Κοινές δηλώσεις με τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης, κ. Μ. Αμπάς

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλωσορίζω σήμερα στην Ελλάδα τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης κ. Αμπάς. Θεωρώ ότι τόσο με την σημερινή επίσκεψη, όσο και με την επίσκεψή μου πρόσφατα στη Ραμάλα αναδεικνύεται η νέα δυναμική που αναπτύσσεται στις ελληνο-παλαιστινιακές σχέσεις. Σχέσεις φιλίας με βάθος στην ιστορία, σχέσεις που δοκιμάστηκαν και σφυρηλατήθηκαν  σε πολύ δύσκολες στιγμές. Και σήμερα, όμως, οι στιγμές είναι δύσκολες στην περιοχή μας, στην ευρύτερη περιοχή. Μας ανησυχεί, ιδιαίτερα, η ευρύτερη περιφερειακή  αποσταθεροποίηση, η άνοδος τρομοκρατικών δυνάμεων, που βασίζονται στον φανατικό φονταμενταλισμό, οι βόμβες  βαρελιών έναντι πολιτών, όπως μας ανησυχεί ιδιαίτερα και η κλιμάκωση της καταπίεσης, της έντασης και της βίας, στην Παλαιστίνη και στο Ισραήλ, δυστυχώς με θύματα αμάχους.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον η ενίσχυση των σχέσεων μας γίνεται ακόμα πιο σημαντική. Είχαμε την ευκαιρία, λοιπόν, σήμερα, να συζητήσουμε με τον Πρόεδρο Αμπάς, για τις εξελίξεις και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα, ως πυλώνας σταθερότητας και ως γέφυρα διαλόγου και συνεργασίας στην περιοχή.

Είχα την ευκαιρία να τονίσω ότι η  Ελλάδα δεσμεύεται ενεργά για την προώθηση μιας λύσης  δύο κρατών που θα διασφαλίζει την εγκαθίδρυση ενός βιώσιμου, ενιαίου  εδαφικά, ανεξάρτητου και κυρίαρχου Παλαιστινιακού Κράτους, επί τη βάση των συνόρων   του 1967 και με πρωτεύουσα τα ανατολικά Ιεροσόλυμα. Ενός κράτους που θα συνυπάρχει ειρηνικά και με ασφάλεια με το Ισραήλ.

Τόνισα επίσης τη σημασία, που αποδίδουμε στον άμεσο τερματισμό  των εποικισμών   και στο σεβασμό του ιστορικού status quo των ιερών τόπων περιλαμβανομένου και του Χαράμ Αλ Σαρίφ, στα ανατολικά Ιεροσόλυμα. Παράλληλα είχαμε την ευκαιρία από κοινού να καταδικάσουμε την τρομοκρατία και να υπογραμμίσουμε την επιτακτική ανάγκη να αρχίσει μια ουσιαστική αξιόπιστη ειρηνευτική διαδικασία με ξεκάθαρο όμως πολιτικό ορίζοντα .  Μια  διαδικασία που θα δώσει ξανά ελπίδα στον παλαιστινιακό λαό, αλλά και στον ισραηλινό λαό, για ένα καλύτερο αύριο, για την ειρηνική συνύπαρξη δύο λαών στην ίδια περιοχή. Ασφαλώς, τονίσαμε στο πλαίσιο αυτό και τη σταθερή και ισχυρή υποστήριξη μας, στο πρόσωπο του Προέδρου Αμπας. Ενός ανθρώπου που είναι σε θέση να προωθήσει δυναμικά αυτή τη διαδικασία. Με τον πρόεδρο Αμπάς υπογραμμίσαμε, παράλληλα, τη σημασία που έχει για την περιοχή μας η δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού  ζητήματος επί  τη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Μια λύση του καθίσταται ολοένα και πιο αναγκαία στο πλαίσιο της ευρύτερης, όπως είπα και πιο πριν  περιφερειακής αποσταθεροποίησης.

Συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε  το συντονισμό μας στο πλαίσιο της συμμετοχής μας σε διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ, η Ε.Ε., ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Τονίσαμε ότι θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ενεργά μια ενιαία στάση από τη ΕΕ, που θα βοηθήσει την έναρξη αξιόπιστων συνομιλιών. Υπογραμμίσαμε ότι η Ελλάδα, ως ευρωπαϊκή αλλά  και μεσογειακή χώρα και πέρα της παραδοσιακής  φιλίας που έχει με τον παλαιστινιακό λαό, έχει τη δυνατότητα να αναπτύσσει σχέσεις με χώρες στην ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα σχέσεις με το Ισραήλ. Έχει τη δυνατότητα ,λοιπόν, να παίζει έναν εποικοδομητικό  ρόλο γεφύρωσης των διαφορών, πάντοτε στα πλαίσια της προσπάθειας να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το παλαιστινιακό πρόβλημα.

Παράλληλα, τονίσαμε ότι στο πλαίσιο της ΕΕ, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις κοινές προσπάθειες ΕΕ – Παλαιστίνης, για την οικοδόμηση σύγχρονων θεσμών στην Παλαιστίνη. Αναφερθήκαμε, βεβαίως, στις επιμέρους δυνατότητες της διμερούς μας συνεργασίας.

Συμφωνήσαμε την ενεργοποίηση της συμφωνίας τεχνολογικής και οικονομικής συνεργασίας, του μνημονίου κατανόησης στη γεωργία και του μνημονίου πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών.

Παράλληλα συμφωνήσαμε να επιταχύνουμε τη σύναψη νέας συμφωνίας διυπουργικής συνεργασίας, ενώ συζητάμε και την απόφαση που ελήφθη από την Ελλάδα για χρήση του όρου Παλαιστίνη από το σύνολο της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης. Και αυτό είναι μια ενέργεια και ένα μήνυμα με ιδιαίτερο συμβολισμό. Από εδώ και στο εξής σε όλα τα Δημόσια έγγραφα του  ελληνικού Κράτους, θα χρησιμοποιείται ο όρος Παλαιστίνη και όχι ο όρος Παλαιστινιακή Αρχή.

Βεβαίως αναδείξαμε το ιδιαίτερο και διαχρονικό ενδιαφέρον μας για το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, τονίζοντας ότι αποτελεί ζωντανό σύνδεσμο μεταξύ των Ορθοδόξων και του Ελληνικού και Παλαιστινιακού λαού. Όπως γνωρίζετε είμαστε ιδιαίτερα ευτυχής που η πρώτη επίσημη επίσκεψη, μετά από  καιρό  του Προέδρου Αμπάς στην Ελλάδα, θα συνδυαστεί με το ψήφισμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που τάσσεται υπέρ της αναγνώρισης  Παλαιστινιακού Κράτους. Ένα ψήφισμα, που πρέπει να υπερηφανευτώ ότι τυγχάνει  μιας ιδιαιτερότητας για τα ελληνικά πολιτικά  πράγματα. Είναι ομόφωνο ψήφισμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Με αυτές τις σκέψεις για άλλη μια φορά σας καλωσορίζω και πραγματικά πιστεύω ότι η επίσκεψη σας  θα συμβάλει σημαντικά τόσο στην ενίσχυση των ιστορικών δεσμών των δύο λαών μας όσο, όμως και στην κοινή μας προσπάθεια για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Παλαιστινιακό μας πρόβλημα.

Μ. ΑΜΠΑΣ: Κύριε Πρωθυπουργέ, σας ευχαριστούμε. Καταρχάς απευθύνομαι στον Πρωθυπουργό και φίλο της χώρας μου,  Αλέξη Τσίπρα. Με κάλεσε να επισκεφθώ την Ελλάδα και εκφράζω την ευχαριστία μου για την παρουσία μου σήμερα στην Αθήνα, στην όμορφη και ιστορική πρωτεύουσα και μεταφέρω τους χαιρετισμούς του λαού της Παλαιστίνης, στον φίλο λαό της Ελλάδας, που απέδειξε ότι είναι ένας λαός που έχει την ιστορία του, τον πολιτισμό, την ανθρωπιά του. Ακόμα θα ήθελα να ευχηθώ στον λαό της Ελλάδας καλές γιορτές και καλή χρονιά  για το 2016. Εύχομαι να είναι μία χρονιά ευτυχισμένη.

