Χαιρετισμός στη Διεθνή Διάσκεψη για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε Περιοχές Συγκρούσεων, στο Αμπού Ντάμπι

_a508452Υψηλότατε, Εξοχότατοι, αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκληση και την εξαιρετική φιλοξενία τους διοργανωτές, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Γαλλία, στη σημερινή Διάσκεψη.

Ο κόσμος βιώνει μια ανησυχητική κλιμάκωση βίας και εξτρεμισμού. Ένοπλες συγκρούσεις και τρομοκρατία απειλούν όχι μόνο την ειρήνη και την ασφάλεια, αλλά τις θεμελιώδεις αρχές της ανθρωπότητας. Οι συνειδητές επιθέσεις στην πολιτιστική κληρονομιά έχουν χρησιμοποιηθεί από τρομοκρατικές ομάδες ως όπλο πολέμου, προκειμένου να κάμψουν το ηθικό λαών και να καταστρέψουν ό,τι είναι πολύτιμο για τις ταυτότητες των λαών. Η δίωξη των ατόμων για πολιτιστικούς λόγους, σε συνδυασμό με τη συνειδητή καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς τους, μπορεί να περιγραφεί ως «πολιτιστική κάθαρση».

Κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, η Διεθνής Κοινότητα, μέσω των Ηνωμένων Εθνών και ειδικότερα της UNESCO, έχουν δημιουργήσει ένα νομικό και θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών, τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε καιρό ένοπλων συγκρούσεων. Η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος της ΕΕ, αλλά επίσης και ως κράτος με βαθιές ρίζες και ιστορικούς δεσμούς στην περιοχή, εδραιώνει ενεργά τον περιφερειακό ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας. Σε αυτό το πλαίσιο, και ως κράτος με πλούσια ιστορική κληρονομιά χιλιάδων χρόνων, ήμασταν πάντα στην πρώτη γραμμή των προαναφερθέντων προσπαθειών.

Η προστασία και η διατήρηση της πολιτιστικής ιδιοκτησίας, η συμμετοχή στην εκπόνηση και την παρακολούθηση διεθνών πολιτιστικών συμβάσεων, καθώς επίσης και ο ενεργός ρόλος μας στο πλαίσιο της UNESCO και του ΟΗΕ, επιδεικνουν τη συνεχή συμβολή μας προς την κατεύθυνση μιας δυναμικής διεθνούς πολιτιστικής πολιτικής. Η Ελλάδα, ως εκλεγμένο μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της UNESCO, επίσης ασκεί την Προεδρία της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Προστασία των Πολιτιστικών Αγαθών σε Περίπτωση Ένοπλης Σύγκρουσης, το οποίο είναι το όργανο ελέγχου του 2ου Πρωτοκόλου στη Σύμβαση της Χάγης του 1954.

Η  χώρα μας συμμετέχει ενεργά στη μάχη για την αντιμετώπιση της συνειδητής καταστροφής της πολιτικής κληρονομιάς σε εμπόλεμες ζώνες και των παράπλευρων συνεπειών της, δηλαδή του παράνομου εμπορίου των λεηλατηθέντων πολιτιστικών αγαθών, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων μέσω διαδικτύου.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται να δουλέψουμε στενά από κοινού για την παγκόσμια διαχείριση της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο της UNESCO, όπως επίσης και το υπάρχουν διεθνές νομικό πλαίσιο, αυτή η σημαντική νέα πρωτοβουλία για την δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου διάσωσης και προστασίας των πολιτιστικών αγαθών, πρέπει να πραγματοποιηθεί σε στενό συντονισμό με τις σχετικές θεσμικές Επιτροπές και τα όργανα των Πολιτιστικών Συμβάσεων της UNESCO.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα «ασφαλή καταφύγια» για τα πολιτιστικά αγαθά θα πρέπει να είναι η τελευταία επιλογή, ενώ η χώρα προορισμού των πολιτιστικών αγαθών θα πρέπει να λαμβάνει συγκεκριμένες εγγυήσεις για την ασφαλή επιστροφή της πολιτιστικής της περιουσίας.

Καλωσορίζοντας την Πολιτική Διακήρυξη επαναβεβαιώνω για την ετοιμότητα της χώρας μου να συμμετάσχει στο διεθνές δίκτυο των “ασφαλών καταφυγίων», στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας.

Είναι κοινή μας ευθύνη να διατηρήσουμε την πολιτιστική κληρονομιά για το καλό της ανθρωπότητας και να προωθήσουμε μια κουλτούρα ειρήνης και διαλόγου για τις μελλοντικές γενιές.

Σας ευχαριστώ.