Δευτερολογία και τριτολογία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή με θέμα τις αυξήσεις τιμών

Ήταν τόσο μεγάλο το ενδιαφέρον των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την προ Ημερησίας Διάταξης συζήτηση που το ίδιο το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προκάλεσε, που ζήτημα είναι, κ. Τσίπρα, αν στην αίθουσα βρίσκονταν μεταξύ δύο και τεσσάρων βουλευτών σας κατά τη διάρκεια των ομιλιών των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών.

Έχετε τουλάχιστον την ευθύνη, ως επικεφαλής Κοινοβουλευτικής Ομάδος, από τη στιγμή που ζητάτε από τη Βουλή να συζητήσει ένα τόσο σοβαρό θέμα, με δική σας ευθύνη να μεριμνείτε ώστε να μην είναι τόσο απαξιωτική η εικόνα της δικής σας Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Θεωρώ θετικό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας, έστω και με κάποια σχετική δυσκολία, αμηχανία, προβληματισμό, δήλωσε ότι στηρίζει τα πρόσθετα μέτρα ανακούφισης των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας που η κυβέρνηση εξήγγειλε σήμερα. Θα ήλπιζα αυτήν την τακτική, κ. Τσίπρα, να την είχατε ακολουθήσει και στο παρελθόν, όταν συστηματικά καταψηφίζατε σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις, με πιο χαρακτηριστική τη στήριξη των πληγέντων από τις φυσικές καταστροφές, την οποία δυστυχώς το κόμμα σας δεν υπερψήφισε. Παρά ταύτα, το γεγονός ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε σήμερα εδώ σε αυτήν την αίθουσα ότι η στήριξη την οποία παρέχουμε -στα πλαίσια των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού- είναι σε θετική κατεύθυνση, το κρατώ ως ένα από τα λίγα θετικά συμπεράσματα συμφωνίας σε αυτή τη συζήτηση την οποία διεξάγουμε.

Έρχομαι τώρα σε τέσσερα επιμέρους θέματα για να απαντήσω σε προβληματισμούς και αιτιάσεις που άκουσα από τους επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων.

Πρώτον, είναι πάρα πολύ άχαρο -κ. Βαρουφάκη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, απευθύνομαι σε εσάς διότι ήρθατε εδώ να μας πείτε ότι οι τιμές αυξήθηκαν και κατά την διάρκεια του lockdown χωρίς να επικαλείστε κανένα απολύτως στοιχείο- να μην μπορούμε να συμφωνήσουμε στο ποιος είναι ο «αντικειμενικός διαιτητής» των οικονομικών στοιχείων που έχουν να κάνουν με την απόδοση της οικονομίας.

Καταλαβαίνω ότι στα πλαίσια της γενικότερης αντισυστημικότητάς σας πιστεύετε ότι η Ελληνική Στατιστική Αρχή κατά συνέπεια και η Εurostat είναι απολύτως διάτρητες και ότι τα στοιχεία τα οποία παρέχουν προφανώς δεν έχουν καμία αξιοπιστία. Αυτά τα στοιχεία έχουμε όμως. Αυτά είναι τα στοιχεία τα οποία έχουμε αυτή τη στιγμή. Είναι τα στοιχεία της Eurostat και είναι τα στοιχεία τα οποία παρουσιάζουν -και θα δείξω αυτό τον πίνακα για ακόμη μια φορά- τη συγκριτική πορεία του πληθωρισμού σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Δεν ρωτώ λοιπόν εσάς κ. Βαρουφάκη, ρωτώ εσάς κ. Τσίπρα: συμφωνείτε με αυτά τα στοιχεία ναι ή όχι; Τα αμφισβητείτε; Να μας πείτε να τα αμφισβητείτε ναι ή όχι. Μπορείτε να συμπορευτείτε σε αυτή την ευκαιρία με τον παλιό σας συνάδελφο, τον κ. Βαρουφάκη, και να πείτε «τα στοιχεία είναι αναξιόπιστα». Τα στοιχεία είναι αυτά όμως. Η ΕΛΣΤΑΤ έχει μια πολύ συγκεκριμένη…

Γ. Βαρουφάκης: Είναι απολύτως αναξιόπιστα…

Κυρ. Μητσοτάκης: Νομίζω κατάλαβα τη δική σας άποψη, κ. Βαρουφάκη. Δεν ρωτώ εσάς, τον κ. Τσίπρα ρωτώ. Εσείς ήσασταν πολύ ευθύς στην τοποθέτησή σας.

Τον κ. Τσίπρα ρωτώ. Είναι ή δεν είναι αξιόπιστα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ;  Είναι ή δεν είναι αξιόπιστα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα οποία ενσωματώνονται στη Eurostat;  Διότι εγώ δεν βλέπω εδώ, στα επίσημα στοιχεία της Eurostat, να υπάρχει κανείς αστερίσκος, καμία υποσημείωση, καμία αμφισβήτηση της ακρίβειας των στοιχείων.

Στον προϋπολογισμό, τον οποίο κατέθεσε πριν από λίγες μέρες, η Ελληνική Κυβέρνηση παρουσιάζει στοιχεία τα οποία αναφέρουν ότι το επίπεδο των τιμών σήμερα, ακόμα δεν έχει φτάσει -παρά την αύξηση η οποία παρατηρείται, επειδή υπήρχε μεγάλος αποπληθωρισμός στην Ελλάδα τους μήνες της πανδημίας- δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο επίπεδο του 2019. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία.

