Χαιρετισμός της Υπηρεσιακής Πρωθυπουργού κ. Βασιλικής Θάνου-Χριστοφίλου στα εγκαίνια της έκθεσης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με τίτλο «Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια… Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, 17ος – 19ος αιώνας»

Την έκθεση  με τίτλο «Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια… Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, 17ος – 19ος αιώνας», η οποία φιλοξενείται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, εγκαινίασε σήμερα το απόγευμα στις 20.30, η Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός κ. Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου, που επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Καλησπέρα σας, κυρίες και κύριοι. Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση της Αναπληρωτoύ Υπουργού Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων κυρίας Μαρίνας Λαμπράκη Πλάκα, να εγκαινιάσω αυτήν την εξαιρετικού ενδιαφέροντος έκθεση, η οποία αποτελεί και την απαρχή των εκδηλώσεων για τον εορτασμό, το 2016, των 150 ετών από την θεμελίωση του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Οι επισκέπτες της εκθέσεως θα απολαύσουμε έναν «περίπατο» στη μνημειακή Αθήνα του 17ου, 18ου και 19ου αιώνα, με «συνοδοιπόρους» τους Δυτικοευρωπαίους περιηγητές σε μία αναδρομή στο παρελθόν, στα χρόνια που ανακάλυπταν τα υπέροχα ερείπια της τότε μικρής Αθήνας και το κλασσικό παρελθόν του ελληνικού και ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Η έκθεση είναι όμως και εξαιρετικά επίκαιρη, καθώς προβάλλει την Ελλάδα μέσα από τα μάτια των ξένων επισκεπτών με τις ωραιοποιήσεις και τις προκαταλήψεις του χθες, με έναν ενθουσιώδη φιλελληνισμό -λατρεία για τα αρχαία μάρμαρα- παρά την άγνοια για τις ζωές των τότε κατοίκων της Ελλάδας.

Σε μια εποχή σαν τη σημερινή, που και πάλι η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ίσως περισσότερο απ’ ότι θα της αναλογούσε με βάση το πληθυσμιακό ή οικονομικό μέγεθος της χώρας,  αλλά ανάλογο με τη βαρύτητα της ιστορίας και του πολιτισμού της, ακριβώς επειδή, χάρη και στους περιηγητές του παρελθόντος, έγινε κοινή συνείδηση στην Ευρώπη ότι ο ελληνικός πολιτισμός είναι και κληρονομιά ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Χάρη στους περιηγητές και τις γκραβούρες, τις ελαιογραφίες και τα κείμενα που δημιούργησαν, η Ευρώπη αλλά και η τότε τουρκοκρατούμενη Ελλάδα, είχαν την ευκαιρία ή το ερέθισμα να ανακαλύψουν τις «κλασσικές» ρίζες τους.

Οι φιλέλληνες, στήριξαν τον Ελληνικό Απελευθερωτικό Αγώνα, οι Έλληνες διαμόρφωσαν εθνική συνείδηση, θεμελιωμένη και στην κληρονομιά που συμβολίζουν τα αρχαία μάρμαρα, τα σκορπισμένα παντού στην Αττική γη και όχι μόνο. Χάρη σε αυτό το κύμα του ρομαντικού φιλελληνισμού, παρ’ όλες τις σκοτεινές πλευρές του, το μικρό και φτωχό ελληνικό κράτος που γεννήθηκε από την επανάσταση του 1821, έμαθε να αγαπάει τα υπέροχα ερείπια, να κάνει ανασκαφές, με τη στήριξη και των ξένων αρχαιολογικών εταιρειών, να στήνει μοναδικά στον κόσμο μουσεία, όπως και αυτό που συμπληρώνει σε λίγους μήνες τα 150 χρόνια από τη θεμελίωσή του.

Έτσι, έχουν σήμερα την ευκαιρία τα εκατομμύρια των σύγχρονων περιηγητών –των τουριστών όπως τους λέμε πλέον- να απολαύσουν σ’ αυτό το μουσείο, αλλά και σχεδόν παντού στην Ελλάδα, ένα ταξίδι στην κληρονομιά της ανθρωπότητας, πολύ πιο εύκολα, πολύ πιο άνετα και με πολύ περισσότερη γνώση διαθέσιμη, σε σύγκριση με τους πρωτοπόρους περιηγητές του 17ου, 18ου και 19ου αιώνα.

Για αυτή την ευκαιρία που μας δίδεται, ευχαριστούμε τους πρωτοπόρους του παρελθόντος. Ευχαριστούμε το Αρχαιολογικό Μουσείο, την Βουλή των Ελλήνων, το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους που με τη συνεργασία τους, ώστε να στηθεί αυτή η συναρπαστική έκθεση, μάς ξεναγούν στον κόσμο και στη ματιά αυτών των περιηγητών. Και ασφαλώς, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε και να συγχαρούμε την Αναπληρώτρια Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κυρία Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα όπως τον τέως Αναπληρωτή Υπουργό κύριο Νίκο Ξυδάκη για την πρωτοβουλία τους.

Ανυπομονώ να παρακολουθήσω και τη συνέχεια των επετειακών εκδηλώσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου και ελπίζω να αποτελέσουν την αφορμή, ώστε τους επόμενους μήνες να θαυμάσουν και όσοι συμπολίτες μας δεν το έχουν κάνει ακόμα, τους θησαυρούς που φιλοξενούνται σε αυτές εδώ τις αίθουσες.

Σας ευχαριστώ πολύ. Καλή ξενάγηση…».