Ενημερωτικό σημείωμα για τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην τελετή ένταξης δύο περιπολικών πλοίων στον στόλο του Λιμενικού Σώματος

Την τελετή ονοματοδοσίας των δύο πρώτων από τα τέσσερα μεγάλα περιπολικά σκάφη που θα ενισχύσουν φέτος τον στόλο του Λιμενικού Σώματος παρακολούθησε απόψε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόκειται για δικινητήρια πλοία τύπου P355, μήκους 38,6 μέτρων που μπορούν να πλεύσουν με ταχύτητα άνω των 35 κόμβων και να επιχειρήσουν σε ακτίνα εκατοντάδων ναυτικών μιλίων προτού χρειαστούν ανεφοδιασμό. Διαθέτουν υπερσύγχρονα μέσα παρακολούθησης και αστυνόμευσης του θαλάσσιου πεδίου καθώς και χώρους για τη μεταφορά περίπου 20 διασωθέντων, πέραν του 12μελούς πληρώματος.

«Η θάλασσα έχει σύνορα»

«Με την εμπειρία του Έβρου, αλλά και του Αιγαίου, θα χαρακτήριζα τα σκάφη του Λιμενικού “πλωτά συνοριακά φυλάκια”. Γιατί, σε πείσμα όσων ακούστηκαν στο παρελθόν, η θάλασσα έχει σύνορα» τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά τον χαιρετισμό του.

Τα δύο πλοία ονομάστηκαν προς τιμήν δύο πεσόντων ηρώων του Λιμενικού Σώματος: του Πλωτάρχη Γεώργιο Κωτούλα, ο οποίος εκτελέστηκε το 1942 από τις κατοχικές δυνάμεις στο σκοπευτήριο της Καισαριανής αφότου συνελήφθη στην προσπάθειά του να μεταβεί στη Μέση Ανατολή για να συνεχίσει τον αγώνα, και του Λιμενοφύλακα Μαρίνου Ζαμπάτη, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα το 1997 από πυρά λαθρεμπόρων μεταξύ Κέρκυρας και Ηπείρου, ενώ προσπαθούσε να αποτρέψει την παράνομη είσοδο φορτίων στη χώρα μας.

Στην τελετή έλαβαν μέρος η μητέρα του Λιμενοφύλακα Ζαμπάτη και εκπρόσωπος της οικογένειας Κωτούλα.

«Είναι δύο ήρωες, είναι δύο σύμβολα του Λιμενικού Σώματος τους οποίους οφείλουμε -όχι απλά να θυμόμαστε- αλλά και να τιμούμε. Γι’ αυτό και, από σήμερα, τα ονόματά τους θα ταξιδεύουν πάνω στα κύματα των ελληνικών θαλασσών που τόσο αγάπησαν. Διατηρώντας ζωντανή τη μνήμη τους. Συνεχίζοντας την αποστολή τους. Και εμπνέοντας τους νεότερους στο καθήκον» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η απόκτηση των τεσσάρων μεγάλων περιπολικών φέτος, το κόστος των οποίων υπερβαίνει τα 55 εκατομμύρια ευρώ, αποτελεί μία μόνον πτυχή του ευρύτερου σχεδίου ενίσχυσης και αναβάθμισης της υλικοτεχνικής υποδομής του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή, πρόγραμμα που αποτελεί πάγια προτεραιότητα για την κυβέρνηση και έχει προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 600 εκατομμύρια ευρώ.

«Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν ενταχθεί δύο ακόμα σκάφη πολλαπλών χρήσεων, με δικά τους πλωτά ελικοδρόμια. Αλλά και πολλά νέα ταχύπλοα 16 και 13 μέτρων. Ενώ, βέβαια, εξελίσσεται και ο διαγωνισμός για το Σύστημα Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης, όπως και η λειτουργική αναβάθμιση όλων των επιχειρησιακών μέσων. Ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα. Το σημαντικότερο πρόγραμμα των τελευταίων δεκαετιών ως προς την ανανέωση του εξοπλισμού του Λιμενικού Σώματος», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Η διεύρυνση του στόλου συνοδεύεται από την ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού, το οποίο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προάσπισης των συνόρων και των δικαιωμάτων της Ελλάδας σε καθημερινή βάση, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στο πλαίσιο αυτό, μετά από χρόνια στασιμότητας, οι οργανικές θέσεις του Λιμενικού Σώματος έχουν αυξηθεί κατά 1.500, από τις οποίες οι 900 αφορούν το Αιγαίο.

«Για το έργο των γυναικών και των ανδρών του Λιμενικού καμαρώνουμε, πλέον, όλοι. Διότι, γνωρίζουμε ότι τα στελέχη του -ειδικά τον τελευταίο χρόνο- έχουν ξεχάσει άδειες και Σαββατοκύριακα. Ότι δεν ξέρουν από ημέρα και νύχτα. Ούτε ξεχωρίζουν φουρτούνες και μπουνάτσες. Και ότι αγρυπνούν πάντα εκεί, στις ακτές και στα κύματα, για τη δική μας ασφάλειά», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι το έργο των ενστόλων μας φαίνεται στη δραστική περιστολή των μεταναστευτικών ροών.

Νέα μείωση πάνω από 80% στις μεταναστευτικές ροές

«Οι μεταναστευτικές ροές υποχώρησαν ραγδαία από τα τέλη του 2019 και ολόκληρο το 2020. Και σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, έχουμε, ήδη, για το πρώτο τρίμηνο μια επιπλέον μείωση η οποία ξεπερνά το 80%. Είναι κάτι που βλέπει και η ίδια η Ευρώπη, αναγνωρίζοντας στο Αιγαίο και τα δικά της ανατολικά σύνορα. Γι΄αυτό, εξάλλου, και συγχρηματοδοτεί την συγκεκριμένη αγορά, έχοντας ήδη εντάξει τα σκάφη αυτά στις ευρύτερες αποστολές της Frontex», είπε.

«Η Τουρκία έχει, τώρα, την ευκαιρία να επιστρέψει στο πνεύμα της Κοινής Δήλωσης για το Μεταναστευτικό. Να πάψει να εξάγει ροές παρανόμων, αντιμετωπίζοντας, επιτέλους, αποτελεσματικά τους διακινητές που δρουν από τις ακτές της. Με πρώτη κίνηση, την επιστροφή στο έδαφός της των 1.450 ανθρώπων, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί τελεσίδικα», προσέθεσε ο Πρωθυπουργός.

«Η ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων, ο σωστός επιτελικός σχεδιασμός και βεβαίως το αίσθημα ευθύνης, η εμπειρία και η αποφασιστικότητα των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, έχουν οδηγήσει στην ιδιαιτέρως αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της πατρίδας μας», δήλωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

«Είναι μάλιστα ακόμα πιο σημαντικό το ότι τα εντυπωσιακά αυτά αποτελέσματα συνδυάζονται με την τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, με ευαισθησία και με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή. Η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα, που αποτελούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα προστατεύει αποτελεσματικά», συμπλήρωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως το έργο του Λιμενικού Σώματος είναι πολύπλευρο, από την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου έως την υποστήριξη της εκστρατείας εμβολιασμού των νησιωτικών πληθυσμών, που προχωρά με γρήγορους ρυθμούς. «Στην ιστορία του το Λιμενικό είναι εδώ και στον πόλεμο αλλά και στην ειρήνη», είπε.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Πρωθυπουργός επιβιβάστηκε στο πλοίο «Μαρίνος Ζαμπάτης» και συνομίλησε με το πλήρωμα, το οποίο του παρουσίασε τις δυνατότητες εντοπισμού των καμερών του πλοίου, τα οπλικά συστήματα αλλά και τις ικανότητες των κινητήρων.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος-Ελληνική Ακτοφυλακή Αντιναύαρχος Θεόδωρος Κλιάρης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης.

Ολόκληρος ο χαιρετισμός του Πρωθυπουργού

Κύριοι Υπουργοί, Σεβασμιώτατε,

Κύριοι Αρχηγοί, κυρία Πρέσβη, κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,

Δεν είναι μυστικό ότι, προσωπικά, νιώθω, πάντα, μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια κάθε φορά που βρίσκομαι κοντά στο Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Ακτοφυλακή. Πολύ περισσότερο, σήμερα, καθώς -εδώ στον Πειραιά- υποδεχόμαστε τα 2 πρώτα από τα 4, συνολικά, σύγχρονα σκάφη, που θα ενισχύσουν σημαντικά την ήδη μεγάλη επιχειρησιακή δυνατότητα του Λιμενικού Σώματος στις ελληνικές θάλασσες. Γιατί ισχυρό Λιμενικό σημαίνει και ισχυρή Ελλάδα.

