Κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα και του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Φρανσουά Ολάντ

FRANCOIS HOLLANDE:

Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για ένα κοινό νόμισμα. Το νόμισμα αυτό δεν ανήκει σε μια χώρα, ανήκει στο σύνολο της ευρωζώνης. Κατά συνέπεια, πρέπει να γίνουν προσπάθειες από όλους, έτσι ώστε αυτό το νόμισμα να είναι εγγυητής της σταθερότητας, προκειμένου να γίνεται σεβαστό από όλους. Αυτό συμβαίνει και σήμερα.

Επίσης, πρέπει να τονίσουμε την έννοια του σεβασμού. Φυσικά, αυτή η λέξη μας έρχεται άμεσα στο στόμα και τη σκέψη. Πρώτα απ’ όλα, σεβασμός της ψηφοφορίας και της ψήφου του ελληνικού λαού. Μια ψήφος, ένας ελληνικός λαός που εξεφράσθη  πρόσφατα, αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό. Αυτή η ψήφος σήμανε ότι η λιτότητα, ως μόνη πραγματικότητα και ως μόνη προοπτική, δεν είναι πλέον ανεκτή.

Επίσης, υπάρχει και ο σεβασμός των ευρωπαϊκών κανόνων. Αυτό ισχύει για όλους φυσικά. Στη Γαλλία, επίσης, πρέπει αυτό να γίνει σεβαστό και κάτι τέτοιο δεν είναι πάντοτε απλό. Επιπροσθέτως υπάρχουν δεσμεύσεις οι οποίες έχουν αναληφθεί και πρέπει να γίνουν σεβαστές, κυρίως στο επίπεδο των επικεφαλής των κρατών – μελών.

Πρέπει, λοιπόν, να έχουμε υπ’ όψιν μας όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, έτσι ώστε να καθορίσουμε μια μέθοδο και συγκεκριμένους στόχους. Η μέθοδος είναι ο διάλογος.

Η Ελλάδα, μέσω του Πρωθυπουργού της, κάθε φορά επεσήμανε το γεγονός ότι είναι δεσμευμένη στην ευρωπαϊκή προοπτική. Επεσήμανε τη θέλησή της να μείνει στην ευρωζώνη, γιατί εκεί ανήκει. Επιπλέον έχει εκφράσει την αποφασιστικότητά της να δώσει στην Ευρώπη την απαραίτητη συνοχή.

Συνεπώς, ο διάλογος πρέπει να υπάρξει. Διάλογος μεταξύ Ελλάδας και μεταξύ Ευρωπαίων εταίρων, αλλά και διεθνών εταίρων. Αυτός ο διάλογος, σαφώς, πρέπει να ενισχυθεί, αλλά πρέπει να είναι διαφανής, πρέπει να εξελίσσεται σε συνθήκες νηφαλιότητας και πρέπει ακόμη να εδραιώνει τη θέληση να πάμε μπροστά. Αυτός είναι ο στόχος για να φτάσουμε σε μια κοινή συμφωνία.

Με άλλα λόγια, ένας μηχανισμός, συγκεκριμένα μέσα τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μεσοπρόθεσμα. Με άλλα λόγια, πρέπει να ορίσουμε ένα πλαίσιο χρηματοοικονομικό και συμβατικό μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης και φυσικά η Γαλλία εξεφράσθη αλληλέγγυα και θα το δείξει αυτό και τις επόμενες ημέρες.

Μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, ωστόσο, δεν υπάρχουν μόνο δεσμεύσεις που απορρέουν από την παρουσία μας στην ευρωζώνη. Υπάρχει μια σχέση εμπιστοσύνης. Και πρέπει να τονίσω ότι υπενθυμίσαμε στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι σε επίπεδο διμερών σχέσεων είμαστε στη διάθεσή του, για να τον ενημερώσουμε με τη δική μας τεχνογνωσία σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων και ειδικότερα σε επίπεδο δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, στις οποίες είμαστε ειδικοί.

