Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά το πέρας των εκδηλώσεων για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Τις εκδηλώσεις για την Εθνική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου, στην Κίσσαμο Χανίων, παρακολούθησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση και κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο της πόλης. Στη συνέχεια παρακολούθησε την παρέλαση, στην οποία συμμετείχαν μαθητές, τοπικοί σύλλογοι, εθελοντές, πυροσβέστες και μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων ο κ. Μητσοτάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που γιορτάζω την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην Ελληνική περιφέρεια, εδώ στην Κίσσαμο, στην Κρήτη. Με αυτόν τον τρόπο τιμούμε τη μνήμη των προγόνων μας και αντλούμε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για την πορεία την οποία πρέπει να ακολουθήσουμε στο μέλλον. Χαίρομαι, καταρχάς, ιδιαίτερα που το προνόμιο του σημαιοφόρου επανήλθε στο Δημοτικό στην άριστη μαθήτρια, στον άριστο μαθητή.

Η 28η Οκτωβρίου δεν είναι απλά μία ευκαιρία να τιμήσουμε το ένδοξο παρελθόν μας. Είναι μία ευκαιρία -και με πράξεις- να αποδείξουμε πως αντιλαμβανόμαστε σήμερα την ενότητα του Ελληνισμού. Για αυτό και αποδίδω εξαιρετικά μεγάλη σημασία στην πρωτοβουλία που έχουμε αναλάβει να μπορέσουμε να χορηγήσουμε το δικαίωμα της ψήφου στους Έλληνες οι οποίοι κατοικούν μόνιμα εκτός των ελληνικών συνόρων. Είναι μία έμπρακτη απόδειξη του πώς αντιλαμβανόμαστε σήμερα την ενότητα του Ελληνισμού.

Γνωρίζω καλά ότι η λύση η οποία έχει συμφωνηθεί μπορεί να μην είναι η καλύτερη δυνατή, αποτελεί, όμως, μία πρώτη έμπρακτη απόδειξη της συναίνεσης την οποία απαιτείται να αποδεικνύει το πολιτικό σύστημα, προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα που χρονίζει εδώ και πολλές δεκαετίες. Και, επιτέλους, πιστεύω ότι είμαστε στην ευχάριστη θέση να μπορέσουμε να το λύσουμε.

Μετά από μία δεκαετία κρίσης η πατρίδα μας, όλες οι Ελληνίδες, όλοι οι Έλληνες, ατενίζουμε και πάλι το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία, με περισσότερη αυτοπεποίθηση. Το καύσιμο για αυτό το νέο πατριωτισμό της ευθύνης, τον υγιή πατριωτισμό που συμβολίζει η 28η Οκτωβρίου, δεν είναι άλλο από την ενότητα του Έθνους, από το όραμα για μια καλύτερη Ελλάδα και από το συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς, τελικά, θα πετύχουμε στους στόχους μας.

Είμαι σίγουρος ότι σε αυτήν την προσπάθεια όλες οι Ελληνίδες, όλοι οι Έλληνες θα συμβάλλουν έτσι ώστε να μπορέσει να ξημερώσει, επιτέλους, για την πατρίδα μας μια καλύτερη ημέρα. Χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους.

Δημοσιογράφος: Γιατί στην Κίσσαμο σήμερα κ. Πρόεδρε;

Κ. Μητσοτάκης: Όπως σας έχω πει θέλω να βρίσκομαι όσο το δυνατόν πιο συχνά στην Ελληνική περιφέρεια. Η Κίσσαμος είναι ένας τόπος με τον οποίο, προσωπικά, με συνδέουν πολλά. Τον αγαπώ ιδιαίτερα. Είναι πάντα μεγάλη ικανοποίηση την οποία παίρνω όταν μπορώ να συμμετέχω σε αυτές τις γιορτές έξω από την πρωτεύουσα, στην Ελληνική περιφέρεια. Χαίρομαι διότι και η συμμετοχή του κόσμου σήμερα ήταν μαζικότατη. Νομίζω ότι και εδώ πέρα, από την Κίσσαμο, εκπέμπεται αυτό το νέο μήνυμα εθνικής ενότητας αλλά και αισιοδοξίας, που τόσο έχουμε ανάγκη.

Ευχαριστώ πολύ».

Πριν την αναχώρησή του ο Πρωθυπουργός περπάτησε στους δρόμους της πόλης και συνομίλησε με κατοίκους.