Δηλώσεις του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα μετά την ολοκλήρωση κυβερνητικής σύσκεψης για την διαχείριση των ζητημάτων που σχετίζονται με τις προσφυγικές ροές

Όπως γνωρίζετε είχαμε σήμερα μια έκτακτη διυπουργική σύσκεψη, υπό την προεδρία μου εδώ στο γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής  Τασίας Χριστοδουλοπούλου  για να εξετάσουμε τα οξυμένα προβλήματα που έχουμε, βεβαίως, όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες,  από τη ραγδαία αύξηση της εισροής προσφύγων και μεταναστών, ιδιαίτερα το νησιωτικό πρόβλημα.

Πρέπει να σας πω ότι είμαστε αντιμέτωποι με ένα θέμα το οποίο υπερβαίνει την Ελλάδα. Είναι πρόβλημα διεθνές, είναι ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό υπό  την έννοια ότι έχουμε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που φτάνουν στην Ευρώπη καθημερινά μέσω των χωρών υποδοχής. Διαμέσου της Ελλάδας και της Ιταλίας, προσπαθούν να προσεγγίσουν τον ευρωπαϊκό χώρο αντιμετωπίζοντας προβλήματα ύπαρξης στις χώρες από τις οποίες προέρχονται. Έχουμε δηλαδή να αντιμετωπίσουμε  ένα πρόβλημα, το οποίο έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, ακριβώς λόγω της κατάστασης που επικρατεί στις χώρες προέλευσης  των προσφύγων, κυρίως την Συρία, αλλά και τις άλλες χώρες που εδώ και καιρό αποτελούν πεδία στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι  η όξυνση του φαινομένου είναι αποτέλεσμα των στρατιωτικών παρεμβάσεων  της Δύσης στις χώρες αυτές  και, κυρίως, στη Συρία και στη Λιβύη, παλαιότερα στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν. Ωστόσο το πρόβλημα καλούνται, δυστυχώς, να το αντιμετωπίσουν αποκλειστικά οι χώρες υποδοχής  και είναι τεράστιο, τόσο στη γειτονική Ιταλία όσο και στη χώρα μας.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει αναδείξει την ευρωπαϊκή  διάσταση του προβλήματος και έχει διεκδικήσει σε δύο διαδοχικές Συνόδους Κορυφής, να αξιοποιηθούν υπάρχοντα μέσα αλλά και νέα έκτακτα κονδύλια, ευρωπαϊκά κονδύλια, για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Κυρίως όμως έχουμε ζητήσει να υιοθετηθεί η αρχή του διαμερισμού της ευθύνης, στο πλαίσιο των ιδρυτικών αξιών Ευρωπαϊκής  Ένωσης που είναι οι αξίες της αλληλεγγύης και της συνευθύνης. Για πρώτη φορά η Ελλάδα συμπεριλήφθηκε, τόσο στην πρώτη απόφαση της Συνόδου Κορυφής όσο και στη δεύτερη -το λέω αυτό γιατί δεν ήταν αυτονόητο-, στο αρχικό σχέδιο.

Τόσο λοιπόν στην πρώτη, όσο και στην δεύτερη Σύνοδο, έγινε ειδική αναφορά στην Ελλάδα, μαζί και στην Ιταλία, ως τις δύο ευρωπαϊκές  χώρες στις οποίες πρέπει εξεταστεί η δυνατότητα να παροχής ειδικών κονδυλίων, τεχνικών ομάδων, τεχνικών μέσων και ειδικών εμπειρογνωμόνων, αλλά και να ληφθεί ειδική μέριμνα για τη μετεγκατάσταση συγκεκριμένου αριθμού προσφύγων  σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δυστυχώς, με επιμονή ορισμένων χωρών, αυτό αποφασίστηκε να γίνει σε εθελοντική βάση. Και εδώ  υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα διότι η η αρχή της αλληλεγγύης δε μπορεί να αντιμετωπίζεται  αλά καρτ  και εθελοντικά από μια σειρά από χώρες. Εδώ ίσως έχει  ένα ενδιαφέρον να υπογραμμίσω ότι όψιμα μέλη της ευρωπαϊκής κοινότητας αρνούνται να υιοθετήσουν την αρχή της αλληλεγγύης και αξιώνουν η αντιμετώπιση του προβλήματος να γίνεται κυρίως, από τις χώρες υποδοχής. Η συνεργασία μας βέβαια κυρίως με τις χώρες του Νότου που  είναι οι χώρες υποδοχής είναι συνεχής  για να αντιμετωπίσουμε από κοινού το πρόβλημα. Και θα υπάρξει και συνέχεια σ αυτή την προσπάθεια