Εάν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε λοιπόν επί ποιων πραγματικών στοιχείων συζητούμε, φοβάμαι κ. Τσίπρα ότι δεν έχει κανένα νόημα αυτή η συζήτηση. Αν λοιπόν αμφισβητείτε αυτά τα επίσημα στοιχεία παρακαλώ πολύ να βγείτε να το πείτε, να επιχειρηματολογήσετε γιατί τα αμφισβητείτε, να στείλετε και μια πολύ ωραία επιστολή στη Eurostat η οποία να καταγγέλλει την ΕΛΣΤΑΤ ότι δείχνει ψεύτικα στοιχεία. Τουλάχιστον θα είστε συνεπείς με αυτά τα οποία λέτε.

Αλλά δεν μπορούμε να ερχόμαστε σε αυτήν εδώ  την αίθουσα, να επικαλούμαστε επιχειρήματα του τύπου, «είδα, άκουσα, μου είπαν, σου είπα, έχετε πάει στο σούπερ μάρκετ, δεν έχετε πάει στο σούπερ μάρκετ» για να παρουσιάσουμε μια εικόνα διαφορετική από αυτήν που αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία.

Προφανώς και υπάρχει αύξηση τιμών. Και υπάρχει αύξηση τιμών, ειδικά στην Ελλάδα, η οποία είναι αισθητή, επειδή όπως σας είπα η Ελλάδα είχε και πολύ έντονο αποπληθωρισμό.

Αλλά να σας πω και κάτι; Ο αποπληθωρισμός είναι και το προϊόν μιας δεκαετούς κρίσης. Ναι, είχαμε μια δεκαετή κρίση, συρρίκνωσης των εισοδημάτων και είχαμε και αποπληθωρισμό. Είχαμε μείωση τιμών. Τώρα που έχουμε μια απότομη ανάπτυξη, ναι, έχουμε και αύξηση των τιμών. Εκτιμούμε ότι στην ένταση του το φαινόμενο αυτό θα είναι παροδικό.

Επιμένω, λοιπόν, να μας πείτε, κ. Τσίπρα εάν συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τα επίσημα στοιχεία, για να ξέρουμε τουλάχιστον ποια είναι η βάση της συζήτησης.

Και τα επίσημα στοιχεία, ξέρετε, μας δίνουν και πολύ ενδιαφέροντα συγκριτικά δεδομένα σε σχέση με άλλες χώρες. Αναφερθήκατε για ακόμα μια φορά στην Ισπανία. Καταλαβαίνω ότι έχετε μια ιδιαίτερη συμπάθεια στην κυβέρνηση του κ. Pedro Sánchez, που στηρίζεται από τους Podemos. Όμως η Ισπανία, κ. Τσίπρα, με βάση πάλι τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, δεν έδειξε καμία αποκλιμάκωση της ανεργίας τα τελευταία δύο χρόνια. Καμία. Η ανεργία στην Ισπανία αυξήθηκε επί κ. Sánchez και επί Podemos. Στην Ελλάδα μειώθηκε.

Και εν πάση περιπτώσει, επειδή είδα ότι ενοχληθήκατε με την αναφορά την οποία έκανα στην απρεπέστατη εμφάνιση του κ. Sánchez στην Άγκυρα, όπου άκουσα τοποθετήσεις που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ζητώ επίσημα να τοποθετηθείτε για το θέμα αυτό. Διότι ακόμα ψάχνω να βρω κάποια δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για την τοποθέτηση τού κατά τα άλλα ιδεολογικού σας ομόσταυλου και ακόμα δεν την έχω βρει. Ιδού, λοιπόν, πεδίο δόξης λαμπρό: να αποκηρύξετε και εσείς με την ίδια ένταση τις τοποθετήσεις του κ. Sánchez.

Έρχομαι τώρα σε μια αποστροφή της ομιλίας σας όπου μιλήσατε -προσέξτε- εσείς σε μας για δημιουργική λογιστική. Λέγοντας ότι ουσιαστικά τα στοιχεία τα οποία παρουσιάζουμε δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Οι πολίτες βιώνουν μια πολύ μεγάλη δυσκολία. Είμαι ο τελευταίος ο οποίος θα υποτιμήσει τη δυσκολία οποιασδήποτε αύξησης οποιασδήποτε τιμής σε ένα νοικοκυριό σήμερα. Όμως, κ. Τσίπρα, προσέξτε σε ποια κυβέρνηση μιλάτε. Και σας ρωτώ: είναι δημιουργική λογιστική η μείωση του ΕΝΦΙΑ; Είναι δημιουργική λογιστική η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή; Είναι δημιουργική λογιστική η μείωση του φόρου εισοδήματος στις επιχειρήσεις από το 28 στο 22%; Είναι δημιουργική λογιστική η μείωση των εργοδοτικών εισφορών; Είναι δημιουργική λογιστική ο μηδενισμός των γονικών παροχών;

Όλα αυτά δεν έχουν συμβεί; Δεν υπάρχουν σήμερα συμπολίτες μας οι οποίοι μεταβίβασαν την περιουσία τους στα παιδιά τους χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ φόρο; Όλα αυτά υπάρχουν σε μία σφαίρα του φανταστικού; Είναι προϊόντα της επικοινωνιακής υπεροπλίας της Νέας Δημοκρατίας, η οποία εξαγοράζει από δημοσκοπήσεις μέχρι δημοσιεύματα; Δεν ξέρουν σήμερα οι πολίτες μία απλή πραγματικότητα; Τσακίσατε τη μεσαία τάξη στους φόρους και ερχόμαστε να δώσουμε πίσω στη μεσαία τάξη αυτά που εσείς τους πήρατε. Δεν το γνωρίζουν αυτό οι πολίτες σήμερα; Απορώ, λοιπόν, γιατί επανέρχεστε με τόση ένταση για να παρουσιάσετε μία εικόνα διαφορετική από αυτήν την οποία αντιλαμβάνονται σήμερα οι πολίτες.

