«Η οικονομία ανακάμπτει εντυπωσιακά, αναμένω ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα ξεπεράσει το 7% το 2021 και το 5% το 2022», δηλώνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post και τη δημοσιογράφο Lally Weymouth.
Στη συνέντευξη που δημοσιεύεται με τίτλο «Η Ελλάδα αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά προβλήματα. Πώς επέστρεψε σε θετική πορεία» (Greece was in deep trouble. How did it right the ship), ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει ότι στόχος του είναι η Ελλάδα να γίνει το success story της ευρωζώνης. «Η ανεργία μειώνεται και οι νέοι Έλληνες για πρώτη φορά επιστρέφουν στη χώρα» τονίζει.
Σε ερώτηση για τις επενδύσεις και το ενδιαφέρον επιχειρήσεων όπως η Microsoft, η Amazon και η Tesla, o Πρωθυπουργός απαντά ότι «όλες οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας στρέφουν τώρα το βλέμμα τους στην Ελλάδα. Ο λόγος που το κάνουν είναι κυρίως λόγω του ανθρώπινου κεφαλαίου μας».
Ερωτηθείς για τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης και το χρέος, ο Πρωθυπουργός σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν ίσχυσαν αυτοί οι κανόνες, γεγονός που επέτρεψε «τη διάθεση σημαντικών πόρων για την ενίσχυση των οικονομιών».
Προσθέτει ότι στην Ελλάδα η ανεργία μειώθηκε εν μέσω πανδημίας και υπογραμμίζει ότι οι αρχικοί κανόνες ήταν υπερβολικά άκαμπτοι. «Επέβαλλαν πολύ μεγάλα βάρη στις χώρες που έχουν υψηλότερο χρέος. Η δική μου οπτική είναι ότι η χώρα πρέπει να αναπτυχθεί. Όσο περισσότερο αναπτύσσεται η οικονομία, τόσο καλύτερη θα είναι η δημοσιονομική μας θέση» αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη είναι η λύση για το χρέος και ότι η Ελλάδα «θα μπορεί να παράγει πρωτογενές πλεόνασμα από το 2023».
Μιλώντας για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη ο Πρωθυπουργός σημειώνει: «Βλέπουμε τώρα μια έξαρση, αλλά πιθανότατα θα δούμε την κορύφωση μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Αν κοιτάξετε τις επιδόσεις μας από την αρχή της πανδημίας, τα πήγαμε καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που αποτέλεσε έκπληξη δεδομένου ότι είχαμε ένα σχετικά υποχρηματοδοτούμενο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Σήμερα, το 90% των ατόμων στη ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά για το βάρος που δίνεται στους εμβολιασμούς με την τρίτη δόση, για το γεγονός ότι το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του και προσθέτει: «Το ποσοστό εμβολιασμού του ενήλικου πληθυσμού είναι 73%. Θέλουμε να φτάσουμε στο 80%».
Ερωτηθείς από τη δημοσιογράφο Lally Weymouth για το τι θα μπορούσε να συμβεί «αν η Τουρκία σταματήσει την επιθετική της συμπεριφορά στο Αιγαίο», ο Πρωθυπουργός απαντά: «Εάν η Τουρκία συνεχίσει την επιθετική της συμπεριφορά, μπορεί να υπάρξουν συνέπειες για την ίδια -κυρώσεις από την Ε.Ε. Από την άλλη, εάν η Τουρκία σταματήσει την επιθετική της συμπεριφορά στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, υπάρχει περιθώριο να καθίσουμε στο τραπέζι και να λύσουμε τις διαφορές μας».
Για το μεταναστευτικό, ο Πρωθυπουργός αναφέρει καταρχάς ότι «θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να εργαλειοποιεί τους μετανάστες». Επισημαίνει ότι «τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης» και εξηγεί ότι «αν επιτρέψουμε ανεξέλεγκτες ροές μεταναστών στην Ευρώπη, θα έχουμε μια επανάληψη του 2015 και αυτή θα είναι η μέρα που θα καταρρεύσει η Συμφωνία Σένγκεν, γιατί όλοι θα αρχίσουν να επιβάλλουν εσωτερικούς περιορισμούς στην κυκλοφορία των ανθρώπων εντός της Ευρώπης».
