Συναντήσεις με την ΕΣΕΕ, την ΕΕΤ και τη ΓΣΕΒΕΕ

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε σήμερα, Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μαξίμου, διαδοχικές συναντήσεις με τα προεδρεία  της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) και  της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ).

Ο Πρωθυπουργός υποδεχόμενος το Προεδρείο της ΕΣΕΕ τόνισε ότι «πρέπει να δούμε τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις και της προηγούμενης περιόδου και ίσως αυτό το ενδιαφέρον έχει η συζήτηση για το νέο παραγωγικό μοντέλο και το νέο μοντέλο ανάπτυξης. Γιατί πρέπει να ξαναχτίσουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα σε πιο υγιή βάση».

Ο Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος το προεδρείο της ΕΕΤ, σημείωσε την αναγκαιότητα των εργαλείων ρευστότητας και αύξησης της ζήτησης «για να μπορέσει να εκτιναχθεί η ελληνική οικονομία», τονίζοντας ότι ο ρόλος των τραπεζών σε αυτή την προσπάθεια είναι πολύ  χρήσιμος, ενώ επισήμανε ότι πρέπει να επανοικοδομηθεί η εμπιστοσύνη όχι μόνο των επενδυτών αλλά και των καταθετών στις ελληνικές τράπεζες.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «η αλήθεια είναι ότι έχουμε ενθαρρυντικούς δείκτες, και τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι ενθαρρυντικά, διότι δείχνουν ότι αν συνεχίσουμε σε αυτούς τους θετικούς ρυθμούς που είχαμε στα πρώτα τρίμηνα, τα δύο και ιδιαίτερα το τρίτο που απ’ ό,τι φαίνεται είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό -όλοι το νιώθουμε αυτό και με την πολύ μεγάλη απόδοση του τουρισμού-, μπορούμε να φτάσουμε στο 2017 σε μεγέθη ανάπτυξης κοντά στο 2%, που έχει να δει η ελληνική οικονομία πάνω από μια δεκαετία».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι αυτό που χρειάζεται «είναι να διατηρήσουμε τη δημοσιονομική ισορροπία, ταυτόχρονα όμως να δώσουμε και εργαλεία ρευστότητας και να αυξήσουμε και τη ζήτηση για να μπορέσει να εκτιναχθεί η ελληνική οικονομία και άρα ο ρόλος των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, των τραπεζών, σε αυτή την προσπάθεια είναι πολύ χρήσιμος», συνέχισε, για να προσθέσει πως «ταυτόχρονα με αυτή την προσπάθεια πρέπει να επανοικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη όχι μόνο των επενδυτών αλλά και των καταθετών στις ελληνικές τράπεζες. Ήδη είχαμε μία θετική αύξηση τον Ιούλιο με την αύξηση των καταθέσεων κατά ένα δισ. ευρώ και αυτός ο ρυθμός πρέπει να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, να επιταχυνθεί και με αυτό τον τρόπο θα κλείσουμε οριστικά τον κύκλο της κρίσης».

Τέλος, ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ επισήμανε ότι «το μεγάλο θέμα είναι να συγκλίνουν οι πολύ θετικοί δείκτες, μακροοικονομικοί και σε σχέση με τους αναπτυξιακούς ρυθμούς, με την πραγματική κατάσταση, που τη βιώνουν κυρίως οι μικρομεσαίοι, οι έμποροι, οι βιοτέχνες».