φυλάει τα θαλάσσια σύνορά μας;
Και όλα αυτά πότε; Την ώρα που σας είπα πως η Ευρώπη προχθές, μαζί μάλιστα με τον Αμερικανό Υπουργό, είπαν ότι παίρνουμε μεγάλες πρωτοβουλίες για την αυστηρότερη φύλαξη των συνόρων της Ευρώπης;
Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ σαν να ζει σε άλλη εποχή, σαν να ζει σε άλλο σύμπαν, ζητάει να αφοπλιστεί η Αστυνομία. Και την ίδια ώρα ο Σοσιαλιστής Πρόεδρος της Γαλλίας, ο κ. Φρανσουά Ολλάντ, έρχεται και αναγκάζεται εκ των γεγονότων να βγάλει τον στρατό στους δρόμους του Παρισιού και της Γαλλίας.
Και ο δικός μας εδώ, ζητάει να καταργηθούν οι φυλακές υψίστης ασφαλείας! Για ποιο λόγο; Να μπορείς να είσαι ευκολότερα τρομοκράτης; Για ποιο λόγο υπερασπίζονται κάθε τόσο καταδικασμένους εγκληματίες; Για ποιο λόγο η κομματική τους εφημερίδα χαρακτηρίζει τους τρομοκράτες ως «πολιτικούς κρατούμενους»; Αυτούς που σήκωσαν το περίστροφο και δολοφόνησαν εν ψυχρώ! Είναι πολιτικός αυτός; Πολιτικός κρατούμενος; Τι είναι;
Και αναρωτιέμαι πως θα αντιμετωπίσουν ποτέ επί ΣΥΡΙΖΑ -που δεν πρόκειται να γίνει ποτέ, επαναλαμβάνω- οι αστυνομικοί οι δικοί μας άοπλοι, τους πάνοπλους κακοποιούς; Να μας πουν! Ουσιαστικά, δηλαδή, θέλουν να διαλύσουν την αστυνομία. Και αυτό οφείλει να το σκεφτεί καλά ο κάθε Έλληνας πέρα και πάνω από κουτάκια δεξιός, αριστερός και κεντρώος.
Μιλάω για την κυρία που θέλει να περάσει τον δρόμο, μιλάω για τον γέρο άνθρωπο που πρέπει να πάει στο νοσοκομείο, μιλάω για το νέο το παιδί που πρέπει να πάει στο σχολείο. Αυτό πρέπει να σκεφτεί ο κάθε γονιός.
Δημοσιογράφος: Ένα 30% – 35% των πολιτών στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Θεωρείτε ότι όλοι αυτοί είναι είτε συνδικαλιστές, είτε εκπρόσωποι του λόμπι της δραχμής, είτε θέλουν την επιστροφή στο παρελθόν και την καταστροφή της χώρας, όπως λέτε για τον ΣΥΡΙΖΑ;
Α. Σαμαράς: Κοιτάξτε να δείτε, αυτή η πολιτική που ακολουθεί, θα αυξήσει την ανεργία. Αυτοί λένε για Ελπίδα. Εγώ πιστεύω ότι θα φέρει αυτό την απόλυτη απελπισία! Τώρα, δεν νομίζω ότι πρόκειται να τους αφήσει ο Ελληνικός λαός να το κάνουν.
Αλλά υπάρχουν και κάποιοι που πραγματικά περιμένουν να ωφεληθούν. Εκτός απελπισίας αυτοί. Αυτοί είναι οι βολεμένοι του κρατισμού, που βλέπουν να καταργούνται τα προνόμιά τους. Είναι οι συνδικαλιστές, δηλαδή, που νοσταλγούν εκείνα τα απαράδεκτα προνόμια που κάποτε είχαν. Που εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι θα τα επαναφέρει όλα.
Και οφείλω να σας πω ότι είναι και ένα πολύ ισχυρό λόμπυ της δραχμής. Αυτοί που έχουν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό και οι οποίοι θα θελήσουν, ΣΥΡΙΖΑ, δραχμή και τα λοιπά, να τα αγοράσουν όλα εδώ πέρα μετά για ένα κομμάτι ψωμί. Αυτό είναι, επίσης, κάτι το οποίο οφείλει ο καθένας να το καταλάβει και να μην νομίζουν ότι ο Ελληνικός λαός δεν γνωρίζει ποιοι έχουν να ωφεληθούν πραγματικά από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μην νομίζει ότι ο Ελληνικός λαός δεν βλέπει ότι αυτοί οι βολεμένοι συνδικαλιστάδες είναι οι φανατικότεροι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι ο κ. Φωτόπουλος, κάθε φορά στην τηλεόραση στην πρώτη σειρά των καθισμάτων του ΣΥΡΙΖΑ;
Εσείς δεν θυμάστε ότι όταν περάσαμε το Νόμο για τους επίορκους και για όσους είχαν προσληφθεί παράνομα στο Δημόσιο, με πλαστά πτυχία, θυμάστε αυτές τις δηλώσεις τους; Θυμάστε τις δηλώσεις που έκαναν τώρα τελευταία; Τότε μας έβριζαν ότι το κάναμε και τώρα λένε ότι θα τους ξαναπροσλάβουν όλους; Αυτό είναι εξυγίανση; Αυτό είναι σοβαρότητα; Αυτό είναι Ευρώπη;
Αλλά, αυτοί έχουν να κερδίσουν από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Τους άλλους, εντάξει, προσπαθεί να τους κοροϊδέψει με υποσχέσεις. Τους τάζει τα πάντα, και μετά θα τους τα πάρει πίσω πολλαπλά. Όπως έγινε πριν πέντε χρόνια με το «λεφτά υπάρχουν».
