Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Ρ. Γκουαλτιέρι

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων και επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι.

Συζητήθηκαν οι θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης με τη πρόσφατη απόφαση του Eurogroup. Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε τη θετική αντίδραση των διεθνών χρηματαγορών και τη διαμόρφωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων στα χαμηλότερα επίπεδα από την αρχή της κρίσης, εξελίξεις που φέρνουν εγγύτερα την πρόσβαση της χώρας στις αγορές. Ο στόχος αυτός είναι κρίσιμος αλλά όχι ο απώτατος, διευκρίνισε ο Πρωθυπουργός, καθώς τελικό στόχο της κυβέρνησης αποτελεί η πλήρης επαναφορά της οικονομίας σε συνθήκες ομαλότητας, η αναπλήρωση των απωλειών σε κοινωνικά δικαιώματα και ανάγκες που προκάλεσε η κρίση, με προτεραιότητα σε όσους επλήγησαν περισσότερο από αυτή, και βεβαίως η ανάκτηση της απασχόλησης.

Επιπλέον, η πρόσβαση στις αγορές θα αποτελέσει σήμα για επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας. Ως γεγονός ύψιστης σημασίας, ο Πρωθυπουργός τόνισε την αναφορά της απόφασης του Eurogroup στην ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος το καλοκαίρι του 2018, και ευχαρίστησε για τη συμβολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Γκουαλτιέρι χαρακτήρισε τόσο την έξοδο στις αγορές όσο και την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος ως απολύτως εφικτούς και ρεαλιστικούς στόχους και επεσήμανε τη σημασία της ανασυγκρότησης της παραγωγικής βάσης της χώρας.