Δευτερολογία, τριτολογία και τελική παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους πολίτες 60 ετών και άνω στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας

Μας κάνατε πολλές εκκλήσεις κ. Τσίπρα, αλλά δεν άκουσα καμία πρόταση. Και δεν άκουσα κυρίως πρόταση για το ουσιαστικό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε, που είναι η αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων στις πιο ευάλωτες κατηγορίες. Μας είπατε κάτι το οποίο είναι επιστημονικά απολύτως εσφαλμένο. Ότι κι αν ήμασταν στα ποσοστά εμβολιασμού της Πορτογαλίας ή της Δανίας, δεν θα λύναμε το πρόβλημά μας. Αυτό είπατε. Δεν θα το λύναμε για δύο μήνες είπατε.

  Ξέρω πολύ καλά τι είπατε και έχω αρκετή κατανόηση για να καταλαβαίνω αυτό το οποίο λέτε. Είπατε ξεκάθαρα ότι εάν μ’ έναν μαγικό τρόπο φτάναμε στα ποσοστά αυτά, θα χρειαζόμασταν δύο μήνες για να δούμε την αποσυμφόρηση στο Σύστημα Υγείας.

Το πρόβλημά μας -και δεν είναι μόνο Ελληνικό πρόβλημα, είναι και Γερμανικό πρόβλημα, είναι και Αυστριακό πρόβλημα, είναι και πρόβλημα σε χώρες που έχουν ακόμα πιο οργανωμένα Συστήματα Υγείας- δεν είναι να δημιουργούμε περισσότερες ΜΕΘ από αυτές που έχουμε τη δυνατότητα να φτιάξουμε. Και θα επανέλθω σε αυτό. Είναι να μη φτάνουν οι άνθρωποι στο νοσοκομείο και να μπαίνουν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Άρα να εμβολιάζονται περισσότεροι.

Αυτή είναι η γενεσιουργός αιτία που μας οδηγεί στη συγκεκριμένη ρύθμιση. Άρα, μην παραπλανείτε την κοινή γνώμη και δείτε τα πραγματικά δεδομένα. Εάν είχαμε τα ποσοστά εμβολιασμού της Πορτογαλίας ή της Δανίας ή ενδεχομένως και της Ισπανίας, δεν θα είχαμε σήμερα ουσιαστική πίεση στο Σύστημα Υγείας.

Μιλήσατε 25 λεπτά, αλλά τελικά θα μας πείτε εάν θα καταψηφίσετε και γιατί τη συγκεκριμένη πρόταση; Και τι προτείνετε; Τι προτείνετε- και θα έρθω στη συνέχεια σε κάποιες προτάσεις που άκουσα από συμβούλους σας- για να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού; Η μόνη πρόταση που άκουσα είναι να πάμε παρέα, αυτό κατάλαβα, δηλαδή να φτιάξουμε μία ομάδα, ένα γκρουπ εδώ, να πάμε να πείσουμε τους καχύποπτους οι οποίοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Λες και αν πάμε εσείς και εγώ, οι βουλευτές μας μαζί, θα πειστούν αυτοί με κάποιο μαγικό τρόπο. Εκτός αν θέλετε να στείλετε τον κ. Πολάκη ο οποίος έχει πολύ μεγάλη πειθώ να πείθει τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν.

Εδώ σας πήρε ένα χρόνο να φτιάξετε ένα σποτάκι. Ένα χρόνο σας πήρε. Μας είπατε ότι θα κάνετε καμπάνια εμβολιασμού. Έτσι δεν είναι, κ. Τσίπρα; Ότι θα κάνατε καμπάνια εμβολιασμού. Είστε μεγάλο κόμμα, με μεγάλες οικονομικές δυνατότητες, με κρατική επιχορήγηση. Τι ακριβώς κάνατε εσείς ως κόμμα; Τι ακριβώς κάνατε εσείς ως κόμμα για να στηρίξετε τον εμβολιασμό; Τι κάνατε; Μπορείτε να μου πείτε τι κάνατε ακριβώς; Ένα σποτ έχετε βγάλει και αυτό εμμέσως επικριτικό για την κυβέρνηση μετά από 15 μήνες. Λοιπόν, ας είμαστε σοβαροί.