Απαντώντας σε ερώτηση για τα δημοσιεύματα που κατηγορούν την Ελλάδα ότι απομακρύνει πρόσφυγες (turning away refugees) που επιχειρούν να περάσουν τα σύνορά της, ο Πρωθυπουργός επισημαίνει την αντίφαση όσων «κουνούν το δάχτυλο στην Ελλάδα, ενώ δεν κουνούν το δάχτυλο στην Τουρκία, μια χώρα που εμπλέκεται σε κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Μιλώντας για τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει την ικανοποίηση της Ελλάδας και υπογραμμίζει τη σημασία των νέων βάσεων των ΗΠΑ όπως «το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που βρίσκεται στη βορειοανατολική Ελλάδα, πολύ κοντά στην Τουρκία. Θα αποτελεί το φυσικό σημείο εισόδου για τα στρατεύματα των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης».
«Σκοπεύετε να επισκεφθείτε επίσημα τις Ηνωμένες Πολιτείες;», ρωτά η δημοσιογράφος για να λάβει την παρακάτω απάντηση από τον Πρωθυπουργό: «Πιστεύω ότι θα μπορέσω να επισκεφτώ τις ΗΠΑ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022. Ο Πρόεδρος Biden είναι κάποιος που γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή μας και βρίσκεται πολύ κοντά στην ελληνοαμερικανική κοινότητα».
Ολόκληρη η συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Washington Post και στη δημοσιογράφο Lally Weymouth, σε ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά:
Σχεδόν οκτώ χρόνια, αρχής γενομένης από την κρίση του 2008, η Ελλάδα υπέμεινε μια καταστροφική ύφεση: έχασε το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της, οι τράπεζές της σχεδόν κατέρρευσαν και γινόταν λόγος για Grexit. Σήμερα, τα πράγματα έχουν αντιστραφεί και η χώρα αναπτύσσεται κατά 6%, χάρη εν μέρει στη διαχείριση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, 53 ετών. Τώρα το μεγαλύτερο πρόβλημα του Έλληνα Πρωθυπουργού είναι οι εντάσεις με την Τουρκία και οι πρόσφυγες που ρέουν από την γείτονα. Κάποιοι λένε ότι η Ελλάδα δεν είναι καθόλου φιλόξενη προς τους μετανάστες. Άλλοι συμπάσχουν με την επιθυμία του κ. Μητσοτάκη να διαφυλάξει τη χώρα του από τις αυξημένες ροές μεταναστών. Η δημοσιογράφος Lally Weymouth, της Washington Post, μίλησε αυτή την εβδομάδα με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μέσω zoom.
Lally Weymouth: Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση στη χώρα σας στο μέτωπο του Covid;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Βλέπουμε τώρα μια έξαρση, αλλά πιθανότατα θα δούμε την κορύφωση μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Αν κοιτάξετε τις επιδόσεις μας από την αρχή της πανδημίας, τα πήγαμε καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που αποτέλεσε έκπληξη δεδομένου του γεγονότος ότι είχαμε ένα σχετικά υποχρηματοδοτούμενο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Σήμερα, το 90% των ατόμων στη ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Εστιάζουμε πολύ στο αναμνηστικό εμβόλιο. Το έχουμε καταστήσει σχεδόν υποχρεωτικό για όλους άνω των 60 ετών. Το ποσοστό εμβολιασμού του ενήλικου πληθυσμού είναι 73%. Θέλουμε να φτάσουμε στο 80%.
Lally Weymouth: Το 2015, πρόσφυγες εισήλθαν μαζικά σε Ελλάδα και Ιταλία από την Τουρκία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέλαβε ελάχιστη ή και μηδενική δράση για να βοηθήσει. Τότε οι πρόσφυγες άρχισαν να κατευθύνονται προς την Ευρώπη. Σε εκείνο το σημείο, η τότε καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ σταμάτησε τις προσφυγικές ροές, αποφασίζοντας να πληρώσει την Τουρκία με την προϋπόθεση να κρατήσει τους πρόσφυγες εντός των δικών της συνόρων. Τώρα, στον απόηχο (των εντάσεων) σε Αφγανιστάν και Συρία, η Τουρκία φαίνεται να ενεργοποιεί και να απενεργοποιεί τον «διακόπτη» των προσφυγικών ροών. Πρόσφυγες φτάνουν ξανά στην Ελλάδα. Ωστόσο, οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι η χώρα σας τους υποχρεώνει να επιστρέψουν πίσω στην Τουρκία. Ποια είναι η απάντησή σας σε αυτούς τους ισχυρισμούς;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα πρέπει καταρχήν να συμφωνήσουμε ότι καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να εργαλειοποιεί τους μετανάστες. Δεν επιτρέπουμε την ανεξέλεγκτη είσοδο. Αυτό είναι το καθήκον μου απέναντι στους πολίτες μου και αυτό συμβαίνει και για λογαριασμό της Ευρώπης, γιατί τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης. Τη στιγμή που θα επιτρέψουμε ανεξέλεγκτες ροές μεταναστών στην Ευρώπη, θα έχουμε μια επανάληψη του 2015 και αυτή είναι η μέρα που θα καταρρεύσει η Συμφωνία Σένγκεν, γιατί όλοι θα αρχίσουν να επιβάλλουν εσωτερικούς περιορισμούς στις μετακινήσεις εντός της Ευρώπης. Η Τουρκία έχει την υποχρέωση να παραλαμβάνει σκάφη που ξεκινούν από τις τουρκικές ακτές όσο βρίσκονται ακόμη εντός των χωρικών υδάτων της.