Στη σημερινή διυπουργική σύσκεψη επεξεργαστήκαμε έναν άμεσο επιχειρησιακό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Και πήραμε ορισμένες αποφάσεις:

Αποφασίσαμε τον διαρκή συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων και των αντίστοιχων Υπουργών υπό την ευθύνη του Υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη και  της αρμόδιας Αναπληρώτριας Υπουργού Τασίας Χριστοδουλόπουλου. Στόχος αυτού του διαρκούς συντονισμού είναι η ταχύτερη δυνατή αποφόρτιση των νησιών που σήμερα  βρίσκονται, ως κέντρα υποδοχής, σε μια πρωτοφανή αιχμή, αλλά και η  ενίσχυση των υποδομών πρώτης υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, η ενίσχυση των διαδικασιών ταυτοποίησης τω προσφύγων και η δυνατότητα της ταχύτερης δυνατής μετακίνησης τους από τα νησιά προς τον ηπειρωτικό χώρο.

Δεύτερον αποφασίσαμε την επιτάχυνση των διαδικασιών για την άμεση συγκρότηση της Ειδικής Διαχειριστικής Αρχής  που προβλέπει το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο, μιας Αρχής που εγκαίρως νομοθετήσαμε στο τελευταίο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια. Εκεί είχε συμπεριληφθεί το σχετικό άρθρο για τη συγκρότηση αυτής της Αρχής, προκειμένου, δια μέσου αυτής,  να έχουμε τη δυνατότητα της άμεσης αξιοποίησης των σχετικών ευρωπαϊκών κονδυλίων, τόσο για την ασφάλεια των συνόρων όσο και για την ένταξη των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό. Έχω δώσει εντολή για την ανάκληση αδειών προκειμένου η Διαχειριστική Αρχή αν είναι έτοιμη το συντομότερο δυνατό, τις επόμενες μέρες, ώστε να μπορέσουμε άμεσα να  αξιοποιήσουμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια που κατακτήσαμε στις τελευταίες συνόδους κορυφής, ως άμεση βοήθεια, για να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα υποδοχής και ένταξης των προσφύγων.

Επίσης αποφασίσαμε την ανάληψη όλων των δυνατών πρωτοβουλιών  για τη διεθνοποίηση του προβλήματος. -επαναλαμβάνω, το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό είναι διεθνές είναι ευρωπαϊκό. Με σχετικά διαβήματα τόσο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και προς τον ΟΗΕ. Με την ενίσχυση της συνεργασίας και των διπλωματικών επαφών με όμορες χώρες και ειδικότερα με την Τουρκία. Όπως γνωρίζετε στην Τουρκία αυτή τη στιγμή υπάρχει μια υπερσυσσωρευση προσφυγικών ροών. Δε θέλω να αναφερθώ σε νούμερα αλλά είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός. Γι αυτό είναι απαραίτητη η συνεννόηση και η συνεργασία με τη γειτονική χώρα, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης , και οι σχετικές βοήθειες και τα κονδύλια πρέπει να κατευθυνθούν και εκεί

Αυτό είναι ένα αίτημα το οποίο κατέθεσα επισήμως στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, όπου  πάρθηκε απόφαση να υπάρξουν επίσημες επαφές της ΕΕ με τη γειτονική χώρα .

