Έκτακτη συνάντηση της Υπηρεσιακής Πρωθυπουργού κ. Θάνου – Χριστοφίλου με τον Επίτροπο κ. Αβραμόπουλο

 

Η Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός κ. Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου είχε σήμερα το μεσημέρι συνάντηση με τον Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτριο Αβραμόπουλο, στο Μέγαρο Μαξίμου που προγραμματίστηκε εν όψει της σύγκλησης Εκτάκτου Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης στις 23 Σεπτεμβρίου 2015, μετά την σχετική ανακοίνωση από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ντόναλντ Τουσκ.

Κατά την προσέλευση του Επιτρόπου στην συνάντηση, έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΘΑΝΟΥ – ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΥ: Σας καλωσορίζω και πάλι κύριε Επίτροπε.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Χαίρομαι που σας ξανασυναντώ. Σε συνέχεια και των όσων είχαμε πει την  προηγούμενη φορά. Είναι αλήθεια ότι οι εξελίξεις ανεβάζουν το θερμόμετρο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο… Εν όψει της τελικής πράξης, που είναι οι δύο σύνοδοι, η Υπουργική και η Σύνοδος Κορυφής την Τετάρτη. Η αλήθεια είναι πως είμαστε υπό πίεση.  Ξέρετε τι γίνεται στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Δυστυχώς η τελευταία συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών δεν στέφθηκε από την αναμενόμενη επιτυχία που θα θέλαμε. Τέσσερις χώρες διαφοροποιήθηκαν. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια αυτή τη στιγμή, εν όψει αυτού που σας είπα νωρίτερα, να αντιληφθούν  ότι ήρθε η ώρα να ενεργούν ευρωπαϊκά. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, είναι υπό πίεση ακόμα, συνεχίζονται οι μεταναστευτικές ροές. Άλλα θέλω να πω το έχει βελτιωθεί η κατάσταση στα σημεία εισόδου με τον άμεσο τρόπο που αντιμετώπισε την κατάσταση η χώρα. Παρόλα αυτά θα συνεχιστεί η πίεση. Η Ευρώπη –αυτό επεσήμανα προηγουμένως και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας- είναι στο πλευρό της Ελλάδας και με οικονομική στήριξη και με μέσα, ανθρώπους, με τεχνογνωσία, έτσι ώστε η διαχείριση να γίνεται πιο αποτελεσματικά. Στις άλλες χώρες τα πράγματα είναι επίσης δύσκολο. Είναι σε εξέλιξη μια περιοδεία στην ευρύτερη περιοχή, χθες ήμουν στην Ουγγαρία, προηγουμένως στη Γερμανία και πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλες επισκέψεις, ώστε από κοινού με τις κυβερνήσεις των κρατών μελών αλλά και των τρίτων χωρών, ιδίως των Δυτικών Βαλκανίων, σε συνδυασμό και με τις ευθύνες που έχουν αναλάβει και τρίτες χώρες διέλευσης, χώρες προέλευσης, γίνεται αντιληπτό ότι πλέον αρχίζει να διευρύνεται ο κύκλος των επαφών που θα κορυφωθεί στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στη Μάλτα περί τα τέλη Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου, όπου οι ηγεσίες και της Ευρώπης και των τρίτων χωρών θα συναντηθούν όχι απλώς για να συζητήσουν, αλλά, το κυριότερο, για να αποφασίσουν. Το πρόβλημα αυτό έχει πάρει πλέον διαστάσεις πέραν της Ευρώπης, παγκόσμιες, και ως τέτοιο αντιμετωπίζεται. Και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών είναι και αυτός παρών, είχαμε συνεργασία μαζί τους, έτσι ώστε η ανθρωπιστική πλευρά να αντιμετωπιστεί με τον πιο αξιοπρεπή τρόπο για αυτούς τους δύσμοιρους ανθρώπους, αλλά και από την άλλη πλευρά να δημιουργηθούν και οι συνθήκες έτσι ώστε όλα αυτά να γίνουν κατά τρόπο οργανωμένο και συστηματικό.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΘΑΝΟΥ – ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΥ: Κύριε Επίτροπε, βρίσκομαι σε καθημερινή επαφή και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον οποίο ανταλλάσσουμε απόψεις για το ζήτημα αυτό. Οι θέσεις της Ελλάδας παραμένουν σταθερές: Ότι είναι ζήτημα ευρωπαϊκό, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεται από ένα και μόνον κράτος. Κάνει μεγάλες προσπάθειες η κυβέρνησή μας. Θεωρούμε ότι είναι υπό έλεγχο αυτή τη στιγμή η εισροή, χωρίς βεβαίως αυτό να μειώνει την ένταση και την οξύτητα του προβλήματος. Στην κυβέρνησή μας, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής που ανακοινώθηκε για την επόμενη Τετάρτη, συλλέγουμε όλο το απαραίτητο υλικό και τα στοιχεία ώστε να μπορέσουμε να τα παραδώσουμε, εν όψει και της Συνόδου Κορυφής, στον επόμενο πρωθυπουργό, ο οποίος θα προκύψει μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου. Στη Σύνοδο αυτή θα πρέπει να βρεθεί οπωσδήποτε μια λύση, δεδομένου ότι, όπως και εσείς διαπιστώνετε, το ζήτημα πλέον έχει καταστεί ιδιαίτερα οξύ και έχει διευρυνθεί στους κόλπους όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνον της Ελλάδος ή της Ιταλίας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας πω ότι σε συνέχεια της πρώτης μας συνάντησης και των άλλων που ακολούθησαν, η Ελλάδα κινείται στο σωστό δρόμο και γι αυτό το λόγο η Ευρώπη ανταποκρίνεται. Σας γνωστοποιώ ότι ήδη διατίθενται τα πρώτα ποσά των 33 εκατομμυρίων ευρώ από την Δευτέρα και θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα, έτσι ώστε να στηριχτεί σε αυτήν την δύσκολη στιγμή η χώρα για την αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος. Σας ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε, γιατί αναδείξατε το θέμα από την πρώτη κιόλας στιγμή που αναλάβατε τα καθήκοντά σας, σε συνεργασία των υπηρεσιών μας με τις ελληνικές υπηρεσίες, αλλά και με τη δική μας. Η καθημερινή μας επαφή ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη και σας ευχαριστώ για τη στήριξη αυτής της προσπάθειας που καταβάλαμε στο όνομα της Ευρώπης, της Ελλάδας αλλά και των απελπισμένων αυτών ανθρώπων που φεύγουν από τις χώρες τους, για να βρουν οάσεις ασφάλειας και σιγουριάς στην πάντα φιλόξενη, ανοιχτή και ανθρώπινη Ευρώπη. Η Ευρώπη, δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό, στηρίζεται σε ανθρωπιστικές αξίες που γεννήθηκαν σε αυτήν τη γη και που τώρα δοκιμάζονται στην πράξη.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΘΑΝΟΥ – ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΥ: Και εγώ σας ευχαριστώ ιδιαίτερα και για το ενδιαφέρον και για τη συμβολή σας γενικότερα, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βεβαίως, αλλά και υμών  προσωπικά. Και έτσι, με τον τρόπο αυτό, όπως λέτε, κατέστη δυνατόν να έρθουν ήδη τα πρώτα χρήματα, τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα, όπως είναι κατανοητό από όλους, για τη διαχείριση του όλου αυτού ζητήματος. Η Ελλάδα απεδείχθη ότι είναι συνεπής σε όλες αυτές τις υποχρεώσεις τις οποίες είχε αναλάβει.