Κοινή συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη

 

Νίκος Αναστασιάδης: Εκ μέρους, όχι μόνο της κυβερνήσεως αλλά και ολόκληρου του κυπριακού λαού, εκφράζω την βαθύτατη ικανοποίηση για την εδώ παρουσία σας, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Κύριε Πρωθυπουργέ, θέλω να επαναλάβω πως σας καλωσορίζω με τα θερμότερα των αισθημάτων, ευχόμενος κάθε επιτυχία στην αποστολή που αναλάβατε, σε μία εξίσου δύσκολη για την Ελλάδα περίοδο.

Η επίσκεψή σας, αποδεικνύει για ακόμη μία φορά, το γνωστό, αλλά και ειλικρινές σας ενδιαφέρον, και τη διαχρονική στήριξη της Ελλάδας προς το κυπριακό κράτος και ειδικότερα προς τον κυπριακό ελληνισμό.

Κατά τη σημερινή συνάντηση είχαμε την ευκαιρία, μέσα από ένα ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο, να επαναβεβαιώσουμε πως οι δύο κυβερνήσεις στρατηγικό στόχο έχουν την επίλυση του κυπριακού προβλήματος το συντομότερο δυνατό. Μια λύση βέβαια, που θα βασίζεται πάντοτε στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και στη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του συνόλου των νομίμων κατοίκων της χώρας, στη βάση των Συμφωνιών Κορυφής, του Κοινού Ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου του 2014 και αναρίθμητων αποφάσεων του ΟΗΕ, που προβλέπουν βεβαίως, σαν μορφή μετεξέλιξης του σημερινού κυπριακού κράτους, τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με μία διεθνή προσωπικότητα, μία και μόνη κυριαρχία.

Συμφωνήσαμε σε θέματα συντονισμού των προσπάθειών μας για αντιμετώπιση των τελευταίων προκλήσεων της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου το συντομότερο δυνατό, να επαναρχίσει ένας ουσιαστικός διάλογος, ο οποίος θα δημιουργεί τις προοπτικές θετικής κατάληξης.  Μέσα από τον διάλογο που είχαμε, επαναβεβαιώθηκε η σταθερή και συνεπής θέση του Έλληνα Πρωθυπουργού, πως οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία περνούν μέσα από το Κυπριακό και πως η ελληνοτουρκική συνεργασία δεν μπορεί να συνυπάρξει με προκλήσεις και δημιουργία τελεσμένων, σε βάρος είτε της Κυπριακής είτε της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Θέλουμε να πιστεύουμε, πως τόσο η Τουρκία, όσο και οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας, θα συνειδητοποιήσουν πως ανάλογες κρίσεις που προκαλούνται αναίτια, δεν διασφαλίζουν κανενός τα δικαιώματα, ιδιαίτερα όταν γίνονται προσχηματικά για τα αυτονόητα. Και σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να επαναλάβω προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μου και προς την Τουρκία, πως το αυτονόητο είναι πως οι υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της Κύπρου ανήκουν στο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι βεβαίως μετά τη λύση, τα έσοδα από την αποκλειστική εκμετάλλευση ή από την εκμετάλλευση, θα είναι  προς όφελος του συνόλου των νομίμων κατοίκων της Κύπρου. Η Ενέργεια αποτελεί, κατά την άποψή μας, το ισχυρότερο κίνητρο που θα οδηγήσει σε μία συνολική επίλυση του Κυπριακού, που δεν θα αφήνει νικητές και ηττημένους, αλλά θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, για δημιουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους.

Κοινή ήταν η θέση, πως με τη συνεργασία και άλλων Ευρωπαίων εταίρων, επιδίωξή μας θα είναι η βελτίωση μίας Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών. Μία Ευρωπαϊκή Ένωση, που στις προτεραιότητές της θα έχει σαν στόχο πολιτικές ανάπτυξης, όπως κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Κοινή εξάλλου ήταν η θέση μας, πως πέρα από τις πολιτικές ανάπτυξης, προκειμένου να επιτύχουμε την αντιμετώπιση των προβλημάτων των λαών μας, απαραίτητη κρίνεται και η εφαρμογή των αναγκαίων για την κάθε χώρα, μεταρρυθμιστικών πολιτικών. Συμφωνήσαμε ακόμα, στην καθιέρωση ενός συνεχούς διαλόγου, ως περαιτέρω εμβάθυνση των άριστων μεταξύ μας σχέσεων, αλλά και ενίσχυσης του συντονισμού, προς αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Κύριε Πρωθυπουργέ, σας καλωσορίζω για άλλη μία φορά, σας εύχομαι κάθε επιτυχία στη δύσκολη αποστολή σας και βεβαίως προσδοκώ στη μεταξύ μας άριστη και στενότατη συνεργασία.

