Συνέντευξη του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στην τηλεοπτική εκπομπή «Πρωινό ΑΝΤ1» και το δημοσιογράφο κ. Γιώργο Παπαδάκη

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2015

 

 

 

 

 

 

 

Δημοσιογράφος: κ. Πρόεδρε, καλημέρα σας.

 

Α. Σαμαράς: Καλή σας ημέρα. Τι κάνετε;

 

Δημοσιογράφος: Χαρά μας που σας έχουμε κοντά μας.

 

Α. Σαμαράς: Άκουσα εκεί πέρα ότι είστε με φάρμακα. Προσοχή.

 

Δημοσιογράφος: Και αν δεν κάνω λάθος, είναι από τις λίγες φορές που μιλάτε σε ζωντανή σύνδεση.

 

Α. Σαμαράς: Ήθελα να βγω γιατί με ενδιαφέρει να δώσω μία εικόνα για αυτά τα οποία συνέβησαν χθες, κ. Παπαδάκη, γιατί αυτά είναι κοσμογονικές εξελίξεις. Φεύγει, πια, η Ευρώπη από την εποχή, από τη νοοτροπία καλύτερα να πω, της λιτότητας και μπαίνει στη λογική της Ανάπτυξης και νομίζω ότι, τώρα η Ευρώπη άνοιξε και το πορτοφόλι της κιόλας.

 

Δημοσιογράφος: Θέλω, λοιπόν, να ξεκινήσουμε από αυτό, κ. Πρόεδρε.

 

Α. Σαμαράς: Ναι, είναι σημαντικό, την ώρα που ανοίγει το πορτοφόλι, να μην κινδυνεύσουμε εμείς να κρατάμε ομπρέλα την ώρα που θα βρέχει χρήματα.

 

Δημοσιογράφος: Γιατί το λέτε αυτό;

 

Α. Σαμαράς: Το λέω γιατί το πρώτο κομμάτι το οποίο ακούσαμε, το πρώτο σχέδιο, το πρώτο μεγάλο τμήμα αυτού του νέου σχεδίου, είναι το πακέτο Γιούνκερ, το οποίο είναι 315 δισ.

 

Και υπήρχε, από την άλλη πλευρά, η άποψη, ότι πρόκειται περί «ηλιθιότητας». Λέω δικιά τους λέξη, όχι δικιά μου.

 

Αυτά τα 315 δισ. θα δώσουν στην Ελλάδα τουλάχιστον 15 δισ. που τα έχουμε ανάγκη για Ανάπτυξη.

 

Από την άλλη πλευρά, αυτό που είδαμε χθες και προχθές, ήταν η περίπτωση του Ντράγκι, δηλαδή, η ΕΚΤ. Το πρώτο ήταν κάτι δυσάρεστο, δηλαδή, μας βάλανε και μετά από δικές μου παρεμβάσεις και παρεμβάσεις πολλών, μας βάλανε ευτυχώς, στο ELA. Δηλαδή, σε αυτά τα έκτακτα χρήματα έκτακτης ανάγκης τα οποία τα παίρνουν οι τράπεζες όταν δεν υπάρχει ρευστότητα.

 

Είχαμε προειδοποιήσει από καιρό ότι θα πρέπει να είναι πολύ μετρημένα τα λόγια τα οποία λέμε γιατί η Αγορά αντιδρά. Αφαιρέθηκαν πολλές καταθέσεις. Κατέληξαν οι τράπεζες στο να ζητήσουν με αυτήν την έκτακτη βοήθεια του ELA. Η έκτακτη βοήθεια του ELA είναι 10 δισ. είναι μόνο για δύο εβδομάδες. Κάθε δύο εβδομάδες θα πρέπει η ΕΚΤ να μας δίνει «καινούργιο σινιάλο» ότι ξανά, τα ξαναδίνει τα επόμενα λεφτά και τα λοιπά, που σημαίνει ότι μπαίνουμε σε μία διαδικασία εξάρτησης και πάλι από εκεί που είχαμε φύγει από αυτό το πράγμα. Πέραν του γεγονότος ότι και το κόστος από αυτά τα χρήματα θα είναι λίγο υψηλότερο.

 

Αυτό, λοιπόν, που συνέβη χθες, ήταν το πιο καλό, αλλά και με τους κινδύνους που είπα. Δηλαδή: έρχεται η ΕΚΤ και δίνει – ακούστε το νούμερο – 1.1 τρισ. ευρώ στην Ευρώπη. Δηλαδή, στις τράπεζες. Δηλαδή, μοιράζει χρήμα και παίρνει χαρτιά, παίρνει ομόλογα από τις τράπεζες. Θα παίρνει ομόλογα, θα δίνει χρήμα. Θα κυκλοφορήσει το χρήμα. 1,1 τρισ.

