Μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τα γενέθλια του Δημοκρατικού Συναγερμού

Φίλες και φίλοι,

Με πραγματικά ξεχωριστή χαρά στέλνω κι εγώ τις ευχές μου για τα 44 χρόνια του Δημοκρατικού Συναγερμού. Το κόμμα που ίδρυσε ο Γλαύκος Κληρίδης, το 1976, υπήρξε ο κορμός της εθνικής σύμπνοιας μετά το δράμα του 1974. Και με τον Νίκο Αναστασιάδη στο τιμόνι του, έγινε ο πρωταγωνιστής της οικονομικής αναγέννησης της Κύπρου μετά την κρίση του 2013.

Σε όλη την πολυκύμαντη ιστορία του, άλλωστε, ο Δημοκρατικός Συναγερμός ήταν εγγυητής σταθερότητας στην πολιτική ζωή του νησιού. Αλλά ήταν και άοκνος υπηρέτης των εθνικών δικαίων και της κοινωνίας του. Με αποκορύφωμα των επιτυχιών του την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα όραμα, ένας στόχος ζωής του ιδρυτή του.

Νέος ακόμη είχα την τύχη να γνωρίσω τον Γλαύκο Κληρίδη. Και ώριμος σήμερα, ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, έχω την τιμή να συνεργάζομαι με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη. Αλλά και, ταυτόχρονα, ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, να βαδίζω σταθερά στο πλευρό του ηγέτη του αδελφού κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σχέσεις εθνικές, προσωπικές και κομματικές, που επεκτείνονται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Καθώς Ελλάδα και Κύπρος έχουν κοινά συμφέροντα και κοινή πυξίδα την ειρήνη, το Διεθνές Δίκαιο και τη σταθερότητα στην περιοχή μας. Καθώς τα δύο κόμματά μας μιλούν την ίδια φωνή λογικής και πραγματισμού στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Και καθώς τα στελέχη μας, σε Αθήνα και Λευκωσία, διαπνέονται από ταυτόσημες ιδέες για οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη.

Φίλες και φίλοι στην Κύπρο,

Είμαι βέβαιος ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα εξακολουθήσει να πρωταγωνιστεί στην πολιτική ζωή της Κύπρου και στα χρόνια που έρχονται. Γιατί τον έχει ανάγκη η Μεγαλόνησος, η Ελλάδα, η Μεσόγειος, η Ευρώπη.

Με ενότητα, αποφασιστικότητα και σύνεση, οι δύσκολες στιγμές του παρόντος θα ξεπεραστούν. Και με παντοδύναμους συμμάχους το Δίκαιο και τις προσπάθειες των λαών μας, θα πραγματωθεί ο εθνικός πόθος: Μία Κύπρος ενωμένη, δημοκρατική και ειρηνική. Με παντοτινή φίλη, μητέρα και αδελφή, μια Ελλάδα ισχυρή. Που συνεχώς θα προοδεύει και θα ευημερεί.

Αυτό το όραμα καταθέτω ως ρεαλιστική ευχή στα γενέθλια του κόμματός σας.

Χρόνια πολλά στον Δημοκρατικό Συναγερμό! Εύχομαι σε όλες και σε όλους υγεία, δύναμη και πάντα επιτυχίες!