Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εφημερίδα «Βραδυνή της Κυριακής»

Η τροχιά της χώρας είναι διπλή: ανάπτυξη και κοινωνική φροντίδα. Το 2021 κλείνει με μία εντυπωσιακή ανάκαμψη, που βάζει τα θεμέλια για ισχυρή και διατηρήσιμη ανάπτυξη.

Όπως το 2021, έτσι και τη νέα χρονιά, οι Έλληνες θα επιβαρύνονται με λιγότερους φόρους και εισφορές. Θα πληρώνουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ, θα έχουν μειωμένους συντελεστές και χαμηλότερο ΦΠΑ σε πολλά προϊόντα. Δεν θα πληρώνουν Εισφορά Αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα. Τον Δεκέμβριο, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα είναι διπλάσιο για 270.000 πιο αδύναμα νοικοκυριά και 880.000 χαμηλοσυνταξιούχοι και άτομα με αναπηρία θα δουν έκτακτη ενίσχυση. Μέσα στο 2022 θα υπάρξει δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού.

Γνωρίζουμε, ήδη, ότι η νέα χρόνια μπαίνει με δύο πρόσθετα εμπόδια. Παγκόσμια, αλλά με συνέπειες και στη δική μας χώρα. Δύο προβλήματα που πρέπει να δούμε κατάματα και να αναμετρηθούμε μαζί τους: την εμφάνιση της παραλλαγής «Ο» του κορωνοϊού και τη διεθνή κρίση στην αγορά της Ενέργειας που προκαλεί ανατιμήσεις.

Η «Ο» εξαπλώνεται ραγδαία και στόχος είναι να καθυστερήσουμε αυτή την εξέλιξη επιταχύνοντας τους εμβολιασμούς -ειδικά της αποτελεσματικής τρίτης δόσης- και τηρώντας όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Η δεύτερη μεγάλη δυσκολία λέγεται ενεργειακή κρίση και πληθωριστικές πιέσεις. Ένα πρόβλημα ολόκληρου του πλανήτη που συνδέεται ευθέως με τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Η δική μας παρέμβαση υπήρξε έγκαιρη και δυναμική και προσαρμόζεται συνεχώς στα νέα δεδομένα. Τα μέτρα προστασίας αφορούν νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες, και καλύπτουν τους λογαριασμούς ρεύματος, τις δαπάνες θέρμανσης που γίνονται με ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο, καθώς και τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις των δικτύων. Με ειδικές πρόνοιες και πρόσθετη ενίσχυση για ευάλωτα νοικοκυριά.

Είμαι σίγουρος ότι θα ξεπεράσουμε τα εμπόδια, και το 2022 θα είναι ένα έτος ισχυρής ανάπτυξης, με αύξηση του εισοδήματος για τους πολίτες. Η Ελλάδα έχει πάρει, ήδη, το πράσινο φως για το Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», ενώ έρχεται πρώτη στην Ευρώπη στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ. Με 106 επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις, θα κινητοποιηθούν αθροιστικά σχεδόν 60 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν δεκάδες δισ. ιδιωτικές επενδύσεις.

Κάτι που σημαίνει σημαντική ενίσχυση του ΑΕΠ και δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων νέων δουλειών. Και μάλιστα σε τομείς αιχμής: στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, στην εξειδίκευση, και στα μεγάλα έργα και στις επενδύσεις.

Η Ελλάδα εκπέμπει την εικόνα μιας χώρας πιο αισιόδοξης και πιο φιλόδοξης, έτοιμης να ξεπεράσει αντιξοότητες και να τις μετατρέψει σε ευκαιρίες προόδου. Αυτή είναι και η ουσία του μηνύματος «Ανάπτυξη Για Όλους», που αποτελεί το βασικό άξονα της πολιτικής μας.