Συνέντευξη του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα στην εφημερίδα Real

1.Η αγορά στη χώρα αντιμετωπίζει πλέον οξύτατα προβλήματα κ. Πρόεδρε. Πότε και πώς εκτιμάτε ότι θα βρεθεί λύση στο πρόβλημα της ρευστότητας;

Η αγορά και η κοινωνία αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα εδώ και πέντε χρόνια, από τότε δηλαδή που εφαρμόζεται το Μνημόνιο. Το πρόβλημα της ρευτότητας φυσικά δυσχεραίνει την κατάσταση αλλά θεωρώ ότι θα αντιμετωπιστεί άμεσα με την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τις μεταρρυθμίσεις που θα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.

2. Αν οι δανειστές επιχειρήσουν να «πνίξουν» τη χώρα μέσω της μη παροχής ρευστότητας, τι θα πράξετε;

Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η δημοκρατική Ευρώπη θα επιλέξει αυτόν το δρόμο. Γνωρίζω βεβαίως ότι υπάρχουν δυνάμεις που εκπροσωπούν συγκεκριμένα συμφέροντα οι οποίες επιζητούν τη ρήξη. Υπάρχουν όμως και δυνάμεις -που θα κυριαρχήσουν – οι οποίες επιδιώκουν έναν έντιμο και ειλικρινή συμβιβασμό μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών θεσμών που θα δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία και θα σταματήσει την κοινωνική καταστροφή που προκάλεσε το μνημόνιο.

3.Στο Βερολίνο επιζητήσατε πολιτική λύση. Την πετύχατε κ. Πρόεδρε; Γιατί η Καγκελάριος παρέπεμψε το πρόβλημα στους θεσμούς, στο Eurogroup…

Τόσο η Γερμανία όσο και η Ελλάδα είναι δύο ισότιμα κράτη – μέλη της Ένωσης και δεν θα μπορούσαν να έχουν καταλήξει ερήμην των υπόλοιπων κρατών μελών σε οποιαδήποτε λύση των ανοιχτών θεμάτων. Η επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο είχε ως σκοπό να συζητηθούν σειρά θεμάτων που δεν είχαν να κάνουν μόνο με την παρούσα διαπραγμάτευση αλλά και με τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας. Αυτό που επιζητούσαμε ήταν να εκκινήσουμε έναν αδιαμεσολάβητο διάλογο με την Καγγελάριο ώστε να οικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης παρά τις υπαρκτές πολιτικές διαφορές μας. Ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε.

4.Σύσσωμη η αντιπολίτευση προβλέπει νέο Μνημόνιο τον Ιούνιο, εφόσον βεβαίως επιτευχθεί συμφωνία. Η κυβέρνησή σας θα ζητήσει νέο δάνειο κ. Πρόεδρε; Και αν όχι από πού θα βρεθούν τα χρήματα;

Έχουμε από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησης μας δηλώσει ότι ο στόχος μας είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία γέφυρα ώστε να οδηγηθούμε σε μια συνολική συζήτηση για το χρέος που θα καταλήξει σε ένα νέο συμβόλαιο για την ανάπτυξη τον Ιούνιο. Η συμφωνία του Ιουνίου δεν μπορεί παρά να αφορά και την αλλαγή των όρων για την αποπληρωμή του χρέους καθώς και την απομείωσή του. Επομένως από την πλευρά μας δεν υπάρχει ζήτημα ούτε τρίτου μνημονίου, ούτε βεβαίως νέου δανείου.

7.Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο βουλευτές του κόμματός σας να μην ψηφίσουν μέτρα που θα απέχουν ή θα αντίκεινται με προεκλογικές σας δεσμεύσεις; Και όσοι τυχόν καταψηφίσουν θα βρεθούν εκτός ΚΟ;

Έχουμε δεσμευτεί ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να πάρουμε νέα υφεσιακά μέτρα, μέτρα δηλαδή που αντίκεινται στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την κυβέρνηση χωρίς υποσημείωσεις και αστερίσκους.