Τα νέα μας αποκτήματα είναι μεγάλα περιπολικά σκάφη -όπως σας ανέφερε και ο Αρχηγός- μήκους 38 μέτρων. Αναπτύσσουν πολύ μεγάλες ταχύτητες μπορούν να διασχίσουν με κάθε καιρό, δύο φορές το Αιγαίο χωρίς να ανεφοδιαστούν. Έχουν ραντάρ τελευταίας γενιάς, υποβρύχιες κάμερες, είναι ιδανικά για επιτήρηση. Και, βέβαια, διαθέτουν προδιαγραφές και ξεχωριστούς χώρους για τη διάσωση ναυαγών. Είναι, με άλλα λόγια, κατάλληλα σκάφη για τις κατάλληλες αποστολές στα θαλάσσια σύνορά μας. Και χαίρομαι ιδιαίτερα κύριε Αρχηγέ που άκουσα ότι σχεδιάστηκαν ουσιαστικά με προδιαγραφές που έδωσαν στελέχη του Λιμενικού Σώματος, της Ελληνικής Ακτοφυλακής για τις ιδιαίτερες ανάγκες φύλαξης των θαλασσίων μας συνόρων. Γι’ αυτό, άλλωστε και το πρώτο από αυτά θα ταξιδέψει αμέσως στη Λέσβο όπου και θα επιχειρεί σε μόνιμη βάση.

Για το έργο των γυναικών και των ανδρών του Λιμενικού καμαρώνουμε, πλέον, όλοι. Διότι, γνωρίζουμε ότι τα στελέχη του -ειδικά τον τελευταίο χρόνο- έχουν ξεχάσει άδειες και Σαββατοκύριακα. Ότι δεν ξέρουν από ημέρα και νύχτα. Ούτε ξεχωρίζουν φουρτούνες και μπουνάτσες. Και ότι αγρυπνούν πάντα εκεί, στις ακτές και στα κύματα, για τη δική μας ασφάλειά.

Τα αποτελέσματα της δράσης τους, εξάλλου, τα περιγράφουν, με απόλυτη ευκρίνεια οι ίδιοι οι αριθμοί: Όπως είπε και ο κύριος Υπουργός, οι μεταναστευτικές ροές υποχώρησαν ραγδαία από τα τέλη του 2019 και ολόκληρο το 2020. Και σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, έχουμε, ήδη, για το πρώτο τρίμηνο μια επιπλέον μείωση η οποία ξεπερνά το 80%. Είναι κάτι που βλέπει και η ίδια η Ευρώπη, αναγνωρίζοντας στο Αιγαίο και τα δικά της ανατολικά σύνορα. Γι΄αυτό, εξάλλου, και συγχρηματοδοτεί την συγκεκριμένη αγορά, έχοντας ήδη εντάξει τα σκάφη αυτά στις ευρύτερες αποστολές της Frontex.

Με την εμπειρία του Έβρου, αλλά και του Αιγαίου, θα χαρακτήριζα τα σκάφη του Λιμενικού «πλωτά συνοριακά φυλάκια». Γιατί, σε πείσμα όσων ακούστηκαν στο παρελθόν, η θάλασσα έχει σύνορα. Και ακριβώς εκεί, όλοι εσείς, γυναίκες και άνδρες του Λιμενικού Σώματος, με την καθημερινή σας δράση, εκπέμπετε το διπλό μήνυμα της πατρίδας μας: προβολή ισχύος για την υπεράσπιση της εθνικής ακεραιότητας και νομιμότητας. Αλλά, ταυτόχρονα, και προβολή συνεργασίας με όποιον γειτονεύει. Και, βέβαια, βοήθειας σε όποιον κινδυνεύει. Είναι ένα καθαρό μήνυμα. Το ίδιο καθαρή, ωστόσο, θα πρέπει να είναι και η απάντηση που περιμένει η Ελλάδα και η Ευρώπη από την απέναντι όχθη του Αιγαίου. Η Τουρκία έχει, τώρα, την ευκαιρία να επιστρέψει στο πνεύμα της Κοινής Δήλωσης για το Μεταναστευτικό. Να πάψει να εξάγει ροές παρανόμων, αντιμετωπίζοντας, επιτέλους, αποτελεσματικά τους διακινητές που δρουν από τις ακτές της. Με πρώτη κίνηση, την επιστροφή στο έδαφός της των 1.450 ανθρώπων, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί τελεσίδικα.

