Χαιρετισμός προς τους εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας της Ουκρανίας

Καλησπέρα σας.

Κάνατε πολλά χιλιόμετρα για να έρθετε στο Κίεβο, να σας συναντήσω και να με συναντήσετε. Είναι μεγάλη τιμή και πολύ ευχάριστη έκπληξη και ένδειξη της δυνατότητας που έχουμε εμείς οι Έλληνες να κρατάμε τα συναισθήματά μας και να τα προσφέρουμε απλόχερα.

Και νομίζω ότι η δυνατότητα να επικοινωνήσουμε σήμερα είναι πολύ ουσιαστική, διότι η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική Πολιτεία στο σύνολό της, η Ελλάδα, θέλει να σας δώσει ένα μήνυμα: Σας έχουμε στο μυαλό μας, δεν σας ξεχνάμε. Ξέρουμε ότι περνάτε δύσκολες στιγμές. Έχουμε, όμως, την πίστη ότι αυτές τις στιγμές θα τις ξεπεράσουμε όλοι μαζί. Έχετε τη στήριξη, την αλληλεγγύη μας. Δεν σας ξεχνάμε ούτε στις δύσκολες, ούτε τις εύκολες στιγμές, πόσο μάλλον τις δύσκολες που περνάτε τώρα.

Η ελληνική κοινότητα στην Ουκρανία είναι μια πολύ σημαντική κοινότητα. Παρότι βρίσκεστε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα, κρατάτε τις παραδόσεις, τα ήθη, τα έθιμα, τις αξίες, την ελληνική γλώσσα ζωντανή. Για μας, αυτά είναι πάρα πολύ σημαντικά.

Είστε οι πιο άξιοι πρεσβευτές του Ελληνισμού και η Ελλάδα, η ελληνική Πολιτεία, βρίσκεται, με όποιον τρόπο μπορεί, στο πλευρό σας για να στηρίξει αυτές τις δύσκολες στιγμές.