Δευτερολογία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή κατά την απάντησή του, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού», σε επίκαιρη ερώτηση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα

Σας είδα ασυνήθιστα αποσταθεροποιημένο κ. Τσίπρα στη δευτερολογία σας, μέχρι και τον Αμερικανό Πρόεδρο τον είπατε John ενώ λέγεται Joe. Αλλά μπορώ να καταλάβω γιατί εξακολουθείτε, ενώ σας δόθηκε η ευκαιρία να χαμηλώσετε τους τόνους, να επενδύετε στην ένταση, την πόλωση και στον ψεύτικο διχασμό.

Καταλήγω να πιστεύω ότι είναι το μόνο το οποίο ξέρετε και μπορείτε να κάνετε καλά. Είναι μία στρατηγική την οποία έχετε υπηρετήσει με συνέπεια στο παρελθόν. Είναι η ίδια στρατηγική που σας έφερε στην εξουσία. Το πολιτικό σας βιογραφικό άρχισε να γράφεται και να ενισχύεται στις πλατείες των αγανακτισμένων, τους οποίους και χρησιμοποιήσατε για να τροφοδοτήσετε την τυφλή οργή, τα πιο αρνητικά αισθήματα στην ελληνική κοινωνία, για να έρθετε να καβαλήσετε ένα ρεύμα αγανάκτησης, θυμού -σε ένα βαθμό δικαιολογημένο- προσφέροντας ψεύτικες λύσεις οι οποίες διαψεύστηκαν παταγωδώς στην πορεία.

Θα σας το ξαναπώ όμως, για ακόμα μία φορά: Η ελληνική κοινωνία έχει ωριμάσει. Η ελληνική κοινωνία έχει συνειδητοποιήσει και τις όποιες δικές της ευθύνες και τις ευθύνες των πολιτικών ταγών. Και το 2021 αν πιστεύετε ότι μπορείτε να ξαναστήσετε ένα τέτοιο σκηνικό κοινωνικής έντασης είστε βαθιά γελασμένος. Όχι γιατί προεξοφλείτε την αντίδραση της κυβέρνησης αλλά γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει κοινωνική πλειοψηφία να σας ακολουθήσει σε αυτό το δρόμο.

Η νεολαία την οποία επικαλείστε συνέχεια δεν είναι μία νεολαία η οποία σήμερα ακούει αυτό το λόγο τον οποίο αρθρώνετε. Είναι μία νεολαία βαθιά προβληματισμένη αλλά και ταυτόχρονα ώριμη. Είναι μία νεολαία θυμωμένη γιατί η πανδημία της στέρησε ένα χρόνο ελευθερίας. Είναι μία νεολαία η οποία όταν θα δώσει πανελλήνιες εξετάσεις το παιδί και θα μπει στο πανεπιστήμιο δεν θέλει να πάει σε ένα πανεπιστήμιο το οποίο θα είναι κατειλημμένο από μπαχαλάκηδες. Θέλει να βρει ένα πανεπιστήμιο καθαρό, με ποιοτικούς καθηγητές, με καλές υποδομές που θα προσφέρει στα παιδιά τη μόρφωση για την οποία τόσο έχουν εργαστεί. Το εάν όμως εσείς είστε εκτός εποχής και εκτός κλίματος είναι κάτι το οποίο αφορά μόνο εσάς, αφορά το κόμμα σας.

