Δευτερολογία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή στη συζήτηση για τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος – Η.Π.Α.

Κύριε Τσίπρα, θα σας παρακαλούσα, την επόμενη φορά -χάριν ακρίβειας- όταν αναφέρεστε σε δηλώσεις τρίτων, να ζητάτε από το επιτελείο σας να έχει τουλάχιστον τα ακριβή αντίγραφα αυτών που έχουν πει. Προσωπικά δεν θυμάμαι καθόλου τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας να λέει αυτά τα οποία είπατε. Δεν το θυμάμαι εγώ, δεν το θυμούνται οι συνεργάτες μου. Δεν έχω εύκαιρη την τοποθέτησή του. Είμαι περίπου βέβαιος ότι δεν τα είπε έτσι όπως τα είπατε εσείς. Η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από ένα μεγάλο ψέμα, κ.Τσίπρα. Ειδικεύεστε, για άλλη μια φορά, στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας.
Θέλω να καταλάβω ακριβώς τι ζητάτε από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ζητάτε μία ομπρέλα ασφάλειας και προστασίας των εθνικών συμφερόντων; Ζητάτε μία διμερή αμυντική συμμαχία η οποία θα σημαίνει ότι εάν, ω μη γένοιτο, η Ελλάδα δεχθεί επίθεση οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να συνδράμουν να υποστηρίξουν την Ελλάδα; Μία ομπρέλα ασφάλειας; Αυτό ζητάτε; Εξηγήστε το παρακαλώ. Θέλω να καταλάβω τι είναι αυτό το οποίο ζητάτε. Και αν ζητάτε αυτό γιατί δεν το ζητήσατε από τον κ. Τραμπ όταν πήγατε να τον επισκεφτείτε και λέγατε διάφορα περί διαβολικού και χαριτολογώντας προσπαθούσατε να δικαιολογήσετε την κωλοτούμπα σας;
Η πραγματικότητα είναι ότι αυτό το οποίο ζητάτε -εάν ζητάτε αυτό- είναι έξω από τη σφαίρα του εφικτού. Κατά συνέπεια, αυτό το οποίο έχουμε εξασφαλίσει είναι: Ξεκάθαρες δηλώσεις από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών. Αναγνώριση του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Αναβάθμιση της εταιρικής σχέσης της Ελλάδος. Άξονας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Ενίσχυση των οικονομικών μας σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αναγνώριση και από τις Ηνωμένες Πολιτείες της σημαντικής προόδου που έχει πετύχει η Ελλάδα τους τελευταίους έξι μήνες στο μέτωπο της οικονομίας. Καταλαβαίνω ότι σας προκαλεί πολύ μεγάλη ενόχληση κάθε φορά που η χώρα -γιατί δεν πρόκειται για την Κυβέρνηση- λαμβάνει εύσημα για την πρόοδο την οποία έχει πετύχει τους τελευταίους 6 μήνες, σας ενοχλεί. Το δείχνετε. Προσπαθήστε να το δείξετε λίγο λιγότερο. Στην Ελλάδα κάνουμε καλό επιτέλους, όχι μόνο στην Παράταξή μας, βγάζοντάς την από την κρίση. Και εν πάση περιπτώσει, σταματήστε αυτή την πιπίλα για το πόσο απρόβλεπτοι είστε, για το πώς βγάλατε την Ελλάδα από τα μνημόνια, αφού τη βάλατε πρώτα. Είστε σαν τον πυρομανή ο οποίος αφού έχει κάψει το σπίτι έρχεται και πανηγυρίζει γιατί φώναξε την πυροσβεστική.
Η Ελλάδα επιδίδεται κ. Τσίπρα σε μια ενεργή διπλωματία η οποία στηρίζεται σε ένα ξεκάθαρο τρίπτυχο. Και νομίζω ότι τουλάχιστον σε αυτό το τρίπτυχο μπορούμε να συμφωνήσουμε. Ενισχύουμε το πλαίσιο των στρατηγικών μας συμμαχιών. Όχι μόνο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και με πολλές άλλες χώρες. Χθές επισκέφτηκα τη Γαλλία και πρέπει να σας πω ότι το επίπεδο των ελληνογαλλικών σχέσεων και της στρατιωτικής μας συνεργασίας ποτέ δεν ήταν καλύτερο. Φαντάζομαι ότι αυτή είναι μια πρωτοβουλία η οποία κινείται στη σωστή κατεύθυνση.
Έχω τις επόμενες μέρες να επισκεφθώ τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Προσπερνώ τον ειρωνικό σας τόνο σχετικά με τα ταξίδια, κ. Τσίπρα. Είναι απαράδεκτο και απρεπές την ώρα που ο Πρωθυπουργός της χώρας αγωνίζεται για την υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας να αφήνετε τέτοια υπονοούμενα. Απαράδεκτο και απρεπές. Και βέβαια υπήρχε πάντα σε αυτή την αίθουσα μια πάγια πρακτική των πολιτικών δυνάμεων ότι όταν ο Πρωθυπουργός της χώρας είναι στο εξωτερικό αποφεύγεται η κριτική εντός Ελλάδος. Την έχετε παραβιάσει επανειλημμένως. Θα σας συνιστούσα να επιστρέψετε σε αυτή την πρακτική. Εξάλλου θυμάμαι και την πρώτη δήλωση την οποία έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ -ούτε καν δεν είχα προφτάσει να βγω από τη συνάντηση με τον κ. Τραμπ- την είχατε γράψει προφανώς πιο πριν. Δεν βοηθούν όλα αυτά. Μην νομίζετε κιόλας ότι σας δίνουν πόντους εσωτερικά.
Καταλαβαίνω, έχετε αρκετά εσωτερικά προβλήματα στη διαδικασία της μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ με τους «53», τους «κεντροδεξιούς», και όλες τις συνιστώσες. Τα καλά ξεμπερδέματα σας τα επιστρέφω για τα δικά σας εσωκομματικά προβλήματα.
Κλείνω με τα ζητήματα του ποδοσφαίρου. Μιλήσατε κ. Τσίπρα με ονόματα. Να μιλήσω και εγώ λοιπόν με ονόματα. Εξ όσων θυμάμαι ο κ. Μαρινάκης είναι αυτός ο οποίος σας έκανε διθυραμβικά εξώφυλλα στις εφημερίδες μέχρι που δεν τα βρήκατε κάπου. Δεν ξέρω που. Αλλά αυτός σας στήριξε με κόκκινα εξώφυλλα. Ως προς τον κ. Σαββίδη με τον οποίο πηγαίνατε αγκαλιά στη Θεσσαλονίκη, αν θυμάμαι καλά, αυτός ήταν που είχε πει ότι: «Ο Μητσοτάκης δεν θα γίνει ποτέ Πρωθυπουργός». Αφήστε τα, λοιπόν, αυτά στην άκρη κ.Τσίπρα. Εσείς τους είχατε πάρει αγκαλιά και τους δύο μέχρι που κάπου τσακωθήκατε.