Ενημερωτικό σημείωμα για την παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του Κέντρου για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών του ΠΟΥ στην Αθήνα

«Καθώς βγαίνουμε από την πανδημία, έχουμε την υποχρέωση προς τους Έλληνες πολίτες να ενισχύσουμε περαιτέρω το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να το κάνουμε πιο ανθεκτικό και να εξασφαλίσουμε ότι δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα της περίθαλψης», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τα εγκαίνια των ανακαινισμένων εγκαταστάσεων όπου στεγάζεται πλέον το Κέντρο για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών, το οποίο έχει ιδρύσει στην Αθήνα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Στον χαιρετισμό του ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε «στο εκπληκτικό έργο που έγινε από όλους τους επαγγελματίες υγείας μας» για την αντιμετώπιση της πανδημίας, και επισήμανε ότι την προηγούμενη διετία αναδείχθηκαν τα δυνατά σημεία του ΕΣΥ, όμως ταυτόχρονα φάνηκαν και οι αδυναμίες του, μία εκ των οποίων είναι η άνιση πρόσβαση σε ποιοτική φροντίδα. Τόνισε δε στη συνέχεια ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον κορονοϊό και πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε μαζί του. «Όλοι δώσαμε μάχη για δύο και πλέον χρόνια με έναν άγνωστο εχθρό και δεν έχουμε τελειώσει ακόμα. Και πρέπει να αναλογιστούμε πώς θα είναι να συνυπάρχουμε με τον Covid μακροπρόθεσμα. Τι θα σημαίνει αυτό για τις πολιτικές εμβολιασμού όταν θα έρθει το φθινόπωρο. Τι σημαίνει αυτό όσον αφορά τις βασικές προφυλάξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στη φιλοσοφία που διέπει τις αλλαγές στο ΕΣΥ. «Θέλω να διασφαλίσω ότι στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από το πού μένει κανείς, ανεξάρτητα από το αν έχει πρόσβαση σε περιφερειακό νοσοκομείο ή σε κορυφαίο πανεπιστημιακό νοσοκομείο σε μια από τις μεγάλες πόλεις μας, θα έχουμε ενιαίες προδιαγραφές στην ποιότητα της περίθαλψης», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αυτό βέβαια σημαίνει ότι προσεγγίζουμε την υγειονομική περίθαλψη ως κάτι συνεχές, ξεκινώντας από τη δημόσια υγεία και την πρόληψη, περνώντας στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, όπου ξεκινάμε μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση. Επανεξετάζοντας τον τρόπο λειτουργίας των νοσοκομείων μας και τη μετανοσοκομειακή φροντίδα», συμπλήρωσε.

«Είμαστε εδώ για να γκρεμίσουμε πρακτικές όπου δεν υπάρχει συνεργασία ή συνεννόηση, κατεστημένα συμφέροντα και όλους εκείνους που δεν βλέπουν την υγειονομική περίθαλψη από την οπτική γωνία του τελικού χρήστη. Και ο τελικός χρήστης είναι ο πολίτης, ο οποίος αξίζει καλύτερη υγειονομική περίθαλψη, ειδικά σε αυτόν τον περίπλοκο κόσμο μετά την πανδημία», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Στην εκδήλωση ανακοινώθηκε επίσης η έναρξη του νέου προγράμματος του Κέντρου για την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων, το οποίο θα καλύπτει και τις 53 χώρες που υπάγονται στον τομέα ευθύνης της περιφερειακής διεύθυνσης του ΠΟΥ στην Ευρώπη και καταρτίστηκε ύστερα από πρόταση του Πρωθυπουργού στον Περιφερειακό Διευθυντή του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Hans Kluge.

«Θυμάμαι πολύ έντονα ότι ήμουν στο γραφείο σας, στο Μέγαρο Μαξίμου, όταν μου είπατε: «Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στο θέμα της ψυχικής υγείας όλης της κοινωνίας, ιδιαίτερα των παιδιών και των εφήβων», ανέφερε ο κ. Kluge. «Λοιπόν, κύριε Πρωθυπουργέ, ακούσαμε τη συμβουλή σας και είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξή σας», προσέθεσε.

«Πρέπει να θέσουμε τέλος σε αυτό το στίγμα, σε αυτά τα ταμπού. Και να διασφαλίσουμε ότι σε αυτόν τον πολύ δύσκολο και περίπλοκο κόσμο -όπου αντιμετωπίζουμε προκλήσεις που κυμαίνονται από τον εκφοβισμό έως τις διατροφικές διαταραχές μέχρι ζητήματα ταυτότητας, εφήβους που ζουν σε αυτόν τον παράλληλο κόσμο, τον πραγματικό και τον εικονικό κόσμο- να διασφαλίσουμε ότι προσαρμόζουμε τις υπηρεσίες μας στον κλάδο της ψυχικής υγείας, να εξασφαλίσουμε ότι προσφέρουμε στα παιδιά και στους εφήβους ό,τι πιο ποιοτικό όσον αφορά την ψυχική υγεία», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης.