Με την ευκαιρία θέλω να πω ότι εκτιμώ βαθύτατα την στήριξη του ελληνικού κράτους και της ελληνικής κυβέρνησης  στον παλαιστινιακό λαό, επειδή καταλαβαίνουν τα δεινά που περνάει ο λαός της Παλαιστίνης, και σας ευχαριστούμε αγαπητοί φίλοι. Θέλω αύριο στο ελληνικό κοινοβούλιο  να συναντηθώ με όλα τα πολιτικά κόμματα και τον Πρωθυπουργό, κ. Τσίπρα, με τον οποίο έχουμε κάνει και πολλές συναντήσεις. Εκφράζω, επίσης, τις ευχαριστίες μου στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κύριο Προκόπη Παυλόπουλο. Είχαμε καλές και εποικοδομητικές συναντήσεις με τον κύριο Τσίπρα, όσον αφορά την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Παλαιστίνης και την δημιουργία διυπουργικής Επιτροπής μεταξύ των δύο χωρών. Τον ενημέρωσα για αυτά που περνάει ο λαός της Παλαιστίνης και τα δεινά από την κατοχή της από τους Ισραηλινούς. Εμείς, ζητάμε την ειρήνευση με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Ζητάμε να υπάρχει ακύρωση της κατοχής της  Παλαιστίνης και του πληθυσμού της και να απελευθερωθούν οι αιχμάλωτοι Παλαιστίνιοι από τις φυλακές του Ισραήλ, και να λυθεί το θέμα Παλαιστινίων προσφύγων και της επιστροφής τους στην Παλαιστίνη. Ο λαός μας και τα εδάφη μας χρειάζονται υπεράσπιση από την Διεθνή Κοινότητα για να έχουμε την ελευθερία και την δημοκρατία μας, και να ζούμε όπως ζούνε οι άλλοι λαοί. Να σηκώσουμε και την σημαία της Παλαιστίνης, και τα ανατολικά Ιεροσόλυμα να είναι πρωτεύουσα της Παλαιστίνης. Συμφωνώ με όλα όσα ανέφερε ο Πρωθυπουργός, κ. Τσίπρας, και δεν έχουμε καμία διαφωνία μαζί του. Εμείς θέλουμε ειρήνευση με τους γείτονες Ισραηλινούς, με βάση τα σύνορα του 1967, επειδή η συνέχιση της κατοχής των Παλαιστινιακών εδαφών και η συνέχιση των εποικισμών δεν θα φέρει τα κατάλληλα αποτελέσματα και θα είναι χάσιμο χρόνου. Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία να υπάρχει ειρήνευση στην περιοχή και λύση του Παλαιστινιακού.

Ανταλλάξαμε με τον κύριο Τσίπρα τις απόψεις μας για τα περιφερειακά ζητήματα της περιοχής και πώς μπορούν να λυθούν με διάλογο και με δημοκρατικό και πολιτικό τρόπο. Γι’ αυτό εμείς στηρίζουμε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας ώστε να μπορέσουμε να χτυπήσουμε τις πηγές της τρομοκρατίας. Ακόμα εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας για την στήριξη μας και από τα άλλα κράτη που μας στηρίζουν. Θέλουμε από την Διεθνή Κοινότητα να συμβάλει στην λύση του Παλαιστινιακού ζητήματος. Υπάρχουν προσπάθειες να λυθεί το θέμα της Συρίας, της Λιβύης, της Υεμένης. Και εμείς θα θέλαμε να υπάρχουν προσπάθειες με την ίδια μέριμνα, για την λύση του Παλαιστινιακού ζητήματος. Να είναι προτεραιότητα το Παλαιστινιακό. Ζητάμε από τα κράτη, τα πέντε συν ένα, που έκαναν προσπάθειες για να τερματιστεί το θέμα των πυρηνικών όπλων στο Ιράν, και αυτά τα κράτη να συμβάλουν στην λύση του Παλαιστινιακού ζητήματος.

Για άλλη μία φορά να εκφράζω τις ευχαριστίες μου. στον κύριο Τσίπρα και στην Ελλάδα για την αλληλεγγύη που έχετε δείξει ώστε οι Παλαιστίνιοι να έχουν το δικό τους κράτος. Τέλος κύριε Πρωθυπουργέ εκφράζω στον λαό της Ελλάδος και στην Ελλάδα να πραγματοποιηθούν όλες οι ευχές για ευημερία και να λυθεί το οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Είμαστε σίγουροι ότι η Ελλάδα θα έχει την ευημερία. Ζήτω η Ελληνό-Παλαιστινιακή Φιλία!

