«Έχουμε κοινό στόχο με τους κατοίκους να αναγεννηθεί η ζωή στο Μάτι»

Εισήγηση στην σύσκεψη μεταξύ φορέων της κεντρικής διοίκησης, επιτροπών πολιτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης για το Μάτι και τον Νέο Βουτζά.

Την πορεία υλοποίησης των έργων αποκατάστασης των ζημιών από την πυρκαγιά στο Μάτι συζήτησε με κατοίκους και εκπροσώπους συλλόγων της περιοχής κατά τη διάρκεια δίωρης σύσκεψης το πρωί της Τρίτης ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Κατά την εισήγησή του στη σύσκεψη ο Πρωθυπουργός σημείωσε:

“Θέλω να θυμίσω ότι δέχτηκα αντιπροσωπεία σας στο γραφείο μου στις 6 Αυγούστου και ένα από τα σημαντικότερα αιτήματα, τα οποία καταθέσατε, μεταξύ άλλων, ήταν και το ζήτημα των μετρήσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ποιότητας του αέρα που αναπνέετε και του εδάφους.

Πρέπει να σας πω ότι η κινητοποίηση που επιχειρήσαμε στο ζήτημα αυτό ήταν άμεση. Μετά από τέσσερις ημέρες ήρθαν τα συνεργεία εδώ και ξεκίνησαν τις μετρήσεις. Το κρίσιμο ζήτημα, όμως, από εδώ και στο εξής, είναι να δούμε πώς θα διασφαλίσουμε την παρουσία των ανθρώπων που μένουν εδώ μόνιμα. Διότι, εάν έχουμε έναν κοινό στόχο είναι να ξαναδώσουμε πνοή και ζωή στο Μάτι, δεδομένου ότι δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω τις ζωές που χάθηκαν. Αλλά αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αποκαταστήσουμε τις πληγές, τις ζημιές. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε τις ομαλές συνθήκες της παραμονής των ανθρώπων που μένουν εδώ μόνιμα.

Η ενημέρωση που έχω, βεβαίως, από τα αρμόδια Υπουργεία, γιατί έχω καθημερινή ενημέρωση, είναι ότι γίνονται καθ΄ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού προσπάθειες με τα συνεργεία εδώ. Και γι’ αυτό και ήρθα να δω αν όντως ισχύει αυτό. Και, κυρίως, ήρθα για να ακούσω από εσάς ποιες είναι οι άμεσες ανάγκες και ποιοι είναι οι στόχοι στους οποίους όλοι πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας για να μπορέσουμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Γνωρίζω ότι έχει ολοκληρωθεί σχετικά έγκαιρα η διαδικασία των ελέγχων για τις ζημιές. Έχουν πάρει τα απογραφικά, με βάση τα οποία έγιναν και οι σχετικές αιτήσεις για τις αποζημιώσεις. Προχωρούν, το επόμενο διάστημα, οι διαδικασίες των κατεδαφίσεων, η διαδικασία της απομάκρυνσης των υλικών αμιάντου, αυτών δηλαδή που είναι βλαβερά για τη δημόσια υγεία, το κόψιμο των δέντρων, η κορμοδέτηση και η μεταφορά τους για τη δημιουργία του υλικού εκείνου, το οποίο θα βοηθήσει και το έδαφος, προκειμένου να λειτουργήσει ως λίπασμα.

Μεγάλη έγνοια και αγωνία έχουμε για να αντιμετωπίσουμε τις βροχές και πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα, που σε κάθε περίπτωση πυρκαγιών αντιμετωπίζονται σε περιοχές. Και νομίζω ότι πρέπει να δώσουμε έμφαση, πέραν από την αποκατάσταση μέσα από τις διαδικασίες που έχουν προβλεφθεί και που θα είναι ουσιαστικά χωρίς επιβάρυνση των ιδιοκτητών, πρέπει να δώσουμε έμφαση και στην αστυνόμευση στην περιοχή για να μπορέσουν οι μόνιμοι κάτοικοι να μείνουν με ασφάλεια στην περιοχή, ιδίως όταν θα αρχίσουν να φεύγουν τα φώτα της δημοσιότητα από εδώ.

Με δύο λόγια, εγώ δεν ξέρω πολλές λεπτομέρειες. Οι ειδικοί είναι εδώ για να σας δώσουν απαντήσεις στις λεπτομέρειες. Είμαι εδώ για να ακούσω. Είμαι εδώ, όμως, για να δώσω και ένα μήνυμα. Ότι το Μάτι δεν θα ξεχαστεί μετά το πέρας της θλιβερής αυτής δημοσιότητας των πρώτων ημερών. Είναι ένα στοίχημα για όλους μας. Είναι ένα στοίχημα να αναγεννηθεί, είναι ένα στοίχημα να προστατευτούν οι ιδιοκτήτες, οι κάτοικοι, αλλά και να αντιμετωπιστούν χρόνιες στρεβλώσεις και παθογένειες στην περιοχή.

Βεβαίως, οφείλω να σας ομολογήσω ότι για να μπορέσουμε να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται η κινητοποίηση των ενεργών πολιτών, όλων εσάς που πήρατε στις πλάτες σας αυτήν την προσπάθεια, και εγώ θέλω να πω ένα μεγάλο μπράβο σε όλους σας, που παρά την πίκρα, τη θλίψη, φτιάξατε αυτούς τους συλλόγους και κινητοποιηθήκατε. Χρειάζεται,  όμως, και η συνεισφορά της τοπικής αυτοδιοίκησης σε αυτήν την προσπάθεια. Εδώ, οφείλω να ομολογήσω ότι έχουμε μία στρέβλωση. Έχουμε μία περιοχή, που η μισή ανήκει σε έναν δήμο και η άλλη μισή σε έναν άλλον δήμο. Βεβαίως, αυτή η στρέβλωση πρέπει να αντιμετωπιστεί θεσμικά, αλλά μέχρι να αντιμετωπιστεί χρειάζεται συνέργεια και συνεργασία ανάμεσα στις δύο δημοτικές αρχές και φυσικά στην Περιφέρεια.

Διότι, όσο και εάν οι ενεργοί πολίτες, αλλά και η κεντρική πολιτεία, η κυβέρνηση, παρεμβαίνει σε μία κατεύθυνση,  νομίζω ότι ο ρόλος των δήμων της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι αναντικατάστατος.

Δεν θέλω να πω περισσότερα. Μου είχατε θέσει μία σειρά από αιτήματα στις 6 Αυγούστου και θέλω να μου πείτε, με ειλικρίνεια, ποια από αυτά προχωράνε, ποια δεν προχωράνε, πού είστε ικανοποιημένοι και πού δεν είστε ικανοποιημένοι.

Διότι, επαναλαμβάνω, εδώ εγώ δεν ήρθα ούτε για να δημιουργήσω εντυπώσεις. Μάχη δίνουμε και πρέπει να τη δώσουμε μαζί αυτήν τη μάχη”.