«Θα υπερβούμε τις πολιτικές δυσκολίες, όπως καταφέραμε να υπερβούμε τις οικονομικές»

Συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, στο Μέγαρο Μαξίμου.

P. MoscoviciΌπως γνωρίζετε είχα αυτή την πρόσκληση από το Γαλλοελληνικό Επιμελητήριο, αλλά είναι μία ενδιαφέρουσα χρονική στιγμή, την παρακολουθούμε στενά, δεν πρέπει  να παρέμβουμε σε οποιαδήποτε ψηφοφορία αλλά γνωρίζετε ότι η Επιτροπή και η Ε.Ε. χαιρετίζουν το γεγονός ότι υπάρχει συμφωνία για το όνομα «Μακεδονία» για ιστορικούς και στρατηγικούς λόγους. Δεν σχολιάζω ωστόσο για τη σημερινή ψηφοφορία και την επόμενη…

Πρωθυπουργός: Την επόμενη φορά που θα έρθετε εδώ θα πρέπει να πείτε Βόρεια Μακεδονία και όχι «Μακεδονία». Αυτό είναι το πιο σημαντικό για μας.

P. MoscoviciΣωστά. Είναι σημαντική η συμφωνία.

Πρωθυπουργός: Πρόκειται για ένα ιστορικό βήμα και είμαι βέβαιος ότι τις επόμενες μέρες η Ελληνική Βουλή θα διασφαλίσει τη σταθερότητα της χώρας γιατί βρισκόμαστε σε μία πολύ σημαντική χρονική στιγμή. Βρισκόμαστε στην οδό της ανάπτυξης και η πολιτική σταθερότητα παίζει σημαντικό ρόλο. Είμαι πολύ αισιόδοξος για το μέλλον, επειδή έχουμε ξεπεράσει τις δυσκολίες και τώρα έχουμε μεγαλύτερες δυνατότητες να επιτύχουμε μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στο μέλλον, να μειώσουμε περαιτέρω την ανεργία, που είναι το πιο σημαντικό για μένα και στη συνέχεια να προσπαθήσουμε να έχουμε περισσότερες επενδύσεις. Αυτό είναι εξίσου σημαντικό προκειμένου να ενισχύσουμε την ανάπτυξη. Επομένως είμαι βέβαιος ότι θα υπερβούμε τις πολιτικές δυσκολίες, όπως καταφέραμε να υπερβούμε τις οικονομικές δυσκολίες στο παρελθόν.

P. MoscoviciΌπως ξέρετε η επίσκεψή μου αφορά κυρίως την οικονομία. Θα δούμε επικεφαλής των επιχειρήσεων και του τραπεζικού τομέα και το μήνυμά μου είναι ασφαλώς θετικό γιατί βλέπουμε ότι τώρα η Ελλάδα προχωρά ως κανονικό μέλος της ευρωζώνης. Χαιρετίσαμε τα αποτελέσματά της σε δημοσιονομικό επίπεδο και το πλεόνασμα που μπορέσατε  να αυξήσετε. Βεβαίως χαιρετίζουμε τις μεταρρυθμίσεις και θεωρούμε ότι θα πρέπει να οδηγηθούμε στην καταβολή της πρώτης δόσης της μεταμνημονιακής συμφωνίας. Θα συναντηθώ με κάποιους υπουργούς για να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Βεβαίως αυτό θα δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα καθώς η Ελλάδα είναι ικανή να αναπτύσσεται, να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας αλλά και να λαμβάνει κοινωνικά μέτρα για τον ελληνικό λαό που έχει υποφέρει τόσο κατά τη διάρκεια της κρίσης. Ελπίζουμε με τη βοήθειά σας, την κυβέρνησή σας και τον ελληνικό λαό να έχουμε ένα απόλυτο «success story» επειδή οι Έλληνες το αξίζουν, το χρειάζονται, κυρίως όμως το αξίζουν.