Α. ΚΕΝΑΦΑΝΙ (Παλαιστίνιος δημοσιογράφος): Η Παλαιστίνη και η Ελλάδα χαρακτηρίζονται από τις καλές σχέσεις και την προσέγγιση των απόψεων σχετικά με διάφορα θέματα και παρά την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους από τις 138 χώρες σε  σύνολο 193 χωρών μελών του ΟΗΕ, γιατί καθυστερεί η απόφαση της Ελλάδας να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης; Ερώτηση στον κύριο Πρόεδρο. Υπάρχει έκδοση νέου διαβατηρίου που φέρει το όνομα Κράτος της Παλαιστίνης, αντί του προηγούμενου διαβατηρίου που φέρει την ονομασία Παλαιστινιακή Αρχή;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι όλοι γνωρίζουν, και εσείς γνωρίζετε πάρα πολύ καλά τις θέσεις μας. Ωστόσο, ταυτόχρονα όλοι γνωρίζουν και εμείς γνωρίζουμε ότι μία βιώσιμη λύση μπορεί να έρθει μόνο μέσα από ουσιαστικές συνομιλίες. Και θέλουμε η Ελλάδα, ακριβώς γιατί είναι μία χώρα με ιδιαίτερη θέση στον παγκόσμιο χάρτη, είναι μία χώρα της ΕΕ που παίζει ιδιαίτερο ρόλο στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, είναι μία χώρα που έχει παραδοσιακά πολύ στενές φιλικές, αδελφικές σχέσεις με τον Παλαιστινιακό λαό, τον Αραβικό κόσμο, ταυτόχρονα όμως και σχέσεις συνεργασίας και με το Ισραήλ, θα παίξει έναν ουσιαστικό ρόλο σε αυτές τις διαδικασίες και σε αυτές τις ουσιαστικές συνομιλίες. Γι’ αυτό τον λόγο όταν ο χρόνος κριθεί κατάλληλος, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική και θετική συμβολή στην ειρηνευτική διαδικασία, η Ελλάδα θα προχωρήσει στα αναγκαία βήματα. Ως τότε επιτρέψτε μας να είμαστε εμείς αυτοί που θα κρίνουμε πως μπορεί ο ρόλος της Ελλάδας να είναι περισσότερο εποικοδομητικός, σε αυτήν την διαδικασία και σε αυτήν την κατεύθυνση.

Μ. ΑΜΠΑΣ: Όσον αφορά το διαβατήριο με το όνομα Παλαιστίνη τώρα πρόκειται να προβούμε στην αλλαγή του διαβατηρίου και την έκδοση νέου διαβατηρίου και αυτό ίσως εντός ενός έτους, ίσως και λιγότερο. Έχουμε αλλάξει όλα τα έγγραφα τα οποία εκδίδονται συνήθως από υπουργεία ή από τις Δημόσιες Υπηρεσίες. Οπότε φέρουν πλέον το όνομα της Παλαιστίνης και δεν δεχόμαστε από κανέναν να φέρει την ονομασία Παλαιστινιακή Αρχή.

Σ. ΣΙΔΕΡΗΣ (ΑΠΕ-ΜΠΕ): Έχω μια ερώτηση για τον Πρόεδρο και μια για τον Πρωθυπουργό. Κύριε Πρόεδρε, η Παλαιστίνη έχει τύχει διεθνούς υποστήριξης από δεκάδες κράτη και επειδή με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας έχετε συζητήσει σε όλες τις συναντήσεις και την περιφερειακή κατάσταση, μια πτυχή της κρίσης στην περιοχή είναι και το Κουρδικό. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, η Παλαιστίνη που έχει υποφέρει τόσα δεινά στην προσπάθεια να αναγνωριστεί ως κράτος, ποια στάση έχει στη δημιουργία κουρδικού κράτους; Και για τον Πρωθυπουργό: Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι το Ισραήλ και η Τουρκία αποκαθιστούν τις σχέσεις τους. Μια πτυχή των πληροφοριών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι  ότι συζητείται και η δημιουργία αγωγού από την Μεσόγειο μέσω Τουρκίας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω πως επηρεάζει την πολιτική συμπεριφορά της Ελλάδας το θέμα αυτό και συνολικά η αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών.