Και, εν πάση περιπτώσει. Επειδή μας κατηγορήσατε ότι ερχόμαστε τώρα στο ζήτημα του εμβολιασμού, δεν ερχόμαστε μόνο εμείς. Μόλις τώρα διάβαζα μία δήλωση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία έλεγε ότι ήρθε η ώρα να σκεφτούμε τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. Αναγκαζόμαστε να αναθεωρήσουμε τη στάση μας επειδή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο φαινόμενο. Τόσο δύσκολο σας είναι να το αντιληφθείτε αυτό; Δεν θα θέλαμε να καταλήξουμε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Αναγκαζόμαστε να το κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

Γιατροί και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Κοιτάξτε, εδώ έχετε λερωμένη τη φωλιά σας. Δεν θέλω να θυμίσω πόσες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μας παραδώσατε και τί κάναμε για να μπορέσουμε να αυξήσουμε και να διπλασιάσουμε ουσιαστικά τις πραγματικές μονάδες- θα έρθω στη συνέχεια στο πώς ορίζω τις πραγματικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας- μέσα σε 15 μήνες. Κάναμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό. Και το πρόβλημα σήμερα δεν είναι οι αναπνευστήρες και τα μόνιτορ, είναι οι γιατροί. Και το ξέρετε πολύ καλά ότι είναι οι γιατροί το πρόβλημα.

Και έρχεστε εδώ να μας πείτε τι; Ότι για την προκήρυξη μίας θέσης σε ένα ενδεχομένως ελκυστικό νοσοκομείο έκαναν αίτηση 45. Αυτοί οι 45 υπηρετούν σήμερα στο σύστημα υγείας, κ. Τσίπρα, ή όχι; Λοιπόν, οι πιο πολλοί είναι επικουρικοί. Υπηρετούν ήδη στο σύστημα υγείας. Άρα δεν συζητάμε για καινούργια προσθήκη γιατρού, δεν συζητάμε για ενίσχυση του συστήματος υγείας. Διότι σας διαβεβαιώνω ότι αν υπήρχε οπουδήποτε πρόθυμος αναισθησιολόγος, πνευμονολόγος, παθολόγος, ο οποίος να μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο σύστημα υγείας, θα τον είχαμε ήδη προσλάβει.

Και έρχεστε και επαναλαμβάνετε εδώ πάλι τα ίδια ψέματα. Ψέματα, ψέματα, ψέματα για ακόμη μία φορά, κ. Τσίπρα.

Για τη σχέση μας με τον ιδιωτικό τομέα: Δεν μου λέτε, υπάρχει σήμερα κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ιδιωτικού τομέα το οποίο να μην είναι υπό τη διαχείριση του ΕΚΑΒ και του Εθνικού Συστήματος Υγείας;  Υπάρχει; Σας ρωτώ, υπάρχει; Το ερώτημα- εκτός αν μου πείτε ότι πρέπει να μετατρέψω όλα τα κρεβάτια της εντατικής που έχω σε κρεβάτια COVID-19- διότι ξέρετε υπάρχουν και άλλες παθήσεις που χρειάζονται Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Γιατί αυτό είναι το νόημα; Το ζήτημα είναι αυτό;  Ή να αποδεσμεύσω όσο το δυνατόν περισσότερα κρεβάτια εντατικής θεραπείας;

Κοιτάξτε, τα νούμερα είναι αμείλικτα. Μας παραδώσατε 567 κρεβάτια, τα λιγότερα σε όλη την Ευρώπη. Και έρχεστε και μας κουνάτε το δάχτυλο όταν εμείς τα διπλασιάσαμε. Ντροπή σας κ. Τσίπρα, ντροπή σας. Δεν ξέρετε; Δεν κυβερνούσατε 4 χρόνια; Κάναμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν. Και το πρόβλημά μας, σας επαναλαμβάνω, δεν είναι τα ντουβάρια, δεν είναι τα μόνιτορ, δεν είναι τα κρεβάτια. Είναι οι γιατροί. Προχωρήσαμε στην επίταξη, το ύστατο μέτρο το οποίο έχουμε στη δυνατότητά μας σε περιοχές όπου το σύστημα υγείας πιέζεται. Και σταματήστε, επιτέλους, να περιγράφετε μια εικόνα του συστήματος υγείας που αδικεί τις τεράστιες προσπάθειες που κάνουν οι υγειονομικοί.

Ναι, έχουμε τεράστιο πρόβλημα. Όχι μεγάλο, τεράστιο πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη.  Εκεί είναι το μεγάλο μας πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Αλλά δεν έχουμε το ίδιο πρόβλημα στην Αθήνα, δεν έχουμε το ίδιο πρόβλημα στην Κρήτη, δεν έχουμε πια το πρόβλημα στην ίδια ένταση στη Λάρισα, δεν έχουμε το ίδιο πρόβλημα στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτή είναι η αντικειμενική κατάσταση η οποία επικρατεί σήμερα. Και ναι, τα νούμερα της πανδημίας δείχνουν -και ελπίζω να συνεχιστεί αυτό τις τελευταίες δέκα μέρες- μια σταδιακή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων που ελπίζουμε ότι μέσα στις επόμενες δέκα μέρες θα οδηγήσει και σε μια αποκλιμάκωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Αυτή είναι η κατάσταση. Όχι αυτά τα οποία λέγατε ότι θα δίνουμε σε ανθρώπους οξυγόνο στα αυτοκίνητα και θα κάνουμε και lockdown, όλα αυτά που πήγατε και είπατε στη Θεσσαλία, τα απαράδεκτα. Εικόνες που δεν ανταποκρίνονται σε καμία πραγματικότητα που υπάρχει σε ελληνικό νοσοκομείο. Πού τα είδατε αυτά να συμβαίνουν;

Υπάρχουν σήμερα ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ;  Ναι, υπάρχουν. Είναι σε κρεβάτι με κανονική φροντίδα; Είναι. Έχουμε ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς σε σχέση με αυτούς οι οποίοι είναι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας; Δεν έχω τέτοια ένδειξη.

Όχι δεν έχω, έχετε εσείς; Φέρτε την. Αντί να κουνάτε το χέρι σας επιδεικτικά εάν έχετε εσείς τέτοιες ενδείξεις και τέτοια στοιχεία καταθέστε τα.

Εν πάση περιπτώσει….

Πρόεδρος της Βουλής: Παρακαλώ, κύριε Πολάκη. Κύριε Πολάκη, παρακαλώ καθίστε κάτω. Και βάλτε τη μάσκα σας.

Πρωθυπουργός: Με αντιεμβολιαστές δεν συνομιλώ και ανεβάστε τη μάσκα σας, παρακαλώ πολύ.

Πρόεδρος της Βουλής: Παρακαλώ, κύριε Πολάκη, δεν έχετε το λόγο ούτε γράφονται τα πρακτικά αυτά που λέτε.

Πρωθυπουργός: Δεν μου λέτε, κ. Τσίπρα, σας τιμά αυτή η εικόνα; Με το χέρι στην καρδιά, σας τιμά αυτή η εικόνα; Σας τιμά αυτή η εικόνα, ενός βουλευτή, τέως Υπουργού Υγείας με χυδαίο και αγοραίο ύφος να προσβάλλει τους πάντες και τα πάντα και ταυτόχρονα να κάνει κρυφή καμπάνια υπέρ των αντιεμβολιαστών; Γιατί αυτό κάνει. Αυτός είναι. Αυτός είναι και αυτόν ανέχεστε στην Κοινοβουλευτική σας Ομάδα.

Και μη βλέπετε που δεν τον έχετε δίπλα σας, γιατί ουσιαστικά είστε ένα και το αυτό. Το ίδιο πράγμα είστε. Το ίδιο πράγμα είστε. Και μετά έρχεστε και μιλάτε σε αυτή την κυβέρνηση δήθεν για την ανάγκη συνεννόησης. Συνεννόησης με ποιους; Με τον κ. Πολάκη; Όχι, δεν υπάρχει συνεννόηση με τον κ. Πολάκη. Καμία. Καμία συνεννόηση δεν υπάρχει με τον κ. Πολάκη. Και δεν μπορεί να υπάρξει με ανθρώπους οι οποίοι κλείνουν το μάτι στους αντιεμβολιαστές με μεγάλη συστηματικότητα. Αποπέμψτε τον κ. Πολάκη από την Κοινοβουλευτική σας Ομάδα, αποδείξτε έμπρακτα ότι εννοείτε τη συνεννόηση, ότι θα μιλάτε με μία ενιαία γραμμή και ελάτε να ξαναμιλήσουμε μετά για συνεννόηση σε αυτή την αίθουσα.

Λοιπόν, πάμε τώρα στο θέμα των σχολείων. Ανοιχτά ή κλειστά σχολεία, κ. Τσίπρα; Θέλετε να κλείνουν πιο συχνά τα σχολεία; Πιο νωρίς; Αυτή είναι η πρότασή σας; Έχετε να εισηγηθείτε άλλο υγειονομικό πρωτόκολλο, κ. Ξανθέ, για την λειτουργία των σχολείων; Πείτε το: Τα σχολεία πρέπει να κλείνουν με λιγότερα κρούσματα;

Θα ήταν μία επιστημονική άποψη. Δεν την ακολουθούμε διότι δεν ήταν αυτή η εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών. Οι ειδικοί μάς εισηγήθηκαν αυτό το πρωτόκολλο στα σχολεία. Και θέλω να σας θυμίσω το γεγονός ότι κάνουμε δύο τεστ την εβδομάδα σε όλα τα παιδιά και σε όλους τους εκπαιδευτικούς σήμερα και ότι έχουμε μία πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα τού τι συμβαίνει στα σχολεία.

Και επειδή αναφερθήκατε για το τι συμβαίνει στην Αμερική, θα σας θυμίσω ότι δεν υπάρχει ενιαία πολιτική στην Αμερική. Κάθε πολιτεία- και να μη σας πω ότι κάθε κομητεία εντός πολιτείας- έχει τη δική της πολιτική και τα δικά της πρωτόκολλα για το πώς αντιμετωπίζει τα ζητήματα του COVID-19. Άρα μην πετάτε τέτοιες φωτοβολίδες οι οποίες δεν ανταποκρίνονται καν στην πραγματικότητα.

Αν πιστεύετε, λοιπόν, ότι στα σχολεία πρέπει να υπάρχει άλλο πρωτόκολλο θα σημαίνει ότι θα έχουμε πιο πολλά κλειστά σχολεία, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Σημαίνει ότι τα τμήματα θα κλείνουν πιο νωρίς, σημαίνει ότι θα χρειαζόμαστε περισσότερη τηλεκπαίδευση, σημαίνει, πάλι, ότι τα λιγότερο προνομιούχα παιδιά που δυσκολεύονται με την τηλεκπαίδευση δεν θα έχουν πρόσβαση στο σχολείο, σημαίνει ότι τα παιδιά με ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία εντάθηκαν την εποχή του lockdown δεν θα έχουν πρόσβαση στο σχολείο, διότι εκ των πραγμάτων θα μένουν περισσότερη ώρα μακριά από τις τάξεις.

Εάν αυτό εισηγείστε, να ξεκαθαρίσετε, όμως, με σαφήνεια ότι θέλετε να αλλάξουν τα πρωτόκολλα και τα σχολεία να κλείνουν με μεγαλύτερη ευκολία. Τουλάχιστον θα είναι μία επιστημονική άποψη την οποία θα ήμουν διατεθειμένος να συζητήσω.

Αλλά, το πιο ενδιαφέρον από αυτό το οποίο είπατε και επιτρέψτε μου να κλείσω με αυτό, αφορά την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση την οποία κάναμε σχετικά με την υποχρεωτικότητα και τα πρόστιμα. Τι μας είπατε κ. Τσίπρα; Ότι το πρόστιμο των 100 ευρώ το οποίο επιβάλαμε είναι πολύ για έναν συνταξιούχο ο οποίος παίρνει 500 ευρώ, αλλά είναι λίγο για έναν συνταξιούχο ο οποίος παίρνει 2.000 ευρώ. Άρα, μας είπατε ουσιαστικά ότι τα πρόστιμα, αυτό κατάλαβα, πρέπει να είναι αναλογικά. Δεν μου λέτε, όταν σας κόβουν πρόστιμο για μία παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας είναι αναλογικό το πρόστιμο;

Είναι αναλογικό το πρόστιμο; Έχετε μπλέξει -και λυπάμαι που θα το πω αυτό, αλλά είναι δείγμα μεγάλης άγνοιας για έναν άνθρωπο ο οποίος έχει διοικήσει 4 χρόνια τη χώρα- έχετε μπλέξει τους φόρους οι οποίοι με βάση το Σύνταγμα μπορούν να είναι αναλογικοί με τα διοικητικά πρόστιμα τα οποία δεν επιτρέπεται να είναι αναλογικά. Μα, ούτε αυτό δεν γνωρίζετε επιτέλους; Το πρόστιμο είναι διοικητικό μέτρο το οποίο αφορά όλους ανεξαιρέτως. Και σε αυτό δεν διαφέρει από άλλα πρόστιμα τα οποία επιβάλλει σε περίπτωση άλλων παραβάσεων η ελληνική πολιτεία.

Και τέλος, επειδή εδώ ήρθαμε να συζητήσουμε πιθανές εναλλακτικές. Αφού είπατε όσα είπατε, δεν προτείνατε κάποια ουσιαστικά εναλλακτική. Καταλαβαίνω ότι θα καταψηφίσετε τη συγκεκριμένη πρόταση, αλλά θέλω να σας ρωτήσω εάν συμφωνείτε με την ενδιαφέρουσα άποψη την οποία διάβασα από τον κ. Γεροτζιάφα, απ’ ό,τι κατάλαβα είναι στην Επιτροπή των Σοφών την οποία φτιάξατε, σας συμβουλεύει για τα θέματα δημόσιας υγείας. Τον σέβομαι ως επιστήμονα. Καταλαβαίνω ότι έχει ένα εξαιρετικό βιογραφικό.

Ο κ. Γεροτζιάφας τάσσεται υπέρ του καθολικού εμβολιασμού γιατί δεν θέλει να κάνει τη διάκριση μεταξύ των ηλικιών πάνω από 60 και κάτω από 60, αλλά έχει και μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για το πως αντιλαμβάνεται την υποχρεωτικότητα. “Μια απλή ιδέα, είναι να μην μπορούν οι ανεμβολίαστοι να έχουν πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, δημόσιες υπηρεσίες, φορολογική ενημερότητα”.

Δηλαδή ο συνεπής στις φορολογικές υποχρεώσεις δεν θα μπορεί να παίρνει φορολογική ενημερότητα, δεν θα μπορεί να παίρνει τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Δεν χρειάζεται νομίζω να επιχειρηματολογήσω, ούτε χρειάζεται να είναι κανείς συνταγματολόγος για να εξηγήσει το πόσο αντισυνταγματικές είναι αυτές οι προτάσεις.

Αλλά επειδή, εν πάση περιπτώσει, είναι σύμβουλός σας, τον ανακοινώσατε μετά βαΐων και κλάδων, οφείλω να σας ρωτήσω εάν οι απόψεις αυτές απηχούν τις δικές σας απόψεις και τις απόψεις του κόμματός σας ή εάν, εν πάση περιπτώσει, προτίθεστε σε αυτή τη συζήτηση να καταθέσετε, διότι κάπου κάτι τέτοια διάβασα, ότι θα καταθέσετε άλλη τροπολογία με την οποία να αντιμετωπίζετε (με –ε και με – αι) το ζήτημα της αύξησης των ποσοστών του εμβολιασμού στην επίμαχη κατηγορία των άνω των 60.

Έχετε την ευκαιρία τώρα να απαντήσετε σε όλα αυτά τα ερωτήματα.

 

Τριτολογία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους πολίτες 60 ετών και άνω στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας

Θα προτιμούσα, ειλικρινά, να μην κλείσει ο διάλογος με την τριτολογία του Πρωθυπουργού κύριε Πρόεδρε. Διότι, κ. Τσίπρα, η καλύτερη απόδειξη μιας δύσκολης κοινοβουλευτικής συγκυρίας για τον απαντώντα είναι το να προσπαθεί να αλλάξει το θέμα και να μιλήσει για συνταξιούχους όταν μιλάμε για την πανδημία. Εγώ, λοιπόν, θέλω να σας κάνω δύο πολύ απλές ερωτήσεις.  Θα τις επαναλάβω:  Πιστεύετε ναι ή όχι ότι πρέπει να αλλάξουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία έτσι ώστε να κλείνουν τα σχολεία πιο εύκολα; Ερώτηση συγκεκριμένη, μπορείτε να την απαντήσετε με ένα “ναι” ή με ένα “όχι”.

Και παρακαλώ πολύ, θέλω να μου πείτε, θα το ξαναπώ, εάν συμφωνείτε με τις απόψεις του συμβούλου σας ότι δεν μπορούν ανεμβολίαστοι να έχουν πρόσβαση σε μέσα μαζικής μεταφοράς, δημόσιες υπηρεσίες, φορολογική ενημερότητα κλπ. Αυτές είναι δύο συγκεκριμένες ερωτήσεις που αφορούν εναλλακτικές επιλογές πολιτικής.  Δεν είμαστε εδώ για να μιλάμε γενικόλογα, αφαιρετικά, με την ίδια ξύλινη γλώσσα την οποία έχει αποδοκιμάσει ο ελληνικός λαός.

Σας ρώτησα συγκεκριμένα εάν υπάρχει εναλλακτική πρόταση σε αυτό το οποίο κάνουμε. Ο σύμβουλός σας έχει μια εναλλακτική πρόταση πολύ συγκεκριμένη. Υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 18 και απαγόρευση στους ανεμβολίαστους να μπαίνουν στο τραμ, στο λεωφορείο και στο μετρό αντί για διοικητικό πρόστιμο. Είναι μια πρόταση.

Θέλω την άποψή σας. Είναι σύμβουλός σας. Μας τον ανακοινώσατε μετά βαΐων και κλάδων. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε κ. Τσίπρα; Ναι ή όχι; Είναι πολύ απλά τα πράγματα.  Απαντήστε λοιπόν.

 

Τελική παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους πολίτες 60 ετών και άνω στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας

Δεν έχω πρόβλημα κ. Τσίπρα με την επιστημονική άποψη. Έχω πρόβλημα με τη μη άποψη. Έχω πρόβλημα με τον λαϊκισμό, έχω πρόβλημα με τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και ναι, τελικά υπάρχει ένα ζήτημα όταν ασκείτε κριτική χωρίς καμία τεκμηριωμένη αντιπρόταση. Με ρωτήσατε για την άποψη του κ. Μόσιαλου. Προφανώς και διαφωνώ με την άποψη του κ. Μόσιαλου. Διότι αν συμφωνούσα δεν θα είχαμε προχωρήσει στη θεσμοθέτηση του συγκεκριμένου μέτρου.

Εσείς, όμως, δεν είχατε το θάρρος να τοποθετηθείτε ξεκάθαρα για την άποψη του συμβούλου σας, που είναι μία άποψη η οποία αν μη τι άλλο, συνιστά πρόταση. Είναι μία πρόταση συγκεκριμένη. Εσείς δεν έχετε καταθέσει καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας με εξαίρεση τις συνηθισμένες κοινοτοπίες περί δημιουργίας παραπάνω τμημάτων, λες και αυτή η χώρα μπορεί ξαφνικά να πάει από τα 20.000 στα 25.000 τμήματα, λες και μπορεί να προσλάβει 50.000 καθηγητές. Αυτή η κυβέρνηση προσέλαβε μόνιμους καθηγητές για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια και προχώρησε στις προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών για να καλύψει τα κενά.

Αποφασίστε κ. Τσίπρα, επιτέλους, αν είστε με την κοινή λογική και με τη συλλογική προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας και αφήστε τον επιμερισμό των ευθυνών στον ελληνικό λαό όταν έρθει η ώρα των εκλογών. Αυτή η παράταξη θα συνεχίσει να πορεύεται ακούγοντας τους επιστήμονες. Ουδέποτε απομονώσαμε κανέναν επιστήμονα Ουδέποτε κάναμε καμία αλλαγή στη σχετική Επιτροπή η οποία μας συμβουλεύει.

Για το ζήτημα των σχολείων πάλι κάνετε λάθος, διότι προβλέπεται στο συγκεκριμένο πρωτόκολλο εάν υπάρχει κρούσμα, αυξημένος αριθμός τεστ στα παιδιά τα οποία βρίσκονται στο τμήμα, ακριβώς για να κρατήσουμε τα παιδιά στο τμήμα. Με τη δική σας πρόταση να κλείνουν τα τμήματα για τρεις μέρες, αναρωτιέμαι ποιος την έχει αυτήν υποστηρίξει επιστημονικά; Θα έκλειναν τα μισά σχολεία με πολύ μεγάλη ταχύτητα και θα ξαναβρισκόμασταν σ’ ένα καθεστώς όπου τα μισά σχολεία θα ήταν ανοιχτά και τα μισά σχολεία θα λειτουργούσαν με τηλεκπαίδευση.

Έχουμε επιλέξει να κρατήσουμε τα σχολεία μας ανοιχτά με αυξημένα τεστ. Θα εξακολουθούμε να υπερασπιζόμαστε αυτή την πολιτική. Και είμαστε σίγουροι ότι και για τα παιδιά μας αλλά και για τη συνολικότερη παρακολούθηση της επιδημίας, μέσα από τα τεστ τα οποία κάνουμε, έχουμε τη σωστή αντιμετώπιση.

Ας είναι όμως. Τελικά έχετε δίκιο σ’ ένα πράγμα. Η Κυβέρνηση θα κριθεί για τις επιλογές της. Εμείς με πολιτικό θάρρος προχωράμε σε μία απόφαση η οποία δεν είναι εύκολη, όπως εξήγησα. Νομίζω ότι έχω δώσει επαρκείς εξηγήσεις για το σκεπτικό μας και για την ανάγκη να πάρουμε αυτή την απόφαση σε αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Θέλω και πάλι να ζητήσω από τους συμπολίτες μας οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι να σπεύσουν και να κλείσουν το ραντεβού έστω κι αν αυτό γίνει με αισθήματα δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση. Δεν με αφορά αυτό στην προκειμένη συγκυρία. Δεν με αφορά εάν θα μου στοιχίσει κάποιες παραπάνω ψήφους στις εκλογές. Είμαι πεπεισμένος ότι κάνουμε το σωστό και είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η πολιτική θα σώσει ζωές.