Lally Weymouth: Αυτό όμως συνεπάγεται αρνητική δημοσιότητα γιατί απομακρύνετε τους πρόσφυγες από τα σύνορά σας.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θεωρώ ότι προσελκύουμε τόσο αρνητική δημοσιότητα. Θεωρώ ότι δεν μπορούν κάποιοι να κουνούν το δάχτυλο στην Ελλάδα, όταν δεν κουνούν το δάχτυλο στην Τουρκία, μια χώρα που εμπλέκεται σε κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Lally Weymouth: Η τουρκική λίρα βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Ο Πρόεδρος της χώρας Recep Tayyip Erdogan έχει απολύσει τρεις διοικητές της κεντρικής τράπεζας σε λιγότερο από δύο χρόνια, απείλησε να διακόψει την πρόσβαση των ΗΠΑ στη καίρια αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ και έχει παραβιάσει πολλές φορές τον εναέριο χώρο σας. Είναι πιθανό να υπάρξει αλλαγή ηγεσίας στην Τουρκία;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν πρόκειται να κάνω κανένα σχόλιο για την εγχώρια σκηνή στην Τουρκία. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι το νόμισμα δέχεται μεγάλη πίεση. Εάν η Τουρκία συνεχίσει την επιθετική της συμπεριφορά μπορεί να υπάρξουν συνέπειες για την Τουρκία -κυρώσεις από την Ε.Ε. Από την άλλη πλευρά, εάν η Τουρκία σταματήσει την επιθετική της συμπεριφορά στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, υπάρχει περιθώριο να καθίσουμε στο τραπέζι και να λύσουμε τις διαφορές μας.
Lally Weymouth: Τα στοιχεία λένε ότι πετύχατε την ανάκαμψη του τουρισμού το περασμένο καλοκαίρι. Εστιάσατε στην αγορά των ΗΠΑ, όπου ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού ήταν εμβολιασμένο. Ποια είναι η κατάσταση στον τομέα του τουρισμού;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανοίξαμε με πολύ συγκεκριμένους κανόνες. Σε κάποιο σημείο το περασμένο καλοκαίρι είχαμε καθημερινά 10 απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ προς την Αθήνα. Ανυπομονώ να καλωσορίσω πολλούς ακόμη Αμερικανούς τουρίστες το επόμενο καλοκαίρι.
Lally Weymouth: Πώς τα πάει η οικονομία σας;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε γενικές γραμμές, ανακάμπτει εντυπωσιακά. Αναμένω ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα ξεπεράσει το 7% το 2021 και το 5% το 2022. Στόχος μου είναι να κάνω την Ελλάδα το success story της ευρωζώνης. Η ανεργία μειώνεται. Οι νέοι Έλληνες επιστρέφουν στην Ελλάδα για πρώτη φορά. Το μέλλον είναι ευοίωνο.
Lally Weymouth: Άκουσα πως η Ελλάδα προσελκύει εταιρείες όπως η Microsoft, η Tesla και η Amazon, οι οποίες πλέον επενδύουν στην Ελλάδα.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Για την Amazon δεν μπορώ να σας πω κάτι αυτή τη στιγμή. Η πιο σημαντική επένδυση ίσως είναι αυτή της Microsoft, καθώς επενδύει πολλά σε κέντρα δεδομένων (data centers).