Δεν θέλω να παρεξηγηθώ και θα το πω ακόμα μία φορά: εμείς δεν παρουσιάζουμε καμία ιδανική εικόνα, ούτε θέλουμε να βλέπουμε την πραγματικότητα μέσα από παραμορφωτικούς φακούς. Η Ελλάδα, όμως, το τελευταίο διάστημα έχει καταφέρει να σπάσει τον φαύλο κύκλο της υπανάπτυξης, των δημοσιονομικών εκτροπών και της φτώχειας, στην οποία τελικά οδηγεί η υπερφορολόγηση της δικής σας πολιτικής.

Οι συνολικές προσδοκίες για την ελληνική οικονομία, όχι μόνο για το επόμενο εξάμηνο αλλά τον επόμενο χρόνο, μεσοπρόθεσμα, είναι σήμερα εξαιρετικά θετικές. Και θετικές προσδοκίες για την οικονομία σημαίνει, τελικά, θετικές προσδοκίες για όλους τους Έλληνες πολίτες. Θα έρθω στη συνέχεια σε όλα αυτά τα ωραία τα οποία είπατε για τα δήθεν «deals» τα οποία κάνει η κυβέρνηση και πώς εξυπηρετεί μόνο συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η καλύτερη απάντηση, θα το ξαναπώ, σε όλες τις δικές σας αιτιολογίες περί δήθεν ταξικής μονομέρειας, υπέρ των λίγων αυτής της κυβέρνησης είναι η δημιουργία πολλών καλοπληρωμένων νέων θέσεων εργασίας από την επενδυτική έκρηξη η οποία σήμερα συντελείται στην Ελλάδα.

Αυτό είναι κάτι το οποίο εσείς μπορείτε να το αμφισβητείτε όσο πιστεύετε ότι μπορείτε ή θέλετε. Όμως, λυπάμαι, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική από αυτό το οποίο θέλετε να δείξετε εσείς σήμερα εδώ, σε αυτή την αίθουσα.

Έλεγχος στην αγορά.  Μιλήσατε και μάλιστα μου κάνει και εντύπωση διότι ήταν ο κ. Γεωργιάδης εδώ σήμερα. Συνήθως αναφέρεστε εκτενώς στον κ. Γεωργιάδη, σήμερα αποκλίνατε από αυτή την τακτική σας. Αλλά προφανώς καταλαβαίνω ότι όταν είμαι και εγώ στην αίθουσα μονοπωλώ το δικό σας ενδιαφέρον. Αντιληπτό αυτό.

Αλλά θέλω να σας θυμίσω ότι η κυβέρνηση αυτή, στο νόμο 4818/21, ψήφισε το άρθρο 58 το οποίο -ίσως το γνωρίζετε, ίσως σας έχει διαφύγει, σας το υπενθυμίζω σε κάθε περίπτωση γιατί έχει την ξεχωριστή του σημασία- ορίζει ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας -η διάταξη αυτή λήγει στο τέλος του έτους, θα επεκταθεί όμως τουλάχιστον για ένα εξάμηνο ακόμα- οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να έχουν, για να το πω απλά, μεγαλύτερο κέρδος χονδρικής από αυτό το οποίο είχαν πριν την πανδημία.

Και εναπόκειται στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους να ελέγξουν αυτού του είδους την «υπεραπόδοση» η οποία θα μπορούσε να συνδυάζεται, όντως, με κατάχρηση είτε δεσπόζουσας θέσης, είτε ισχυρής θέσης επιχειρήσεων σε μια εποχή όπου οι τιμές αυξάνονται. Τουλάχιστον των πρώτων υλών.

Έχουμε λοιπόν το νομικό εργαλείο. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι γίνονται πολλοί έλεγχοι και οι έλεγχοι γίνονται και από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, αλλά βεβαίως έλεγχοι γίνονται και από την ανεξάρτητη Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Είναι ενδιαφέρουσα η αναφορά σας στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και στο πρόσωπο που τη στελεχώνει, στον κ. Λιανό. Είπατε ότι δεν τον γνωρίζετε, ούτε εγώ τον γνώριζα. Γνώριζα όμως την κα Θάνου, πολύ καλά τη γνώριζα την κα Θάνου. Και εσείς τη γνωρίζατε πολύ καλά. Άρα να είστε πολύ προσεκτικοί όταν μιλάτε για ενδεχόμενη χειραγώγηση Ανεξάρτητων Αρχών διότι η τοποθέτηση της κας Θάνου αποτελούσε καραμπινάτη παραβίαση της βασικής αρχής της διάκρισης των εξουσιών για να βάλετε εκεί έναν δικό σας άνθρωπο. Τόσο δικό σας που τον διορίσατε και σύμβουλο του Πρωθυπουργού μια μέρα αφότου αφυπηρέτησε από το ανώτατο δικαστήριο.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, λοιπόν, σήμερα είναι μια δραστήρια Επιτροπή Ανταγωνισμού, τουλάχιστον στο βαθμό που μπορώ να ενημερώνομαι και ενημερώνομαι ex post, εκ των υστέρων.  Ενημερώνομαι από τη δημοσιοποίηση των ελέγχων που κάνει.  Θα το έχετε αντιληφθεί και εσείς φαντάζομαι ότι έχουν γίνει έλεγχοι και σε τράπεζες και σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών και στα σούπερ μάρκετ και στη χονδρεμπορική. Γίνονται έλεγχοι.

