Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις εργασίες της Military Committee Conference 21

Πρόεδρε της Στρατιωτικής Επιτροπής,

Αρχηγοί Άμυνας των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ,

Ανώτατε Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη,

Ανώτατε Συμμαχικέ Διοικητή Μετασχηματισμού,

Στρατιωτικοί Αντιπρόσωποι των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ,

Με μεγάλη χαρά σας υποδέχομαι σήμερα όλους στην Αθήνα για τη Διάσκεψη της Στρατιωτικής Επιτροπής για το 2021. Δεν μπόρεσα να βρεθώ μαζί σας στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων χθες το βράδυ για την τελετή έναρξης -που όπως πληροφορούμαι ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη- αλλά όπως γνωρίζετε ήμουν ο οικοδεσπότης της Συνόδου Κορυφής EUMED.

Θα ήθελα να ξεκινήσω εκφράζοντας τις ευχαριστίες μου στον οικοδεσπότη μας, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Γνωρίζω την προσπάθειά που έχει καταβάλει για την επιτυχία της σημερινής εκδήλωσης.

Κυρίες και κύριοι,

Η παρουσία σας στην Ελλάδα φέτος συμπίπτει με τους εορτασμούς για τη συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, ενός αγώνα που οδήγησε στη δημιουργία του σύγχρονου Ελληνικού κράτους.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της Ιστορίας μας οι συμμαχίες είχαν για εμάς ιδιαίτερη αξία. Από το 1952, το ΝΑΤΟ βρίσκεται στην καρδιά της άμυνας και της αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Ελλάδας. Ο διατλαντικός δεσμός που μας ένωσε πριν από σχεδόν 70 χρόνια μας κρατά ακόμα ενωμένους στην προάσπιση των συλλογικών συμφερόντων για την ασφάλειά μας και των αξιών μας για μια ελεύθερη, δημοκρατική και ασφαλή ευρωατλαντική περιοχή.

Άλλωστε, η δύναμη του ΝΑΤΟ έγκειται στις αξίες και τις αρχές του -την ενότητα, την αλληλεγγύη, τον σεβασμό της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Σήμερα, το παγκόσμιο περιβάλλον ασφάλειας εξελίσσεται πολύ γρήγορα, συχνά με απρόβλεπτους τρόπους. Αυτό αποτελεί πρόκληση για την στρατηγική σταθερότητα που κερδίσαμε τις τελευταίες δεκαετίες. Η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι μια τέτοια περίπτωση, αλλά δεν είναι η μόνη πρόκληση.

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Το 2021 σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κύκλου για την προσαρμογή του NATO, και η ατζέντα NATO 2030 θέτει το πλαίσιο για αυτήν την προσαρμογή.

Καθώς αρχίζουμε την υλοποίηση αυτής της νέας διαδικασίας προσαρμογής, προσβλέπουμε στις συμβουλές και τις συστάσεις σας, οι οποίες βασίζονται στην εμπειρία και στον επαγγελματισμό σας.

Η Ελλάδα παραμένει ένας ισχυρός και αξιόπιστος εταίρος στις πρωτοβουλίες της Συμμαχίας, υποστηρίζοντας την δέσμευση για αμυντικές δαπάνες και τα συμφέροντα ασφάλειας του NATO στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και αποστολές, επιχειρήσεις και δραστηριότητες της Συμμαχίας.

Έχουμε επίσης οικοδομήσει εταιρικές σχέσεις που ωφελούν τα συμφέροντα ασφαλείας του NATO. Αποτελούν νέες ευκαιρίες για συνεργασίες, οι οποίες διαμορφώνουν ένα πλέγμα που βοηθά τον ανοιχτό διάλογο στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Οι προκλήσεις και οι απειλές που όλοι έχουμε μπροστά μας είναι τόσο σύνθετες που καμία χώρα δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μόνη της. Η συνεργασία μεταξύ όλων μας είναι κρίσιμης σημασίας. Και η συνεργασία εξακολουθεί να είναι το στοιχείο που ορίζει τη Συμμαχία μας.

Σας καλωσορίζω και πάλι στην Αθήνα και σας εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας.

Ευχαριστώ.