Μ. ΑΜΠΑΣ: Εμείς, ο παλαιστινιακός λαός, που έχει υποφέρει από την απόρριψη, την αμέλεια και έχει υποφέρει από τον αποκλεισμό για αρκετά χρόνια -ζητούσε και εξακολουθεί να ζητάει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης-  δεν μπορούμε  να αφαιρέσουμε αυτό το δικαίωμα από οποιονδήποτε λαό, συμπεριλαμβανομένων και των Κούρδων. Αυτή είναι η θέση μας, αυτή είναι η άποψή μας, αυτή είναι η πεποίθησή μας. Δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να ζητά κάτι το οποίο δεν το επιτρέπουμε σε κάποιον άλλον να το ζητήσει ως δικαίωμα.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να σας απαντήσω με ειλικρίνεια. Δεν γνωρίζω αν στην επανέναρξη φυσιολογικών σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας υπάρχει κάποιο εξειδικευμένο σχέδιο για μια πιθανή ενεργειακή συνεργασία. Ωστόσο δεν μπορώ να απαντήσω στην ειδική πτυχή του ερωτήματός σας. Θα σας απαντήσω όμως γενικά, λέγοντάς σας ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει έναν ρόλο ιδιαίτερα ενεργό στην ευρύτερη περιοχή, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Θα διαπιστώσατε ότι το τελευταίο διάστημα έχει και μια σειρά από τριμερούς φύσεως συνεργασίες, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, συνεργασίες που δεν στρέφονται εναντίον κάποιου τρίτου. Αλλά, που έχουν ως στόχο να αναδείξουν τον δρόμο της στενής συνεννόησης και συνεργασίας, προκειμένου να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε δυνατότητες στην ευρύτερη περιοχή. Και βεβαίως δυνατότητες μας δίνει και η αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων στην νοτιοανατολική Μεσόγειο. Και η Ελλάδα μπορεί να παίξει έναν σημαντικό ρόλο, ακριβώς διότι είναι η πύλη εισόδου αυτών των ενεργειακών κοιτασμάτων, των ενεργειακών διαδρόμων προς την Ευρώπη. Υπό αυτή την έννοια, εμείς ακολουθούμε μια στρατηγική που δεν έχει σαν βασικό χαρακτηριστικό να στρεφόμαστε εναντίον τρίτων, αλλά να παίζουμε έναν ρόλο δημιουργικό, ενεργητικό, προκειμένου να αξιοποιούμε υπάρχουσες δυνατότητες. Και ταυτόχρονα να δίνουμε την προοπτική της αξιοποίησης πηγών μέσα από τη συνεργασία και όχι μέσα από συγκρούσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα. Έχουμε μπροστά μας μεγάλες προκλήσεις, μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις είναι η προσπάθεια για την επίλυση του παλαιστινιακού προβλήματος που είναι κλειδί για την ασφάλεια και σταθερότητα σε μια πολύπαθη περιοχή. Αλλά, ταυτόχρονα , κλειδί είναι και η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, όπου πρέπει να επισημάνουμε ότι είναι ένα πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί από την παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματος Κύπρου. Με αυτή την έννοια θεωρώ ότι οι προσπάθειες για την επίλυση των δυο αυτών προβλημάτων πρέπει να ενταθούν, διότι αν υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη επίλυση, θα αλλάξει ριζικά ο χάρτης στην ευρύτερη περιοχή προς όφελος των λαών. Στην κατεύθυνση αυτή εμείς θα συνεχίσουμε: Διμερείς, τριμερείς συνεργασίες με στόχο –επαναλαμβάνω- την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων προς όφελος των λαών.

Και μιας και μου δίνεται η δυνατότητα, να σας πω ότι παρόμοιες συνεργασίες δεν έχουμε μόνο στον χώρο της Ν.Α Μεσογείου, αλλά και βόρεια. Είμαστε σε πολύ στενή επαφή με την Βουλγαρία, ο τούρκος Πρωθυπουργός μας πρότεινε στη συνάντηση που είχα μαζί του στις Βρυξέλλες να συνεργαστούμε τριμερώς, Τουρκία-Βουλγαρία- Ελλάδα. Είμαστε ανοιχτοί διότι θεωρούμε ότι οποιαδήποτε συνεργασία που μπορεί να συμβάλλει στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των ενεργειακών αποθεμάτων ή των διαδρόμων της ενέργειας που θα δώσουν προστιθέμενη αξία στην περιοχή και φυσικά στη χώρα μας, οποιαδήποτε τέτοια συνεργασία για μας είναι ευπρόσδεκτη.