8.Οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησής σας ποιες ακριβώς είναι κ. Πρόεδρε;

Έχουμε δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε περικοπές μισθών και συντάξεων, σε απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και σε κανένα άλλο υφεσιακό μέτρο που θα επιτείνει την κοινωνική κρίση. Δεν υπάρχει εξάλλου κανένας σοβαρός άνθρωπος σήμερα στην Ευρώπη που να ισχυρίζεται ότι το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας θα λυθεί αν περικόψουμε κι άλλο τις συντάξεις ή αν αρχίσουμε να απολύουμε μαζικά. Και εν πάση περιπτώσει αν κάποιος το πιστεύει ας βγει να το πει δημόσια.

9.Υπό ποίες προϋποθέσεις και σε ποιους τομείς θα προχωρήσετε σε ιδιωτικοποιήσεις;

Ήδη από τις προγραμματικές δηλώσεις έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η νέα κυβέρνηση έχει διαφορετική αντίληψη για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Δεν μιλάμε για ιδιωτικοποιήσεις αλλά για αναπτυξιακές κοινοπραξίες με ενισχυμένη συμμετοχή του δημοσίου ώστε να εξασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον και η απαρέγκλιτη τήρηση της εργασιακής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

10.Εκτιμάτε ότι η ηγεσία της ΕΚΤ και προσωπικά ο κ. Ντράγκι μπορούσαν να φερθούν διαφορετικά έναντι της χώρας; Και γιατί δεν το έπραξαν κ. Πρόεδρε;

Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητος οργανισμός που διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες. Είναι αποκλειστικά δικό της θέμα ο τρόπος με τον οποίο ερμηνεύει τους κανόνες αυτούς. Οι όποιες ερμηνείες όμως είναι ανοιχτές στις πολιτικές κρίσεις και με αυτήν την έννοια εκτιμώ ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να μην έχει εξαντλήσει όλη της την αυστηρότητα στην περίπτωση της Ελλάδας όπως είχε πράξει και το καλοκαίρι του 2012.

11.Από Μόσχα και Πεκίνο που θα επισκεφθείτε προσεχώς, θα ζητήσετε και χρήματα; Και τι απαντάτε σε κύκλους ένθεν και εκείθεν του Ατλαντικού που εμφανίζονται ενοχλημένοι από την επικείμενη συνάντησή σας με τον Βλ. Πούτιν;

Η νέα κυβέρνηση υλοποιεί ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Οι επισκέψεις σε Κίνα και Ρωσία εντάσσονται στο πλαίσιο αυτής ακριβώς της αντίληψης για την εξωτερική πολιτική. Τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία είναι διεθνείς συνομιλητές της χώρας μας. Δεν αντιλαμβάνομαι τους λόγους της ενόχλησης.

12.Η όποια λύση στο ελληνικό πρόβλημα θα δοθεί οπωσδήποτε εντός του ευρώ; Και πόσο αισιόδοξος είστε για οριστική λύση τον Ιούνιο;

Το ενιαίο νόμισμα είναι ακριβώς ενιαίο επειδή συγκροτεί σημείο μη επιστροφής για όλους τους συμμετέχοντες. Αν ένας αποχωρήσει το ενιαίο νόμισμα παύει να υπάρχει. Αυτό το γνωρίζουν όλοι στην Ευρώπη ανεξαρτήτως των δηλώσεων που γίνονται στο πλαίσιο της τρέχουσας διαπραγμάτευσης. Είμαι λοιπόν αισιόδοξος, πολύ περισσότερο μετά τη σύνοδο κορυφής και το ταξίδι μου στο Βερολίνο, καθώς επιβεβαίωσα την εκτίμηση ότι το θέμα της Ελλάδας είναι κατεξοχήν θέμα ευρωπαϊκό. Αφορά την ενότητα της ίδιας της ευρωζώνης, ως εκ τούτου δεν μπορούν να το διαχειριστούν αποκλειστικά οικονομολόγοι και τεχνοκράτες αλλά οι ίδιοι οι ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών.

