Ανακοίνωση της Υπηρεσιακής Πρωθυπουργού κ. Βασιλικής Θάνου–Χριστοφίλου μετά τη συνάντησή της με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΘΑΝΟΥ – ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΥ: Καλωσήλθατε κύριε Επίτροπε. Αναμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ακούσω τις εκτιμήσεις σας.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Πρόεδρε, ολοκληρώθηκε η ευρωπαϊκή αποστολή εδώ, στο ανώτατο επίπεδο. Είδαμε πολλούς παράγοντες των υπηρεσιών. Είχαμε εξαιρετική συνεργασία με την κυβέρνησή σας και θέλω να πιστεύω ότι το χρονοδιάγραμμα που είχατε θέσει υπό τη μορφή οδηγιών όπως είχατε πει στους υπουργούς σας, αλλά και σε συνδυασμό με τα όσα εμείς ζητήσαμε και τις ανακοινώσεις που κάναμε, θεωρώ ότι πλέον δρομολογήθηκε με επιτυχία η όλη πολιτική της διαχείρισης και αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος στην Ελλάδα, πάντοτε μέσα στα ευρωπαϊκά πλαίσια. Και θέλω να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα γιατί αναδείξατε αυτό το θέμα από την  πρώτη κιόλας στιγμή που αναλάβατε την μεγάλη ευθύνη της διακυβέρνησης έστω και σε υπηρεσιακό πλαίσιο.

Και να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό, την ίδια ένταση, όλη αυτήν την προσπάθεια που ξεκινήσαμε, έτσι ώστε να αλλάξουν τα πράγματα και η Ελλάδα να είναι μια από τις πρώτες χώρες που θα αξιοποιήσει πάνω από όλα την ευρωπαϊκή βοήθεια αλλά και θα αντιμετωπίσει με επάρκεια το σημαντικότατο αυτό ζήτημα. Γιατί οι εικόνες που ζήσαμε -και οι δύο όψεις, η ανθρωπιστική και από την άλλη μεριά και οι επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες- είναι πραγματικά δραματικές. Και εκτιμώ ότι ήδη μέσα σε χρόνο ρεκόρ καταφέραμε να επισπεύσουμε όλες αυτές τις διαδικασίες που θα οδηγήσουν στα αποτελέσματα στα οποία προσβλέπουμε. Και κάτι τελευταίο κυρία Πρόεδρε. Όπως είπα πριν μπορεί η κυβέρνηση να είναι υπηρεσιακή, αλλά επέδειξε υψηλό αίσθημα δημοσίου καθήκοντος, ξεπέρασε γραφειοκρατικά εμπόδια, επιτάχυνε ρυθμούς και θεωρώ ότι προαναγγέλλονται πολύ θετικές εξελίξεις στο μεγάλο αυτό ζήτημα.