Καλώς ορίσατε.

Αλέξης Τσίπρας: Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για την υποδοχή του και για τα ζεστά του λόγια, για τις ευχές και την υποστήριξη στο δύσκολο έργο που μόλις μας ανέθεσε ο ελληνικός λαός.

Και θέλω να σας πω ότι δεν είναι τυχαίο που επέλεξα, το πρώτο μου επίσημο ταξίδι ως Πρωθυπουργού, μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, να γίνει στην Κύπρο. Στην Κύπρο με την οποία μας δένει τόσο η λαμπρή κοινή μας ιστορία, όσο όμως θέλω να πιστεύω και ένα ελπιδοφόρο μέλλον. Ένα κοινό μέλλον ευρωπαϊκό και μεσογειακό με πολύ σημαντικές δυνατότητες. Διότι, παρά την οικονομική κρίση, η οποία έχει επιβαρύνει Έλληνες και Κυπρίους με θυσίες άδικες τα τελευταία χρόνια, εν τούτοις Ελλάδα και Κύπρος παραμένουν δύο σημαντικοί πυλώνες σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχής της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Με την παρουσία μου σήμερα εδώ θέλω να υπογραμμίσω προς κάθε κατεύθυνση το υψηλό επίπεδο συνεργασίας και συντονισμού ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης, καθώς και τη σημασία που αποδίδουμε στις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για την επίτευξη μιας λύσης βιώσιμης και δίκαιης στο κυπριακό πρόβλημα.

Το κυπριακό πρόβλημα, αν θέλετε, αποτελεί τη «Λυδία Λίθο» τόσο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όσο όμως και για την πολυπόθητη εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, που σήμερα βρίσκεται σε μια περίοδο κρίσεων και μεγάλης έντασης.

Υπ` αυτή την έννοια είχαμε σήμερα την ευκαιρία με τον Κύπριο Πρόεδρο να ανταλλάξουμε σκέψεις και από κοινού να συνομολογήσουμε ότι θα εργαστούμε σκληρά. Σε ό,τι αφορά τη νέα ελληνική κυβέρνηση, θα υποστηρίξουμε σταθερά τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών επί τη βάσει διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα.

Μόλις ολοκληρώσαμε ουσιαστικές και γόνιμες συνομιλίες, οι οποίες επιβεβαίωσαν πλήρως τη συναντίληψή μας στον τομέα των διμερών μας σχέσεων. Επιβεβαίωσαν ότι Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος.

Ήρθα στην Κύπρο –και το γνωρίζω- σε μια δύσκολη συγκυρία. Η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη και την υφαλοκρηπίδα της με την έλευση του ερευνητικού σκάφους «Barbaros», θα το πω για μια ακόμη φορά, συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και υπονομεύει τις αναγκαίες συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Συνομιλίες που πρέπει να συνεχιστούν. Όμως, για να συνεχιστούν, χρειάζεται ο σεβασμός, από την πλευρά της Τουρκίας, στην αρχή της καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο. Όχι απειλές. Η επανένωση της Κύπρου, στο πλαίσιο μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, στο πλαίσιο της συνέχειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ιδιότητάς της ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ωφελήσει όλο τον κυπριακό λαό: Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Παράλληλα, θα επιτρέψει να ενισχυθεί ουσιαστικά η συνεργασία των χωρών της περιοχής, δίνοντας μια νέα προοπτική. Θα απελευθερώσει θετικές δυνάμεις, θα δημιουργήσει νέα δεδομένα και μια νέα εποχή και για την Ελλάδα και για την Τουρκία, για την Κύπρο και τον κυπριακό λαό.

Υπ` αυτή την έννοια, για άλλη μια φορά, δηλώνουμε σταθερά την υποστήριξή μας στις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης.

Θέλω κλείνοντας να πω ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια νέα φάση διαπραγμάτευσης με τους εταίρους. Αυτή η διαπραγμάτευση γίνεται με όρους ισοτιμίας μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Η ευτυχής κατάληξη αυτής της διαπραγμάτευσης θα είναι επωφελής, όχι μόνο για τον ελληνικό και κυπριακό λαό, θα είναι επωφελής για όλους τους λαούς της Ευρώπης.

Υπ` αυτή την έννοια, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Πρόεδρο, να ανταλλάξουμε σκέψεις και να επιβεβαιώσουμε για άλλη μια φορά ότι και αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μαζί.