Επανέρχομαι στο ζήτημα της πανδημίας. Όσο και εάν εξακολουθείτε να ισχυρίζεστε ότι η Ελλάδα απέτυχε στη διαχείριση της πανδημίας, τόσο θα απαντώ με τα πραγματικά στοιχεία τα οποία και γνωρίζουν σήμερα οι Έλληνες πολίτες. Επιμένετε να μιλάτε για την πανδημία σαν να είναι μία ελληνική ιδιαιτερότητα. Μιλάτε για χιλιάδες θανάτους παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι αντιμετωπίζει ο πλανήτης τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση των τελευταίων 100 ετών. Και παραγνωρίζετε για μία ακόμη φορά το γεγονός ότι αυτή η χώρα, η οποία είχε ένα αδύναμο σύστημα υγείας, κατάφερε και πέτυχε -σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι το πέτυχαν πολλές άλλες χώρες- ένα βαθμό ελάχιστης κοινωνικής συναίνεσης, τήρησης δύσκολων και σκληρών μέτρων, για να μπορέσουμε να περιορίσουμε τις ανθρώπινες απώλειες όσο αυτό είναι δυνατό.

Όσο, λοιπόν, ισχυρίζεστε ότι η Ελλάδα απέτυχε να διαχειριστεί την κρίση της πανδημίας τόσο θα έρχομαι εδώ και θα σας λέω: Είστε ψεύτης. Για ακόμα μία φορά είστε ψεύτης και ξέρετε κιόλας ότι λέτε ψέματα. Γιατί ο μόνος λόγος που το κάνετε είναι για να επενδύσετε πάνω στην αγανάκτηση, στο θυμό, στην οργή, στα αισθήματα τα οποία αυτή κρίση αναπόφευκτα προκαλεί. Αυτό κάνετε και το κάνετε θα έλεγα ανερυθρίαστα, το κάνετε χωρίς να κρύβετε καν τις προθέσεις σας τις πραγματικές.

Και όταν μιλάτε για τα ζητήματα των πορειών και των διαδηλώσεων, εγώ σας κατέθεσα επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες οι οποίες αποδεικνύουν το προφανές: ότι όταν υπάρχει επαναλαμβανόμενος συγχρωτισμός, ειδικά σε χώρους όπου δεν τηρούνται τα μέτρα ατομικής υγιεινής, αυτό νομοτελειακά οδηγεί στην αύξηση της μεταδοτικότητας. Και όταν αυτό γίνεται σε συνθήκες όπου η πανδημία είναι σε έξαρση, όπως είναι τώρα τον τελευταίο μήνα, αυτό είναι διπλά, τριπλά, πενταπλά επικίνδυνο. Δεν μπορεί να μην το ξέρετε. Δεν μπορεί να μην το βλέπετε αυτό το πράγμα. Δεν μπορεί να μην το αναγνωρίζετε.

Σας ρωτώ λοιπόν -δεν θα το κάνετε τώρα, δεν έχετε τη δυνατότητα να απαντήσετε- στο δίλημμα προστασία της ανθρώπινης ζωής, ή ενεργό παρότρυνση για συμμετοχή σε διαδηλώσεις πώς επιτέλους τοποθετείστε; Δεν καταλαβαίνετε ότι αυτό το οποίο κάνετε είναι επικίνδυνο; Πηγαίνει πιο πίσω τη δυνατότητά μας να ανοίξουμε την ελληνική οικονομία και να ανοίξουμε την ελληνική κοινωνία.

Και εν πάση περιπτώσει όταν κάθε φορά επιτίθεστε στην κυβέρνηση για οποιαδήποτε πρωτοβουλία και την ακυρώνετε με τόσο μεγάλη ευκολία, σας επαναλαμβάνω: κακό στην κυβέρνηση κάνετε; Λυσσάξατε για το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Λυσσάξατε από την πρώτη στιγμή που προτάθηκε ως ιδέα. Και τι δεν έχετε πει ως κόμμα. Και σας ρωτώ, εάν το πετύχουμε το πιστοποιητικό εμβολιασμού η κυβέρνηση ωφελείται ή ωφελείται ο ξενοδόχος από την Ρόδο (που βλέπω εδώ τον συνάδελφο), ή από την Κρήτη γιατί θα έρθουν περισσότεροι επισκέπτες στην Ελλάδα; Είναι καλό για τη χώρα ή είναι κακό για την χώρα αυτό;

Πόσες παρωπίδες έχετε, επιτέλους, στην προσπάθειά σας να απαξιώσετε πολιτικά την κυβέρνηση; Η κυβέρνηση θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας, θα κριθεί από τον ελληνικό λαό. Ό,τι και αν πείτε, ό,τι και αν λέτε, ό,τι και αν κάνετε, όσο και αν θέλετε να την παρουσιάζετε καταστροφική, αυταρχική, οι πολίτες γνωρίζουν και θα τοποθετηθούν, θα αποφανθούν στο τέλος της τετραετίας για το αν έχουμε κάνει καλά τη δουλειά μας ή αν δεν έχουμε κάνει καλά τη δουλειά μας.

Αλλά το δηλητήριο το οποίο συνειδητά στάζετε αυτή τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία είναι πολιτικά, και ηθικά τολμώ να πω, ανεπίτρεπτο, αυτό το οποίο κάνετε, όταν γνωρίζετε τη μεγάλη προσπάθεια την οποία πρέπει να καταβάλλουμε. Και όταν γνωρίζετε πόσο δύσκολα θα είναι τα πράγματα για την επόμενη μέρα για να μπορέσουμε να ανακάμψουμε από αυτή την οικονομική κρίση η οποία χτύπησε όλες τις χώρες του κόσμου και όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Έρχομαι τώρα στα ζητήματα που αφορούν την Επιτροπή Αλιβιζάτου και τις προτάσεις οι οποίες έχουν κατατεθεί για το ζήτημα της αστυνομικής βίας. Θα σας επαναλάβω, ακόμα μία φορά, γιατί δεν σας έχουν ενημερώσει καλά οι συνεργάτες σας: Ο Συνήγορος του Πολίτη το 2017-2018 στην έκθεση «Εθνικός μηχανισμός Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας», την έχετε διαβάσει; Την ξέρετε; Την ξέρετε, μάλιστα. Λοιπόν, έχει στην σελίδα 18 μια σειρά προτάσεις. Δεν θα τις διαβάσω αναλυτικά, μίλησα για αυτές στην πρωτολογία μου. Αυτές οι προτάσεις υλοποιήθηκαν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όχι από την δικιά σας κυβέρνηση. Αυτό είναι δεδομένο, δεν αμφισβητείται, το λέει ο ίδιος ο Συνήγορος. Μας είπατε πριν, γιατί θεσμοθετούμε Βοηθό Συνήγορο του Πολίτη, λες και δεν ξέρετε, λέει σε Βοηθό κι όχι στον Συνήγορο. Δεν το γνωρίζετε ότι υπάρχουν ήδη Βοηθοί Συνηγόρου. Δεν σας το είπε κάποιος από τους συνεργάτες σας; Δεν το ξέρετε; Ούτε αυτό ξέρετε; Γιατί το πάμε σε Βοηθό λέει κι όχι στον Συνήγορο. Μα δεν ξέρετε ότι υπάρχουν Βοηθοί; Δηλαδή, έρχεστε και μου λέτε ότι με τη Βοηθό Συνηγόρου του Πολίτη η οποία ασχολείται με τα δικαιώματα του παιδιού υποτιμούμε τα δικαιώματα του παιδιού γιατί τα έχουμε αναθέσει στην Βοηθό του Συνηγόρου. Μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Μπορούν να ακούγονται από έναν τέως Πρωθυπουργό, Αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Ενισχύουμε τον Συνήγορο…

Ο Συνήγορος είναι απολύτως σύμφωνος με αυτό το οποίο κάνουμε. Ο Συνήγορος είναι σύμφωνος σε οποιαδήποτε ενίσχυση των δυνατοτήτων του που θα του επιτρέψει… Ρωτήστε τον, ρωτήστε τον. Να τον φέρουμε τον Συνήγορο να δούμε εάν αρνείται ο Συνήγορος το γεγονός ότι εμείς ερχόμαστε να του δώσουμε δέκα άτομα παραπάνω προσωπικό για να διερευνά τα περιστατικά αστυνομικής βίας.

Αν εσείς πιστεύετε ότι ο Συνήγορος έχει άλλη άποψη να τον φέρουμε εδώ τον άνθρωπο να μας πει την γνώμη του. Αυτό που θα σας πει ο Συνήγορος, γιατί το έχει γράψει, είναι ότι θα αναγνωρίσει ότι η νομοθετική παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας έδωσε στον Συνήγορο την δυνατότητα να έχει ανακριτικά καθήκοντα και προσωπικό για να μπορεί να ερευνά υποθέσεις όπως η πραγματικά τραγική υπόθεση στην οποία αναφερθήκατε. Και μπορώ να σας πω, εκτιμώ σύμφωνα με την πληροφόρηση την οποία είχα από τον Υπουργό, ότι πολύ σύντομα θα υπάρχουν οριστικές αποφάσεις για αυτή την υπόθεση, καθώς το περιστατικό έχει διερευνηθεί, όπως είπαμε, από μία Αρχή η οποία είναι Ανεξάρτητη και η οποία εκ των πραγμάτων δεν θα είχε την έφεση να δρομολογήσει κάποια ενδεχόμενη συγκάλυψη.

Αναφερθήκατε, και δεν μπορώ να το αφήσω ασχολίαστο, στον Αρχηγό της Αστυνομίας, ότι πρέπει ο αρχηγός να μην επιλέγεται με κομματικά κριτήρια. Ο Αρχηγός της Αστυνομίας επί δικών σας ημερών, διάδοχος του κ. Τσουβάλα, ήταν παρών στις κομματικές σας συγκεντρώσεις μαζί με τον Αρχηγό του Λιμενικού. Και μιλάτε εσείς για ανεξαρτησία; Ούτε τα προσχήματα δεν τηρείτε, ούτε καν τα προσχήματα δεν τηρούσατε. Αξιομνημόνευτη η αναφορά σας στην ανάγκη διερεύνησης περιστατικών και πράγματι το περιστατικό του Ζακ Κωστόπουλου ήταν ένα περιστατικό το οποίο μας ταρακούνησε όλους. Δείξατε την ίδια ευαισθησία για τους συνταξιούχους τους οποίους σπάσατε στο ξύλο και τους ψεκάσατε με ΜΑΤ έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Το ψάξατε και αυτό το περιστατικό;

Η αναφορά μου στα ζητήματα νόμου και τάξης όταν ήμασταν αντιπολίτευση ήταν πάρα πολύ σαφής. Η εφαρμογή του νόμου και της τάξης και η ασφάλεια των πολιτών αποτελούσε κεντρική προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είναι κάτι το οποίο κρύψαμε, ούτε έχουμε λόγο να είμαστε απολογητικοί για αυτό. Και αν κανείς εξετάσει τα στατιστικά δεδομένα για τη μείωση της εγκληματικότητας στην Ελλάδα και για το πώς οι συμπολίτες μας σε πολλές γειτονιές σήμερα αισθάνονται πιο ασφαλείς, για το πώς, ναι κ. Τσίπρα, λύσαμε το ζήτημα των Εξαρχείων το οποίο εσείς δεν τολμούσατε ποτέ να ακουμπήσετε, θα διαπιστώσετε ότι σε αυτή τη δέσμευσή μας είμαστε συνεπείς.

Αυτό είναι τελείως διαφορετικό από αυτό το οποίο σας προσάπτω, να χρησιμοποιείτε…

Είπατε κάτι κύριε Σπίρτζη; Μήπως κ. Ραγκούση εσείς είπατε κάτι; Μάλιστα, κάναμε τη Νέα Σμύρνη, Εξάρχεια; Μάλιστα. Το ανάποδο έγινε. Οι μπαχαλάκηδες των Εξαρχείων πήγανε στη Νέα Σμύρνη, με τους οποίους κάνατε παρέα διαδηλώσεις. Αυτό έγινε και δεν το ξέρετε τάχα.

