Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική καταλαμβάνουν μια ξεχωριστή θέση στον χάρτη του κόσμου, αλλά και στις καρδιές όλων. Όχι μόνο γιατί πολλά κράτη τους διαθέτουν δυναμικές οικονομίες και αξιόπιστη φωνή στους διεθνείς οργανισμούς. Αλλά και γιατί, εδώ και αιώνες, αυτή η περιοχή του πλανήτη εκπέμπει Ιστορία, πολιτισμό και κουλτούρα συνεννόησης με όλους τους λαούς, πάνω από σύνορα. Γι’ αυτό, άλλωστε, και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει σταθερά την αμοιβαία προσέγγιση.
Η αναβάθμιση των σχέσεων με την Λατινική Αμερική είναι προτεραιότητα, ιδίως για την Ελλάδα, που δεν ξεχνά ότι μία χώρα από εκεί την συνόδευσε στα πρώτα βήματα της ελεύθερης ζωής της: Η Αϊτή αναγνώρισε πρώτη την Επανάσταση του 1821, ενώ 100 εθελοντές της πολέμησαν στο πλευρό των εξεγερμένων Ελλήνων.
Έχει λοιπόν έναν ξεχωριστό συμβολισμό η σύμπτωση ότι 200 χρόνια ανεξαρτησίας γιορτάζουν φέτος η Αθήνα και, ταυτόχρονα, πολλές πρωτεύουσες της Λατινικής Αμερικής.
Η Ελλάδα είναι παρούσα στην περιοχή με οκτώ πρεσβείες και πολλά Επίτιμα Προξενεία. Όμως πολύτιμος συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Λατινική Αμερική είναι πάντα οι ομογενείς μας, με τις κοινότητές τους στην Αργεντινή, την Βραζιλία, τον Παναμά και αλλού.
Πυκνώνουμε την επαφή μαζί τους. Και πρωτοβουλίες όπως η ίδια η Ημέρα Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής και η σημερινή εκδήλωση -με την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών- αυτό ακριβώς το ενδιαφέρον μας αποδεικνύουν.
Η κοινή εμπειρία της πανδημίας και η ανάγκη υπέρβασης των συνεπειών της νομίζω πως διευρύνει το πεδίο της συνεργασίας μας, τόσο στο διηπειρωτικό επίπεδο μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στο διμερές, μεταξύ των χωρών.
Ο Οργανισμός CARICOM μπορεί να αποτελέσει βήμα διαλόγου για σύγχρονες προκλήσεις, όπως η παγκόσμια ασφάλεια, το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η διεθνής συνεργασία. Ενώ η Ελλάδα διεκδικεί πάντοτε τον ρόλο ενός αξιόπιστου οικονομικού εταίρου. Στη Λατινική Αμερική δραστηριοποιούνται, άλλωστε, πολλές ελληνικές επιχειρήσεις και το εμπόριο μεταξύ των χωρών μας έχει ευρύ ορίζοντα. Κάθε χρόνο φιλοξενούμε, επίσης, πολλούς επισκέπτες από την όμορφη αυτή γεωγραφική ζώνη. Γι΄ αυτό και οι αεροπορικές συνδέσεις των χωρών μας αξίζει να πυκνώσουν.
Και, βέβαια, καθώς η Ελλάδα βαδίζει στον δρόμο της ανάπτυξης είναι έτοιμη να υποδεχτεί επενδύσεις που θα δημιουργήσουν αμοιβαίο όφελος για τα κράτη μας.
Όλα, συνεπώς, συνηγορούν στο ότι η Ημέρα Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, που σήμερα καθιερώνουμε, μπορεί να μετατραπεί σε καθημερινότητα μεγαλύτερης φιλίας και κοινής ευημερίας των χωρών και των λαών μας. Αυτό είναι το μήνυμα που θα ήθελα να απευθύνω στην όμορφη εκδήλωσή σας. Και να το συνοδεύσω με την υπόσχεση ότι, με το τέλος της πανδημίας, θα ήθελα να το επιβεβαιώσω με ένα ταξίδι μου στην Λατινική Αμερική.
Καλή επιτυχία. Ας συνεχίσουμε στον δρόμο της φιλίας και της συνεργασίας.