13.Θέσατε το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου ενώπιον της κ. Μέρκελ. Με ποιους τρόπους θα προχωρήσετε στη διεκδίκησή τους κ. Πρόεδρε;

Η θέση μας είναι ότι είναι ανάγκη να συγκροτηθεί ελληνογερμανική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, νομικών και ιστορικών, που θα συζητήσει το θέμα μέσα σε ένα πλαίσιο ειλικρίνειας και συνευθύνης. Αν κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό στο άμεσο μέλλον θα εξετάσουμε κάθε άλλο πρόσφορο μέσο για την επίλυση του ζητήματος των επανορθώσεων.

14.Και για το θέμα της Siemens, τι συνδρομή θα αναμένατε από το Βερολίνο κ. Τσίπρα;

Aναμένουμε και θα έχουμε τη συνεργασία της γερμανικής κυβέρνησης στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να επανεξεταστεί στο σύνολο του το θέμα της Siemens που παραμένει μια ανοιχτή πληγή για την ελληνική κοινωνία και το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Αναμένουμε τόσο πολιτική όσο και νομική στήριξη από τη γερμανική πλευρά.

15.Η αντιπολίτευση σύσσωμη, σας ζητά παραίτηση του κ. Κατρούγκαλου, επιμένοντας για «μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα». Τι απαντάτε; Και συνεχίζετε να καλύπτετε τον υπουργό σας, τη στιγμή που προεκλογικά κάνατε λόγο για «μηδενική ανοχή» στη διαφθορά;

Η ανοχή στην διαφθορά εξακολουθεί να είναι μηδενική. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Ο κ. Κατρούγκαλος εκτιμώ ότι έχει δώσει επαρκέστατες εξηγήσεις και το θέμα συντηρείται από την αντιπολίτευση για λόγους εντυπώσεων.

16.Κάποιοι, πάντως, αμφισβητούν ότι θα τηρήσετε τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις για χτύπημα της διαπλοκής. Θα ήθελα το σχόλιό σας, αλλά και τις πρώτες σας κινήσεις στο θέμα αυτό.

Δεν ξέρω ποιοι είναι αυτοί οι κάποιοι στους οποίους αναφέρεστε. Ένας από τους κύριους στόχους της νέας κυβέρνησης είναι η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής που ευθύνονται για πολλά από τα δεινά αυτής της χώρας. Έχουμε ήδη εκκινήσει διαδικασίες έρευνας των διαφόρων λιστών μεγαλοκαταθετών, ερευνούμε επίσης ύποπτες συμβάσεις ενώ μια από τις προτεραιότητες μας το επόμενο διάστημα είναι η εκκίνηση και ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες.

17.Είστε ικανοποιημένος από την έως τώρα συνεργασία σας με τους ΑΝΕΛΛ και τον Πάνο Καμμένο; Και σε αυτούς που ζητούν να προχωρήσετε σε κυβερνητική συνεργασία με το Ποτάμι, αντί των ΑΝΕΛΛ, τι απαντάτε;

Η συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τον κ. Καμμένο παρά τις γνωστές ιδεολογικές διαφορές είναι εξαιρετική. Οι ΑΝΕΛΛ είναι μια συνεπής αντιμνημονιακή δύναμη και κάθε συζήτηση που θέτει θέμα αλλαγής του κυβερνητικού σχήματος θεωρώ ότι ενέχει σαφείς πολιτικές σκοπιμότητες.

18.Το τελευταίο διάστημα, επίσης, συζητούνται σενάρια «οικουμενικής κυβέρνησης». Πώς τα σχολιάζετε και τι απαντάτε;

Σενάρια εαρινής νυχτός. Οι κυβερνήσεις πέφτουν όταν χάνουν τη στήριξη του λαού. Και εμείς αυτή τη στήριξη την απολαμβάνουμε σε πρωτοφανή, για τη σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου, ποσοστά. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που ονειρεύονται την επιστροφή στο μνημόνιο, περί αυτού πρόκειται, αλλά θα συνεχίσουμε να τις απογοητεύουμε.

