Ομιλία του Πρωθυπουργού στη Σύνοδο των Ηγετών για το Προσφυγικό υπό τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για τη σημερινή, σημαντική του πρωτοβουλία.

Θα ήθελα, επίσης, να ευχαριστήσω την κα. Γιούσρα Μαρντίνι* για τα λόγια της και το κουράγιο της. Τυχερή που επιβίωσε στα κύμματα της Μεσογείου όπου παρά τις προσπάθειές μας χάθηκαν πολλές ζωές. Τυχερή που δεν εγκλωβίστηκε στην Ελλάδα τις μέρες που τα βόρεια σύνορά μας έκλεισαν, αφνιδίως και μονομερώς. Με υποστήριξη χωρών  και ξενοφοβικών δυνάμεων που ορθώνουν τείχη και φράκτες προκειμένου να προστατευθούν από “επικίνδυνους” ανθρώπους σαν τη Γιούσρα. Αυτό είναι ντροπιαστικό για την Ευρώπη.

Η προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζουμε σήμερα αποτελεί παγκόσμια πρόκληση. Είτε θα καταφέρουμε να την διαχειριστούμε συλλογικά, συνεκτικά και στη βάση του διεθνούς δικαίου είτε θα αποτύχουμε.

Ένα από τα σημεία του κόσμου όπου αυτό δοκιμάζεται περισσότερο σήμερα, είναι η Ελλάδα. Μια χώρα που αντιμετώπισε εισροές 1,2 εκατομμυρίου προσφύγων και μεταναστών σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο. Όπου περίπου 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι, αφού τα βόρεια σύνορά μας έκλεισαν λόγω μονομερών ενεργειών άλλων. Αν μιλούσαμε, π.χ. για τη Μεγάλη Βρετανία, αυτός ο αριθμός θα αναλογούσε σε ένα πληθυσμό 520.000 προσφύγων και μεταναστών!

Η Ελλάδα είναι μια χώρα της οποίας οι κάτοικοι αποδεικνύουν την υποστήριξη τους παρά την οικονομική κρίση που οι ίδιοι αντιμετωπίζουν. Μια χώρα της οποίας η Υπηρεσία Ασύλου – η οποία δεν υπήρχε καν πριν από τρία χρόνια – διαχειρίζεται τον τέταρτο μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων ασύλου στην Ευρώπη. Της οποίας η αρχές, μαζί με τις ευρωπαϊκές και τις τουρκικές αρχές, προσπαθούν να εφαρμόσουν  την πολύ δύσκολη αλλά αναγκαία Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, οδηγώντας σε δραστική μείωση των ροών και, το σημαντικότερο, των θανάτων στο Αιγαίο Πέλαγος. Αντικαθιστώντας την παράτυπη, επικίνδυνη διαδρομή του Αιγαίου με μια νόμιμη οδό προς την Ευρώπη.

Αν αυτή η προσπάθεια που συντελείται στην Ελλάδα – με υποστήριξη από πολλές χώρες της ΕΕ – αποτύχει, οι μόνοι κερδισμένοι σε όλη την Ευρώπη θα είναι οι πλέον ξενοφοβικές και εθνικιστικές  φωνές. Δυνάμεις που πιστεύουν ότι η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου αποτελεί πολυτέλεια και πως ο διαμοιρασμός της ευθύνης αποτελεί απαράδεκτη επιβολή.

Για αυτόν τον λόγο, σήμερα περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε μια ισχυρή διεθνή πρωτοβουλία που θα ορίσει ένα νέο παγκόσμιο πλαίσιο για διαχείριση προσφύγων και θα αποδυναμώσει την ξενοφοβική αντι-μεταναστευτική ατζέντα.

Το πλαίσιο αυτό οφείλει να ενισχύσει:

  • την υποστήριξη σε χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες,
  • τις επιστροφές ατόμων που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας, καθώς και την επανεγκατάσταση και μετεγκατάσταση αυτών που το έχουν ανάγκη,
  • τις πρωτοβουλίες για αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών της μετανάστευσης, συμπεριλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την ειρήνευση στη Συρία
  • την αστυνομική συνεργασία ενάντια σε δίκτυα εμπορίας ανθρώπων.

Σήμερα,  ένα τέτοιο παγκόσμιο πλαίσιο είναι πιο αναγκαίο από ποτέ. Και αυτό το γνωρίζουμε στην Ελλάδα πολύ καλά.

 

*Η Γιούσρα Μαρντίνι είναι Σύρια πρόσφυγας, που έφτασε κολυμπώντας στην Ελλάδα και στη συνέχεια αγωνίστηκε στην κολύμβηση εκπροσωπώντας την Ομάδα Προσφύγων Αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016.