Δήλωση μετά από σύσκεψη με Δημάρχους 7 Δήμων της δυτικής Θεσσαλονίκης

Είχαμε σήμερα μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με επτά Δημάρχους των επτά κατά τεκμήριο πιο, θα έλεγε κανείς, υποβαθμισμένων, σε ό,τι αφορά την κοινωνική πραγματικότητα και το επίπεδο ζωής, Δήμων του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, του παλιού νομού της Θεσσαλονίκης. Επτά Δήμοι με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Ο στόχος ήταν να καταγράψουμε τα προβλήματα, να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις, αλλά και να προχωρήσουμε άμεσα μια πρωτοβουλία για την επέκταση του προγράμματος σχολικών γευμάτων σε όλα τα παιδιά του Δημοτικού των επτά αυτών Δήμων. Μιλάμε για 30.000 παιδιά σε 151 Δημοτικά Σχολεία στους Δήμους αυτούς που αφορούν τις δυτικές συνοικίες της πόλης, αλλά και την ύπαιθρο της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μια στοχευμένη πρωτοβουλία που στόχο έχει να αμβλύνει τα φαινόμενα σχολικής διαρροής και να δώσει ένα πραγματικό στήριγμα σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της ανεργίας, εξαιτίας της φτώχειας, που είναι δυστυχώς διαδεδομένη μετά από πολλά χρόνια παρατεταμένης λιτότητας και υψηλών δεικτών ανεργίας που μας κληρονόμησαν οι κυβερνήσεις της καταστροφικής πενταετίας 2010-2015.

Το πρόγραμμα αυτό εντάσσεται στον Προϋπολογισμό του 2017. Είναι ένα κονδύλι ύψους περίπου 11,5 εκατ. ευρώ. Και η εμπειρία που έχουμε, όπου το έχουμε εφαρμόσει πιλοτικά, είναι ότι τα προγράμματα αυτά έχουν συμβάλλει καθοριστικά, τόσο στη βελτίωση του κλίματος, στην αντιμετώπιση του προβλήματος του υποσιτισμού μικρών παιδιών, όσο όμως και στην αντιμετώπιση, όπως είπα πιο πριν, του προβλήματος της σχολικής διαρροής και της αύξησης των επιδόσεων των μαθητών.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι με σκληρή προσπάθεια, παρά τις δημοσιονομικά εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, βήμα-βήμα, προχωρούμε με ορίζοντα την παραγωγική, αλλά και την κοινωνική ανασυγκρότηση της πατρίδας μας.

Προτεραιότητά μας είναι ο κόσμος της εργασίας και του μόχθου. Να σταθούμε δίπλα σε όλους όσοι βίωσαν τα προηγούμενα χρόνια την ανεργία και την ανέχεια. Και το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι βήμα το βήμα, αυτά τα προγράμματα να τα επεκτείνουμε και σε άλλους Δήμους σε όλη τη χώρα όπου παρουσιάζονται πολύ έντονα φαινόμενα ανεργίας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Για 30.000 παιδιά, αμέσως μετά τις γιορτές θα ξεκινήσουν αυτά τα προγράμματα και ευελπιστούμε τα προγράμματα αυτά να αφορούν κοινωνικούς συνεταιρισμούς των Δήμων, ώστε να υπάρχει και υπεραξία, η οποία θα κατανέμεται στην τοπική κοινωνία.

Για 30.000 παιδιά, λοιπόν, της Θεσσαλονίκης θα υπάρχει η δυνατότητα ενός πλήρους γεύματος που θα καθορίζεται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, δηλαδή θα είναι ένα διαιτολόγιο πλήρες. Θα γυρνούν στο σπίτι φαγωμένα και αυτό πιστεύω ότι είναι ένα σημαντικό βήμα για να στηρίξουμε έμπρακτα αυτούς που έχουν στις πλάτες τους το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τη διαπραγμάτευση και το ΔΝΤ τι γίνεται;  Και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ζητά να βάλετε κάποιους περιορισμούς και αν οι παροχές θέτουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νομίζω ότι οφείλουν όλοι να σεβαστούν τον ελληνικό λαό, που εδώ και επτά χρόνια κάνει πολύ μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης. Κρατάμε στις πλάτες μας την προσφυγική κρίση. Έχουμε εφαρμόσει στο όνομα της Ευρώπης, τα τελευταία χρόνια, μια εξαιρετικά σκληρή πολιτική λιτότητας. Πρέπει να υπάρξει ένας σεβασμός από όλους. Εγώ δεν έχω καμία, αν θέλετε, αμφιβολία διότι όλα όσα πράττουμε είναι απολύτως μέσα στο πλαίσιο της Συμφωνίας, την οποία εμείς τηρούμε και πρέπει να την τηρήσουν και οι εταίροι μας. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα έχω τη δυνατότητα το επόμενο διάστημα να συναντήσω αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, για να κουβεντιάσουμε και αυτή την πορεία. Την πορεία προς τη δεύτερη αξιολόγηση, που πιστεύω ότι θα κλείσει το συντομότερο δυνατό. Αλλά θέλω να επισημάνω ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά από κρίσεις ευρωπαϊκές. Στο όνομα της Ευρώπης κάνει θυσίες ο ελληνικός λαός κι αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό από όλους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι οικονομικές παροχές των τελευταίων ωρών οδήγησαν στη σημερινή δήλωση του κυρίου Σόιμπλε, ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και το ότι απορρίπτει το «κούρεμα»;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το γεγονός ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο εμείς το γνωρίζουμε και το φωνάζουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό. Είναι ευχής έργον που αρχίζουν να το αναγνωρίζουν και οι εταίροι μας. Και άρα, τους καλούμε να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις της ίδιας της Συμφωνίας το ταχύτερο δυνατό, να προχωρήσουν άμεσα όλα όσα έχουν αποφασιστεί για το βραχυπρόθεσμο κομμάτι του χρέους, αλλά να προχωρήσουν και τα μέτρα που αφορούν το μεσοπρόθεσμο διάστημα. Και πιστεύω, βεβαίως, ότι όλα αυτά θα συμβαδίσουν και με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Επιτρέψτε μου, όμως, μιας και με ρωτάτε, να σας πω ότι δεν είναι παράλογο να ακούμε τα ίδια επιχειρήματα από την πλευρά των πιο ακραίων εκ των δανειστών μας. Αυτό που είναι παράλογο και πρέπει να το κρίνει ο ελληνικός λαός, είναι που την ίδια κασέτα την ακούμε σε επανάληψη από την αντιπολίτευση στην Ελλάδα. Αυτή δεν είναι αντιπολίτευση, είναι «ΔΝΤπολίτευση». Είναι η φωνή του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Είναι η συμμαχία των προθύμων που, για άλλη μια φορά, δραστηριοποιείται μπας και προκαλέσει το ενδιαφέρον των εταίρων μας, αφενός ζητώντας εκλογές και αφετέρου λέγοντας ότι είναι πρόθυμη -έτσι είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ- να εφαρμόσει αυτά και ακόμη περισσότερα από όσα ζητούν οι πιο ακραίοι εκ των δανειστών μας. Η κυβέρνηση, επαναλαμβάνω, έχει ορίζοντα τετραετίας και σαφή λαϊκή εντολή να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον, την κοινωνική συνοχή, αλλά και τη σταθερότητα στη χώρα, την εθνική και κοινωνική συνοχή. Και αυτό θα κάνει.

Σας ευχαριστώ.