Οπότε πείτε μας γιατί ακριβώς μας κατηγορείτε; Γιατί δεν ζητάμε από την ανεξάρτητη Επιτροπή Ανταγωνισμού να κάνει περισσότερους ελέγχους; Ότι αποθαρρύνουμε την Επιτροπή Ανταγωνισμού από το να κάνει ελέγχους; Τι ακριβώς ισχύει εδώ; Και εμπιστευόμαστε τελικά ή όχι την Επιτροπή Ανταγωνισμού; Εγώ προσωπικά την εμπιστεύομαι.

Αναφερθήκατε επίσης σε μια συζήτηση η οποία πράγματι γίνεται σήμερα μεταξύ της Επιτροπής Ανταγωνισμού και του Υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με τον περαιτέρω εξορθολογισμό του νομοθετικού πλαισίου περί του Δικαίου του Ανταγωνισμού. Και είμαστε ακόμα σε μια ανοιχτή συζήτηση με την Επιτροπή. Δεν έχουμε καταλήξει στο τελικό νομοθετικό κείμενο το οποίο θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο.

Λαμβάνουμε υπόψη όλες τις απόψεις, της Επιτροπής, της ευρωπαϊκής επιτροπής ανταγωνισμού, της αγοράς και θα καταλήξουμε τελικά σε ένα πλαίσιο περαιτέρω εξορθολογισμού του Δίκαιου του Ανταγωνισμού. Χωρίς όμως- και θέλω να είμαι σαφής εδώ πέρα- να ξεπερνάμε ή να πηγαίνουμε πολύ παραπέρα από τις βέλτιστες πρακτικές οι οποίες ισχύουν σήμερα στην Ευρώπη, τολμώ να πω και σε χώρες στις οποίες η εφαρμογή -τουλάχιστον του Δικαίου του Ανταγωνισμού- είναι πιο προηγμένη, έχουν μεγαλύτερη εμπειρία στα ζητήματα αυτά από ό,τι τουλάχιστον υπάρχει στην πατρίδα μας.

Έρχομαι τώρα στο ζήτημα της ΔΕΗ. Μάλιστα. Λοιπόν, βλέπετε τι λέει αυτό το διάγραμμα; Λοιπόν, αυτό το διάγραμμα λέει ότι η αξία της μετοχής επί δικών σας ημερών, όταν παραδώσατε την εξουσία, ήταν 1 ευρώ. Ποια είναι η αξία της μετοχής σήμερα; Γύρω στα 9 ευρώ. Ποια είναι η αξία των μετοχών του Δημοσίου όταν κατείχε στην επιχείρηση το 51%; 200 εκατομμύρια. Ποια είναι η αξία των μετοχών του Δημοσίου σήμερα που κατέχει το 34%; 1,2 δισεκατομμύρια.

Και τολμάτε να έρχεστε σε αυτή την αίθουσα να μιλάτε για την ΔΕΗ, την οποία χρεωκοπήσατε αφού πήρατε τους συνδικαλιστές αγκαλιά, αφού κάνατε ό,τι περνούσε από το χέρι σας για να κάνετε δήθεν κοινωνική πολιτική στην πλάτη των φορολογούμενων και στην πλάτη, τελικά, της ευρωστίας της ίδιας της επιχείρησης, να ζητήσετε να ρέστα από αυτή την κυβέρνηση γιατί έκανε τι ακριβώς, κ. Τσίπρα; Αυτό για το οποίο είχατε δεσμευτεί και εσείς;

Είχατε δεσμευτεί, κ. Τσίπρα, ότι θα πουλήσετε μερίδιο στην ΔΕΗ, ναι ή όχι; Περιμένω ένα νεύμα σας έστω. Είχατε δεσμευτεί, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ; Είχατε δεσμευτεί ότι θα πουλήσετε μερίδιο της ΔΕΗ; Σιωπή. Σιωπή από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Κύριε Φάμελε, είχατε δεσμευτεί; Εσείς μπορείτε μου πείτε…

Προϋπολογισμός του 2018, ως δια μαγείας προβλεπόμενα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις: ΔΕΠΑ 250. ΔΕΣΦΑ 180. ΔΕΗ 100. Εκατό; Εκατό μόνο; Για τι ποσοστό ακριβώς κ. Τσίπρα; Για τί ποσοστό; Μόνο 100; Τι ακριβώς ποσοστό της ΔΕΗ θα πουλούσατε; Τελικά δεν πουλήσατε τίποτα. Και να σας πω γιατί δεν πουλήσατε τίποτα; Έχει πολύ ενδιαφέρον. Διότι ήρθε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, τον οποίον εσείς είχατε τοποθετήσει, ο κ. Παναγιωτάκης και λέει δύο πράγματα σε συνέντευξη που έδωσε τώρα: «ναι» στην αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ, και «αν πουλάγαμε το ’18 δεν θα πιάναμε ούτε ευρώ». Ο δικός σας Διευθύνων Σύμβουλος τα λέει αυτά. Σε τόσο εξαιρετική κατάσταση είχε περιέλθει η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού επί δικών σας ημερών.

Και επειδή μας είπατε ότι έπαψε να είναι δημόσια η επιχείρηση, επί δικών σας ημερών έπαψε να είναι επιχείρηση. Δεν θα υπήρχε τίποτα. Θα είχε χρεοκοπήσει η ΔΕΗ, θα είχε χρεοκοπήσει μαζί και ολόκληρη η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αν κατέρρεε η ΔΕΗ. Και θα βρισκόμασταν τώρα σε μία τραγική θέση, όπου η ΔΕΗ όχι μόνο δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει πιο ευάλωτους καταναλωτές, αλλά θα καθόμασταν αυτή τη στιγμή να πρέπει να συζητάμε για σημαντικότατες κρατικές ενισχύσεις για να κρατήσουμε όρθια την επιχείρηση.

Και δεν μου λέτε κ. Τσίπρα, εμείς κρατάμε το 34% της επιχείρησης. Και κρατάμε το 34% της επιχείρησης κάνοντας τι ακριβώς; Με εισροή στην επιχείρηση σχεδόν 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πού πάνε τα χρήματα αυτά; Πάνε στις πράσινες επενδύσεις της ΔΕΗ. Πάνε στην ανάπτυξη του δικτύου ηλεκτροκίνησης, πάνε, ναι, στην επέκταση της ΔΕΗ στα Βαλκάνια. Κύριε Βελόπουλε, επειδή μιλήσαμε λίγο για την βαλκανική πολιτική και το γεγονός ότι η χώρα εισάγει ενέργεια. Καλώς εισάγει ενέργεια και καλώς εξάγει ενέργεια και σε μία Ευρωπαϊκή αγορά η καλύτερη διασφάλιση για να μην έχουμε μεγάλες μεταβολές ενέργειας είναι μία αγορά με διασυνδέσεις οι οποίες θα δουλεύουν.

Εκεί πάνε λοιπόν τα χρήματα των επενδυτών οι οποίοι μπήκαν στη ΔΕΗ. Και όταν μιλάμε για μια αύξηση κεφαλαίου η οποία ολοκληρώθηκε μέσα σε τρεις ώρες, αυτή  είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην επιχείρηση, είναι ψήφος εμπιστοσύνης στη διοίκηση της επιχείρησης που διόρισε η κυβέρνηση και την περιβάλλει με την εμπιστοσύνη της. Είναι ψήφος εμπιστοσύνης και στην ίδια την κυβέρνηση, η οποία διασφαλίζει το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.

Και δεν μου λέτε, η συμμετοχή του Δημοσίου σε υπόλοιπες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ξέρετε ποια είναι κ. Τσίπρα; Στην Enel ποια είναι η συμμετοχή του ιταλικού Δημοσίου, την ξέρετε; Δεν την ξέρετε, είναι 23,58%.  Στην RWΕ ποια είναι η συμμετοχή του γερμανικού Δημοσίου;  2,8%.  Στην Ε.ΟΝ 0%.  Στην Gaz de France 35%, στην ENGIE, τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρισμού της Γαλλίας, η συμμετοχή του Δημοσίου 23,6%. Εμείς κρατάμε το 34%. Δεσμευόμαστε ότι δεν θα πέσουμε από αυτό το ποσοστό. Ελέγχουμε απόλυτα την επιχείρηση με το 34%, απόλυτα ελέγχουμε την επιχείρηση με το ποσοστό αυτό. Ελέγχουμε απόλυτα τη διοίκηση της επιχείρησης και προφανώς προσβλέπουμε στη δημιουργία και μεγαλύτερων υπεραξιών για τους μετόχους.

Αλλά επειδή μας ασκείτε κριτική ότι τάχα δεν πήραμε λεφτά εμείς και μειώθηκε το ποσοστό του Δημοσίου μέσα από αύξηση κεφαλαίου, δεν μου λέτε κ. Τσίπρα τα λεφτά τα οποία θα παίρνατε εσείς πού θα πήγαιναν, στους χαμηλοσυνταξιούχους; Ή θα πήγαιναν στην αποπληρωμή του χρέους; Στο δεύτερο προφανώς. Άρα γιατί έρχεστε εδώ και λέτε ψέματα -ακόμα μία φορά- ότι ξεπουλάμε την επιχείρηση, όταν τα όποια χρήματα θα πήγαιναν κατευθείαν στην αποπληρωμή του χρέους;

Κάτι τελευταίο, επειδή ήρθατε εδώ και μας δείξατε μια σειρά από λογαριασμούς. Οι λογαριασμοί αυτοί πράγματι αφορούν ως επί το πλείστον επιχειρηματικές δραστηριότητες γιατί, ναι, και ένας αγρότης ο οποίος πληρώνει 4.000 ευρώ είναι μεγάλος αγρότης, προφανώς, που έχει μεγάλες καταναλώσεις. Προφανώς γιατί κάνει πολλές γεωτρήσεις, άλλο πρόβλημα αυτό το οποίο μας αναγκάζει να εξετάσουμε και την ταχύτητα της πράσινης μετάβασης συνολικά. Αυτό το οποίο δεν είπατε όμως,  είναι ότι στο λογαριασμό σε αυτόν τον οποίο δείξατε, υπάρχει και μια έκπτωση ενέργειας. Και η έκπτωση ενέργειας που κάνει η ίδια η ΔΕΗ είναι της τάξης των 849 ευρώ.

