«Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν πυλώνα σταθερότητας σε μια ασταθή περιοχή»

Δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, κατά τη διμερή συνάντησή τους, στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Θα ήθελα να σας καλωσορίσω κύριε Πρωθυπουργέ, αγαπητέ μου Αλέξη, στην 5η Τριμερή Σύνοδο μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, πιστεύοντας ότι θα είναι το ίδιο παραγωγική όσο και οι προηγούμενες, συμπεριλαμβανομένων υπόψη και των νέων τομέων δράσης που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

Ήδη, χθες είχαμε την επίσημη επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου, με τον οποίο ανταλλάξαμε απόψεις. Καταλήξαμε σε δομή συνεργασίας, μεταξύ των δύο χωρών, που επεκτείνεται και στις τριμερείς προσπάθειες, οι οποίες καταβάλλονται και θα είναι αντικείμενο των σημερινών μας διαβουλεύσεων.

Θα ήθελα να πω ότι, ενώ σε εσάς η κακοκαιρία ήταν κατάρα, σε εμάς η έλευσή σας έφερε την ευλογία των βροχών. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα είναι τα ίδια καιρικά φαινόμενα, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που δυστυχώς βρέθηκε η Ελλάδα υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει.

Και πάλι σας καλωσορίζω.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Πρόεδρε είναι χαρά μου να βρίσκομαι στην Κύπρο. Είχα καιρό να έρθω και έρχομαι με μεγάλη χαρά.

Θέλω να επισημάνω ότι αυτό το διάστημα, που έχουμε μια στενή συνεργασία, πιστεύω πως έχουμε καταφέρει κάτι σημαντικό: Έχει αναδειχθεί η Ελλάδα και η Κύπρος ως δύο χώρες που αποτελούν πυλώνα σταθερότητας σε μια ασταθή περιοχή.

Με τις τριμερείς αυτές συνεργασίες με την Αίγυπτο, μια πολύ σημαντική χώρα στην περιοχή, αλλά και με το Ισραήλ, τον Λίβανο και την Ιορδανία, καθίστανται η Κύπρος με την Ελλάδα παράγοντας σταθερότητας σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Θέλω να σας ευχαριστήσω, επίσης, για τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη, που από την πρώτη στιγμή επιδείξατε στη μεγάλη καταστροφή, στη μεγάλη τραγωδία που ζήσαμε.

Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί ακραία καιρικά φαινόμενα. Σε εμάς στην Ελλάδα φαινόμενα πλημμυρικά, εδώ μεγάλη ανομβρία. Έχουμε μεγάλη ευθύνη όλοι μας να αντιμετωπίσουμε το παγκόσμιο αυτό φαινόμενο.

Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη. Και εύχομαι, μαζί με τη βροχή, να φέρουμε και ελπίδα στον κυπριακό λαό, που δικαιούται ένα μέλλον καλύτερο και δικαιούται μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα.