Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Γαλλίας, κ. Μπ. Καζνέβ

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον Πρωθυπουργό της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ, δήλωσε τα εξής:

«Θέλω να καλωσορίσω στην Αθήνα, την τρίτη σημαντική επίσκεψη που έχουμε μέσα σε ενάμιση χρόνο από την πλευρά της γαλλικής κυβέρνησης, την παρουσία του Προέδρου Ολάντ τον Οκτώβρη του 2015, του προκατόχου σας πέρυσι, αλλά και η δική σας σήμερα σηματοδοτεί το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Γαλλίας για την Ελλάδα.

Πρέπει να ομολογήσω και να επισημάνω ότι η στήριξη της Γαλλίας στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετώπισε η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, τόσο για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη όσο και για μία έντιμη συμφωνία με τους εταίρους μας, αλλά και η στήριξη στο Προσφυγικό υπήρξε για την Ελλάδα ανεκτίμητη.

Οι χώρες μας διατηρούν βαθιές και ιστορικές ρίζες και δεσμούς. Πιστεύω, λοιπόν, ότι  η ελληνογαλλική συνεργασία μπορεί να περάσει σε ένα στάδιο πολύ πιο ουσιαστικό και ότι η Ελλάδα θα βγει πιο δυνατή από αυτή την κρίση. Η έξοδος από την κρίση θα σηματοδοτήσει τη δυνατότητα να παίξει έναν ουσιαστικό ρόλο στην Ευρωζώνη, όχι μόνο ως παράγοντας σταθερότητας, αλλά ως μία χώρα με πολύ σημαντικές δυνατότητες για επενδύσεις για μια πολύ ισχυρή παρουσία στον ευρύτερο ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο.

Έχουμε να πούμε πολλά και ουσιαστικά και σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας».

Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρωθυπουργός δήλωσε:

«Κύριε Πρωθυπουργέ, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω γι’ αυτή τη θερμή υποδοχή. Να σας ευχαριστήσω επίσης για τη δυνατότητα που μας δίνεται σήμερα στην Αθήνα να θίξουμε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, εκ των οποίων τα σημαντικότερα έχουν ευρωπαϊκή διάσταση.

Θα ήθελα να αναφερθώ στη βούλησή μας να υπερβούμε την κρίση που αντιμετώπισε το τελευταίο διάστημα η ζώνη του ευρώ και αυτό σε πνεύμα εμπιστοσύνης. Να υπερβούμε επίσης την κρίση που μας οδήγησε να δράσουμε από κοινού κατά τρόπο αποτελεσματικό τους τελευταίους μήνες, έτσι ώστε να προστατεύσουμε το θέμα του προβλήματος στις χώρες μας που σχετίζεται με το άσυλο, αλλά και το πρόβλημα των προσφύγων, τις δυσμενείς συνθήκες τις οποίες βιώνουν.

Θα ήθελα να εκφράσω τη μεγάλη αλληλεγγύη της Γαλλίας έναντι της Ελλάδας, αλλά και του ελληνικού λαού. Να αναφερθώ στην εμπιστοσύνη που νιώθουμε για τη δυνατότητα ανάκαμψης της οικονομίας της Ελλάδας και τα αποτελέσματα, άλλωστε, το επιβεβαιώνουν, είναι εντυπωσιακά, θεαματικά. Μπορούν, βεβαίως, να εμβαθυνθούν, να ενισχυθούν, βασιζόμενοι στην αποφασιστικότητα της Γαλλίας για να ενισχύσουν τα ήδη επιτευχθέντα αποτελέσματα.

Επισκέφθηκα έναν χώρο όπου προετοιμάζεται η μετεγκατάσταση των προσφύγων που θα έρθουν στη χώρα μας και είχα την ευκαιρία να επαναβεβαιώσω στον φίλο μου Γιάννη Μουζάλα την αλληλεγγύη της Γαλλίας στη διαχείριση του ζητήματος αυτού.

Πρόκειται, λοιπόν, για μία επίσκεψη η οποία βρίσκεται υπό την αιγίδα της φιλίας, της εμπιστοσύνης και της αλληλεγγύης».