Lally Weymouth: Καταλαβαίνω ότι προσπαθείτε να μετατρέψετε την Ελλάδα σε κόμβο τεχνολογίας.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι. Όλες οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας στρέφουν τώρα το βλέμμα τους στην Ελλάδα. Ο λόγος που το κάνουν είναι κυρίως λόγω του ανθρώπινου κεφαλαίου μας. Η Pfizer έχει δημιουργήσει ένα κέντρο τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα και θα φτάσει να απασχολεί σχεδόν 700 άτομα.
Lally Weymouth: Οι αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας είναι υψηλότερες σε σύγκριση με κάθε άλλη χώρα του ΝΑΤΟ. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δαπανούμε περίπου το 2% του ΑΕΠ μας, γιατί προφανώς αντιμετωπίζουμε πραγματικές απειλές για την ασφάλεια της χώρας. Προσπαθούμε συνεχώς να αναβαθμίζουμε τις δυνάμεις μας, όπως συμβαίνει με το ήμισυ του στόλου των F-16, κάτι που κάνουμε σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin. Υπάρχει ένα μεσοπρόθεσμο έως μακροπρόθεσμο σχέδιο για την αγορά του μαχητικού αεροσκάφους F-35. Αγοράσαμε επίσης τρεις γαλλικές φρεγάτες για να αναβαθμίσουμε το Ναυτικό μας.
Lally Weymouth: Αληθεύει ότι Ελλάδα έδωσε στη Σαουδική Αραβία μια συστοιχία πυραύλων Patriot, όταν η κυβέρνηση Biden απομάκρυνε τους Patriot από τη Σαουδική Αραβία;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Εάν θέλεις να δημιουργήσεις ισχυρές συμμαχίες, πρέπει να ανταποκρίνεσαι όταν οι χώρες που θεωρείς εταίρους σου ζητούν τη βοήθειά σου.
Lally Weymouth: Προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση επέτρεψε στην κινεζική εταιρεία COSCO να επενδύσει στο λιμάνι του Πειραιά. Πρόσφατα, παρά τις ενστάσεις των ΗΠΑ, της επιτρέψατε να αυξήσει την επένδυσή της στο 67%. Γιατί το κάνατε αυτό;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν είχαμε ποτέ κανένα παράπονο από τις ΗΠΑ για τον απλούστατο λόγο ότι η συμφωνία για αύξηση του μεριδίου τους προβλεπόταν στο αρχικό συμβόλαιο. Η πώληση των μετοχών στο λιμάνι του Πειραιά έγινε σε μια άλλη εποχή, όταν ελάχιστες χώρες ενδιαφέρονταν να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Lally Weymouth: Ανησυχείτε ότι η οικονομική παρουσία της Κίνας θα μετατραπεί σε πολιτική και στρατιωτική παρουσία, όπως συμβαίνει σε πολλές ασιατικές χώρες και νησιά;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Καθόλου. Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με την Κίνα, αλλά παράλληλα είναι και στρατηγικοί ανταγωνιστές.
Lally Weymouth: Η ευρωζώνη έχει περιορισμούς στο δανεισμό, όταν τα δημοσιονομικά ελλείμματα υπερβαίνουν το 3% του ΑΕΠ μιας χώρας. Θέλετε να χαλαρώσουν αυτοί οι περιορισμοί;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταργήσαμε ως Ευρώπη τους κανόνες για τις δαπάνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Έτσι μπορέσαμε να διαθέσουμε σημαντικά κεφάλαια για να στηρίξουμε τις οικονομίες μας. Γι’ αυτό έχουμε δει μείωση της ανεργίας, ακόμη και κατά τη διάρκεια του Covid. Οι αρχικοί κανόνες ήταν υπερβολικά άκαμπτοι. Πολύ μεγάλο βάρος πέφτει στις πλάτες των χωρών που έχουν υψηλότερο χρέος. Η δική μου οπτική είναι ότι η χώρα πρέπει να αναπτυχθεί. Όσο περισσότερο αναπτύσσεται η οικονομία, τόσο καλύτερη θα είναι η δημοσιονομική μας θέση.
Lally Weymouth: Θα καταφέρει η Ελλάδα να μειώσει το χρέος της μέσω της ανάπτυξης;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα το καταφέρει. Η Ελλάδα θα μπορέσει να παράγει πρωτογενές πλεόνασμα το 2023. Θα μπορέσουμε επίσης να αποπληρώσουμε μέρος του χρέους μας μέσω των ετήσιων δημοσιονομικών μας επιδόσεων.