Κυρίες και κύριοι,

Επιστρέφοντας στο σημερινό γεγονός, αξίζει να σημειωθεί ότι η σχετική σύμβαση με τα ιταλικά ναυπηγεία VITTORIA πλησιάζει τα 57.000.000 ευρώ. Εξ όσων γνωρίζω είναι η μεγαλύτερη που υπέγραψε, ποτέ, το Λιμενικό Σώμα. Και πρέπει να πω ότι είναι μία προσπάθεια που ξεκίνησε παλαιότερα και επιταχύνθηκε στην τελευταία της φάση. Γι’ αυτό και τα συγχαρητήρια ανήκουν διαχρονικά, σε όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτήν.

Σε τέτοιες εθνικές πρωτοβουλίες όλοι έχουν θέση. Θυμίζω ότι πριν από δέκα μήνες -στον ίδιο χώρο- υποδεχτήκαμε τα πρώτα ταχύπλοα της δωρεάς της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Πράγμα που σημαίνει ότι και στο μέτωπο αυτό, όπως και σε εκείνο της υγείας, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας οφείλουν να συμπλέουν.

Και, βέβαια, δεν σταματάμε εδώ, όπως ανέφερε και ο κύριος Υπουργός μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν ενταχθεί 2 ακόμα σκάφη πολλαπλών χρήσεων, με δικά τους πλωτά ελικοδρόμια. Αλλά και πολλά νέα ταχύπλοα 16 και 13 μέτρων. Ενώ, βέβαια, εξελίσσεται και ο διαγωνισμός για το Σύστημα Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης, όπως και η λειτουργική αναβάθμιση όλων των επιχειρησιακών μέσων. Ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα. Το σημαντικότερο πρόγραμμα των τελευταίων δεκαετιών ως προς την ανανέωση του εξοπλισμού του Λιμενικού Σώματος.

Ας μην ξεχνάμε, ωστόσο, ότι η ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος, της Ελληνικής Ακτοφυλακής σημαίνει και μεγαλύτερη προσφορά σε όλα τα επίπεδα: από την καταπολέμηση της παρανομίας στα νερά και στις ακτές μέχρι την προστασία των κατοίκων των νησιών μας. Για παράδειγμα, είναι σημαντική η συμμετοχή του Λιμενικού στην Εκστρατεία Ελευθερία. Ώστε ο εμβολιασμός κατά του Covid να φτάσει σε κάθε γωνιά της επικράτειας. Γιατί, όπως είπα, στην ιστορία του το Λιμενικό είναι εδώ και στον πόλεμο αλλά και στην ειρήνη.

Σε αυτή την ιστορία, του διπλού αγώνα, για ελευθερία και νομιμότητα, παραπέμπει, εξάλλου, και η ονοματοδοσία των δύο σκαφών: του Πλωτάρχη Γεωργίου Κωτούλα, που τον Απρίλιο του 1942, προσπαθώντας να διαφύγει για να αγωνιστεί στη Μέση Ανατολή, συνελήφθη από τον ναζιστικό στρατό κατοχής και εκτελέστηκε στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Αλλά και του Λιμενοφύλακα Ειδικών Αποστολών, Μαρίνου Ζαμπάτη. Που, τον Απρίλιο του 1997, πυροβολήθηκε από λαθρέμπορους, στη διάρκεια καταδίωξης, στη θάλασσα έξω από την Σαγιάδα Θεσπρωτίας.

Είναι δύο ήρωες, είναι δύο σύμβολα του Λιμενικού Σώματος τους οποίους οφείλουμε -όχι απλά να θυμόμαστε- αλλά και να τιμούμε. Γι’ αυτό και, από σήμερα, τα ονόματά τους θα ταξιδεύουν πάνω στα κύματα των ελληνικών θαλασσών που τόσο αγάπησαν. Διατηρώντας ζωντανή τη μνήμη τους. Συνεχίζοντας την αποστολή τους. Και εμπνέοντας τους νεότερους στο καθήκον.

Κλείνω, μεταφέροντας, για ακόμα μια φορά, την ευγνωμοσύνη όλων των Ελλήνων προς ένα Σώμα αγαπητό σε όλους, κυρίως στους νησιώτες μας. Και, βέβαια, με τη διαβεβαίωση ότι η Πολιτεία βρίσκεται πάντα στο πλευρό του. Δίπλα-δίπλα. Όπως ακριβώς, οι δύο σταθερές άγκυρες με το δυνατό ναυτικό σχοινί, σχηματίζουν και το έμβλημα του Λιμενικού και της Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Σας ευχαριστώ και εύχομαι καλές θάλασσες στα νέα σκάφη και σ’ όλα τα πληρώματα.