Ευχαριστώ πολύ.

Στη συνέχεια, ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Κύπριος Πρόεδρος απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Αριστείδης Βικέτος(ΑΠΕ): Κύριε Πρωθυπουργέ, καλώς ήρθατε στην Κύπρο. Κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας, επειδή σας έχουμε συνέχεια κοντά μας, θα απευθύνω την ερώτησή μου μόνο στον κ. Πρωθυπουργό. Κύριε Πρωθυπουργέ, επειδή το Κυπριακό συνδέεται από χρόνια με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, θέλω να σας ρωτήσω, εάν η κυβέρνησή σας θα τολμήσει αυτά που δεν τόλμησαν άλλες κυβερνήσεις, δηλαδή οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης με την Κυπριακή Δημοκρατία και δικαίωμα στους Μουσουλμάνους της Θράκης να εκλέγουν τον Μουφτή τους και δημιουργία τεμένους στην Αθήνα, για να αφοπλίσετε και την Άγκυρα στο θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Ευχαριστώ πολύ.

Αλέξης Τσίπρας: Μπορώ να σας πω ότι τα βήματα που πρέπει να κάνουμε το επόμενο διάστημα θα είναι βήματα προσεκτικά. Όπως γνωρίζετε, έχουμε μια νέα κυβέρνηση με διάθεση ριζοσπαστικών αλλαγών, αλλά όχι μια νέα κυβέρνηση, η οποία θα θελήσει να κάνει βήματα στον αέρα, χωρίς να έχει μελετήσει το τι θα επιφέρουν κάποιες επιλογές. Ως εκ τούτου, θέλω να σας επισημάνω, για όσους εδώ στην Κύπρο δεν με ξέρετε καλά, τα εξής: Πιστεύω ότι ριζοσπαστικό είναι αυτό που μπορεί να δώσει ασφάλεια, προοπτική και συνέχεια. Όταν θέλεις να κάνεις μια τομή, πρέπει να έχεις εξασφαλίσει τη συνέχεια μετά από αυτή την τομή. Και η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι αυτό ακριβώς: Είναι τομή και συνέχεια, διεκδίκηση με ασφάλεια μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Σε όλα, λοιπόν, τα ζητήματα που θέσατε, θέλω να σας πω ότι σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία και αναγνωρίζοντας ότι είναι στην Κυπριακή Δημοκρατία η πρωτοβουλία των κινήσεων για την επίλυση του Κυπριακού, η ελληνική κυβέρνηση θα στηρίξει σθεναρά τις αποφάσεις της κυπριακής κυβέρνησης, της εκλεγμένης δηλαδή κυβέρνησης του κυπριακού λαού.

Δημοσιογράφος: Θα ήθελα να ρωτήσω τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον κ. Τσίπρα, κατά πόσον υπάρχει μια λύση στην περίπτωση που αντιμετωπίσετε άρνηση των δανειστών  σε μια συμφωνία, αντί μνημονίου, για τη χώρα σας. Θα ήθελα ακόμη να ρωτήσω και για το περιβόητο Grexit που είχε ακουστεί από τη νύχτα της εκλογής σας ακόμη, καθώς και μια τοποθέτηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ακριβώς σε αυτό το ζήτημα.

Αλέξης Τσίπρας: Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα αξιοποιήσει στο έπακρο τη νωπή λαϊκή εντολή που έχει. Είναι μια εντολή ισχυρής διαπραγμάτευσης και διεκδίκησης με ασφάλεια στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Πρέπει να ομολογήσω ότι δεν περίμενα και εγώ ότι θα υπήρχαν τόσο ισχυρές δυνάμεις που θα συνδράμουν στο έργο της νέας ελληνικής κυβέρνησης, πράγμα που θα δημιουργήσει ένα διαφορετικό πλαίσιο, μια διαφορετική ρότα πλεύσης, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αλλά κυρίως σε ό,τι αφορά όλη την Ευρώπη. Διότι σήμερα η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση, όχι μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος. Η οικονομική κρίση είναι παρούσα. Η στασιμότητα και ο αποπληθωρισμός είναι δύο μεγάλες παγίδες για όσους γνωρίζουν καλά τα οικονομικά. Η Ευρώπη, λοιπόν, πρέπει να προχωρήσει σε γενναίες αποφάσεις, ώστε να επιστρέψει η αναπτυξιακή ατζέντα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η νέα κυβέρνηση έχουν κατ’ επανάληψη επισημάνει την ανάγκη για μια στροφή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να επιστρέψει η ατζέντα της ανάπτυξης, της απασχόλησης, της κοινωνικής συνοχής.

