Ενημερωτικό σημείωμα για τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας στο Βουκουρέστι

(Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister's Office)

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από κυβερνητική αντιπροσωπεία, πραγματοποίησε την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη Ρουμανία.

Ο Πρωθυπουργός είχε συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Nicolae-Ionel Ciucă, ενώ έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της χώρας, Klaus Iohannis.

Κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ρουμάνο ομόλογό του επιβεβαιώθηκε η κοινή επιθυμία των δύο πλευρών για περαιτέρω αναβάθμιση και ενίσχυση των διμερών σχέσεων και της διμερούς συνεργασίας, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, της ενέργειας, του τουρισμού και της άμυνας.

Οι δύο Πρωθυπουργοί συζήτησαν ακόμη θέματα συντονισμού και συνεργασίας, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Ρουμανίας- Βουλγαρίας, η οποία καθίσταται σήμερα περισσότερο επιτακτική από ποτέ.

Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα συνεργασίας σε περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς και στο ΝΑΤΟ, καθώς και οι προοπτικές τριμερούς συνεργασίας με τη συμμετοχή και της Βουλγαρίας.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, με έμφαση τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με εταίρους και συμμάχους, ενώ υπογράμμισε ότι η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από την πλευρά της Ρωσίας και η αναθεωρητική προσέγγιση επαναχάραξης συνόρων είναι επικίνδυνη.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο Μεταναστευτικό και στην πολιτική που εφαρμόζει η Ελλάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα ήταν το πρώτο θύμα της εργαλειοποίησης του Μεταναστευτικού για την επίτευξη πολιτικών σκοπών τον Μάρτιο του 2020.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας μέσω δηλώσεων και ενεργειών, οι οποίες αντίκεινται κατάφωρα στο Διεθνές Δίκαιο, αμφισβητούν ευθέως Διεθνείς Συνθήκες και έχουν ήδη καταδικαστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη σταθερή προσήλωση της χώρας μας στους ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας και στον εποικοδομητικό διάλογο με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Μετά τη συνάντησή τους, οι δύο Πρωθυπουργοί υπέγραψαν Κοινή Διακήρυξη για την περαιτέρω προώθηση της διμερούς οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας Ελλάδας-Ρουμανίας.

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Πρωθυπουργού υπεγράφη, επίσης, από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, και τον αρμόδιο Ρουμάνο Υπουργό, Μνημόνιο Κατανόησης για θέματα Πολιτικής Προστασίας.