Αυτό όμως ο Ελληνικός λαός εγώ πιστεύω ότι το θυμάται πολύ καλά! Και δεν θέλει να ξαναζήσει ποτέ και πάλι αυτόν τον εφιάλτη.
Δημοσιογράφος: Κάτι τελευταίο και θα ήθελα να κλείσουμε με αυτό. Επαναφέρετε, ουσιαστικά, ένα δίλλημα στους πολίτες, το οποίο το είχατε θέσει και το 2012. Χρεοκοπία, παραμονή της χώρας στην Ευρώπη, καταστροφή, ανάπτυξη. Στον ΣΥΡΙΖΑ σας εγκαλούν ότι λίγο – πολύ θέτετε αυτά τα τρομοκρατικά διλλήματα προς τους πολίτες. Με δεδομένο ότι και δημοσκοπικά, πλέον, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, πάνω από 80%, θεωρεί πως δεν κινδυνεύει η Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη, είτε είναι ο Τσίπρας επάνω, είτε είστε εσείς, είτε οποιοσδήποτε. Πως θα τους πείσετε; Ποιο είναι το ουσιαστικό διακύβευμα; Γιατί να σας ψηφίσουν εσάς; Αν έχουν δεχτεί, πλέον, οι πολίτες ότι θα είμαστε στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη; Ό,τι και να γίνει.
Α. Σαμαράς: Γιατί είμαστε τόσο κοντά να βγούμε από την κρίση οριστικά. Και είμαστε τόσο κοντά, επίσης, στο να επιστρέψουμε στα χειρότερα. Όταν λέω χειρότερα, εννοώ να βουλιάξουμε βαθύτερα σε εκείνα τα οποία, νομίζω ότι όλος ο Ελληνικός λαός θέλει πια να ξεπεράσουμε για πάντα.
Άρα, για εμένα, το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου, το κόμμα που θα νικήσει, έστω και με μία ψήφο, θα πρέπει να θυμάται ο κόσμος ότι θα πάρει το «μπόνους», το «δώρο» των 50 εδρών. Μπορεί, επομένως, να είναι εκείνων που τώρα έχω την τιμή να με βλέπουν, η δική τους η ψήφος η οποία θα κρίνει τη μία ψήφο διαφορά για το ποια θα είναι η έκβαση των εκλογών. Από τη μία ή από την άλλη.
Από τη μια πλευρά έχεις τη Νέα Δημοκρατία, που είναι ο κεντρικός κορμός όλων των ευρωπαϊκών δυνάμεων στον τόπο μας.
Κι από την άλλη, έχεις το ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έχει συμμάχους μέσα στη χώρα, θέλει να συγκρουστεί και θα συγκρουστεί με εκείνους που βρίσκονται έξω από τη χώρα και είναι οι εταίροι μας, όχι για να διεκδικήσει τα δίκαια της Ελλάδας, αλλά για να μας ξαναπάει σε αναγκαστικό δανεισμό. Να ματαιώσει τις μεταρρυθμίσεις, όπως λέει. Να κρατήσει τα προνόμια των φίλων του.
Και επομένως, η ψήφος του καθενός μας, μπορεί να κρίνει αν τα πράγματα από εδώ και πέρα, θα πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση ή προς τη λάθος κατεύθυνση.
Εγώ πιστεύω πως η πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει την χώρα να προχωρήσει. Δεν θέλει να παίζουν την Ελλάδα στα ζάρια. Δεν μπορεί μια μειοψηφία που δεν ελέγχει ούτε τους δικούς της, που δεν μπορούν να συμφωνήσουν ούτε μεταξύ τους, να στείλουν τη Χώρα σε περιπέτειες πρωτόγνωρες και να τη στείλουν πολλά χρόνια πίσω.
Και πιστεύω ότι ο Ελληνικός λαός, ο κάθε Έλληνας, έχει ένα φοβερό όπλο στα χέρια του για να υπερασπιστεί το μέλλον της χώρας, το μέλλον των παιδιών του. Έχει την ψήφο του! Αν όλοι τη χρησιμοποιήσουν όπως το λέει η συνείδησή τους, πιστεύω ότι η 26η Ιανουαρίου θα είναι μια νέα Ελλάδα και θα είναι μία νέα μέρα για αυτή τη νέα Ελλάδα που θέλουμε.
Και να μην ξεχάσει κανένας αυτό που είπα. Ότι με μία ψήφο διαφορά, κερδίζει το πρώτο κόμμα 50 έδρες «μπόνους». Άρα ο κάθε ένας που θέλει την Ευρώπη να το σκεφτεί. Η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη Ευρωπαϊκή παράταξη που μπορεί να κερδίσει τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα κερδίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και που εγγυάται την παραμονή μας στο Ευρώ.
Και το ξαναλέω: Θα τον κερδίσει!
Δημοσιογράφος: Να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ, κ. Πρόεδρε. Νομίζω καλύψαμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και χρόνια σας πολλά και πάλι για τη γιορτή σας.
Α. Σαμαράς: Ευχαριστώ πολύ.