Υποδοχή του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, κ. Ε. Μακρόν, στο Μέγαρο Μαξίμου

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, ανέφερε:

 «Θα ήθελα να σε καλωσορίσω στην Ελλάδα. Πρώτα από όλα, όμως, θα ήθελα να εκφράσω τη λύπη μου και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για τα θύματα της φυσικής καταστροφής, που έπληξε τις προηγούμενες ώρες τις γαλλικές Αντίλλες.

Πιστεύω ότι η σημερινή σου επίσκεψη έχει εξαιρετική σημασία για την εμβάθυνση των ελληνογαλλικών σχέσεων στο επίπεδο της συνεργασίας. Ταυτόχρονα, όμως, είναι και μια πολύ σημαντική ευκαιρία για να μπορέσουμε να μιλήσουμε, όχι μόνο για το παρόν, αλλά και για το μέλλον. Για το μέλλον της Ευρώπης.

Πιστεύω ότι δεν μπορούσαμε να διαλέξουμε πιο συμβολικό τόπο από το λόφο της Πνύκας, όπου έκανε τα πρώτα της βήματα η Δημοκρατία και να διατυπώσουμε το όραμά μας για τις αναγκαίες αλλαγές, τις γενναίες αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε για να ξανακάνουμε την Ευρώπη πιο ελκυστική στη γενιά μας, αλλά και στις γενιές που έρχονται.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι η σημερινή σου επίσκεψη μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό ορόσημο, τόσο για τις ελληνογαλλικές σχέσεις, που παραδοσιακά είναι στενές, έχουν μεγάλες ρίζες σε βάθος χρόνου, όσο, όμως, και για τις αναγκαίες τομές που πρέπει να σχεδιάσουμε για να βγει οριστικά η Ευρώπη από τη σημερινή της κρίση.

Και μην ξεχνάμε ότι η ελληνική κρίση ήταν ταυτόχρονα και ευρωπαϊκή κρίση. Η έξοδος, λοιπόν, της Ελλάδας από την κρίση θα σηματοδοτήσει και την έξοδο της Ευρώπης από την κρίση. Άρα και το οριστικό τέλος της κρίσης για την Ευρώπη.

Θέλω, λοιπόν, να σε ευχαριστήσω για το γεγονός ότι βρίσκεσαι σήμερα εδώ, παρότι η σκέψη όλων μας είναι στα θύματα της μεγάλης καταστροφής. Θέλω να σε ευχαριστήσω ειλικρινά και να ευχηθώ να είναι η παραμονή σου στην Ελλάδα δημιουργική και να καταφέρουμε να πετύχουμε τους σημαντικούς στόχους μας, κυρίως τους στόχους που έχεις βάλει για τη θητεία σου ως νέος Πρόεδρος της Γαλλίας στα πρώτα σου βήματα, αλλά και τους σημαντικούς στόχους για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής ιδέας, την έξοδο από την κρίση, την αλλαγή της Ευρώπης».

 

Απαντώντας,  ο κ. Μακρόν ανέφερε:

 «Σε ευχαριστώ για τα θερμά σου λόγια και για τα λόγια για τη Γαλλία. Όντως από χθες η χώρα μας γνωρίζει μια πολύ σημαντική καταστροφή στα νησιά του Αγίου Μαρτίνου και του Αγίου Βαρθολομαίου. Πολλά θύματα, πολύ καταστροφική δράση. Και από χθες, πραγματικά όλοι έχουμε το βλέμμα στραμμένο σε αυτή την περιοχή.

Και βεβαίως, σύσσωμη η γαλλική κυβέρνηση και εγώ ο ίδιος έχουμε κινητοποιηθεί για την αντιμετώπιση αυτής της φυσικής καταστροφής. Μάλιστα, περιμένω να βελτιωθούν λίγο οι καιρικές συνθήκες, ώστε να μπορέσω και εγώ να πάω εκεί. Κάνουμε, λοιπόν, ό,τι μπορούμε, προκειμένου να στηρίξουμε τα θύματα και τις οικογένειές τους. Αλλά πέρα από την άμεση κινητοποίηση της χώρα μου, θα ήθελα να μην ξεχνάμε ότι αυτές οι φυσικές καταστροφές έχουν αίτια, τα οποία οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. Και βεβαίως, αυτό είναι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Καταρχάς, θα ήθελα, όμως, να ευχαριστήσω την ελληνική κυβέρνηση και εσένα προσωπικά για την πρόσκληση να παραβρεθώ σήμερα εδώ. Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη από τότε που εξελέγην Πρόεδρος της Γαλλίας. Είναι η πρώτη φορά που πάω σε επίσημη επίσκεψη εκτός της Γαλλίας και για μένα η Ελλάδα είναι κάτι πολύ σημαντικό.

Και βεβαίως, προσβλέπω στις επαφές και τις συζητήσεις μας, γιατί πρέπει να μιλήσουμε γι΄ αυτή την έξοδο από την κρίση, μετά τις δικές σας μεταρρυθμίσεις, μετά από τις τεράστιες προσπάθειες του ελληνικού λαού, νομίζω ότι επιτέλους πρέπει να μιλήσουμε για το μέλλον. Και πρέπει να μιλήσουμε για το πώς θα βγούμε όλοι από αυτή την κρίση».