Ομιλία του Πρωθυπουργού στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας-Αιγύπτου

Εξοχότατε κ. Πρόεδρε,
κ.κ. Υπουργοί,
Κυρίες και κύριοι,
Θα ήθελα να καλωσορίσω και εγώ με τη σειρά μου τους Αιγύπτιους και τους Έλληνες επιχειρηματίες στην αποψινή μας επιχειρηματική συνάντηση.
Οι δυο χώρες και δυο λαοί, όχι μόνο γείτονες αλλά και φίλοι, με βαθείς ιστορικούς δεσμούς, διανύουν σήμερα στις μεταξύ τους σχέσεις μια ιδιαίτερη περίοδο που ανοίγει νέες δυνατότητες προσέγγισης και οικονομικής συνεργασίας.
H παρουσία όλων σας, εδώ, επιβεβαιώνει την προσήλωσή μας για την περαιτέρω σύσφιξη των πολυεπίπεδων σχέσεων των δύο χωρών.
Πρώτα από όλα, διότι, οι πολιτικές σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες κινούνται σε ένα εξαιρετικό επίπεδο.
Σε μια περιοχή με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αυτήν της νοτιοανατολικής Μεσογείου, οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου καθώς και η τριμερής συνεργασία, την οποία βήμα-βήμα κτίζουμε, ανάμεσα στην Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία θα επιβεβαιώσουμε αύριο με την τρίτη κατά σειρά Σύνοδο Κορυφής, αποτελούν αυτές οι πρωτοβουλίες πυλώνα ειρήνης, συνεργασίας αλλά και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Ως εκ τούτου, οι οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες έχουν κάθε λόγο να ακολουθήσουν και το παράδειγμα των πολιτικών μας σχέσεων. Αυτό θα είναι προς όφελος της ευημερίας και των δυο λαών μας.
Από την άλλη μεριά, τις τελευταίες δεκαετίες έχουν συντελεστεί οικονομικές διεργασίες και εξελίξεις, περιφερειακές και διεθνείς, που ανοίγουν τεράστιες δυνατότητες συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, δυνατότητες οι οποίες δεν υπήρχαν στο παρελθόν.
Οι δύο χώρες μας βρίσκονται σε μια ιδιαίτερη γεωγραφική τοποθεσία, βρίσκονται σε μια τοποθεσία ευλογημένη, συνδέουν τρεις ηπείρους, διαφορετικούς πολιτισμούς, βρίσκονται πάνω στο σύγχρονο «Θαλάσσιο Δρόμο του Μεταξιού», του δρόμου δηλαδή που συνδέει την Ανατολή με την Ευρώπη, την Ανατολή με τη Δύση, με δυο λόγια σε ένα στρατηγικό σταυροδρόμι.
Η Ελλάδα αποτελεί πύλη προς την Ευρώπη και τις χώρες της Ευρασίας για την Αίγυπτο, η δε Αίγυπτος αποτελεί την πύλη προς την Αφρική και τις Αραβικές χώρες.
Σε αυτό το γεωγραφικό και γεωοικονομικό περιβάλλον, με την εκτόξευση του παγκόσμιου εμπορίου, η διαμετακόμιση έχει αποκτήσει σήμερα στρατηγική σημασία.
Επομένως, η διάνοιξη της δεύτερης διώρυγας του Σουέζ, ενός τεράστιας στρατηγικής σημασίας έργου – όπου είχα την τιμή να παραβρεθώ στα εγκαίνια, μετά από την ευγενική πρόσκληση του Προέδρου Σίσι – καθώς και η ανάδειξη του μεγάλου ελληνικού λιμανιού του Πειραιά, αλλά και άλλων λιμένων στην Ελλάδα ως κόμβων διαμετακόμισης και logistics centres, παρέχουν αυτές οι εξελίξεις ουσιαστικές προοπτικές συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, που δεν υπήρχαν στο παρελθόν.
Ένα άλλο σημαντικό πεδίο συνεργασίας είναι η δυνατότητα εκμετάλλευσης των υποθαλάσσιων υδρογονανθράκων, των κοιτασμάτων στην ευρύτερη περιοχή και ελπίζουμε η συνεργασία μας να προχωρήσει, ώστε να μπορέσουμε μαζί να αντιμετωπίσουμε την πληθώρα των ενεργειακών προκλήσεων στην περιοχή μας. Και η διμερής συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου, καθώς και η τριμερής συνεργασία Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου αποτελούν ένα παράδειγμα δημιουργικής αξιοποίησης και ειρηνικής αξιοποίησης ενεργειακών πόρων στην ευρύτερη περιοχή. Οι ενεργειακοί πόροι αποτελούν πηγές που πρέπει να αξιοποιήσουμε στην προοπτική της συνεργασίας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή. Και όχι αιτίες διχασμών και συγκρούσεων στην περιοχή μας. Υπό αυτή την έννοια, δίνουμε ένα θετικό παράδειγμα και προς τις υπόλοιπες χώρες. Οι ενεργειακοί πόροι πρέπει να μας φέρνουν πιο κοντά και να βαδίζουμε στον δρόμο της συνεργασίας για την αξιοποίησή τους προς όφελος των λαών μας, προς όφελος της σταθερότητας, της συνεργασίας και της προκοπής, της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή
Οι δυνατότητες ενεργειακής διασύνδεσης και συνεργασίας των δυο χωρών είναι άλλωστε ιδιαίτερα αυξημένες, όχι μόνο στον τομέα των υδρογονανθράκων αλλά και στον τομέα των ήπιων μορφών ενέργειας και αλλά του ηλεκτρισμού.
