Παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Παίρνω σήμερα τον λόγο, καταρχάς για να υπογραμμίσω και εγώ με τη σειρά μου την ξεχωριστή σημασία του νομοσχεδίου που συζητούμε. Όχι μόνο γιατί ενσωματώνει στο εθνικό μας δίκαιο ένα κοινοτικό κεκτημένο, που καθυστερούσε 14 μήνες. Ούτε γιατί γλυτώνει τη χώρα από κυρώσεις εκατομμυρίων, αλλά και από αναδρομικά πρόστιμα της τάξης των περίπου 5.400 ευρώ ημερησίως από τις 7 Μαΐου του 2018, όπως ανέφερε και η Κοινοβουλευτική μας Εκπρόσωπος.

Οι νέες ρυθμίσεις για την «Προστασία των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα» είναι κρίσιμες, είναι απαραίτητες κυρίως διότι συνιστούν σημαντικά βήματα εκσυγχρονισμού, ανάπτυξης αλλά και Δημοκρατίας. Και, από την άποψη αυτή, είναι συστατικά στοιχεία της πολιτικής της κυβέρνησής μας.

Μέχρι στιγμής, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες μας για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, το νέο  επιτελικό κράτος, τη λειτουργική Τοπική Αυτοδιοίκηση, έδειξαν την κυβερνητική μας ετοιμότητα. Η εξοικονόμηση σημαντικών κονδυλίων απ’ τα αθλητικά συμβόλαια της ΕΡΤ και η γρήγορη -και δωρεάν- απομάκρυνση της καύσιμης ύλης από το Μάτι σηματοδοτούν τον σεβασμό μας στο δημόσιο χρήμα. 35 εκατομμύρια ευρώ έχουμε γλιτώσει μέχρι στιγμής σε σχέση με τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η προηγούμενη Κυβέρνηση από την επαναδιαπραγμάτευση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων σχετικά με το ποδόσφαιρο. Και, σε πείσμα των διαφόρων που προέβλεπαν επικείμενες καταστροφές, το πρωτάθλημα ξεκίνησε κανονικά. Ενώ οι μάχες με τις καλοκαιρινές φωτιές -που ακόμα δίνουμε- αποδεικνύουν την καθημερινή παρουσία μας δίπλα στον πολίτη. Και θέλω με την ευκαιρία αυτή να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πυροσβέστες μας, στα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, στους εργαζόμενους στους Δήμους, τις Περιφέρειες, τις Δασικές Υπηρεσίες για την πολύ μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν και αυτό το Σαββατοκύριακο, σε εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Στην ίδια, λοιπόν, κατεύθυνση κινείται και το σημερινό νομοσχέδιο. Συμπίπτει με το φθινοπωρινό άνοιγμα της Βουλής: Το τρίπτυχο Σχέδιο-Ταχύτητα-Αποτέλεσμα αποτελεί την σταθερή πυξίδα αυτής της κυβέρνησης. Έτσι κινηθήκαμε τις πρώτες 40 μέρες. Και μ’ αυτόν τον ρυθμό θα συνεχίσουμε και στα επόμενα 4 χρόνια. Με πρόγραμμα, συνέπεια και παραγωγή συγκεκριμένου και μετρήσιμου έργου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Δεν είναι κρυφά, πλέον, τα μεγάλα προβλήματα που παραλάβαμε την 7η Ιουλίου: Από τις μακροχρόνιες δημοσιονομικές δεσμεύσεις, μέχρι το επείγον θέμα της ΔΕΗ, και τα εκατοντάδες φρένα στις επενδύσεις. Από τα μεγάλα προβλήματα στο Ασφαλιστικό, την Παιδεία, την Ασφάλεια, μέχρι τις παγίδες στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό, την Υγεία και την Πολιτική Προστασία. Αυτό ίσχυε, δυστυχώς, και στην περίπτωση των Προσωπικών Δεδομένων. Έναν τομέα εξαιρετικά κρίσιμο, κομβικό θα έλεγα, για την οικονομία. Αλλά και κρίσιμο για την ίδια τη Δημοκρατία -καθώς αφορά στα ατομικά δικαιώματα του κάθε πολίτη.

