Ενημερωτικό σημείωμα για την παρουσία του Πρωθυπουργού Kυριάκου Μητσοτάκη στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

Στα Χανιά, στην Κρήτη, στην Ελλάδα, αποδόθηκε απόψε το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, ένας μεγάλος πολιτιστικός θησαυρός, που αναμένεται να δώσει νέα αναπτυξιακή διάσταση και προοπτική στην πόλη. Χωροθετημένο στην περιοχή της Χαλέπας, τον δεύτερο ιστορικό πόλο των Χανίων μετά τον ενετικό οικιστικό πυρήνα, το νέο Μουσείο που ανοίγει τις πόρτες του για τους επισκέπτες αύριο το πρωί, μέσα από την εκθεσιακή αφήγηση των συλλογών του παρακολουθεί τη μακρά πορεία στον χρόνο που διαπερνά τους προϊστορικούς οικισμούς και τις ιστορικές πόλεις της Δυτικής Κρήτης και αναδεικνύει τη συνεχή και αδιάλειπτη παρουσία και δραστηριότητα των ανθρώπων στον τόπο αυτό, διαμέσου των αιώνων.

«Σήμερα είμαι διπλά συγκινημένος, πρώτον διότι αύριο ανοίγει τις πόρτες του για τους Χανιώτες αλλά και για όλους τους επισκέπτες της πόλης το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο σήμερα είχα την ευκαιρία για πρώτη φορά να επισκεφτώ. Θέλω να συγχαρώ από καρδιάς τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, ειδικά την κυρία Παπαδοπούλου, για τη σπουδαία, ταχύτατη δουλειά που έκαναν για να μεταφέρουν από το παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο σε αυτό το νέο υπερσύγχρονο κτίριο την αρχαιολογική συλλογή των Χανίων, ένα πολιτιστικό απόθεμα το οποίο διανύει τους αιώνες και το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς του κρητικού πολιτισμού, αλλά και όλων των επιρροών που αυτός δέχτηκε στο διάβα των αιώνων. Όπως θα είχατε την ευκαιρία να διαπιστώσετε, έχουμε να κάνουμε με ένα υπερσύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο, το οποίο πιστεύω ότι θα αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου και θα αναβαθμίσει σημαντικά τα Χανιά ως έναν αυτόνομο πολιτιστικό προορισμό, όπως δηλαδή αξίζει στην πόλη μας», σημείωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος ξεναγήθηκε μαζί με τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη στο νέο Μουσείο, από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμου Λίνα Μενδώνη και την Προϊσταμένη Εφορίας Αρχαιοτήτων και Διευθύντρια του Μουσείου Ελένη Παπαδοπούλου.

Στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων εκτίθεται και αξιόλογος αριθμός αντικειμένων της Συλλογής Κωνσταντίνου και Μαρίκας Μητσοτάκη, τα οποία χρονολογούνται από την 4η χιλιετία π.Χ. έως τον 3ο αιώνα μ.Χ. Πρόκειται για μια εξαιρετικά αξιόλογη συλλογή, που δωρήθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο από την οικογένεια Μητσοτάκη και την οποία ο Πρωθυπουργός θαύμασε στο χώρο που εκτίθεται μαζί με την αδερφή του και βουλευτή Χανίων της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη που ήταν επισης παρούσα στην ξενάγηση. Χάρη στους συλλέκτες τα εκθέματα της Συλλογής παρέμειναν στον γενέθλιο τόπο τους.

«Ο δεύτερος λόγος που είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος -γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε- είναι το γεγονός ότι στο Μουσείο αυτό βρήκε τη θέση της η συλλογή Κωνσταντίνου και Μαρίκας Μητσοτάκη, η οποία είχε δωρηθεί από τους γονείς μου στο ελληνικό κράτος πριν από 22 χρόνια. Ο πατέρας μου, πάντα, και η μητέρα μου πίστευαν ότι η συλλογή αυτή πρέπει να αποτελέσει κτήμα του ελληνικού λαού και με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό δώρισαν ολόκληρη πρακτικά τη συλλογή τους στο τότε Αρχαιολογικό Μουσείο. Σήμερα η συλλογή αυτή στεγάζεται στον πρώτο όροφο, σε έναν χώρο αντάξιο της σημασίας του. Και πιστεύω ότι οι γονείς μου θα ήταν πολύ χαρούμενοι και πολύ υπερήφανοι αν είχαν τη δυνατότητα να δουν πώς εκτίθεται αυτή η συλλογή που γι’ αυτούς αποτέλεσε ένα έργο ζωής, άσχετα αν δέχτηκαν πολύ σκληρές επιθέσεις εκείνη την εποχή γι’ αυτή τους την πράξη. Και πάλι, λοιπόν, συγχαρητήρια και να είναι τυχερό και καλορίζικο το νέο μας Μουσείο. Όπως είπε και η Υπουργός, αύριο και μεθαύριο η είσοδος θα είναι δωρεάν. Να έρθουν πρώτα από όλα οι Χανιώτες να το απολαύσουν, τα νέα μας παιδιά, τα σχολεία μας να το επισκεφθούν, να μάθουν περισσότερα για τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής των Χανίων. Και βέβαια είμαι σίγουρος ότι και πάρα πολλοί επισκέπτες θα συνδυάσουν πια την επίσκεψή τους στα Χανιά με την παρουσία τους εδώ σε αυτό το Μουσείο, το οποίο βέβαια να πούμε κιόλας ότι έχει ενταχθεί στην ομάδα των Μουσείων για τα οποία υπάρχει ηλεκτρονικό εισιτήριο, άρα και η πρόσβαση σε αυτό θα γίνεται ολοένα και πιο εύκολη», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Με πολύ μεγάλη ικανοποίηση αποδίδουμε στους πολίτες και στους επισκέπτες των Χανίων το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. Με μεγάλη χαρά και τιμή υποδεχόμαστε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρώτο επισκέπτη, στο νέο Μουσείο της ιδιαίτερης πατρίδας του. Στο πολύ ενδιαφέρον, από άποψη αρχιτεκτονικής, κτίριο του Μουσείου αναδεικνύονται με σύγχρονο και υποδειγματικό τρόπο οι θησαυροί των Συλλογών του, πολλοί εκ των οποίων είναι μοναδικοί, ενώ άλλοι εκτίθενται για πρώτη φορά. Πρόκειται για ένα έργο Πολιτισμού ιδιαίτερα σημαντικό για τα Χανιά και ολόκληρη την Κρήτη, καθώς διαφυλάσσει το εξαιρετικά πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής και λειτουργεί ως δυναμικός αναπτυξιακός πόρος για τη Μεγαλόνησο, με συμβολή στην τοπική και την εθνική οικονομία», επεσήμανε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