Δυνατότητες που θα αναπτύξουμε, βεβαίως, με διάθεση καλής συνεργασίας, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και βεβαίως πάντοτε επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου. Όχι με αποκλεισμούς τρίτων και σίγουρα όχι εναντίον τρίτων. Η διμερής και τριμερής συνεργασία των χωρών μας μαζί με την Κύπρο, δεν έχει στόχο να εναντιωθεί σε τρίτες χώρες αλλά πάντα με την πρόσκληση του ειλικρινούς διαλόγου και της περιφερειακής συνεργασίας. Στόχο έχουμε να αναπτύξουμε όλες τις δυνατότητες για την ευρύτερη περιοχή.
Είμαστε βέβαιοι λοιπόν, ότι οι διμερείς οικονομικές μας σχέσεις, μπορούν να αναπτυχθούν και θα αναπτυχθούν δυναμικά, δεδομένης της γεωγραφικής εγγύτητας και της σχετικής συμπληρωματικότητας των δυο οικονομιών.
Μπορούμε εφεξής να επικεντρωθούμε στις εμπορικές μας σχέσεις και να τις αναπτύξουμε περαιτέρω.
Οι υποδομές, η υψηλή τεχνολογία, τα αγροτικά προϊόντα, η ναυτιλία, η λιμενική διαμετακόμιση και η συνεργασία, οι μεταφορές, η ενέργεια, οι υπηρεσίες, η μεταφορά τεχνογνωσίας – όπως είπα πιο πριν – σε μια σειρά τομείς, είναι μόνο ορισμένα από τα δυνητικά πεδία σύσφιξης των διμερών μας σχέσεων.
Σήμερα, το πεδίο με τη σημαντικότερη ανάπτυξη είναι αυτό των επενδύσεων, με τη δραστηριοποίηση εκατοντάδων ελληνικών επιχειρήσεων στην Αίγυπτο, με επενδύσεις ύψους αρκετών δισ. ευρώ, τις οποίες θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε. Είναι εξαιρετικά θετικό που η Αίγυπτος έχει επανέλθει σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης, είναι εξαιρετικά σημαντικό που μια γειτονική χώρα βρίσκεται σε τροχιά σημαντικής ανάπτυξης, διότι αυτή η σημαντική αναπτυξιακή τροχιά μπορεί να συμπαρασύρει εμπορικές και οικονομικές σχέσεις στην ευρύτερη περιοχή. Βεβαίως ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα και η Ελλάδα θα είναι σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης. Ωστόσο, η στενή σχέση και η συνεργασία , εμπορική και οικονομική, μπορεί να δώσει την συμπληρωματικότητα που έχουν ανάγκη οι δύο οικονομίες.
Ευελπιστούμε, λοιπόν, ότι το παράδειγμα αυτό, το παράδειγμα των επενδύσεων και της μεταφοράς τεχνογνωσίας από ελληνικές επιχειρήσεις και από ευρύτερους κλάδους, θα ενισχυθεί και θα επεκταθεί και σε πολλές άλλες διαστάσεις των διμερών οικονομικών σχέσεων.

Εξοχότατε κ. Πρόεδρε,
κ.κ. Υπουργοί,
Κυρίες και κύριοι,
Η ελληνική κυβέρνηση θα εργαστεί για τη φιλία και περεταίρω σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στις δυο φίλες χώρες.
Η παρουσία σας στην Αθήνα, επιβεβαιώνει την κοινή μας βούληση για την άνθιση της οικονομικής μας συνεργασίας ώστε αυτή να ανυψωθεί στο επίπεδο των εξαιρετικών πολιτικών σχέσεων, εκμεταλλευόμενη τις μεγάλες δυνατότητες που ανοίγονται για το μέλλον.
Εκπροσωπούμε δυο χώρες με πολύ μεγάλη ιστορία, δυο λαούς που έφτιαξαν τους σημαντικότερους αρχαίους πολιτισμούς στην περιοχή της Μεσογείου, δυο χώρες που πρέπει να δίνουν το παράδειγμα στην ευρύτερη περιοχή για την ειρηνική συνύπαρξη, την διαρκή ακάματη προσπάθεια για πρόοδο, προκοπή και ευημερία. Και αυτό το παράδειγμα, θέλουμε οι σχέση μας, η σχέση των δύο χώρων να δώσει, να στείλει αυτό το μήνυμα στην ευρύτερη περιοχή που τούτες τις ώρες περνάει μια περίοδο αστάθειας, αποσταθεροποίησης. Να δουλέψουμε μαζί, όχι μόνο για την ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών μας σχέσεων, αλλά να δουλέψουμε μαζί και για την ειρήνη. Για την προώθηση διπλωματικών λύσεων στις μεγάλες κρίσεις και συγκρούσεις στην περιοχή μας. Για τη διπλωματική λύση του συριακού προβλήματος, για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση τόσο του κυπριακού, όσο και του παλαιστινιακού προβλήματος. Είμαι βέβαιος, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, ότι η σύσφιξη, ιδιαίτερα, των χωρών μας θα δώσει θετικό μήνυμα και θα είναι το θετικό παράδειγμα προς όλους τους λαούς της ευρύτερης περιοχής, για να ατενίσουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Να ξεπεράσουμε τις κρίσεις, την οικονομική κρίση, την κρίση αποσταθεροποίησης, την προσφυγική κρίση και να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στους λαούς μας.
Σας ευχαριστώ θερμά, σας καλωσορίζω και πάλι στην Ελλάδα και εύχομαι η επίσκεψή σας αυτή, η επίσημη επίσκεψη, πράγματι να είναι η έναρξη μιας πολύ ουσιαστικής περιόδου στις σχέσεις των χωρών μας.
Σας ευχαριστώ.