Το νομοσχέδιο μας είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο κοιτά μπροστά, και απαντά στα μεγάλα ζητήματα των καιρών. Γιατί η ελεύθερη επικοινωνία σε έναν ανοιχτό κόσμο είναι, πράγματι, ανάγκη της εποχής. Αλλά και η προστασία του ψηφιακού αποτυπώματος του κάθε πολίτη είναι ισότιμο δικαίωμα. Και στα ζητήματα αυτά, στα ζητήματα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, η Ευρώπη υπήρξε πράγματι πρωτοπόρα: Ήταν εκείνη που έθεσε πρώτη κανόνες, τιμωρώντας ακόμα και τεχνολογικούς κολοσσούς που τους παραβίασαν. Και ήταν αυτή που ρητά υποχρέωσε εταιρίες να μην «φακελώνουν» εργαζόμενους και πολίτες ώστε να χρησιμοποιούν τα στοιχεία τους κατά το δοκούν. Είναι, λοιπόν, άξιο απορίας πώς μία κυβέρνηση που υποτίθεται ότι επαγγελλόταν τα ατομικά δικαιώματα, άφησε απροστάτευτους τους Έλληνες πολίτες για τόσο καιρό. Ούτε, βέβαια, την τιμά το ότι η αδιαφορία της μας έκανε -και σε αυτόν τον τομέα- θλιβερή εξαίρεση της Ευρώπης.

Πρόκειται, λοιπόν, -το Νομοθέτημα αυτό- για ένα σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού. Που επανατοποθετεί την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Είναι ένα βήμα ανάπτυξης. Προσφέρει πρόσθετες δυνατότητες στην επιχειρηματική δράση. Αλλά είναι πρωτίστως ένα σοβαρό βήμα κοινωνικής ευθύνης. Ανοίγει την επικοινωνία, αλλά θωρακίζει τους πολίτες σε όλα τα επίπεδα –ιδίως τους ανήλικους.

Πρακτικά, το νέο αυτό πλαίσιο βάζει τάξη σε θολές περιοχές του διαδικτύου, που σήμερα λειτουργούν άναρχα. Θέλω να συγχαρώ τον Υπουργό Δικαιοσύνης για το ανοιχτό πνεύμα με το οποίο προσέγγισε τη συζήτηση στη Βουλή. Να πω, επίσης, ότι πολλές από τις προτάσεις των κομμάτων αλλά και φορέων που συμμετείχαν στη διαβούλευση έγιναν δεκτές από τον Υπουργό -και αυτό είναι ένα ακόμα πρόσθετο βήμα στη λογική της καλής  νομοθέτησης που θέλουμε να υιοθετήσουμε. Εξηγήθηκε επαρκώς γιατί το νομοσχέδιο ήρθε με την διαδικασία του κατεπείγοντος: το κόστος το οποίο καλούμαστε  να πληρώσουμε σε ημερήσια βάση δεν άφηνε άλλα περιθώρια. Αλλά μέχρι και στο ασφυκτικό πλαίσιο μιας κατεπείγουσας συζήτησης ακολουθήσαμε κανόνες καλής νομοθέτησης.

Με το παρόν νομοσχέδιο, λοιπόν, κανείς πια δεν μπορεί να χρησιμοποιεί στοιχεία κάποιου άλλου δίχως την συγκατάθεσή του. Και κανείς εργοδότης δεν επιτρέπεται να επικαλείται δεδομένα των εργαζομένων σε βάρος τους. Για παράδειγμα, εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για απόλυση ή για την αλλαγή θέσης ενός υπαλλήλου. Ενώ στοιχεία της υγείας του -αν αυτά υπάρχουν- πρέπει να είναι ανώνυμα και κρυπτογραφημένα. Και να μένουν μακριά από πιθανούς ενδιαφερόμενους χρήστες, όπως είναι οι ασφαλιστικές εταιρίες.

Οι επιχειρήσεις αποκτούν πια μια κοινή αφετηρία στο ζήτημα της διαχείρισης των προσωπικών δεδομένων. Αλλά οι πολίτες -κυρίως-  θα μπορούν να είναι αυτοί που θα ελέγχουν, πια, το ηλεκτρονικό τους προφίλ. Και όλα τα ατομικά τους στοιχεία, τα δεδομένα των επικοινωνιών τους, οι καταναλωτικές τους προτιμήσεις -ακόμη και οι  καθημερινές τους συνήθειες θα αφορούν αυτούς και μόνο αυτούς. Θα μειωθούν, έτσι, και οι συνεχείς οχλήσεις από κάθε είδους ανεπιθύμητα μηνύματα που σήμερα μας κατακλύζουν.

