Δηλώσεις του Πρωθυπουργού από την πυρόπληκτη Θάσο

https://www.youtube.com/watch?v=UuREBxgcww8

Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να δούμε από ψηλά τα μέτωπα της πυρκαγιάς και να δούμε πραγματικά ένα σπάνιο φαινόμενο. Εκατοντάδες εστίες οι οποίες προκλήθηκαν από ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο καιρικό φαινόμενο, από μια ξηρή καταιγίδα το βράδυ της Παρασκευής, με δεκάδες κεραυνούς, χωρίς, όμως, ίχνος βροχής και ταυτόχρονα από μια συστοιχία συγκυριών.

Στο νησί δεν έβρεξε, ενώ σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα έχει βρέξει πάρα πολύ νερό και ταυτόχρονα είχαμε πάρα πολύ ισχυρούς ανέμους, ειδικά στην περιοχή της Θάσου.

Από την πρώτη στιγμή φέραμε το σύνολο των δυνάμεων, των εναέριων μέσων και μεγάλη δύναμη επίγειων μέσων της Πυροσβεστικής, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τρία παράλληλα μεγάλα μέτωπα.

Σήμερα η εικόνα είναι καλύτερη από τις δύο προηγούμενες ημέρες. Ευελπιστούμε ότι μέσα στην ημέρα τα μέτωπα της πυρκαγιάς να έχουν τεθεί υπό έλεγχο. Εν τούτοις, η καταστροφή είναι πολύ μεγάλη. Και θα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, προκειμένου να υπάρχει μία στοιχειώδης αποκατάσταση των ζημιών, των πληγέντων, αλλά ταυτόχρονα μία πρόνοια για αντιπλημμυρικά έργα. Διότι μπορεί μέχρι σήμερα να μην έχει βρέξει στη Θάσο, αλλά σίγουρα θα έχει βροχές το επόμενο διάστημα και δεν πρέπει να αλλάξει ο χάρτης του νησιού.

Η Θάσος – να το πω αυτό – παραμένει στολίδι στο Βορειοανατολικό Αιγαίο. Είναι μεγάλη η καταστροφή μεν, αλλά η Θάσος έχει τεράστια αποθέματα πρασίνου και θα παραμείνει ένα πολύ σημαντικός τουριστικός προορισμός.

Σήμερα είχαμε, λοιπόν, την ευκαιρία πέραν της καταγραφής να αποφασίσουμε και κάποια επόμενα βήματα. Άμεσα, τις επόμενες ημέρες, αμέσως μετά την κατάσβεση θα έρθει ειδικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος drone για να καταγράψει από ψηλά και να χαρτογραφήσει τις πληγείσες περιοχές. Θα έχουμε άμεση καταγραφή με κλιμάκια τόσο του Δήμου όσο και της Περιφέρειας, αλλά και του υπουργείου Υποδομών, των ζημιών. Κυρίως των ζημιών σε υποδομές, υλικοτεχνικές υποδομές, σπίτια, γεωργικές ζημιές, αγροτικές ζημιές και ζημιές βεβαίως που έχουν να κάνουν με μελίσσια, με κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Θα έχουμε  μια πλήρη καταγραφή, προκειμένου να προβούμε άμεσα και στις αποζημιώσεις. Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις σε γεωργούς, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μέσω του ΕΛΓΑ, θα αναλάβει άμεσα. Σε ό,τι αφορά στους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους, το υπουργείο Υποδομών θα δώσει τη δυνατότητα μιας αποζημίωσης για επανακατασκευή οικιών. Θα υπάρχει η δυνατότητα μιας αποζημίωσης κατά 80% από χρήματα του Υπουργείου Υποδομών, του Κράτους και 20% από μακροχρόνιο δανεισμό.

Από εκεί και πέρα, θα προβούμε άμεσα στις μελέτες, αλλά και στην υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων. Θα έρθω σε λίγο σε επικοινωνία και με τον Υπουργό Άμυνας, προκειμένου να δούμε και τη δυνατότητα να έρθει στο νησί κλιμάκιο του Μηχανικού του Στρατού, προκειμένου να δούμε άμεσα τι μπορεί να γίνει για να προλάβουμε πιθανές βροχοπτώσεις το επόμενο διάστημα. Αλλά θα προχωρήσουμε άμεσα και μελέτες, προκειμένου να έχουμε τα πρώτα σημαντικά έργα για την αντιπλημμυρική προστασία. Και βεβαίως θα κινηθούμε και στην κατεύθυνση της γρήγορης αναδάσωσης. Όλοι έχουμε τις μνήμες από τις μεγάλες πυρκαγιές του ’85 και του ’89, που ένα μέρος της έχει αναδασωθεί μέχρι σήμερα.