Αυτό για το οποίο σας κατηγόρησα, κ. Τσίπρα, είναι ότι χρησιμοποιούσατε την αστυνομία και τα ΜΑΤ για να προστατεύσουν συνειδητά τη δική σας εικόνα. Και  αυτό δεν νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο αμφισβητείτε, διότι θυμάμαι πάρα πολύ καλά πως κινούσασταν τότε στην Ελλάδα, με πόση μεγάλη προστασία από  ΜΑΤ και πώς φροντίζατε να μη φτάνει καμία διαμαρτυρία εντός οπτικής επαφής από οποιαδήποτε εκδήλωσή σας.

Από εκεί και πέρα έρχομαι στα ζητήματα τα δύσκολα της τρομοκρατίας. Θα πω μία κουβέντα μόνο. Επειδή  κάποιοι από εμάς βιώσαμε με πολύ έντονο τρόπο αυτήν την σκληρή εποχή, όλη τη σκληρή εποχή και ειδικά τα γεγονότα του ’89 και επειδή πράγματι πολλά είχαν ειπωθεί τότε πάνω στην ένταση της στιγμής, μπορώ να θυμίσω σε εσάς κύριε Τσίπρα ένα πράγμα μόνο: Ότι αυτός ο οποίος έγραφε βιβλία και έλεγε ποιος ήταν ιδεολογικός καθοδηγητής της «17 Νοέμβρη», ήταν  ο Πάνος Καμμένος με τον οποίον ανερυθρίαστα συγκυβερνήσατε 4,5 χρόνια. Αυτό δείχνει το ηθικό σας έρμα, αυτό δείχνει τον πήχη των προσδοκιών και των προϋποθέσεων που θέτετε εσείς ο ίδιος για τον τρόπο με τον οποίο βλέπατε τους τότε πολιτικούς σας συνεργάτες.

Και να πω και κάτι ακόμα: Πότε στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, δεν ακούστηκε ποτέ και δεν πρόκειται να ακουστεί ποτέ οποιοδήποτε υπονοούμενο, κ. Τσίπρα  -περιμένετε, τώρα θα τα ακούσετε- ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει οποιαδήποτε σχέση με την τρομοκρατία. Αλλά αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι δεν έχετε απαντήσει ποτέ για τα πραγματικά δεδομένα. Και τα πραγματικά δεδομένα ήταν ότι ένα από τα πρώτα νομοθετήματα τα οποία φέρατε όταν γίνατε κυβέρνηση ήταν η διευκόλυνση αιτημάτων των τρομοκρατών. Τον Μάρτιο του 2015. Τον Μάρτιο του 2015, αυτά τα κάνατε εσείς. Εσείς δώσατε τη δυνατότητα, μην εκνευρίζεστε…

Και ως προς τα ζητήματα αυτά η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί με απόλυτη σαφήνεια. Ο νόμος τηρείται και θα τηρείται, θα ισχύει για όλους. Κανένας καταδικασμένος τρομοκράτης δεν έχει τη δυνατότητα να διαλέξει τη φυλακή της προτίμησής του και το κράτος θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, όπως κάνει και όπως υπάρχουν οι σχετικές εισαγγελικές παραγγελίες, για να κρατηθεί ο Κουφοντίνας ζωντανός. Αυτή είναι η καθαρή θέση της κυβέρνησης και εμού προσωπικά. Και όταν κάνατε την ανάρτηση, την κάνατε μία φορά, μας ζητήσατε τι ακριβώς; Μας ζητήσατε τι ακριβώς; Να παρανομήσουμε; Αυτό που κάνουμε; Αυτό που κάνουμε. Άρα συμφωνείτε με αυτό που κάνουμε.