Και όσον αφορά τα τρομολαγνικά  σενάρια αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Και μιας και βρίσκομαι εδώ στην Κύπρο, θα ήθελα να επισημάνω: Η Κύπρος και η Ελλάδα δεν είναι απλά δύο μικρές χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη. Ευρωπαϊκή Ένωση και ευρωζώνη δίχως Ελλάδα και Κύπρο είναι αμφότερες ακρωτηριασμένες ως προς το νοτιοανατολικότερο άκρο τους, το άκρο που σήμερα όσο ποτέ άλλοτε πρέπει να είναι σταθερό και ασφαλές. Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας σε ένα ταραγμένο γεωπολιτικά περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή. Όσοι αυτό δεν το κατανοούν και κάνουν μονάχα οικονομικούς υπολογισμούς, πολύ σύντομα θα διαψευστούν, διότι καλοί οι οικονομολόγοι, αλλά στηριζόμενοι μονάχα σε αυτούς, κινδυνεύουμε να οδηγήσουμε την Ευρώπη σε μια μεγάλη καταστροφή.

Χρειάζεται, λοιπόν, σύνεση. Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση. Χρειάζεται να επιστρέψει η λογική της συνεργασίας και της αλληλεγγύης ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη. Και είμαι βέβαιος ότι τα μηνύματα που πήραμε το τελευταίο διάστημα κατατείνουν ότι επιστρέφει η λογική, η σύνεση και η συνεργασία ως βασικές αρχές για την κοινή ευρωπαϊκή μας πορεία.

Νίκος Αναστασιάδης:  Έχω ήδη δηλώσει ότι από κοινού θα εργαστούμε και με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εταίρους οι οποίοι έχουν τις αυτές απόψεις, δηλαδή πως πρέπει να δοθεί έμφαση στα θέματα ανάπτυξης. Κάτι το οποίο, βεβαίως, καλλιεργείτο  ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των ευρωεκλογών, άλλωστε ήταν μέσα στο πρόγραμμα του Jean Claude Juncker και η ανάγκη δημιουργίας συνθηκών ανάπτυξης, εξ ου και οι τελευταίες εξαγγελίες για τη διάθεση 300 δισεκατομμυρίων ευρώ. Θα πρέπει τώρα να δούμε, ιδιαίτερα μετά την ισχυρή εντολή προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση, πώς η ομάδα κρατών, που ασπάζεται την ανάγκη στροφής προς την ανάπτυξη, θα μετατρέψει αυτή τη θεώρηση σε πράξη. Συνεπώς, είμαστε στην ίδια γραμμή, όσον αφορά την ανάγκη αλλαγών προς όφελος ευρύτερα των Ευρωπαίων πολιτών.

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρωθυπουργέ, υπάρχουν δηλώσεις-τοποθετήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που αφήνουν πιθανότητες να αντικατασταθεί η τρόικα, η τρόικα που έχουμε γνωρίσει, από πρόσωπα, εποπτεία με θεσμική νομιμοποίηση, σε κάθε περίπτωση από ένα άλλο όργανο. Θα ήθελα να ρωτήσω, αν είμαστε κοντά σε μια τέτοια επιλογή, αν έχει ωριμάσει η ιδέα στην Ευρώπη να αντικατασταθεί ή να καταργηθεί η εποπτεία από την τρόικα.

Και προς τον Κύπριο Πρόεδρο: Θα ήθελα να τοποθετηθεί και η Κύπρος, η οποία είναι υπό την ασφυκτική κηδεμονία ενός ανάλογου οργάνου με συνέπειες για τους πολίτες. Είναι χαρακτηριστικό το νομοσχέδιο για την εκποίηση πρώτης κατοικίας. Εάν νομίζετε, κύριε Πρόεδρε, ότι μια τέτοια μεταβολή, με αφετηρία την Αθήνα, θα διευκολύνει την κυπριακή κυβέρνηση. Σκοπεύετε να αναλάβετε κάποιες πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν την αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη; Σας ευχαριστώ.