 

Αυτά τα χρήματα, είναι χρήματα τα οποία, είπανε χθες στην απόφασή τους ότι για να τα πάρει μία χώρα που είναι, όπως είναι η Ελλάδα, σε πρόγραμμα σήμερα, θα πρέπει την αξιολόγηση του προγράμματος – και σας θυμίζω ότι πρέπει να τη λήξουμε την αξιολόγηση τέλος Φλεβάρη – θα πρέπει να έχει λήξει η αξιολόγηση. Όσο είσαι στη διαδικασία αξιολόγησης, δεν παίρνεις φράγκο, δεν παίρνεις ευρώ.

 

Δημοσιογράφος: Αν μου επιτρέπετε, κ. Πρόεδρε, ποιου προγράμματος; Του υφιστάμενου προγράμματος, γιατί εδώ άκουσα χθες τον κ. Δραγασάκη να λέει ότι ο κ. Ντράγκι δεν είπε του υφιστάμενου προγράμματος, είπε ενός προγράμματος, που μπορεί να μην είναι αυτό.

 

Α. Σαμαράς: Είναι του υφιστάμενου προγράμματος  με το οποίο θα ξεκινήσει, αλλά θα είναι χειρότερο να πουν ότι το αλλάζουν, διότι αν πάνε και το αλλάξουν σε όσο χρόνο θα πάρει, αν πάρει, γιατί ο κ. Δραγασάκης έχει πει ότι το πρόγραμμα δεν το δέχεται. Ο κ. Σταθάκης χθες είπε ότι το πρόγραμμα δεν τους δεσμεύει.

 

Εδώ μιλάμε για την αξιολόγηση του προγράμματος να έχει τελειώσει. Και αυτοί μιλάνε αν θα είναι σε πρόγραμμα καν. Αντιλαμβάνεστε ότι, άμα μπούμε από την αρχή και θελήσουν να τα ξεκινήσουν από την αρχή που η Ευρώπη αμφιβάλλω αν θα το δεχθεί ποτέ αυτό το πράγμα, αυτό σημαίνει ότι και ένα χρόνο, την ώρα που θα βρέχουν τα λεφτά, εμείς να μην μας βρέξουν ούτε μία σταγόνα.

 

Αυτά, λοιπόν, θεωρώ ότι, από την μία υπάρχει αυτή η κοσμογονία, από την άλλη υπάρχει αυτή, αν θέλετε, η ασφυξία.

 

Και να το πω και διαφορετικά, δύο μέρες προ των εκλογών είμαστε – θα το πω όπως το αισθάνομαι – με «τσαμπουκάδες» δεν γίνεται ανάπτυξη. Αυτό το οποίο χρειάζεται, απαιτείται μία σοβαρότητα. Δεν μπορεί να βγαίνει και να λέει ανώτερο στέλεχος του κόμματος αυτού, του ΣΥΡΙΖΑ, ότι το 1,1, τρισ. είναι μία κακή ιδέα και θα δημιουργήσει «φούσκες». Θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ σοβαροί.

 

Θεωρώ ότι είναι μία πάρα πολύ μεγάλη, κοσμογονική επαναλαμβάνω, εξέλιξη, στην οποία η Ευρώπη μας δίνει το δικαίωμα να συμμετάσχουμε, μας δίνει το δικαίωμα να μπούμε πολύ δυνατά στην Ανάπτυξη. Άλλαξε, πια, η εποχή της λιτότητας. Μπήκαμε, επιτέλους, σε αυτό που κυνηγάμε τόσο καιρό: Ανάπτυξη. Να φύγουμε από την ασφυξία και να φύγουμε από τις ιδεοληψίες, για να μην πέσουμε σε αυτήν την παγίδα. Και, επαναλαμβάνω, να βρέχει για τους άλλους και εμείς να μην πάρουμε σταγόνα.

 

Δημοσιογράφος: Βέβαια, υπάρχουν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και άκουσα αρκετά χθες που είπαν ότι διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες με το πρόγραμμα Ντράγκι και ότι χαιρετίζουμε το πρόγραμμα Ντράγκι. Εσείς τι έχετε να πείτε πάνω σε αυτό; Δηλαδή, είναι ικανοποιημένος και ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Α. Σαμαράς: Μα, κ. Παπαδάκη, πανηγύριζαν εχθές και τους βγάλαμε σε απάντηση ότι, προφανώς, δεν είχαν διαβάσει τη λεπτομέρεια, που δεν είναι λεπτομέρεια, είναι το βασικό για την Ελλάδα, η Ελλάδα ήταν λεπτομέρεια στην όλη υπόθεση, όπου έλεγε ακριβώς ότι, για να μπορέσει η Ελλάδα να πάρει αυτά τα χρήματα, θα πρέπει να έχει τελειώσει η αξιολόγηση.