Στη δική του τοποθέτηση, ο κ. Kluge στάθηκε στη στενή συνεργασία ανάμεσα στον ΠΟΥ και στην Ελλάδα, δεδομένης της έμφασης που δίνεται από την κυβέρνηση στις πολιτικές υγείας. «Το Γραφείο που εγκαινιάζουμε σήμερα εδώ στην Αθήνα είναι μια απτή και έκδηλη έκφανση αυτής της συνεργασίας», είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειακός Διευθυντής του Οργανισμού.

«Γνωρίζω ότι η βελτίωση της ποιότητας της υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα είναι προτεραιότητα για εσάς. Φιλοξενώντας το Κέντρο για την Ποιότητα της Φροντίδας του ΠΟΥ, η Ελλάδα βρίσκεται σε θέση να ηγηθεί όσον αφορά τη βελτίωση της ποιότητας της περίθαλψης σε ολόκληρη την περιοχή», προσέθεσε ο κ. Kluge.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και η Υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη.

Ολόκληρος ο χαιρετισμός του Πρωθυπουργού

Dr Kluge, κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι. Σήμερα είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για τρεις λόγους.Ο πρώτος λόγος είναι ότι σήμερα επιστρέφω στο γραφείο μου, έχοντας περάσει μια εβδομάδα σε απομόνωση στο σπίτι με πολύ ήπια συμπτώματα. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω από προσωπική εμπειρία ότι τα εμβόλια όντως είναι αποτελεσματικά, μας κρατούν ασφαλείς και αποτρέπουν τη σοβαρή νόσο από έναν ιό που εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος.

Και είναι συμβατό με αυτό, πράγματι, που η πρώτη δημόσια εκδήλωση στην οποία συμμετέχω συμπίπτει με αυτή την πολύ σημαντική μέρα. Μία πολύ σημαντική μέρα για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το Περιφερειακό Γραφείο του στην Ευρώπη, πολύ σημαντική μέρα για την Ελλάδα, για το επιτελείο για τα θέματα υγείας: τα επίσημα εγκαίνια του Γραφείου του για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών.

Δράττομαι αυτής της ευκαιρίας για να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν να γίνει το έργο αυτό πραγματικότητα. Ξεκινώ από τον Υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος εγκαθίδρυσε τη σχέση με τον ΠΟΥ το 2013, σε πολύ δύσκολες εποχές. Τον Υπουργό Βασίλη Κικίλια, τον Υπουργό Θάνο Πλεύρη, την Αναπληρώτρια Υπουργό Μίνα Γκάγκα, την Υφυπουργό Ζωή Ράπτη, τους Γενικούς Γραμματείς που είναι μαζί μας εδώ, τον Δρ Θεοδωράκη. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική μέρα για την Ελλάδα.

Και είμαι βέβαιος, αγαπητέ Hans, δεν θα βρισκόσασταν εδώ, ως ΠΟΥ, αν δεν ήσασταν πεπεισμένος για το όραμά μας όχι απλώς να υποστηρίξουμε αυτό το Γραφείο αλλά να εφαρμόσουμε τις βέλτιστες πρακτικές, όπως αυτές διαμορφώνονται από την υπέροχη ομάδα των ειδικών σας. Καθώς βγαίνουμε από την πανδημία, έχουμε την υποχρέωση προς τους Έλληνες πολίτες να ενισχύσουμε περαιτέρω το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να το κάνουμε πιο ανθεκτικό και να εξασφαλίσουμε ότι δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα της περίθαλψης.

Γνωρίζετε το έργο που έχουμε κάνει σε ό,τι αφορά τη δημιουργία εξειδικευμένου οργανισμού για τη μέτρηση της ποιότητας της περίθαλψης. Και θέλω να τονίσω τη λέξη «μέτρηση», γιατί ό,τι δεν μπορεί να μετρηθεί, δεν μπορεί να αξιολογηθεί σωστά και ως εκ τούτου δεν μπορεί να βελτιωθεί σωστά. Η πανδημία ανέδειξε τα δυνατά σημεία, αλλά και τις αδυναμίες του εθνικού μας συστήματος υγείας. Θέλω να αποτίσω φόρο τιμής στο εκπληκτικό έργο που έγινε από όλους τους επαγγελματίες υγείας μας σε ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές.

Όλοι δώσαμε μάχη για δύο και πλέον χρόνια με έναν άγνωστο εχθρό και δεν έχουμε τελειώσει ακόμα. Και πρέπει να αναλογιστούμε πώς θα είναι να συνυπάρχουμε με τον Covid μακροπρόθεσμα. Τι θα σημαίνει αυτό για τις πολιτικές εμβολιασμού όταν θα έρθει το φθινόπωρο. Τι σημαίνει αυτό όσον αφορά τις βασικές προφυλάξεις.