19.Εντός και εκτός Ελλάδος υπάρχουν πολλοί που ζητούν την απομάκρυνση Βαρουφάκη από τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Τελευταία, μάλιστα, τον βλέπουμε και λίγο μακριά από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων…

O κύριος Βαρουφάκης είναι ένα από τα κεντρικά στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης και η στρατηγική του στη διαπραγμάτευση αφορά συλλογικές επεξεργασίες και όχι προσωπική στάση. Φυσικά, επαναλαμβάνω, υπάρχουν δυνάμεις εντός και εκτός Ελλάδας που θα ήθελαν να δουν μια αλλαγή στη διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή του Μνημονίου. Όμως τέτοιο σενάριο είναι κάτι περισσότερο από επιστημονική φαντασία όσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση.

20.Αλήθεια, τον κ. Σαμαρά θα τον καλέσετε σε συνάντηση; Και πώς αντιμετωπίζετε το ενδεχόμενο σύσκεψης πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Αν ο κος Σαμαράς ζητήσει συνάντηση είναι δεδομένο ότι θα συναντηθώ μαζί του για να τον ενημερώσω αναλυτικά για όλα τα ζητήματα της τρέχουσας συγκυρίας αλλά και για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης δεν κατανοώ σε τι θα αποσκοπούσε μια τέτοια συνάντηση στην παρούσα φάση.

21. «Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης» θα βλέπατε κ. Πρόεδρε; Και γενικότερα, τι θα κάνετε για μια μίνιμουμ εθνική συνεννόηση, που φαντάζομαι ότι συμφωνείτε ότι χρειάζεται στις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα…

H διαπραγμάτευση την οποία με επιτυχία διεξάγει η ελληνική κυβέρνηση είναι πρωτίστως θέμα πολιτικό. Οι αντιλήψεις άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης σε σχέση με τους στόχους της διαπραγμάτευσης φαίνεται ότι είναι αρκετά διαφορετικές. Υπάρχουν κόμματα που επιθυμούν μια άνευ όρων συνθηκολόγηση και την επιστροφή στο μνημονιακό παρελθόν έτσι ώστε να μην θιγούν συγκεκριμένα κοινωνικά συμφέροντα που βρίσκονται σε κίνδυνο με την νέα κυβέρνηση. Επομένως και παρά το γεγονός ότι η συναίνεση είναι σημαντική δεν θεωρώ ότι πρέπει να την επιδιώκουμε με κάθε κόστος. Η πολιτική διαφωνία είναι το οξυγόνο της δημοκρατίας και τελικός κριτής όλων θα είναι ο λαός.

22.Ο Δημήτρης Κουτσούμπας σας κατηγορεί λέγοντας ότι «ο κατήφορος δεν έχει τέλος». Τι απαντάτε; Και πώς κρίνετε τη στάση του ΚΚΕ;

Είναι κρίμα που σε μια ιστορική μάχη που δίνει η ελληνική κυβέρνηση για την υπεράσπιση των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας, σε μια μάχη για την αντιστροφή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής κατεύθυνσης σε Ελλάδα και Ευρώπη και μάλιστα με έναν εξαιρετικά δυσμενή συσχετισμό δύναμης, το ΚΚΕ  επιλέγει να είναι απόν, να μένει στη γωνία και να πετροβολά το ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για κοντόφθαλμη και ανιστόρητη επιλογή.

23.Πρόωρες  εκλογές ή δημοψήφισμα μ’ αφορμή αυτή καθαυτή τη συμφωνία ή τυχόν αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, τις αποκλείετε;

Η ελληνική κυβέρνηση έχει τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας στην μεγάλη διαπραγματευτική προσπάθεια που κάνει για την έξοδο από την κρίση. Για ποιο λόγο να προχωρήσουμε σε εκλογές; Για να πάρουμε μεγαλύτερο ποσοστό; Έχουμε μια συμπαγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία η οποία εγγυάται την πολιτική συνέχεια της διαπραγμάτευσης στις κατευθύνσεις που έχουμε χαράξει ήδη από την προεκλογική περίοδο και τις προγραμματικές δηλώσεις.

