Ενημερωτικό σημείωμα για τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Rumen Radev και τον Πρωθυπουργό Kiril Petkov

(Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister's Office)

O Πρωθυπουργός πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στη Βουλγαρία, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Rumen Radev, και τον νεοεκλεγέντα Πρωθυπουργό, Kiril Petkov. Ήταν η πρώτη επίσκεψη Ευρωπαίου αλλά και ξένου ηγέτη στη Βουλγαρία μετά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης υπό τον κ. Petkov.

Οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε εξαιρετικό κλίμα, ενδεικτικό των στενών σχέσεων συνεργασίας των δύο χωρών. Εξετάσθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με έμφαση στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, καθώς και της συνεργασίας στο κρίσιμο ζήτημα της προστασίας και φύλαξης των συνόρων.

Στην ατζέντα των συζητήσεων βρέθηκαν οι προοπτικές ολοκλήρωσης του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου IGB και η σιδηροδρομική και οδική διασύνδεση των δύο χωρών.

Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τη στήριξή τους στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, εφόσον αυτές εκπληρώνουν τους όρους και τα κριτήρια της ένταξης, και τόνισαν τη διάθεση να συνεργαστούν προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει διαχρονικά την Πολιτική Διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, ενώ σημείωσε ότι προσβλέπει στη συνδρομή της Βουλγαρίας για την πραγματοποίηση των Διακυβερνητικών Διασκέψεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε έντονη ανησυχία για την εντεινόμενη παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας μέσω ενεργειών οι οποίες αντίκεινται κατάφωρα στο Διεθνές Δίκαιο. Αναφέρθηκε, επίσης, στις αυξανόμενες προκλήσεις στην περιοχή λόγω αύξησης μεταναστευτικών ροών και εξέφρασε την προσδοκία η ΕΕ να λάβει περισσότερα μέτρα εν προκειμένω.

Τέλος, έγινε αναφορά στη διεξαγωγή του 5ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας, εντός του 2022, εφόσον οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν.