Προσφώνηση του Πρωθυπουργού και αντιφώνηση του Πρωθυπουργού της Γαλλικής Δημοκρατίας, κ. Μ. Βαλς, κατά την υποδοχή στο Μέγαρο Μαξίμου

Α.ΤΣΙΠΡΑΣ: Η επίσκεψή σας στην Ελλάδα, σε συνέχεια της επίσκεψης του Προέδρου Ολάντ στα τέλη του προηγούμενου χρόνου, επιβεβαιώνει την πολύ στενή σχέση συνεργασίας και αλληλοκατανόησης ανάμεσα στις χώρες μας. Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα και η Γαλλία μοιράζονται κοινές αξίες. Και βρεθήκαμε πολλές φορές στην κοινή ευρωπαϊκή μας διαδρομή, υπερασπιζόμενοι, από την ίδια πλευρά, δημοκρατικές κατακτήσεις των λαών μας και ένα όραμα για μια Ευρώπη με κοινωνική συνοχή.

Αυτή την κοινή ιστορία, τον κοινό βηματισμό τον συνεχίζουμε και σήμερα. Η κυβέρνησή σας στάθηκε σε πολύ δύσκολες στιγμές  για την Ελλάδα, για τον ελληνικό λαό, πέρσι το καλοκαίρι, δίπλα μας και αυτό είναι κάτι που οφείλουμε όλοι να το αναγνωρίσουμε. Και πιστεύω ότι το γεγονός ότι σήμερα είστε εδώ και επιμείνατε να γίνει αυτή η επίσκεψη, να μην αναβληθεί – παρά τις δυσκολίες και καιρικές δυσκολίες, που αντιμετωπίζετε αυτές τις μέρες – σηματοδοτεί την αταλάντευτη στάση στήριξης αυτής της κοινής πορείας και της συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες μας.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά γι’ αυτό και να σας διαβεβαιώσω ότι έρχεστε σε μια περίοδο που η Ελλάδα έχει περάσει πια τις δύσκολες στιγμές της προηγούμενη χρονιάς. Γυρίζουμε σελίδα. Μπορούμε να έχουμε περισσότερη αισιοδοξία για το μέλλον. Τώρα, λοιπόν, πρέπει να σχεδιάσουμε τα βήματα της επιστροφής στην ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη. Η στήριξή σας σε αυτή τη νέα εποχή θα είναι εξίσου σημαντική με αυτήν που μας παρείχατε την προηγούμενη δύσκολη περίοδο.

 

Μ. ΒΑΛΣ: Αγαπητέ Αλέξη, σε ευχαριστώ για την υποδοχή σου. Στην Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή είδαμε μια πάρα πολύ ωραία επιγραφή που έλεγε ότι η Σχολή αυτή δημιουργήθηκε σε ένδειξη φιλίας και τιμής προς την αρχαία Ελλάδα και σε ένδειξη φιλίας προς τη σημερινή Ελλάδα. Και νομίζω ότι μετά από  150 χρόνια ισχύουν όλα αυτά.

Στηρίξαμε την Ελλάδα για να παραμείνει στην ευρωζώνη και στηρίξαμε τις θαρραλέες μεταρρυθμίσεις σας. Η Ελλάδα βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης, τις αξίες της , την ιστορία της, με  τον ρόλο που διαδραματίζει σήμερα, για τους Έλληνες που υπέφεραν πολύ από την οικονομική κρίση και για τη Γαλλία, καθώς και για την Ευρώπη. ‘Εχουμε ανάγκη την Ελλάδα. Και τώρα έχει περατωθεί μια περίοδος και θα ανοιχθεί μια περίοδος ανάπτυξης για τις επενδύσει και για τους Γάλλους επενδυτές. Και ελπίζω ότι θα είναι περίοδος ανάπτυξης, ελπίδας και απασχόλησης για όλους τους Έλληνες.

Έχουμε να επεξεργαστούμε  πολλούς φακέλους, από κοινού, για το μέλλον της Ευρώπης. Και ξέρουμε ότι η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή και η Γαλλία είναι αλληλέγγυα για να μπορέσουμε  να οικοδομήσουμε ένα πρότυπο ανάπτυξης με βάση τα δικαιώματα των μισθωτών και των πολιτών μας γενικότερα.

Σας ευχαριστούμε για την υποδοχή που μας επιφυλάξατε και μπορείτε, βεβαίως, και πάλι να υπολογίζετε σε μας.

Η Ελλάδα και η Γαλλία, από κοινού, προχωρούν σε πολλούς τομείς και σε θέματα παιδείας, πολιτιστικά, νεολαίας. Και βεβαίως η επίσκεψή μου θα έχει και τη σφραγίδα της εμπιστοσύνης και της ελπίδας. Σας ευχαριστώ.