Αυτές οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να αφορούν την οργάνωση της Διοίκησης, την αναδιοργάνωση του κράτους στην Ελλάδα. Μπορούμε, επίσης, να τους μεταλαμπαδεύσουμε τη δική μας τεχνογνωσία. Επιπροσθέτως, οι γαλλικές επιχειρήσεις καλούνται να επενδύσουν στην Ελλάδα και εμείς τις παροτρύνουμε, διότι εκεί υπάρχουν πραγματικές ευκαιρίες. Και επίσης είναι η ευκαιρία να δημιουργηθεί ανάπτυξη για την Ελλάδα, κάτι που θα είναι επ’ ωφελεία και των δύο χωρών μας. Επιπλέον, πρέπει να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες, όπως ειπώθηκε και από τον Πρόεδρο Γιουνκέρ, διότι η Γαλλία σε λίγο θα διοργανώσει τη συνάντηση για το κλίμα και τις μεταφορές. Μπορούμε όλοι να δουλέψουμε μαζί, Ελλάδα και Γαλλία.

Τέλος, θέλω να πω το εξής : Μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας υπάρχει μια φιλία, υπάρχει μια κοινή συλλογιστική για τον Πολιτισμό, για την Τεχνογνωσία, για τη Γνώση εν γένει. Πρέπει, λοιπόν, να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση, να υπάρχουν πολλαπλές συμφωνίες μεταξύ Πανεπιστημίων, μεταξύ Κέντρων Έρευνας και επίσης σε πολιτιστικό επίπεδο.

Η ελληνική ταυτότητα, ο ελληνικός πολιτισμός έχει επηρεάσει ολόκληρη την Ευρώπη και η γαλλική κουλτούρα, ο γαλλικός πολιτισμός κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Η Γαλλία και η Ελλάδα πιστεύουν ότι ο Πολιτισμός είναι ένας παράγων προόδου και ανάπτυξης και επίσης και ευημερίας. Σε αυτό το σκεπτικό αποφασίσαμε να οικοδομήσουμε τη δική μας σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας και φυσικά μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Γάλλου Προέδρου.

Ευχαριστώ θερμά.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ:

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα στη χώρα που πήρε από την Ελλάδα το νήμα της Δημοκρατίας. Και με την επανάσταση των συνειδήσεων και των δικαιωμάτων, τη Γαλλική Επανάσταση, προσδιόρισε τις αρχές και τις αξίες της σύγχρονης Δημοκρατίας.

Είμαι, επίσης, ιδιαίτερα χαρούμενος, διότι βρίσκομαι σήμερα στη χώρα του Διαφωτισμού, αναζητώντας την πολιτική κληρονομιά του Διαφωτισμού στη σύγχρονη Ευρώπη.

Σε μία Ευρώπη, όπου ο οικονομικός παραλογισμός έχει δυστυχώς επιβληθεί στον ορθό λόγο.

Σε μία Ευρώπη όπου δυστυχώς η κοινή λογική έχει παραχωρήσει τη θέση της στην ιδεοληψία.

Σ’ αυτήν την Ευρώπη και σ’ αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας.

Η Γαλλία, η Γαλλική Δημοκρατία, αποτελεί παράγοντα σταθεροποίησης, σταθερότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Και η σταθερότητα της Ε.Ε. προϋποθέτει, σήμερα, την  αναγκαία αλλαγή πολιτικής, την οριστική και αποφασιστική στροφή προς την ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε, σήμερα, μία νέα συμφωνία για την Ευρώπη. Χρειαζόμαστε, σήμερα, μία νέα συμφωνία για την επιστροφή στην ανάπτυξη, την ενίσχυση της απασχόλησης, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Και σ’ αυτή την προσπάθεια χρειαζόμαστε τη Γαλλία, ξανά μπροστά, ως εγγυητή της ενωμένης Ευρώπης, δηλαδή ως πρωταγωνιστή στην κοινή προσπάθεια για αλλαγή πολιτικής.