Η ΔΕΗ είναι σε θέση να κάνει αυτή την έκπτωση, να μειώσει την αύξηση -είναι σημαντική η αύξηση- να μειώσει την αύξηση ακριβώς επειδή έχει την οικονομική δυνατότητα να το κάνει.

Και εμείς έπρεπε να πάρουμε μία απόφαση ως κυβέρνηση: θα στηρίξουμε τα νοικοκυριά και ειδικά τα πιο αδύναμα νοικοκυριά ή θα στηρίξουμε τις επιχειρήσεις; Και αποφασίσαμε ότι η πρώτη μας έμφαση είναι στα νοικοκυριά. Το νοικοκυριό δεν έχει την επιλογή να περάσει το κόστος παραπέρα. Για την επιχείρηση η ενέργεια είναι πρώτη ύλη, είναι ένας συντελεστής παραγωγής. Έχει τη δυνατότητα είτε να κάνει μεγαλύτερες ρυθμίσεις, είτε να περάσει την αύξηση παραπέρα. Το νοικοκυριό δεν έχει αυτή τη δυνατότητα. Γι’ αυτό και δεν δείξατε κανένα λογαριασμό μικρού νοικοκυριού γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι εκεί δεν υπάρχουν ουσιαστικές αυξήσεις.

Αυτές είναι οι δυνατότητες τις οποίες έχουμε ως οικονομία για να στηρίξουμε νοικοκυριά και εν μέρει επιχειρήσεις, τις μικρότερες επιχειρήσεις. Εφόσον το φαινόμενο συνεχιστεί εντός του 2022 και μπούμε στον επόμενο προϋπολογισμό θα διερευνήσουμε περαιτέρω δυνατότητες στήριξης της πραγματικής οικονομίας για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό.

Όμως και μια παρατήρηση στον κ. Βελόπουλο, διότι εδώ νομίζω ότι διακινείται ένας μεγάλος μύθος γύρω από τα ζητήματα των λιγνιτών και σε ένα βαθμό και του φυσικού αερίου: ότι πρέπει να παραμείνουμε στον λιγνίτη για πολύ χρόνο ακόμα. Πρέπει να βρούμε το δικό μας φυσικό αέριο, να είμαστε πολύ εξαρτημένοι από το φυσικό αέριο. Η απόφαση να φύγουμε από τον λιγνίτη είναι απόφαση η οποία δεν έχει επιστροφή. Και δεν έχει επιστροφή για την κυβέρνηση, όχι μόνο επειδή αυτό επιβάλλει η σωστή πολιτική σε παγκόσμιο επίπεδο. Αλλά είναι και η σωστή επιλογή από οικονομικής πλευράς. Διότι οι λιγνίτες πια, κ. Βελόπουλε, δεν είναι οι λιγνίτες που ήταν πριν από 10-15 χρόνια.

Διότι υπάρχει το επιπρόσθετο κόστος το οποίο έρχεται και προστίθεται στο κόστος παραγωγής του λιγνίτη, το οποίο αναμφίβολα ήταν φτηνό και ο λιγνίτης τροφοδότησε όλη την ανάπτυξη της χώρας για 70 χρόνια. Σήμερα, όμως, με προστιθέμενο το κόστος δικαιωμάτων πάνω στο κόστος του λιγνίτη, ο λιγνίτης πολύ απλά δεν είναι οικονομικά ανταγωνιστικός. Η φθηνότερη μορφή ενέργειας στην χώρα είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αιολική και ηλιακή ενέργεια.

Και το λέω αυτό διότι διακινούνται διάφορες θεωρίες συνωμοσίας για τη δήθεν επέλαση των αιολικών. Τα είχαμε ακούσει και σε συνέχεια των καταστροφικών φωτιών που έγιναν στην Εύβοια. Πείτε μας επιτέλους, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, εσείς ακριβώς ποιο ενεργειακό μείγμα φαντάζεστε ότι θα έχει η χώρα τα επόμενα 5, 15, 30 χρόνια; Διότι μέχρι στιγμής για την απολιγνιτοποίηση πρακτικά δεν έχετε πεί τίποτα. Κλείνετε το μάτι ουσιαστικά σε περιοχές οι οποίες θα βρεθούν όντως σε μια δύσκολη φάση σχετικά με την μετάβαση. Και για αυτό και θα είμαι στην Κοζάνη, μαζί με το επιτελείο, την Παρασκευή, να εξηγήσουμε αναλυτικά το σχέδιο μας για τη δίκαιη πράσινη μετάβαση.

Τι λέτε ακριβώς για τις ανεμογεννήτριες; Που πρέπει να μπουν; Πρέπει να μπουν στην ξηρά, πρέπει να μπουν στην θάλασσα, και αν ναι, πού; Τί λέτε για φωτοβολταϊκά; Ποιο ποσοστό διείσδυσης πρέπει να έχουν στο ενεργειακό μείγμα; Τί λέτε για το φυσικό αέριο, τελικά; Είναι μεταβατικό καύσιμο; Το θέλουμε; Δεν το θέλουμε; Όπως λένε κάποιες περιβαλλοντικές οργανώσεις που μας ενθαρρύνουν να φύγουμε πιο γρήγορα; Μιλήστε επιτέλους συγκεκριμένα.