Και όποιος μέχρι τώρα διακινούσε όγκους στοιχείων προς άγνωστη χρήση, στο εξής θα πρέπει να το σκέφτεται δύο φορές. Είτε αυτός είναι μία μεγάλη ψηφιακή επιχείρηση, είτε μια απλή ιστοσελίδα η οποία, ωστόσο, θέλει να εκμεταλλευτεί τα προσωπικά δεδομένα  των χρηστών της. Αντίθετα, όσοι τηρούν τους κανόνες, θα αποκτούν κύρος και εμπιστοσύνη στον κόσμο των ψηφιακών επαφών.

Με λίγα λόγια, το δικαίωμα της ελεύθερης πληροφόρησης εναρμονίζεται, πια, πλήρως με το  δικαίωμα της προστασίας των προσωπικών μας δεδομένων. Και γι’ αυτό και ελπίζω -παρά τις όποιες επιμέρους ενστάσεις μπορεί ακόμα να υπάρχουν- οι νέες ρυθμίσεις να ψηφιστούν από όλους μας. Κάτι που θα αποτελέσει και ένα πρόσθετο επιχείρημα της κυβέρνησης στην προσπάθειά της να μην καταδικαστεί η χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο οποίο παραπέμφθηκε λόγω της ολιγωρίας που επιδείξαμε στην ενσωμάτωση.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Είπα στην αρχή πως το νομοσχέδιο αυτό ανήκει σε μία ενιαία δέσμη κυβερνητικών πρωτοβουλιών, πολλές από τις οποίες υλοποιούνται νωρίτερα απ’ ότι είχαν προβλεφθεί.  Και δεν είναι η μόνη!

Σήμερα, λοιπόν, ανακοινώνω μία ακόμη προγραμματική μας δέσμευση που γίνεται πράξη πριν από το χρονοδιάγραμμα το οποίο είχαμε θέσει:

Σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, αποκαθιστούμε πλήρως την ομαλότητα στην κίνηση κεφαλαίων. Τα Capital Controls αποτελούν από σήμερα παρελθόν. Ο Υπουργός Οικονομικών θα καταθέσει και επίσημα τη σχετική τροπολογία και στη συνέχεια θα δώσει κάποιες επιμέρους εξηγήσεις.

Από τον Ιανουάριο του 2015 οι κυβερνήσεις του κ. Τσίπρα προκάλεσαν κρίση εμπιστοσύνης και εκροή δεκάδων δισεκατομμυρίων καταθέσεων από τις Ελληνικές τράπεζες. Αποκορύφωμα της καταστροφικής αυτής πολιτικής ήταν το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών την 28η Ιουνίου του 2015 και η δραματική, αναγκαστική επιβολή περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών και στην εν γένει κίνηση κεφαλαίων.

Η προοπτική της πολιτικής αλλαγής προεκλογικά, αλλά κυρίως το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου αποκατέστησαν την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και στο τραπεζικό μας σύστημα. Όπως, άλλωστε, αποδεικνύεται από τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια στις τελευταίες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων, και από το γεγονός ότι δανειστήκαμε από τις αγορές μέσω επταετούς ομολόγου  2,5 δισ. με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 1,9%. Ενώ τόσο η Τράπεζα Πειραιώς όσο και Εθνική Τράπεζα απέκτησαν φθηνότερη πρόσβαση στις αγορές για τη χρηματοδότησή τους.

Επιτέλους, σήμερα κλείνει ένας τετραετής κύκλος ανασφάλειας. Ύστερα από 50 ολόκληρους μήνες, τα capital controls καταργούνται. Και ταυτόχρονα -σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία- ανοίγει για τη χώρα μας ένας νέος κύκλος αισιοδοξίας και για την οικονομία και για το τραπεζικό σύστημα. Για την Ελλάδα που θέλουμε, για την Ελλάδα που αξίζουμε.

Σας ευχαριστώ πολύ.