Να βγείτε, λοιπόν, να το πείτε, να βγείτε να το πείτε εάν συμφωνείτε με αυτό το οποίο κάνουμε, δηλαδή να τηρήσουμε το κράτος δικαίου και τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και ταυτόχρονα να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε για να κρατήσουμε τον άνθρωπο αυτόν ζωντανό. Να βγείτε παρακαλώ πολύ μετά και να κάνετε δήλωση και να πείτε: «Ναι, συμφωνώ με την κυβέρνηση και με την πολιτική την οποία έχει ακολουθήσει».

Εάν το κάνετε θα είναι ίσως η πιο έμπρακτη απόδειξη σε όσους αμφισβητούν ότι θέλετε να αξιοποιήσετε το συμβάν αυτό για να αποκομίσετε πολιτικά οφέλη. Έχετε τη δυνατότητα ακόμα να τοποθετηθείτε, μόνο που ανάποδα μας τα είπατε στην ανάρτησή σας.

Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, με μία επαναφορά σε μία κουβέντα την οποία είπα, μία φράση την οποία είπα στην πρωτολογία μου. Σας ζήτησα, κ. Τσίπρα, να αποκηρύξετε, και είχατε την δυνατότητα να το κάνετε, δεν το κάνατε για ακόμη μια φορά, το σύνθημα το οποίο για πρώτη φορά χρησιμοποιήσατε στην Καλαμάτα το Σεπτέμβριο του 2015: «Ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Σας ζήτησα να το αποκηρύξετε, εσείς το είπατε.

Επιλέξατε για ακόμη μια φορά να μην απαντήσετε και επιλέξατε για ακόμα μία φορά να κάνετε μία ιστορική αναδρομή στην Αριστερά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά και σε εμβληματικές προσωπικότητες τις οποίες ο δικός μας χώρος τιμά ως πρόσωπα τα οποία μπορεί να ήταν πολιτικοί αντίπαλοι, πλην όμως αναγνωρίζεται η προσφορά τους στο συγκεκριμένο πολιτικό τους χώρο.

Η δική μου εκτίμηση, κ. Τσίπρα, είναι ότι αυτή η συνεχής ανάκληση ιστορικών μορφών της Αριστεράς που κάθονταν στα ίδια έδρανα με αυτά στα οποία κάθεστε τώρα δεν δείχνει σεβασμό στην Αριστερά, δείχνει  προσωπική ανασφάλεια ως προς το μέτρο σύγκρισης το δικό σας με αυτές τις προσωπικότητες της Αριστεράς. Γιατί αυτό το οποίο σας προσάπτω είναι ότι ακριβώς αυτή την παράδοση της Αριστεράς, αυτή την καθαρή γραμμή την οποία ακολούθησε η Αριστερά για πολλές δεκαετίες, με την οποία είμαστε και παραμένουμε ιδεολογικοί αντίπαλοι, εσείς δεν την υπηρετείτε.

Αρκεί να διαπιστώσετε και να διαβάσετε την «Αυγή» του 2021 και να τη συγκρίνετε με αυτά τα οποία έγραφε η «Αυγή» το 1989. Και εκεί θα διαπιστώσετε ότι η επίκληση των ιστορικών καταβολών της Αριστεράς δεν αρκεί σε καμία περίπτωση να ξεπλύνει τις δικές σας ευθύνες γιατί εν έτει 2021, σε μία εποχή όπου η χώρα χρειάζεται ενότητα, χρειάζεται χαμηλούς τόνους, ξεκινήσατε και ανεβήκατε στο βήμα της Βουλής ενώ είχατε τη δυνατότητα να ρίξετε τους τόνους και 17 φορές χρησιμοποιήσατε το ρήμα «κατηγορώ». Εγώ σας λέω λοιπόν, κ. Τσίπρα, δεν σας κατηγορώ. Σας λέω απλά ότι για ακόμα μία φορά ήσασταν κατώτερος των περιστάσεων ως Πρωθυπουργός, είστε κατώτερος των περιστάσεων ως Αρχηγός της αντιπολίτευσης.