Η χώρα μου στις 25 του Γενάρη – και ο ελληνικός λαός με μία γενναία απόφαση- γύρισε σελίδα. Η νέα κυβέρνηση που πήρε μία εντολή καθαρή για να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή, η νέα κυβέρνηση με στόχο την κοινωνική σωτηρία, εργάζεται από την πρώτη μέρα, προκειμένου να έρθουμε σε μία νέα ευρωπαϊκή συμφωνία για την Ελλάδα. Έχουμε συγκεκριμένο και εφαρμόσιμο σχέδιο στη βάση του οποίου διαβουλευόμαστε με τους εταίρους μας. Η Ελληνική Δημοκρατία δεν είναι απειλή για την Ευρώπη. Και η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, είναι μία ευκαιρία που πρέπει όλοι στην Ευρώπη να αξιοποιήσουμε.

Η Ευρώπη, η Ε.Ε., είναι το κοινό μας σπίτι. Οφείλουμε να εργαστούμε σεβόμενοι τους κανόνες που διέπουν τη συγκατοίκησή μας στην Ευρώπη, αλλά ταυτόχρονα και σεβόμενοι την ισοτιμία των κρατών-μελών. Διότι στην Ε.Ε. αλλά και στην ευρωζώνη δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. Είμαστε όλοι συγκάτοικοι και οφείλουμε να δουλέψουμε σκληρά για το κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον.

Στις επαφές μου, χθες και σήμερα, με ηγέτες κρατών-μελών της Ε.Ε. και με τους αξιωματούχους των ευρωπαϊκών θεσμών, καταθέσαμε μία πρόταση ρεαλιστική που μπορεί να οδηγήσει σ’ ένα κοινώς αποδεκτό βιώσιμο αποτέλεσμα. Σε μία συμφωνία που θα δώσει τον απαραίτητο χρόνο και την απαραίτητη ανάσα στην Ελλάδα και τη νέα ελληνική κυβέρνηση, να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για τις αναγκαίες αλλαγές, που κανείς δεν μας υποχρεώνει σ’ αυτές. Από μόνοι μας πρέπει να τις προχωρήσουμε και να κάνουμε το κράτος μας αξιόπιστο, τη δημόσια διοίκηση αποτελεσματική και για να επαναφέρουμε την κοινωνική δικαιοσύνη. Διότι, στην Ελλάδα ο ελληνικός λαός υπέφερε όλα αυτά τα χρόνια, έκανε πολλές θυσίες, αλλά  κάποιοι δεν πλήρωσαν το μερτικό τους σ’ αυτόν τον λογαριασμό. Πρέπει λοιπόν να εργαστούμε σκληρά, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή, να δημιουργήσουμε συνθήκες φορολογικής δικαιοσύνης και να τελειώνουμε μ’ αυτό το πελατειακό κράτος, που οικοδομήθηκε όλα αυτά τα χρόνια.

Ταυτόχρονα, όμως, θα εργαστούμε και για να αποκαταστήσουμε τις μεγάλες πληγές που άφησε πίσω της η κρίση. Καταθέσαμε προτάσεις ρεαλιστικές, που μπορεί να γίνουν κοινά αποδεκτές και στο κρίσιμο θέμα του χρέους, που πρέπει να γίνει βιώσιμο  και δεν αφορά μία ελληνική περίπτωση, αλλά αφορά το ευρωπαϊκό θέμα. Πρέπει να συζητήσουμε και να πάρουμε από κοινού αποφάσεις για το κοινό μας μέλλον, προκειμένου να φύγουμε από αυτήν την αυτοτροφοδοτούμενη κρίση.

Είμαι βέβαιος ότι έχουμε βρει ανοιχτά ώτα σ’ αυτές τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει. Και είμαι βέβαιος ότι θα εργαστούμε όλοι, από κοινού, προκειμένου ξεπερνώντας την κρίση στην Ελλάδα, να δώσουμε καθοριστική ώθηση, ώστε να ξεπεράσει η Ευρώπη στο σύνολό της, την κρίση.

Σας ευχαριστώ πολύ.