Κυβερνούσατε τέσσερα-τεσσεράμισι χρόνια. Δεν μπορείτε να κινείστε στη σφαίρα του νεφελώδους και του αφηρημένου. Πείτε μας ότι «η δική μας πρόταση για το ενεργειακό μείγμα της χώρας είναι αυτή». Να την ακούσουμε και εμείς επιτέλους να μπορέσουμε να την αξιολογήσουμε.

Κλείνω με μια ευρύτερη πολιτική παρατήρηση. Ήρθατε εδώ κ. Τσίπρα και μας είπατε ότι κάνουμε «deal». Δεν το είπατε πρώτη φορά, «deal», λες και δεν υπάρχει ελληνική λέξη. Πρέπει να το διανθίσετε. Φαντάζομαι ότι θα εννοούσατε ότι κάνουμε «δουλειές». Δεν είναι η πρώτη φορά που το λέτε.

Είχατε έρθει -εξ όσων γνωρίζω γιατί δεν ήμουν εδώ, συνήθως τα πολύ σκληρά και ακραία φροντίζετε πάντα να τα λέτε όταν δεν είμαι στην αίθουσα- και μιλήσατε στον Υπουργό Άμυνας για το εκπαιδευτικό κέντρο στην Καλαμάτα. Και δεν μιλήσατε απλώς, απειλήσατε ευθέως. Απειλήσατε τον Υπουργό. Και, εντάξει, ο Υπουργός είναι πολιτικό πρόσωπο, αλλά απειλήσατε και υπηρεσιακούς παράγοντες. Αυτά ξεχάστε τα.

Απειλές σε αυτή την κυβέρνηση δεν περνάνε πια. Η εποχή την οποία ερχόσασταν ορμητικός στην κυβέρνηση και είχατε τότε τη φρεσκάδα του νέου και την προσδοκία ότι θα κερδίζατε τις εκλογές και λέγατε στους επενδυτές «μην τολμήσετε να έρθετε να επενδύσετε» – τα θυμάστε αυτά όλα τα ωραία που μας λέγατε τότε το 2014, όταν θα σκίζατε τα μνημόνια με ένα νόμο και ένα άρθρο;- αυτά και να τα πείτε τώρα κανείς δεν θα σας πιστέψει. Διότι κανείς δεν πιστεύει ότι θα κερδίσετε ξανά τις εκλογές.

Απέναντι στα πολιτικά πρόσωπα και στους πολιτικούς αντιπάλους μπορεί να λέτε ό,τι θέλετε. Αλλά δεν θα απειλείτε υπηρεσιακούς υπαλλήλους, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων τα οποία με ευθυκρισία εισηγούνται στην πολιτική ηγεσία για εξαιρετικά ευαίσθητα ζητήματα όπως είναι το ζήτημα του κέντρου εκπαίδευσης των ιπτάμενών μας στην Καλαμάτα, για να νομίζετε ότι όλα αυτά θα περνάνε έτσι, χωρίς να παίρνουν απάντηση.

Και εν πάση περιπτώσει, εμείς ένα deal έχουμε κάνει. Ένα! Το ονομάζουμε Συμφωνία Αλήθειας. Είναι deal με τον ελληνικό λαό και προς στιγμήν από ό,τι αντιλαμβάνομαι και οι δύο πλευρές είναι πολύ ικανοποιημένες με αυτό το deal. Και εμείς και ο ελληνικός λαός.

 

Τριτολογία του Πρωθυπουργού

Κύριε Τσίπρα, όταν μιλάτε για τα μνημόνια τα οποία αντιπαλεύατε, μου θυμίζετε την γνωστή ιστορία με τον πυρομανή ο οποίος φωνάζει την Πυροσβεστική. Εσείς μας βάλατε στα μνημόνια. Εσείς καταστρέψατε τις προοπτικές της οικονομίας για τέσσερα χρόνια, παρέα με τον κ. Βαρουφάκη και όλα αυτά τα ωραία τα οποία κάνατε το πρώτο εξάμηνο του ’15. Και τη διαπραγμάτευση την υπερήφανη την οποία τόσο καλά θυμόμαστε.

Καταλαβαίνω προσωπικά για εσάς και για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία έμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ, πόσο επώδυνη ήταν η κωλοτούμπα του Ιουλίου του 2015. Αυτό είναι δικό σας πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι το πλήρωσε η χώρα πολύ ακριβά και οι τράπεζες και η μεσαία τάξη, την οποία υπερφορολογήσατε για να χρηματοδοτήσετε το αχρείαστο τρίτο σας μνημόνιο.

Αυτά για να σας θυμίζουμε κάθε φορά που θα μας λέτε με τόσο στόμφο πώς αγωνιστήκατε, δήθεν, να βγάλετε τη χώρα από τα μνημόνια, στα οποία τη βάλατε πιο βαθιά με τις τραγικές πολιτικές σας επιλογές.