Αλέξης Τσίπρας: Πιστεύω ότι είναι μια ώριμη και αναγκαία για την Ευρώπη εξέλιξη. Ώριμη, διότι, από την περίοδο που διεξήχθη η έρευνα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχεδόν άπαντες οι θεσμικοί παράγοντες στην Ευρώπη έχουν παραδεχθεί ότι αυτός ο μηχανισμός δεν έχει τη δημοκρατική θεσμική νομιμοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αναγκαία, διότι, σήμερα περισσότερο από ποτέ, η Ευρώπη έχει ανάγκη από ανάσες. Βεβαίως, ύστερα από συνεννόηση, από κοινά βήματα, συμφωνία στις βασικές μας αρχές και στις βασικές θεμελιακές μας δεσμεύσεις σε όλα όσα μας δεσμεύουν και αποτελούν αποφάσεις ιδρυτικές των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν έχει όμως ανάγκη από περαιτέρω περιορισμό στην ανάσα την αναγκαία, την αναπνοή που πρέπει να πάρουν οι λαοί και οι οικονομίες για να μπορέσουν να προχωρήσουν στην ανάπτυξη, για να μπορέσουν να αφήσουν πίσω μια τετραετία αναποτελεσματικών επιλογών σε όλα τα επίπεδα. Υπ` αυτή την έννοια, θεωρώ ότι αυτή η ώριμη και αναγκαία εξέλιξη, στο βαθμό που επιβεβαιωθεί, θα είναι μια πολύ καλή αρχή, ένα σημαντικό, θεσμικό, θετικό βήμα, όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά για όλη την Ευρώπη.

Νίκος Αναστασιάδης: Δεν έχω πού να διαφωνήσω. Αυτό που θα έλεγα, είναι ότι και εμείς πιστεύουμε πως κάθε θεσμική αλλαγή προς το καλύτερο, ιδιαίτερα νομιμοποιημένη, κάτι το οποίο φαίνεται να ασπάζονται αρκετές χώρες σήμερα, θα είναι προς όφελος ασφαλώς και της Κύπρου, ιδιαίτερα θα έλεγα των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα.

Δημοσιογράφος: Η ερώτησή μου απευθύνεται προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα: Υφίσταται θέμα ή εξετάζεται το ενδεχόμενο κάποιου δανείου από τη Ρωσία προς την Ελλάδα; Επίσης, θα ήθελα να  ρωτήσω εάν συζητήθηκε το θέμα των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του συντονισμού των δύο χωρών.

Αλέξης Τσίπρας: Πρέπει να σας πω ότι βρισκόμαστε σε μια ουσιαστική διαβούλευση και διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας στην Ευρώπη και με όσους έχουν δανείσει τη χώρα μας και η χώρα έχει υποχρεώσεις προς αυτούς. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία άλλη σκέψη στο τραπέζι. Πρώτος μας και αποκλειστικός στόχος είναι να καταλήξουμε σε μια αμοιβαίως αποδεκτή και επωφελή λύση στα θέματα που αυτή τη στιγμή είναι ανοικτά: Στα θέματα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας, να σας πω ότι συζητήσαμε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη την ανάγκη να υπάρξει μια συντονισμένη στάση των δύο κυβερνήσεων στα ευρωπαϊκά fora, προκειμένου να υπάρξει αναγκαία γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσία. Και προκειμένου να διεκδικήσουμε αυτό που είναι επωφελές για τους λαούς μας, αλλά και για όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς. Διότι η συνέχεια της έντασης, η μετεξέλιξη ενός πολέμου σε οικονομικό πόλεμο, δεν μπορεί να έχει κανένα θετικό αποτέλεσμα για τους ευρωπαϊκούς λαούς. Υπό αυτή την έννοια, Ελλάδα και Κύπρος μπορεί να γίνουν γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας και  ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία.

Νίκος Αναστασιάδης: Έχουμε συμφωνήσει ότι η συμφωνία του Minsk και τα διπλωματικά μέσα είναι αυτά που θα δώσουν, δηλαδή ο διπλωματικός διάλογος, την απάντηση. Έχουμε ακόμη συμφωνήσει πως μαζί με άλλα κράτη που έχουν τις ίδιες απόψεις, θα συνεργαστούμε, έτσι ώστε, τουλάχιστον η πολιτική της διπλωματίας να υπερισχύσει της πολιτικής των κυρώσεων. Κυρώσεις οι οποίες δεν αναφέρονται μόνο στη χώρα που επιβάλλονται, αλλά κατ` αντίστροφη μέτρηση έχουν συνέπειες και σε όσους τις επιβάλλουν.

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρωθυπουργέ της Ελλάδας, ένα μήνυμα για τους Κυπρίους.

Αλέξης Τσίπρας: Το μήνυμά μας προς τον κυπριακό λαό –Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους- είναι μήνυμα ενότητας και συνεργασίας. Και μέσα από την ενότητα και τη συνεργασία μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ειρήνη, την προκοπή γι` αυτόν τον πονεμένο τόπο.