Αλλά και οι επαφές και τις χώρας μας με τη γειτονική χώρα  και με άλλες όμορες χώρες έχουν ιδιαίτερη σημασία, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός για το μεγαλύτερο δυνατό έλεγχο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών

Ταυτόχρονα αποφασίσαμε να πάρουμε  και ευρύτερες πρωτοβουλίες ενημέρωσης,  τόσο των κυβερνήσεων όσο και των λαών της Ευρώπης, για το βάθος και τις επιπτώσεις του προβλήματος που σήμερα  αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Τέλος αποφασίσαμε να λάβουμε όλες τις πρωτοβουλίες για την ενεργοποίηση των υφιστάμενων κρατικών δομών, αλλά και την κινητοποίηση των δομών της  τοπικής αυτοδιοίκησης,  καθώς και την αξιοποίηση της εθελοντικής προσφοράς  της κοινωνίας των πολιτών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, εθελοντών, αλληλέγγυων πολιτών, που έχουν ήδη αναλάβει σημαντική δράση προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Στο σημείο αυτό θέλω να αναφέρω ότι, όπως είχα προαναγγείλει στη Βουλή την προηγούμενη Παρασκευή, σε σχετική ερώτηση για το ίδιο θέμα, έχει βρεθεί ο χώρος της μετεγκατάστασης των προσφύγων από το Πεδίο του Άρεως και υλοποιείται εντατικά η διαδικασία μετεγκατάστασης, τούτες τις ώρες, από όλες τις υπηρεσίες του κράτους. Υπήρξε μια καθυστέρηση που αφορούσε την ανάγκη να βρεθεί ο χώρος στα όρια της πόλης, να είναι προσβάσιμος  στους πρόσφυγες, αλλά ταυτόχρονα να μην  είναι και χώρος αμιγούς κατοικίας. Έπρεπε να προηγηθούν τα συνεργεία της ΔΕΗ για την ηλεκτροδότηση του χώρου και της ΕΥΔΑΠ για την ύδρευση και την αποχέτευση. Ταυτόχρονα έγιναν και ολοκληρώνονται αυτές τις ημέρες οι συνδέσεις σε κάθε οικίσκο που θα διαμένουν οι οικογένειες των προσφύγων. Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος φιλόξενος όπου οι πρόσφυγες θα διαμένουν  σε συνθήκες αξιοπρέπειας, υγιεινής και ανθρωπισμού.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω για την συνεισφορά τους, τόσο την Περιφέρεια, όσο και τον Δήμο της Αθήνας, αλλά να επισημάνω και την εξαιρετικά σημαντική συνεισφορά των εθελοντών, όλων αυτών των ανθρώπων, ανδρών και γυναικών που μετέτρεψαν, το τελευταίο διάστημα,  το Πεδίο του Άρεως σε ένα πάρκο αλληλεγγύης απέναντι σε συνανθρώπους μας που ψάχνουν τους όρους μιας αξιοπρεπούς ζωής.

Θα είναι διαρκής η προσπάθεια μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος, παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα αυτό μας υπερβαίνει. Η Ελλάδα είναι μια χώρα σε οικονομική κρίση. Παρόλα αυτά αντιμετωπίζει και μια μεγάλη κρίση, ανθρωπιστική, μέσα στη κρίση. Για αυτό το λόγο θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν προκειμένου να ανταποκριθούμε στην ουμανιστική υποχρέωση μας, να δώσουμε από το υστέρημα  μας σε αυτούς τους ανθρώπους. Αλλά θα κάνουμε και ότι είναι δυνατό προκειμένου να αναδείξουμε τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος, που είναι διαστάσεις που ξεπερνούν τις δυνατότητες της χώρας μας. Είναι ευρωπαϊκές διαστάσεις  και δεν μπορεί ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα να μην αντιμετωπίζεται με βάση την αρχή της αλληλεγγύης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει κανένα άλλο νόημα, αν πρόκειται για μια Ένωση ξεχωριστών κρατών που το καθένα κοιτάζει τα δικά του συμφέροντα. Θα είναι μια Ένωση χωρίς προοπτική και χωρίς μέλλον. Δίνει εξετάσεις η ΕΕ στο θέμα της Ελλάδας. Τις έχει δώσει τις εξετάσεις αυτές με αρνητικό τρόπο, σε σχέση με το ζήτημα της οικονομικής κρίσης, αυτή είναι η άποψη μου. Ελπίζω να ανταποκριθεί θετικά σε ένα κυρίαρχο ζήτημα ανθρωπισμού, ανθρωπιάς, αλληλεγγύης, που είναι η αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών. Δεν μπορεί οι χώρες υποδοχής να αντιμετωπίζονται ως αποθήκες ανθρώπινων ζωών και ούτε βεβαίως μπορεί η Μεσόγειος θάλασσα να γίνει μια θάλασσα νεκροταφείο. Βεβαίως οι διασυνοριακοί έλεγχοι, οι προληπτικοί, οι ουσιαστικοί έλεγχοι, πρέπει να ενταθούν στα πλαίσια της νομιμότητας. Από την άλλη πλευρά έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που ψάχνουν να βρούν μια καλύτερη ζωή και δεν είναι, βεβαίως, ούτε στα πλαίσια των αξιών μας, ούτε στην λογική μας να βυθίζουμε σκάφη με μικρά παιδιά και με απροστάτευτους ανθρώπους. Βεβαίως τα σύνορα πρέπει να ελεγχθούν. Αυτό όμως μπορεί να γίνει μόνο μέσα από μια ουσιαστική συνεργασία της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις όμορες χώρες, ώστε να αντιμετωπιστούν επί της ουσίας οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, αλλά και να αντιμετωπιστούν και τα προβλήματα στην αιτία τους. Και η αιτία τους είναι οι πόλεμοι και οι επεμβάσεις που γίνονται σε αυτές χώρες, όπου σήμερα μετά τους ανέμους που κάποιοι σπείρανε, καλούμαστε εμείς να θερίσουμε τις θύελλες.

Πιστεύουμε όμως ότι με σχέδιο, με αποφασιστικότητα, με το αίσθημα της αλληλεγγύης που διακρίνει τον ελληνικό λαό, που έχει στο DNA του την προσφυγιά – οι Έλληνες ήταν εδώ και πάρα πολλά χρόνια πρόσφυγες  και από την Μικρά Ασία, αλλά και από τον ελλαδικό χώρο σε άλλες χώρες, της Αμερικής, της Ευρώπης, μετανάστες και πρόσφυγες – οι Έλληνες λοιπόν καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα. Θα το αντιμετωπίσουμε με βάση αυτές τις αξίες, διεκδικώντας όμως τη μεγαλύτερη δυνατή συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση αυτού του κοινού προβλήματος.

Θέλω να επισημάνω ότι όποιοι προσπάθησαν αυτό το εξάμηνο, με έναν τρόπο εξαιρετικά προκλητικό, να μετατρέψουν αυτό το μεγάλο πρόβλημα σε πεδίο μικροπολιτικής και μικροκομματικής εκμετάλλευσης, θα εκτεθούν. Εξετέθησαν όταν το προσπάθησαν, λίγο μετά το Πάσχα, όταν κάποιοι ήθελαν να πουν ότι οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές οφείλονται στην πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα. Αμέσως μετά ήρθε αυτό το τραγικό συμβάν  στη Λαμπεντούσα και τους διέψευσε, δυστυχώς, αλλά τους διέψευσε οικτρά. Και σήμερα διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν τέτοιες προσπάθειες. Πιστεύω ότι η ελληνική κοινωνία έχει ωριμάσει, αλλά απευθύνομαι στις δυνάμεις εκείνες που, στα λόγια τουλάχιστον, θέλουν να αντιμετωπίζουν ως πρόβλημα την εξάπλωση ρατσιστικών ιδεών και αντιλήψεων και της μισαλλοδοξίας, μιας εξάπλωσης ιδεών που έχει οδηγήσει στο αποτέλεσμα να διευρύνονται τα κοινοβουλευτικά έδρανα που καταλαμβάνουν οι εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής. Και απευθύνομαι και στα Μέσα Ενημέρωσης, διότι ορισμένα εξ αυτών –προφανώς δεν απευθύνομαι στο σύνολο- αλλά ορισμένα εξ αυτών εξέθρεψαν αυτό το φαινόμενο. Το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα δεν αποτελεί πεδίο μικροκομματικής και μικροπολιτικής  εκμετάλλευσης. Όσοι το κάνουν θα εκτεθούν. Αντιθέτως αποτελεί ένα πεδίο, όπου καλούμαστε όλες μαζί οι πολιτικές δυνάμεις, ανεξάρτητα από τις προσεγγίσεις τις πολιτικές και τις ιδεολογικές, να βρούμε τρόπους αντιμετώπισης ενός πραγματικά οξυμένου προβλήματος. Και σε ότι αφορά εμάς ως Κυβέρνηση αυτό θα κάνουμε και ζητούμε την συνεισφορά όλων των δυνάμεων, αλλά και όλων των πολιτών.

Σας ευχαριστώ πολύ.