Lally Weymouth: Το ελληνικό κοινοβούλιο μόλις ψήφισε έναν νόμο ο οποίος καθιστά ποινικό αδίκημα τη δημοσίευση «ψευδών ειδήσεων» (fake news) καθιστώντας υπεύθυνους για το αδίκημα τόσο τον ιδιοκτήτη όσο και τον δημοσιογράφο.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχουμε προσπαθήσει να περιορίσουμε την υπερβολική διασπορά των fake news, ειδικά όταν σχετίζονται με τη δημόσια υγεία.
Lally Weymouth: Νομίζω όμως πως κάτι τέτοιο θα ήταν μεγάλο λάθος. Υπάρχει λόγος να έρθετε σε αντιπαράθεση με τα μέσα;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ό,τι κάνουμε γίνεται με τρόπο σαφώς οριοθετημένο και είναι θεσμικά ορθό.
Lally Weymouth: Γιατί δεν επιλέγετε απλώς να μην το κάνετε;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Είστε πολύ έμπειρη δημοσιογράφος. Ξέρετε ότι λαμβάνω πάντοτε σοβαρά υπόψη μου την άποψή σας.
Lally Weymouth: Είστε ένας πολύ επιτυχημένος Πρωθυπουργός. Άρα γιατί αυτό; Είμαι βέβαιη ότι έχετε συνηθίσει τις πρακτικές των media καθώς βρίσκεστε στη δημόσια σφαίρα εδώ και χρόνια. Είναι μία κίνηση που μπορεί να οδηγήσει σε ολισθηρό δρόμο.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ασφαλώς κι έχω δεχθεί επιθέσεις. Αλλά στην προκειμένη το θέμα δεν είμαι εγώ. Το ζήτημα είναι η δημόσια υγεία. Από την άλλη, θα μπορούσε κάποιος να πει πως εφόσον αυτές οι ιστορίες είναι ήδη στο διαδίκτυο ασφαλώς και δεν μιλάμε για λογοκρισία.
Lally Weymouth: Κι εγώ διαφωνώ με τους αντιεμβολιαστές, αλλά δεν θα τους λογόκρινα.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταλαβαίνω το επιχείρημά σας. Αλλά αυτό που κάνουμε είναι να δυσκολέψουμε κάποιες δραστηριότητες όσων δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Δεν καθιστούμε υποχρεωτικά τα εμβόλια και δεν τους επιβάλουμε lockdown.
Lally Weymouth: Πιστεύετε ότι η κυβέρνησή σας μπορεί να προσφέρει ένα αντίδοτο στον αυξανόμενο λαϊκισμό στην Ευρώπη; Μπορείτε να δείξετε στους ανθρώπους ότι η διακυβέρνηση μπορεί να κάνει αυτά που υπόσχεται;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε. Είμαστε μια συνετή και ικανή κεντροδεξιά κυβέρνηση που διαδέχτηκε μια λαϊκιστική κυβέρνηση, ανεπαρκή για τον ελληνικό λαό. Εκλεγήκαμε με μια σαφή εντολή: να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να μειώσουμε τους φόρους, να εκσυγχρονίσουμε το κράτος, να προωθήσουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό και να προωθήσουμε τον πράσινο μετασχηματισμό. Ποτέ δεν σταματήσαμε να προωθούμε μεταρρυθμίσεις, ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι αρκετά δημοφιλής και έχουμε βάσιμες πιθανότητες να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές
Lally Weymouth: Πρόσφατα η χώρα σας ανανέωσε τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι σημάδι ότι τα πράγματα πάνε καλά μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη συμφωνία. Υπογράψαμε μια πενταετή συμφωνία, η οποία θα ανανεωθεί αυτόματα, εκτός εάν ένα από τα δύο μέρη αποφασίσει ότι δεν θέλει πλέον να είναι συμβαλλόμενο μέρος σε αυτήν. Ανοίγουμε νέα πεδία συνεργασίας με τις ΗΠΑ στην Ελλάδα. Το πιο σημαντικό είναι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που βρίσκεται στη βορειοανατολική Ελλάδα, πολύ κοντά στην Τουρκία. Αυτό θα ήταν το φυσικό σημείο εισόδου για τα στρατεύματα των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης
Lally Weymouth: Σκοπεύετε να πραγματοποιήσετε επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι θα μπορέσω να επισκεφτώ τις ΗΠΑ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022. Ο Πρόεδρος Biden είναι κάποιος που γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή μας και βρίσκεται πολύ κοντά στην ελληνοαμερικανική κοινότητα.