 

Αυτό δεν το έλαβε υπόψη του ο ΣΥΡΙΖΑ και, όμως, εκεί είναι όλη η ουσία.

 

Δημοσιογράφος: κ. Πρόεδρε, σας έχει κατηγορήσει η Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι έχετε επενδύσει στον τρόμο και στον φόβο, σε μία προσπάθεια να αλλάξετε το ρου των πραγμάτων. Δηλαδή τι; Το ρεύμα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και που αυτό φαίνεται δημοσκοπικά. Ότι επενδύσατε πάρα πολύ στον τρόμο και στον φόβο. Κινδυνολογήσατε ιδιαίτερα.

 

Α. Σαμαράς: Όταν λέει κάποιος, κ. Παπαδάκη, δεν πληρώνω τα χρέη, όταν λέει κάποιος δεν πληρώνω τους τόκους, όταν λέει κάποιος ότι πρόκειται να τυπώσω χρήμα, όταν λέει κάποιος ότι μπορεί να πάρει και λεφτά γιατί δεν θα έχει διαφορετικά να τα βρει από μικρο-καταθέτες. Όταν λέει κάποιος ότι από μία κακή συμφωνία, καλύτερα είναι ο θάνατος. Όταν λέει κάποιος ότι – ήμουν χθες βράδυ σας θυμίζω στην Cosco – η Cosco καλύτερα να πέσει στο λιμάνι, να πέσει στη θ8άλασσα αυτή η επένδυση την ώρα που έχει δώσει τέτοια ανάπτυξη στην περιοχή και την ώρα που τέτοιες επενδύσεις από τόσο δυνατές χώρες, όπως είναι η Κίνα με την οποία έχουμε φτιάξει άριστες σχέσεις, όπως έχουμε και με την Ρωσία και με την Αμερική και με την Ευρώπη. Θέσεις οι οποίες δίνουν το δικαίωμα στην ελπίδα την πραγματική στον κόσμο. Όταν έρχεται κάποιος και σου λέει ότι εγώ θα βάλω φόρους στα ακίνητα 4 φορές επάνω, που θα πληρώσει η μεσαία τάξη – και το λέει αυτό η ΠΟΜΙΔΑ, η οργάνωση των Ιδιοκτητών Ακινήτων. Όταν, δηλαδή, θα έχει στις 200.000, πια, σαν κριτήριο. Πάρτε ένα σπίτι 100 τετραγωνικά στην Ηλιούπολη και ένα πατρογονικό που σου άφησε ο πατέρας σου στην επαρχία, αυτά μαζί σημαίνει ότι θα πληρώνεις 3.600 από 600 που σήμερα πληρώνεις. Όμως εμείς πρόκειται τον ΕΝΦΙΑ να τον μειώσουμε.

 

Όταν έρχεσαι και λες ότι η Αστυνομία θα είναι άοπλη, ότι το Λιμενικό θα είναι άοπλοι, ότι η FRONTEX που είναι Ευρωπαϊκή δύναμη προστασίας των θαλασσίων συνόρων της Ευρώπης πρόκειται να την καταργήσεις, ποιος δημιουργεί φόβο;

 

Όταν λες ότι θα δώσεις μαζικές ιθαγένειες σε εκείνους οι οποίοι δεν έρχονται, γιατί είναι μόνο το 10% που έρχεται για να ζητήσει άσυλο. Το 90% είναι παράνομοι αυτοί που μπαίνουν μέσα. Όταν λες ότι σε αυτούς θα τους δώσεις ιθαγένεια, όταν εν πάση περιπτώσει, δεν έχεις και ενιαίο λόγο, κανείς δεν ξέρει σήμερα τι πιστεύει ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ο κάθε ένας από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει πει και κάτι διαφορετικό.

 

Άρα, συμπεραίνω, ένα πολύ μικρό μέρος του προβλήματος αναδείξαμε. Ήταν υποχρέωσή μου. Αυτοί μπορεί να λένε ό,τι θέλουν. Εδώ φτάσανε να μιλάνε μέχρι και για ειδικό φόρο που θα πρέπει να πληρώνει ο κάθε Χριστιανός. Όλα τα έχουμε ακούσει.