Θέλω κλείνοντας να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ και να δώσω τα συγχαρητήριά μου στους ανθρώπους της Πυροσβεστικής, αλλά και σε άνδρες και γυναίκες εθελοντές που από την πρώτη στιγμή βρισκόντουσαν στην πρώτη γραμμή των μετώπων. Ιδιαίτερα, να ευχηθώ καλή ανάρρωση στους πέντε άνδρες της Πυροσβεστικής που τραυματίστηκαν στην προσπάθεια να έρθουν αντιμέτωποι με τις φλόγες. Να δώσω, βεβαίως, και συγχαρητήρια στους αφανείς αυτούς ήρωες, στους πιλότους, που σε πολύ δύσκολες συνθήκες φέτος όλη τη χρονιά, γιατί ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά σε όλη την Ελλάδα και πάνω που νομίζαμε ότι έχει τελειώσει η δυσκολία, στα μέσα του Σεπτέμβρη έρχεται και μια πυρκαγιά στη Θάσο από εξαιρετικά απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα. Να τους συγχαρούμε όλους αυτούς τους ανθρώπους, αλλά όχι μόνο να τους συγχαρούμε, αλλά να δεσμευτούμε πως θα κάνουμε ό,τι μπορούμε στο μέλλον για να ενισχύσουμε την υλικοτεχνική τους υποδομή.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φορολογικά θα γίνει κάτι στο νησί; Με απαλλαγές, ό,τι έγινε στη Λευκάδα και τη Χίο;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καταγράψαμε το αίτημα από την πλευρά των φορέων και ό,τι συνέβη στη Λευκάδα και τη Χίο, θα το δούμε να γίνεται και στη Θάσο. Σε ό,τι αφορά τους πληγέντες, οπωσδήποτε. Βεβαίως, υπήρξαν και διάφορα άλλα αιτήματα που τα καταγράψαμε και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Πάντως, εγώ θέλω να κλείσω δίνοντας το μήνυμα ότι, παρά τη ζημιά που είναι σημαντική, η Θάσος παραμένει ένας εξαιρετικά όμορφος τουριστικός προορισμός. Και ο τουρισμός πήγε καλά φέτος και θα συνεχίσει να πηγαίνει καλά, γιατί έχει μέλλον ακόμη ο Σεπτέμβρης και ο Οκτώβρης.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπήρξε ολιγωρία; Γιατί τηλεφώνησε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από τον νομό Καβάλας και του απάντησαν…

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εσείς είσαστε εδώ και έχετε εικόνα ότι από την πρώτη στιγμή υπήρξε μια πρωτοφανής κινητοποίηση. Από την πρώτη στιγμή, γιατί  μέσα στη συγκυρία των ατυχών περιστατικών που περιέγραψα, ήμασταν τυχεροί ότι δεν υπήρχαν πουθενά αλλού στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή φωτιές. Και άρα, μπορούσαμε να φέρουμε όλα τα μέσα από την πρώτη στιγμή, με εξαίρεση κάποια που επιχειρούσαν στο Άγιον Όρος, όπου και εκεί από κεραυνούς είχαμε κάποιες πυρκαγιές.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η γραμματέας είπε στον βουλευτή να ξαναπάρει στις 3. Να ενοχλήσει τον υπουργό στις 3. Έχει συζητηθεί πάρα πολύ και γι’ αυτό ζητάμε μια απάντηση….

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Επειδή το επάγγελμά σας είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον και μπορείτε να κάνετε live ρεπορτάζ και να καταγράφετε τα πάντα, πρέπει, λοιπόν, να πω ότι το είδα και εγώ αυτό το περιστατικό. Το πρόβλημα ήταν ότι ο βουλευτής έπαιρνε όχι στο υπουργείο το άμεσα υπεύθυνο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Έψαχνε να βρει τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος ήταν ήδη από το πρωί, από τα χαράματα, στο Κέντρο Επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη και βεβαίως λίγο αργότερα ήταν και στο ίδιο το νησί. Όταν, λοιπόν, παίρνετε σε άλλο υπουργείο είσαστε αντιμέτωποι με τον δαίμονα της γραφειοκρατίας. Η ουσία είναι ότι εδώ στη Θάσο η κρατική μηχανή, παρά τις δυσκολίες που έχει, αντιμετώπισε την κατάσταση όσο πιο έγκαιρα γινόταν. Ήταν εδώ από την πρώτη στιγμή. Πρέπει να δούμε, όμως, πώς αυτούς τους ανθρώπους θα τους ενισχύσουμε. Ήμασταν τυχεροί, επαναλαμβάνω, που είχαμε τη δυνατότητα να έχουμε 15 εναέρια μέσα από την πρώτη ημέρα στο νησί, γιατί δεν είχαμε αλλού πυρκαγιές. Αν, όμως, είχαμε και αλλού πυρκαγιές ή αν αυτή η φωτιά ήταν στα μέσα του Ιούλη, που έχουμε σε όλη την Ελλάδα τέτοια γεγονότα, θα ήμασταν σε πολύ πιο δύσκολη θέση. Άρα, αυτό το οποίο πρέπει να δούμε τώρα, είναι πώς θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε τη δουλειά αυτών των ανθρώπων, που δίνουν τη μάχη με αντίξοες συνθήκες.