Μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας «Stand Up for Ukraine»

Οι επιπτώσεις του απρόκλητου πολέμου στην Ουκρανία σε αθώους αμάχους είναι μία τραγωδία. Ζωές καταστράφηκαν. Ανάμεσά τους οι ζωές δεκάδων χιλιάδων ουκρανών πολιτών ελληνικής καταγωγής στην πολιορκημένη Μαριούπολη και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας.

Από την αρχή αυτής της καταστροφής η Ελλάδα είναι παρούσα, προσφέροντας τη στήριξή της. ‘Εχουμε υποδεχτεί περισσότερους από 17.000 ουκρανούς πρόσφυγες μέχρι στιγμής, πολλοί εκ των οποίων είναι παιδιά. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για όσο χρειαστεί.

Βρισκόμαστε στο πλευρό και όσων παραμένουν στην πατρίδα τους, προσπαθώντας να διευκολύνουμε τις ζωές τους υπό αυτές τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Πριν από λίγες ημέρες μόλις, ο Υπουργός Εξωτερικών μας παρέδωσε ανθρωπιστική βοήθεια σε μία ακόμα πολιορκημένη πόλη με αρχαία ελληνική παράδοση, την Οδησσό. Και η στήριξή μας σε υλικά αγαθά θα συνεχιστεί.

Ωστόσο, πρέπει και να κοιτάμε μπροστά. Όταν τελειώσει ο πόλεμος θα πρέπει να ξαναχτίσουμε ό,τι καταστράφηκε και να το φτιάξουμε ακόμα καλύτερο για τον ηρωικό λαό της Ουκρανίας. Για το λόγο αυτό, η Ελλάδα δεσμεύεται να ξαναχτίσει το μαιευτήριο της Μαριούπολης. Καθώς «Στηρίζουμε την Ουκρανία» (Stand Up for Ukraine) και στρέφουμε το βλέμμα μας στο μέλλον, υπάρχει καλύτερος τρόπος να το κάνουμε αυτό από το να εξασφαλίσουμε τις βέλτιστες συνθήκες για να καλωσορίσουμε στον κόσμο μας μια νέα ζωή;