 

Είχαμε υποχρέωση και εμείς να μιλήσουμε, κ. Παπαδάκη. Και αυτό κάναμε. Μιλήσαμε. Εάν αυτό του δημιουργεί κάποιο πρόβλημα, δικό τους το πρόβλημα. Ο φόβος είναι η περιγραφή εκείνου που εκείνοι πιστεύουν, για τα οποία εκείνοι μιλάνε.

 

Δημοσιογράφος: Δημοσκοπικά, τώρα, βέβαια, θα μου πείτε οι δημοσκοπήσεις δεν βγάζουν Κυβερνήσεις. Ο λαός θα βγάλει Κυβέρνηση την Κυριακή από την εκλογική διαδικασία. Δημοσκοπικά φαίνεται όμως, ότι εκείνοι πείθουν και ότι εσείς – όχι εσείς προσωπικά, η ΝΔ – δεν πείθει. Γιατί, το σύνολο, σχεδόν, των δημοσκοπήσεων δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται το λιγότερο κατά 4 – 4,5 μονάδες. Εγώ σας βλέπω αισιόδοξο, πραγματικά σας βλέπω αισιόδοξο, ιδιαίτερα αισιόδοξο. Θα ήθελα να μου πείτε από πού πηγάζει αυτή η αισιοδοξία σας;

 

Α. Σαμαράς: Είμαι αισιόδοξος, η αλλαγή αυτή θα γίνει τις τελευταίες τρεις μέρες, πιστέψτε με. Έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα, το βλέπω. Είναι ένας ολόκληρος κόσμος πάνω από 15% που δεν εκφράζεται. Άμα θέλετε να ψάξετε και τη ρίζα δημοσκοπικά εκείνων, οι οποίοι λένε ότι «ακόμα δεν ξέρω τι θα ψηφίσω», θα δείτε ότι ανήκουν στον ευρύτερο δικό μας κεντρώο- κεντροδεξιό χώρο. Θα σας πω το εξής γιατί είμαι αισιόδοξος: Πρώτον γιατί ο Έλληνας θέλει την Ευρώπη. Η συντριπτική πλειοψηφία θέλει την Ευρώπη. Δεύτερον ο Έλληνας θέλει τη σοβαρότητα.

 

Δημοσιογράφος: Δεν είναι ευρωπαϊκό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ; Δεν είναι ευρωπαϊκό κόμμα; Λένε ότι…

 

Α. Σαμαράς:  Ασφαλώς όχι. Να σας πω κάτι. Θέλει μετά ο κόσμος τη σοβαρότητα. Δεν μπορείς να έχεις μες στον πρόγραμμα σου ότι θα επαναφέρεις το άσυλο στο πανεπιστήμιο, όταν τα ίδια τα παιδιά, η νεολαία έδωσε τη μάχη να φύγει αυτό το άσυλο που είχε γίνει το πανεπιστήμιο εγκληματικός χώρος. Δεν μπορεί να λες εσύ ότι θα επαναφέρεις στο δημόσιο εκείνους τους οποίους διώξαμε επειδή τους πιάσαμε με πλαστά πτυχία. Δηλαδή και τους συνταξιούχους που είχανε σύνταξη-μαϊμούδες. Αυτός που δεν ήταν τυφλός και το έπαιζε τυφλός, θα τον επαναφέρουνε και εκείνον; Άρα αυτή η σοβαρότητα δεν υπάρχει από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Να σας πω κάτι για τον κόσμο. Ο κόσμος θέλει συνεργασίες. Ο κόσμος θέλει συμμαχίες και μέσα και έξω. Μέσα εμείς είμαστε ο κυρίαρχος φιλοευρωπαϊκός κορμός. Και έχουμε άλλα κόμματα τα οποία είναι ευρωπαϊκά και με τα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε.  Μέσα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να συνεργαστεί μαζί του ούτε το ΚΚΕ, ούτε καν ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αλλά και έξω, εμείς φτιάξαμε συμμαχίες. Με την Αίγυπτο, με το Ισραήλ, με την Κύπρο, ψάχνουμε για ενέργεια, ψάχνουμε για πετρέλαιο, ψάχνουμε για φυσικό αέριο. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει, ότι είναι πλούσιος ο υποθαλάσσιος χώρος μας και το υπέδαφός μας. Έχετε ακούσει να μιλάει καθόλου ο ΣΥΡΙΖΑ για ενέργεια; Έχετε ακούσει με ποιον θα τα ψάξει όλα αυτά; Με ποιον θα τα βρει; Που θα βάλει μπροστά επιτέλους την Ανάπτυξη για να πάρει μπροστά η κατάσταση; Αντίθετα ενοχοποιούν την επιχειρηματικότητα και τον τελευταίο επιχειρηματία. Άρα ο κόσμος δεν θέλει να χάσει αυτά τα οποία κατάφερε με τις θυσίες του, να γυρίσει δηλαδή ο κόσμος, να γυρίσει η Ελλάδα και πάλι να σταθεί στα πόδια της.