24.Αλήθεια, προσωπικές στρατηγικές χωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ κ. Πρόεδρε; Και κυρίως μεταξύ των κορυφαίων στελεχών του;

Δεν έχω διακρίνει κάποια τέτοια τάση. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε απόλυτη σύμπνοια και έχει κοινή και ενιαία πολιτική στρατηγική. Την στρατηγική που έχουμε χαράξει τα τελευταία χρόνια για την προστασία των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας, των συνταξιούχων, των μισθωτών, των ανέργων. Για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την επιστροφή στην οικονομική ανάκαμψη μέσω της αναδιανομής εισοδημάτων η οποία θα τονώσει την ενεργό ζήτηση. Αν όμως υπάρξουν στελέχη στο μέλλον που θα βάλουν το προσωπικό τους πολιτικό συμφέρον πάνω από τα συμφέροντα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ τότε αυτό δεν πρόκειται να γίνει ανεκτό.

25.Την τακτική της Ζωής Κωνσταντοπούλου πώς την κρίνετε; Κατηγορείται  για σειρά εντάσεων ακόμα και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η αντιπολίτευση απειλεί ακόμα και με μομφή…

Η κ. Κωνσταντοπούλου είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής, ο τρίτος πολιτειακός παράγοντας της χώρας και εκτελεί τα καθήκοντα της με υπευθυνότητα και αυταπάρνηση. Στοχεύει να αναβαθμίσει την κοινοβουλευτική λειτουργία και να βάλει τέλος στην απαξίωση της νομοθετικής εξουσίας. Σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια την στηρίζω ανεπιφύλακτα.

26.Μήπως, όμως, χρειάζονται και αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ; Για αντιστοίχηση του κόμματος και στην κοινωνία;

Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιστοιχείται πλήρως με τις αγωνίες και τις προσδοκίες της μεγάλης πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. Εξάλλου έχουμε ήδη προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές με τον πλήρη διαχωρισμό κόμματος και κυβέρνησης ώστε κάθε θεσμός να επιτελεί το ρόλο του. Νέοι άνθρωποι ανέλαβαν τα ηνία του κόμματος σε μια πολύ κρίσιμη φάση για τη χώρα και έχω την πεποίθηση ότι θα ανταπεξέλθουν στα νέα τους καθήκοντα με μεγάλη επιτυχία. Για μένα το κόμμα δεν πρέπει να είναι απλώς χειροκροτητής της κυβέρνησης αλλά μια αυτόνομη οντότητα που θα στηρίζει τις πρωτοβουλίες μας και ταυτόχρονα θα τις ελέγχει αυστηρά.

27.Και μια τελευταία ερώτηση κ. Πρόεδρε. Μήπως ήρθε η ώρα η κυβέρνηση να τρέξει περισσότερο; Πολύ περισσότερο; Τι κατεύθυνση δίνετε;

Είμαστε μια νέα κυβέρνηση η οποία ανέλαβε την εξουσία σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες και με αφόρητη πίεση από την μεριά των ευρωπαίων εταίρων. Για μας δεν υπήρξε ούτε δευτερόλεπτο περίοδος χάριτος. Τρέχουμε με ιλιγγιώδη ταχύτητα από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησης μας. Βεβαίως οι εξωτερικές συνθήκες που σχετίζονται με την διαπραγμάτευση δημιουργούν καθυστερήσεις και εμπόδια στο καθημερινό διοικητικό και πολιτικό μας έργο, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι όταν πολύ σύντομα έχουμε αίσιο τέλος στην πρώτη διαπραγματευτική φάση η κατάσταση θα εξομαλυνθεί και οι πρωτοβουλίες που έχουμε ήδη πάρει αλλά και αυτές που θα πάρουμε θα παράξουν αποτελέσματα άμεσα και ορατά στην καθημερινότητα των πολιτών. Μην ξεχνάτε ότι ήδη το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις έχει δώσει τεράστια ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις και έχει τονώσει σε λιγότερο από μιά εβδομάδα  τα δημόσια ταμεία. Έτσι σκοπεύουμε να συνεχίσουμε!