Συνάντηση του Πρωθυπουργού με Ανώτατους Δικαστικούς Λειτουργούς

Ο Πρωθυπουργός είχε σήμερα  το πρωί προγραμματισμένη συνάντηση με Ανώτατους Δικαστικούς Λειτουργούς προκειμένου να συζητηθούν ζητήματα του δικαστικού κλάδου. Στη συνάντηση συμμετείχαν η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, κα. Βασιλική Θάνου, η Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κα. Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, κ. Νίκος Σακελλαρίου, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κα. Ξένη Δημητρίου, η Γενική Επίτροπος της Επικράτειας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, κα. Ευτυχία Φουντουλάκη, καθώς και ο Γενικός Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κ. Μιχάλης Ζύμης. Από την πλευρά της Κυβέρνησης, συμμετείχαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Νίκος Παρασκευόπουλος, ο Γ.Γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής, κ. Φραγκίσκος Κουτεντάκης, και ο Γ.Γ. Πρωθυπουργού, κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν σημαντικά λειτουργικά ζητήματα της Δικαιοσύνης, καθώς και η διαμόρφωση του ειδικού μισθολογίου του δικαστικού κλάδου.

Η πρόταση της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου διαμορφώνει ένα νέα δικαιότερο πλαίσιο καθορισμού των αμοιβών των κρατικών λειτουργών. Δεν υπάρχει καμία ονομαστική μείωση μισθών, ενώ θα υπάρξουν και αυξήσεις για το ένα τρίτο των λειτουργών. Επιπλέον, ενσωματώνονται όλα τα επιδόματα στον μισθό, ικανοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημα του δικαστικού κλάδου, ενώ διατηρούνται τα επιδόματα ειδικών καθηκόντων και μεταπτυχιακών σπουδών.

Σε ό,τι αφορά στην απόδοση του έτερου ήμισυ των δεδικασμένων από το ΣτΕ αναδρομικών,  ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα αποδοθούν στους δικαιούχους, καθώς η Πολιτεία οφείλει να σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις, κατά τρόπο που δε θα θέτει σε αμφισβήτηση την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Παράλληλα, συζητήθηκαν και ζητήματα σχετικά με την αύξηση του αριθμού των δικαστικών ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα στελέχωσης των δικαιοδοτικών οργάνων, που ανακύπτουν από την ένταση της προσφυγικής κρίσης και των απαραίτητων διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.

Στόχος των παραπάνω μέτρων είναι να ενισχυθεί η Δικαιοσύνη και η ανεξαρτησία αυτής στην άσκηση των κατά το Σύνταγμα καθηκόντων της, με πλήρη σεβασμό στο ρόλο της και στη σχέση της με την Εκτελεστική και τη Νομοθετική Εξουσία της Πολιτείας.

 

Υποδεχόμενος τους Ανώτατους Δικαστικούς Λειτουργούς νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός δήλωσε:

“Καταρχάς θα ήθελα να απολογηθώ που καθυστέρησα να ανταποκριθώ στο αίτημά σας για συνάντηση εδώ και μια εβδομάδα. Όπως βλέπετε, οι εξελίξεις τρέχουν και καθημερινά το πρόγραμμά μας είναι πολύ γεμάτο. Εντούτοις, θα ήθελα να σας πω ότι έχουμε κάνει μια πολύ καλή επεξεργασία, την οποία θα σας παρουσιάσουμε. Έχουμε μαζί μας τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής [Φραγκίσκο Κουτεντάκη] του Υπουργείου Οικονομικών που θα σας παρουσιάσει την πρόταση που αφορά στα ειδικά μισθολόγια.

Πιστεύω ότι γίνεται μία προσπάθεια ουσιαστική, να μπορέσουμε να διατηρήσουμε, χωρίς καμία μείωση, τις ισχύουσες αμοιβές για τους δικαστικούς υπαλλήλους και μία αναδιάρθρωση, η οποία δίνει προοπτική δικαιοσύνης, με βάση βεβαίως τις δημοσιονομικές δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζουμε. Αλλά νομίζω ότι είναι μία μεταρρύθμιση στα μισθολόγια που θα δώσει τη δυνατότητα να αποτυπωθεί με δικαιοσύνη η δυνατότητα εξέλιξης και σε κάποιες περιπτώσεις οι αναγκαίες αυξήσεις στους μισθούς εκείνων των λειτουργών που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας. Και νομίζω πως είναι αναγκαίο αυτό να γίνει, υπό την έννοια ότι πράγματι τα τελευταία χρόνια, κυρίως τα πέντε χρόνια της κρίσης, υπήρξαν πολύ μεγάλες ονομαστικές μειώσεις που απαξιώνουν, θα έλεγα, τον ρόλο λειτουργών που διαχειρίζονται πάρα πολύ κρίσιμα ζητήματα.

Βεβαίως, αντιλαμβάνεστε ότι ακόμη βρισκόμαστε σε μία περίοδο προσαρμογής και οι δυνατότητες που έχουμε είναι περιορισμένες. Εντούτοις, προσπαθούμε με δικαιοσύνη, με αίσθηση δικαίου, και με προσπάθεια να κατανείμουμε με δικαιοσύνη και τα βάρη, αλλά και τις όποιες δυνατότητες προκύπτουν να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα.

Θα σας το παρουσιάσουμε και θα το κρίνετε εσείς και, φυσικά, οι Ενώσεις και οι ίδιοι οι λειτουργοί στον χώρο της δικαιοσύνης. Και όχι μόνο, διότι τα ειδικά μισθολόγια αφορούν στρατιωτικούς, τους ένστολους με την ευρύτερη έννοια, τους αστυνομικούς, αλλά και τους πανεπιστημιακούς καθηγητές, τον διπλωματικό κλάδο, τους γιατρούς. Νομίζω, λοιπόν, ότι είμαστε κοντά.”