 

Δημοσιογράφος:  Και έχει κάνει μεγάλες θυσίες ο Ελληνικός λαός.

 

Α. Σαμαράς: Χωρίς Ευρώπη κ. Παπαδάκη είμαστε χαμένοι. Εκεί είναι που χωρίζουν οι δυο κόσμοι μας και επιτρέψτε μου να σας πω.

 

Δημοσιογράφος: Παρακαλώ.

 

Α. Σαμαράς: Ότι για αυτό το λόγο, εγώ έστειλα ένα μήνυμα προχτές από τη Θεσσαλονίκη και το επαναλαμβάνω και σε εσάς σήμερα. Πρώτον να πάει ο κόσμος στην κάλπη να ψηφίσει. Και δεύτερον να σας πω, το μήνυμα που έστειλα προς τους Κεντρώους, προς τους Κεντροαριστερούς, προς τους νοικοκύρηδες όλους  είναι ότι το πρώτο κόμμα έχει να κερδίσει από τον εκλογικό νόμο, με τον οποίο μπορεί να συμφωνεί ή να διαφωνεί κανείς, αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα, 50 έδρες επιπλέον, με μια ψήφο διαφορά θα πάρεις. Επομένως το εάν, με όλο το σεβασμό που έχω σε όλα τα άλλα κόμματα, έρθει κάποιος τρίτος ή τέταρτος ή πέμπτος δεν έχει καμιά σημασία. Σημασία έχει ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα. Και επομένως κάποιος ο οποίος για παράδειγμα, ψηφίζει Ποτάμι και είναι υπέρ της Ευρώπης, είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων, να ξέρει ότι στην ουσία αφαιρεί το δικαίωμα από τη Νέα Δημοκρατία να είναι πρώτο κόμμα και θα έχει Υπουργό Μεταρρυθμίσεων τον κ. Στρατούλη. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και εγώ με ευθύνη και αν θέλετε με αίσθηση της υποχρέωσης μου και ως Πρωθυπουργού, είπα την αλήθεια. Αυτή είναι η αλήθεια. Και αν θέλετε επειδή τελικά η ψήφος έχει να κάνει με την ελπίδα, εγώ σαν μελισσοκόμος το μάζεψα λίγο-λίγο το μέλι και το προσφέρω ολόκληρο και σίγουρο στον Ελληνικό λαό. Δεν το ξόδεψα, δεν το σπατάλησα σε παχιά λόγια και ο κόσμος πιστεύω ότι θα πρέπει να αποφασίσει. Στα παχιά λόγια ή στην αλήθεια. Στην πραγματική ελπίδα ή σε εκείνη που βασίζεται στο ψέμα. Στην Ευρώπη ή σε κάτι το οποίο είναι ομιχλώδες και κανείς δεν ξέρει που θα μας πάει.

 

Δημοσιογράφος: Εμείς δώσαμε την ευκαιρία να ακουστούν οι απόψεις σας, να δεσμευτούμε ότι κάποια στιγμή θα τα πούμε με πολύ περισσότερη ώρα κ. Πρόεδρε για να δοθεί η ευκαιρία να μπούμε και σε θέματα της κοινωνίας. Ξέρω το βαρύ πρόγραμμα, το φορτωμένο πρόγραμμα. Θα μπορούσα να ρωτήσω, χίλια πράγματα να σας ρωτήσω, αλλά σέβομαι το χρόνο και τη διάθεση σας να επικοινωνήσετε σε αυτή τη φιλόξενη εκπομπή, σε αυτό το φιλόξενο βήμα. Να ευχηθώ να πάνε όλα…

 

Α. Σαμαράς: Να είστε καλά και ευχαριστώ πάρα πολύ.

 

Δημοσιογράφος: Να ευχηθώ να πάνε όλα καλά για τη Χώρα κ. Πρόεδρε.

 

Α. Σαμαράς:  Πάνω από όλα. Κριτήριο μόνο η Πατρίδα μας τίποτα άλλο.

 

Δημοσιογράφος: Πάνω από όλα να πάνε καλά για τη Χώρα. Την καλημέρα μας. Να είστε καλά.

 

Α. Σαμαράς: Να είστε καλά, καλημέρα.