Τρεις σύντομες παρατηρήσεις. Γονική παροχή, 800.000 ή έως 800.000; Ρωτώ. Πόσες γονικές παροχές των 800.000 έγιναν κ. Τσίπρα; Και πόσες γονικές παροχές των 200.000, των 250.000, των 100.000 για κινητή αξία; Όλοι αυτοί τι είναι; Είναι οι πλούσιοι του 1%;

Όταν έρχεστε λοιπόν εδώ και αμφισβητείτε μια επιλογή την οποία αναγνωρίζει η πλειοψηφία της μεσαίας τάξης ως ανακουφιστική, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα του δικού σας εκπροσώπου ότι δήθεν αφορά αυτούς από 800.000 ή μόνο τα 800.000 είστε απλά ένα πράγμα: ψεύτης. Ψεύτης, ψεύτης και ψεύτης θα παραμείνετε.

Θα παραμείνετε ψεύτης όταν έρχεστε εδώ και διαστρεβλώνετε κατά τέτοιο τρόπο μία πραγματική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης. Αλλά βλέπετε δεν μπορείτε. Τα παλιά  χούγια δεν ξεχνιούνται δυστυχώς. Και φοβάμαι ότι η αντιπολίτευση, δυστυχώς, δεν σας ωρίμασε πολιτικά.

Μπορεί μεν το ’14 να είχατε -όπως σας είπα- τον ενθουσιασμό του καινούργιου που έκρυβε ενδεχομένως τις όποιες αδυναμίες σας, τώρα είστε ένας τέως αποτυχημένος Πρωθυπουργός. Καταγεγραμμένος στη συνείδηση του ελληνικού λαού ως ένας άνθρωπος ο οποίος κυβέρνησε τέσσερα χρόνια και έχασε τρεις εκλογές με 9 και 10 μονάδες διαφορά.

Επομένως, λίγο παραπάνω σεβασμό. Λίγο παραπάνω σεβασμό όταν μιλάμε και κάνουμε τέτοιες πολιτικές αντιπαραθέσεις. Εάν κερδίσετε ξανά εκλογές, κ. Τσίπρα, τότε θα νομιμοποιείστε να λέτε ότι δικαιωθήκατε. Προς το παρόν δεν δικαιωθήκατε, τρεις φορές χάσατε στη σειρά. Αυτό έγραψε η Ιστορία και καταλαβαίνω γιατί αυτό εξακολουθεί και τώρα να σας δημιουργεί μία σχετική δυσθυμία.

Λοιπόν, δύο πράγματα ακόμα. ΔΕΗ και κοινωνικά τιμολόγια. Τα έχετε μπλέξει μου φαίνεται λίγο. Και μού κάνει εντύπωση το γεγονός ότι δεν γνωρίζετε και δεν μπορείτε να διακρίνετε την κοινωνική πολιτική, η οποία αφορά τα ευάλωτα νοικοκυριά και αποτελεί ευθύνη του κράτους, από την πολιτική της επιχείρησης. Ξέρετε, κοινωνικό τιμολόγιο δεν παρέχει μόνο η ΔΕΗ, παρέχουν όλοι οι πάροχοι.

Η κοινωνική πολιτική ενός κράτους για τους ευάλωτους δεν πρέπει να συνδέεται με την υποχρέωση μιας επιχείρησης σε μια ανοιχτή και ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Γιατί συγχέετε τα δύο; Δεν έχουμε πια μονοπώλιο ξέρετε, δεν υπάρχει μόνο ΔΕΗ η οποία παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα στη λιανική.  Δεν το γνωρίζετε αυτό, αυτή τη βασική διαφορά;

Κοινωνική πολιτική λοιπόν κάνει το κράτος. Το κράτος εξακολουθεί και στηρίζει τα ευάλωτα νοικοκυριά σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι τα στήριζε στο παρελθόν. Και αυτή είναι μία υποχρέωση του κράτους η οποία είναι ανεξάρτητη του παρόχου που θα επιλέξει τελικά ο ευάλωτος καταναλωτής. Πλην όμως, σε μία ανταγωνιστική αγορά η οποία λειτουργεί, προφανώς και θέλουμε τις εταιρείες να ανταγωνίζονται και να παρέχουν τις καλύτερες δυνατές τιμές για να μπορούν να προσελκύσουν καταναλωτές. Έτσι δουλεύει μία ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Κάτι τελευταίο. Αναφερθήκατε στην κ. Lagarde, σε ένα δημοσίευμα του Bloomberg, λοιπόν και λέτε ότι σε συνέντευξή της στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο η κ. Lagarde τόνισε πως η άνοδος των τιμών ενέργειας θα διαρκέσει ενδεχομένως περισσότερο από την πανδημία. Αυτό. Μόνο που είπε και άλλα η κυρία Lagarde. Τι να κάνουμε; Δυστυχώς δεν μπορείτε να λέτε τη μισή αλήθεια. Για τις τιμές η κ. Lagarde, γιατί αυτό είναι το ζητούμενο: «πιστεύουμε ότι θα επιστρέψουμε σε πολύ μεγαλύτερη σταθερότητα τον επόμενο χρόνο, καθώς πολλοί από τους λόγους που οδηγούν σε υψηλότερες τιμές, είναι προσωρινοί».

Επιτέλους, φροντίστε όταν καταθέτετε στοιχεία σε αυτήν την Εθνική Αντιπροσωπεία  να είστε και σε αυτό ακριβής. Αλλά και εδώ δυστυχώς κ. Τσίπρα πιαστήκατε για ακόμα μία φορά αδιάβαστος.