«Με πάρα πολύ μεγάλη χαρά και πολύ μεγάλη συγκίνηση σήμερα υποδεχόμαστε εδώ τον Πρωθυπουργό, ως πρώτο επισκέπτη, στο νέο μας Μουσείο το οποίο ανοίγει από αύριο. Το νέο μουσείο που με πολλή αγάπη και πολλή φροντίδα έχουμε ετοιμάσει όλοι εμείς στο Υπουργείο Πολιτισμού εδώ και ενάμιση χρόνο. Και λέω ενάμιση χρόνο γιατί δεν είναι παραπάνω ο καιρός οποίος έχει μείνει η πόλη μας χωρίς μουσείο. Ήταν 13 Σεπτεμβρίου 2020 όταν έκλεισε το παλιό μουσείο στον Άγιο Φραγκίσκο και σήμερα πλέον είναι πανέτοιμο το νέο μας μουσείο. Ένα σύγχρονο κτίριο, εξοπλισμένο με τα καλύτερα συστήματα αποθήκευσης εργαστηρίων αλλά και εκθεσιακών χώρων, το οποίο είναι πραγματικά ένας μοχλός ανάπτυξης και μία κιβωτός πολιτισμού συγχρόνως. Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι και ελπίζουμε οι Χανιώτες και οι επισκέπτες των Χανίων και όλης της Κρήτης να το αγαπήσουν όπως το αγαπούμε και εμείς», σημείωσε η Προϊσταμένη Εφορίας Αρχαιοτήτων και Διευθύντρια του Μουσείου Ελένη Παπαδοπούλου.

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

Το νέο κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων στην περιοχή της Χαλέπας είναι σε σχέδιο του αρχιτέκτονα Θεοφάνη Μπομπότη και των συνεργατών του και χαρακτηρίζεται από τη σύνθεση δύο διακριτών γραμμικών μονολιθικών όγκων που αναδύονται από τη γη. Πρόκειται για συμβολική αναφορά στα τεκμήρια του πολιτισμού που βρίσκονται κάτω από την επιφάνειά της, αλλά συγχρόνως και μία βιοκλιματική επιλογή με την καλύτερη δυνατή προσαρμογή του κτίσματος στο έντονα επικλινές οικόπεδο.

Η συνολική επιφάνεια των χώρων του Μουσείου είναι περίπου 6.000 τ.μ. σε ακίνητο έκτασης περίπου 12 στρ. Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων υλοποιήθηκε μέσω της χρηματοδότησης κυρίως Ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλλά και εθνικών πόρων, που έφεραν σε πέρας οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού. Η συνολική δαπάνη κατασκευής και ολοκλήρωσης του Μουσείου υπολογίζεται σε περίπου 15.000.000 ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 14.000.000 ευρώ προέρχονται από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Οι χώροι των μόνιμων συλλογών και των περιοδικών εκθέσεων καταλαμβάνουν έκταση 2.000 τ.μ.

Για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι επιλέχθηκε, εκτός των εποπτικών και ψηφιακών μέσων, η δημιουργία συγκεκριμένων αναπαραστάσεων, που αποδίδουν σημαντικές όψεις του βίου κατά τους προϊστορικούς και ιστορικούς χρόνους. Επίσης, δημιουργήθηκαν δύο απτικά τραπέζια εντός του εκθεσιακού χώρου για τους επισκέπτες με προβλήματα όρασης.

Στην αίθουσα του ορόφου, εκτίθεται αξιόλογος αριθμός αντικειμένων της Συλλογής Κωνσταντίνου, Μαρίκας και Κυριάκου Μητσοτάκη, τα οποία χρονολογούνται από την 4η χιλιετία π.Χ. έως τον 3ο αιώνα μ.Χ.

Στον όροφο του Μουσείου βρίσκεται η αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων έκτασης 90 τμ. Στο ίδιο επίπεδο, χωροθετείται το αμφιθέατρο σχεδιασμένο για 120 θέσεις, 3 εκ των οποίων για άτομα με κινητικά προβλήματα. Και ο χώρος αυτός με ειδική ξύλινη επένδυση εσωτερικά και εξωτερικά ακολουθεί αυστηρές προδιαγραφές ως προς την ακουστική και την ηχομόνωση, διαθέτει χώρο μετάφρασης και είναι πλήρως εξοπλισμένος.

Τα τέσσερα εργαστήρια συντήρησης, εμβαδού 500 τμ, είναι ισόγεια με φυσικό φωτισμό και πλήρως οργανωμένα. Διακρίνονται για τον σύγχρονο και άρτιο εξοπλισμό τους που συνεχώς εμπλουτίζεται, παρέχοντας τις κατάλληλες συνθήκες για τη διεκπεραίωση των πιο απαιτητικών συντηρήσεων αντικειμένων.