Δηλώσεις της Υπηρεσιακής Πρωθυπουργού κ. Βασιλικής Θάνου – Χριστοφίλου μετά τη συνάντησή της με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο

Προγραμματισμένη, εθιμοτυπική επίσκεψη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και συνάντηση με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο είχε σήμερα το μεσημέρι η Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός κ. Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου. Κατά την προσέλευση της Υπηρεσιακής Πρωθυπουργού στη συνάντηση έγιναν μεταξύ άλλων οι ακόλουθες δηλώσεις:

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ κκ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: Καλωσήλθατε κυρία Πρόεδρε. Χαίρομαι πολύ που μας επισκέπτεστε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΘΑΝΟΥ – ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΥ: Ευχαριστώ πολύ. Η χαρά είναι δική μου που και με τον νέο θεσμικό μου ρόλο σας επισκέπτομαι εδώ. Άλλωστε γνωριζόμαστε από παλιά και ξέρω ότι προσπαθείτε και αγωνίζεστε και εσείς για το κοινό καλό. Θεώρησα ότι έπρεπε να πάρω και τις ευχές της Εκκλησίας οι οποίες θα βοηθήσουν οπωσδήποτε αυτό το έργο το βαρύ το οποίο επωμισθήκαμε και χωρίς τις σχετικές εμπειρίες, ως μη-πολιτικά πρόσωπα. Ωστόσο, αν και η επίσκεψή μου η σημερινή στον Μακαριότατο είναι εθιμοτυπική και είχε ήδη προγραμματιστεί από την ανάληψη των καθηκόντων μου ως πρωθυπουργού, θα ήθελα δραττομένη της ευκαιρίας, να διευκρινίσω ότι ουδέποτε στην κυβέρνησή μας τέθηκε θέμα φορολόγησης γενικότερα και ειδικότερα της εκκλησιαστικής περιουσίας. Δεδομένου μάλιστα ότι η κυβέρνησή μας ως γνωστό είναι Υπηρεσιακή και δεν έχει τέτοιου είδους αρμοδιότητες.

Είναι υποχρέωσή μας στο πλαίσιο των περιορισμένων αρμοδιοτήτων της υπηρεσιακής κυβέρνησης να ασκήσουμε τα καθήκοντά μας και να διαχειριστούμε τα τρέχοντα ζητήματα. Είναι όμως και ορισμένα ζητήματα τα οποία έπεσαν στους ώμους μας και κυρίως αυτή η έκρηξη η οποία σημειώνεται τις τελευταίες μέρες στο μεταναστευτικό. Δώσαμε όλες τις δυνάμεις μας, όλοι οι υπουργοί, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε την καλύτερη και την ταχύτερη λύση, για να αποσυμφορηθεί κυρίως το νησί της Λέσβου, με δεύτερο το νησί της Κω, τα οποία είχαν το μεγαλύτερο πρόβλημα, αυτή την περίοδο. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες να υπάρξει μια ικανοποιητική προώθηση του ζητήματος αυτού με την αποσυμφόρηση τον δύο νησιών και την προώθηση των προσφύγων και μεταναστών προς τα βόρεια, όπως και οι ίδιοι επιθυμούν εξάλλου.

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ κκ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: Το βλέπουμε ότι είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα. Ευχόμαστε να προχωρήσουν γρήγορα τα μέτρα αυτά. Να έχετε δύναμη σας εύχομαι.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΘΑΝΟΥ – ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΥ: Ευχαριστώ πολύ Μακαριότατε.