“Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο έχουν μια μακρά παράδοση στενών φιλικών σχέσεων και ιστορικών δεσμών, που πρέπει να αξιοποιήσουμε”

Δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντησή του με την Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι.

Είχα την ευκαιρία να έχω μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση και συζήτηση με την Πρωθυπουργό Μέι, σε μια ιδιαίτερα σημαντική, ιστορική -θα έλεγα- στιγμή για την Ελλάδα.
Η επίσκεψή μου στο Ηνωμένο Βασίλειο διεξάγεται σε ένα εξαιρετικό momentum, ακριβώς μετά την ιστορική απόφαση του Eurogroup, την περασμένη εβδομάδα, που έδωσε μία οριστική λύση στην ελληνική κρίση, τόσο με την επιτυχή ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του τελευταίου προγράμματος, όσο, όμως, κυρίως και με την απόφαση για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, που καθίσταται πλέον βιώσιμο. Πράγμα που δίνει μια νέα προοπτική και αναβαθμίζει τη θέση της Ελλάδας, όχι μόνο την οικονομική, αλλά θα έλεγα και τη γεωπολιτική θέση της χώρας, ταυτόχρονα βεβαίως και με την ιδιαίτερη προσπάθεια που έχει γίνει όλο αυτό το διάστημα, προκειμένου η Ελλάδα να αποκτήσει έναν ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Είχαμε την ευκαιρία με την Πρωθυπουργό Μέι να κουβεντιάσουμε για τη δυνατότητα ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας, της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου, σε μια σειρά από τομείς. Μιλήσαμε για την ανάγκη συνεργασίας για προσέλκυση επενδύσεων από τη Βρετανία. Αλλά, βεβαίως, συζητήσαμε και για μια σειρά άλλα κρίσιμα ζητήματα, όπως η μεταναστευτική κρίση, ζητήματα ασφάλειας και άμυνας, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, οι εξελίξεις συνολικότερα στην ευρύτερη περιοχή.

Συμφωνήσαμε να έχουμε το επόμενο διάστημα μια στενή και ουσιαστική επαφή. Οι δύο χώρες και οι δύο λαοί έχουν μια μακρά παράδοση στενών φιλικών σχέσεων, ιστορικούς δεσμούς, που πρέπει να αξιοποιήσουμε. Τώρα που μετά την απόφαση, τη σεβαστή απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πιστεύω ότι περισσότερο από ποτέ πρέπει να ενισχύσουμε διμερείς τομείς τις συνεργασίες μας, προκειμένου να καταφέρουμε να έχουμε και για τις δύο χώρες τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Τέλος, έθεσα στη Βρετανίδα Πρωθυπουργό, ένα μείζον για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό ζήτημα. Το ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Για μας αποτελεί ένα κρίσιμο ζήτημα, που έχει και μια ιδιαίτερη ηθική φόρτιση. Τα Μάρμαρα ανήκουν στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, αλλά η θέση τους, η φυσική τους θέση είναι στον Παρθενώνα. Η φυσική τους θέση είναι εκεί όπου χτίστηκαν, είναι εκεί όπου οι αρχαίοι Έλληνες έδωσαν μια μεγάλη πνοή στην παγκόσμια πολιτιστική μας κληρονομιά, φτιάχνοντας αυτό το σημαντικό μνημείο για την παγκόσμια κληρονομιά.

Με αυτές τις σκέψεις θέλω να πω ότι το συμπέρασμά μου είναι πως το ταξίδι μου εδώ –γιατί έχει και συνέχεια- ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητικό, καθώς – επαναλαμβάνω- το timing ήταν εξαιρετικό. Και πιστεύω ότι υπάρχει προοπτική μιας στενότερης συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο το επόμενο διάστημα και αυτό σηματοδότησε και η σημερινή μας ουσιαστική συνεργασία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, σε αυτή τη σημαντική στιγμή, στο κατώφλι της εξόδου από το μνημόνιο, για την επόμενη ημέρα της χώρας, η πολιτική σταθερότητα είναι μια παράμετρος βασική. Οι σημερινές εξελίξεις στην Αθήνα με την ανεξαρτητοποίηση βουλευτή του συγκυβερνώντος κόμματος, σας κάνουν να ανησυχείτε για την κυβερνητική και πολιτική σταθερότητα στη χώρα;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν ανησυχώ καθόλου. Πιστεύω ότι αυτή η κυβέρνηση, παρά τους σχεδιασμούς που υπάρχουν και τα σχέδια τα ανόητα, κατά την άποψή μου, που κάποιοι επιχειρούν, δεν θα έχει ασυνέχεια. Θα έχει συνέχεια η κυβερνητική συνοχή και θα ολοκληρώσουμε το έργο μας στο τέλος της τετραετίας. Δεν ανησυχώ καθόλου. Πόσο δε μάλλον, όταν πλέον είναι σε όλους σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση, που έχει περάσει από σαράντα κύματα, κατάφερε να επιβιώσει σε πολύ δυσκολότερες στιγμές. Πόσο δε μάλλον τώρα, που ανοίγεται μπροστά μας ένας πολύ θετικός ορίζοντας. Και μιας και βρίσκομαι στη Βρετανία, να πω ότι μια εξαιρετική ταινία ήταν το «too hard to die». Λοιπόν, είμαστε πολύ σκληροί για να πεθάνουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι σας είπε η κυρία Μέι για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έθεσα το ζήτημα. Γνωρίζουμε τις θέσεις της βρετανικής πλευράς. Νομίζω, όμως, ότι αυτό που έχει ιδιαίτερη αξία είναι να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια. Και πιστεύω ότι θα βρούμε ολοένα και περισσότερους στην εξέλιξη των πραγμάτων, που θα υποστηρίζουν αυτή τη δίκαιη ελληνική θέση.

Σας ευχαριστώ.