Αλλά η πανδημία ανέδειξε επίσης το γεγονός ότι δυστυχώς στην Ελλάδα -και πρέπει να είμαστε πολύ ειλικρινείς εδώ- η ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης, δυστυχώς, δεν είναι ισότιμη. Και αυτό είναι ένα από τα κύρια μέληματά μου.

Θέλω να διασφαλίσω ότι στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από το πού μένει κανείς, ανεξάρτητα από το αν έχει πρόσβαση σε περιφερειακό νοσοκομείο ή σε κορυφαίο πανεπιστημιακό νοσοκομείο σε μια από τις μεγάλες πόλεις μας, θα έχουμε ενιαίες προδιαγραφές στην ποιότητα της περίθαλψης. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι προσεγγίζουμε την υγειονομική περίθαλψη ως κάτι συνεχές, ξεκινώντας από τη δημόσια υγεία και την πρόληψη, περνώντας στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, όπου ξεκινάμε μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση. Επανεξετάζοντας τον τρόπο λειτουργίας των νοσοκομείων μας και τη μετανοσοκομειακή φροντίδα.

Έχουμε πολύ φιλόδοξους στόχους και θέλουμε να είστε συνεργάτες σε αυτή την προσπάθεια. Πιστεύουμε πολύ -όπως σας είπα- σε μια τεκμηριωμένη δημόσια πολιτική και είμαστε εδώ για να γκρεμίσουμε πρακτικές όπου δεν υπάρχει συνεργασία ή συνεννόηση, κατεστημένα συμφέροντα και όλους εκείνους που δεν βλέπουν την υγειονομική περίθαλψη από την οπτική γωνία του τελικού χρήστη. Και ο τελικός χρήστης είναι ο πολίτης, ο οποίος αξίζει καλύτερη υγειονομική περίθαλψη, ειδικά σε αυτόν τον περίπλοκο κόσμο μετά την πανδημία.

Και φυσικά ο τρίτος λόγος για τον οποίο είμαι πολύ χαρούμενος είναι επειδή λάβατε υπόψη σας αυτά που σας είπα στη συνάντησή μας και ξεκινάτε εδώ ένα περιφερειακό πρόγραμμα -το οποίο είμαι βέβαιος ότι θα επεκταθεί και πέρα ​​από την ευρωπαϊκή περιφέρεια- σχετικά με τις καλύτερες πρακτικές για την ψυχική υγεία για παιδιά και εφήβους. Αυτός είναι ένας τομέας που με ενδιαφέρει πολύ. Τα παιδιά και οι έφηβοι είναι τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας μας. Δεν μιλάμε αρκετά στην Ελλάδα για την ψυχική υγεία γενικότερα. Μιλάμε ακόμη λιγότερο για την ψυχική υγεία των παιδιών μας και των εφήβων μας.

Πρέπει να θέσουμε τέλος σε αυτό το στίγμα, σε αυτά τα ταμπού. Και να διασφαλίσουμε ότι σε αυτόν τον πολύ δύσκολο και περίπλοκο κόσμο -όπου αντιμετωπίζουμε προκλήσεις που κυμαίνονται από τον εκφοβισμό έως τις διατροφικές διαταραχές μέχρι ζητήματα ταυτότητας, εφήβους που ζουν σε αυτόν τον παράλληλο κόσμο, τον πραγματικό και τον εικονικό κόσμο- να διασφαλίσουμε ότι προσαρμόζουμε τις υπηρεσίες μας στον κλάδο της ψυχικής υγείας, να εξασφαλίσουμε ότι προσφέρουμε στα παιδιά και στους εφήβους ό,τι πιο ποιοτικό όσον αφορά την ψυχική υγεία.

Σας ευχαριστώ λοιπόν που λάβατε υπόψη αυτή τη σύσταση. Θα παρακολουθώ την πρόοδο κάνετε σε αυτό το μέτωπο με μεγάλο ενδιαφέρον. Και φυσικά το Υπουργείο γνωρίζει ότι έχει την πλήρη υποστήριξή μου όσον αφορά την ανάπτυξη καινοτόμων πολιτικών για την ψυχική υγεία για το ελληνικό Εθνικό Σύστημα Υγείας. Επιτρέψτε μου λοιπόν και πάλι να συγχαρώ όλους όσοι συμμετείχαν στη δημιουργία αυτού του Γραφείου.

Σας εύχομαι καλή τύχη. Φροντίστε αυτό το Γραφείο να είναι δημιουργικό. Είμαι βέβαιος πως η ομάδα σας θα απολαύσει την παρουσία την στην Ελλάδα. Εύχομαι δημιουργικότητα στη διαμόρφωση πολιτικών που θα ωφελήσουν όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την ευρύτερη περιοχή και -γιατί όχι- ολόκληρο τον κόσμο. Θα είναι εξαιρετικό αν αυτή η δουλειά ξεκινήσει από την Ελλάδα.

Ευχαριστώ πολύ.