Β. ΘΑΝΟΥ – ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΥ: Κύριε Επίτροπε, η κυβέρνησή μας έχει κάνει κάθε προσπάθεια ώστε τα μέτρα αυτά τα οποία αποφασίσαμε σε συνέχεια εκείνων τα οποία είχαν ήδη αποφασισθεί, να υλοποιηθούν με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο. Βεβαίως, θα πρέπει να πω, ότι αναμένουμε και αξιώνουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ανταποκριθεί με τον ίδιο τρόπο. Αναμένουμε τη συνέχιση της βοήθειας, η οποία ήδη υπάρχει και την οικονομική και την υλικοτεχνική αλλά και τη ηθική στήριξη των ευρωπαίων εταίρων στο μεγάλο αυτό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει η ελληνική πολιτεία με τις συνεχώς αυξανόμενες εισροές των προσφύγων και των μεταναστών. Ζήτημα, το οποίο όπως κατανοείτε δεν είναι δυνατόν, να αντιμετωπίσει μόνη η ελληνική πολιτεία, χωρίς τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία πρόεδρε, χθες  είχα την ευκαιρία δημόσια να δηλώσω για ακόμα μια φορά ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, η Ευρώπη είναι κοντά της και συμφωνώ απόλυτα με αυτά που πριν από λίγο είπατε. Θα σας πω, έτσι πολύ απλά, ότι είναι θέμα τεσσάρων, πέντε ημερών, με την ολοκλήρωση  αυτής της πρώτης φάσης της συνεργασίας μας -την ανακοίνωση της διαχειριστικής αρχής μέχρι τις 14 του μηνός και τα υπόλοιπα που αποφασίσαμε με τους συναρμόδιους υπουργούς- ανοίγει τον δρόμο για άμεση καταβολή καταρχήν 33 εκατομμυρίων ευρώ στις 15 του μηνός και από εκεί και πέρα συνεχίζεται η καταβολή των υπόλοιπων ποσών, αλλά και εκείνων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων που έχουν δημιουργηθεί. Το συνολικό ποσό είναι της τάξης των 450 περίπου εκατομμυρίων ευρώ και βέβαια θα ακολουθήσει και ακόμα περισσότερη χρηματοδότηση με βάση, όμως, το έργο που παράγεται. Και το έργο που παράγεται είναι στα χέρια των ελληνικών δημόσιων και διοικητικών αρχών που και τις ενθαρρύναμε και τους αναγνωρίσαμε το σημαντικό ρόλο που επιτελούν, κυρίως τα στελέχη του Λιμενικού και της Αστυνομίας, αλλά και με την τεχνική βοήθεια και την ενίσχυση των ελληνικών υπηρεσιών με προσωπικό από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και με μέσα που αυτές θα διαθέτουν στα πλαίσια της αλληλεγγύης, που όπως γνωρίζετε, ως διαπρεπής νομικός, δεν είναι μόνον ηθική έννοια αλλά και νομική, γιατί προκύπτει μέσα από τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Β. ΘΑΝΟΥ – ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΥ: Στόχος και της ελληνικής κυβέρνησης -τουλάχιστον αυτής της βραχύβιας κυβέρνησης όπως μέσα στα στενά πλαίσια των αρμοδιοτήτων της είναι η υπηρεσιακή κυβέρνηση- είναι όπως και εσείς είπατε, αφενός μεν να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε όλη αυτήν τη βοήθεια, η οποία έρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε και οι τοπικές κοινωνίες εδώ να ελαφρυνθούν από αυτό το βάρος, το οποίο υφίστανται, αλλά και συγχρόνως μέσα στο γενικότερο πνεύμα του αλτρουισμού και της αλληλεγγύης να μπορέσουμε να διευκολύνουμε και όλους αυτούς τους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες, οι οποίοι εισρέουν στη χώρα μας.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Κάτι τελευταίο κυρία Πρόεδρε. Εύχομαι με την καρδιά μου, το λέω ως Έλληνας πολίτης, η κυβέρνηση που θα προκύψει από αυτές τις εκλογές, να αντιμετωπίσει αυτά τα μεγάλα ζητήματα και της οικονομίας και του προσφυγικού και μεταναστευτικού, με σύνεση και υπευθυνότητα και σε πνεύμα εθνικής συνεννόησης και συνεργασίας, διότι, θα συμφωνήσετε μαζί μου, και τα δύο μεγάλα αυτά ζητήματα δεν προσφέρονται για στενόμυαλες, κομματικές αντιπαραθέσεις. Αφορούν στο μέλλον της χώρας μας και στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του δημόσιου συστήματός μας. Το εύχομαι με την καρδιά μου, και είναι θέμα δύο εβδομάδων να το δούμε να γίνεται πράξη.

Β. ΘΑΝΟΥ – ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΥ: Νομίζω είστε σίγουρος ότι το ίδιο εύχομαι κι εγώ. Συμφωνώ μαζί σας ότι αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελεί κίνητρο για πολιτικές αντιπαραθέσεις και ο στόχος της κυβέρνησής μας είναι αυτό ακριβώς, να διευκολύνει την επόμενη κυβέρνηση, την πολιτική κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει, ώστε να συνεχίσει με τον καλύτερο τρόπο, αυτό το οποίο ήδη είχαν βεβαίως προωθήσει και οι προηγούμενες από εμάς κυβερνήσεις, όλες οι κυβερνήσεις.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ.

Β. ΘΑΝΟΥ – ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΥ: Κι εγώ σας ευχαριστώ ιδιαίτερα.